ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2026
JUL-2026

DISTRACŢ. / RELAXARE:

Lacul Rosu si imprejurimile lui

TIPĂREȘTE

Cand ma intorc in tinutul copilariei mele – in Neamt – emotiile ma coplesesc de fiecare data la fel de intens. Anul acesta, in iulie, calatoriile mele de vacanta m-au purtat prin Neamt de trei ori. Si cine stie daca ma voi opri doar la atat? Am scris mult despre Neamt, poate prea mult. De asta data, pentru ca am descoperit si obiective noi (noi chiar si pentru mine, o persoana cu radacini adanc infipte acolo) si mai ales pentru faptul ca am fost apostrofata ca am dat bir cu fugitii de pe AFA, iata-ma prezenta cu o completare. Cateva randuri despre Lacul Rosu si imprejurimile sale:

Lacul Roșu - (Lacul Ghilcos sau Gyilkostó), lacul de baraj natural aparut in urma cutremurului din 1838 prin prabusirea unui versant al Muntelui Hasmasul Mare, langa Cheile Bicazului, la 26 km de Gheorgheni, imi era foarte bine cunoscut. Asa cum bine cunoscute imi erau si legendele obsesiv repetate de ghizii turistici in autocar. Calatorind spre Bucovina, mai inainte de a ne aventura in Cheile Bicazului, am facut un popas de relaxare pe malul Lacului Rosu. Plimbari scurte, langosi, Kürtős Kalács, fotografii, hranit rate langa ponton… Inotul nu este recomandat, ba chiar este interzis din cauza trunchiurilor de copaci ascunse sub apa, care pot fi extrem de periculoase. Se pot face plimbari cu barca in zona indicata, dar pentru asta este necesar timp suplimentar.

Un panou amplasat destul de izolat, informeaza ca: “Cel mai cunoscut lac de baraj natural din Romania s-a format in 1937 (deci, cu un an mai inainte de ceea ce ne spune Wikipedia) cand datorita infiltratiilor de apa in urma ploilor abundente din acea perioada, straturile de grohotis de pe versantul nord-vestic din apropierea varfului Ghilcos s-au prabusit inchizand valea in care paraiele s-au adunat, formand lacul. O caracteristica a lacului sunt cioturile brazilor ce acopereau odinioara coasta muntelui strapungand acum oglinda de apa.

Piscurile muntilor ce coboara prapastiosi pana la malul lacului amplifica frumusetea si atractia acestei minuni a Parcului National Cheile Bicazului Hasmas.

Lacu Rosu este amenintat cu disparitia. De la an la an se observa ca suprafata lacului se micsoreraza datorita fenomenului de colmatare. Conform calculelor, in 160-170 de ani Lacu Rosu a pierdut aproape jumatate din volumul de apa.

Fenomenul de colmatare, datorita unor influente naturale si/sau antropice, a avut perioade de incetinire dar si de accelerare.”

Obiectivele turistice in zona Lacul Rosu, padurile cu brazii vesnic verzi, aerul curat, pitorescul peisajului, ne-au atras inca o data si pe noi, cei intruniti intr-o revedere de peste ani, la casa parinteasca aflata la doar cativa kilometri distanta.

Pista de bob, situata la 4 km departare de Lacul Rosu, data in folosinta in iunie 2023, a fost pentru noi atractia numarul unu. Asadar, cu mic cu mare (eram un grup de 9 persoane), am “atacat” pista de bob. Si, pentru ca e “vai de parintii care nu asculta de copii” , in parafraza “vai de matusile care nu asculta de nepoti”, iata-ma alaturi de ceilalti, aliniata in randul pentru imbarcarea in bob. Traseul de 940 m ofera o calatorie prin padure cu adrenalina si o priveliste de vis. Suisuri, coborasuri, viraje, 14 curbe stranse, o viteza de pana la 45 km/h, iar spre final flash-ul unui aparat foto aninat de un stalp, fac experienta de neuitat. Fotografiile, inclusiv magnetii de frigider si brelocurile se pot achizitiona la iesire (preturi 18-22 lei/buc).

Pista de bob functioneaza tot anul, programul (Luni-Vineri: 10.00-18.00, Sambata-Duminica: 10.00­-19.00) fiind perturbat doar in caz de conditii meteo extreme sau de eventuale probleme tehnice.

O plimbare cu bobul la Lacul Rosu este o activitate excelentă pentru familii. Copiii cu varste sub 3 ani nu au acces, iar cei cu varste de 3-14 ani sunt acceptati doar insotiti de un adult. Pentru ei tariful este de 25 lei/persoana/cursa, iar pentru adulti 30 lei/persoana/cursa. Marii pasionati pot opta pentru 5 curse (105 lei/persoana - copii, respectiv 125 lei/persoana - adulti). Nu se pot face rezervari, biletele putand fi procurate numai la fata locului, in ziua vizitei.

Zona Lacul Rosu (incluzand si Cheile Bicazului) este cu adevarat un paradis pentru pasionatii de drumetii montane. Exista aici o multitudine de trasee turistice care variaza ca dificultate si ca peisaj. Sunt trasee usoare, ideale pentru familii cu copii sau varstnici, dar si trasee de alpinism pentru cei mai aventurosi.

Circuitul Lacului Rosu (durata 1 1/2 ora, marcaj cruce rosie) este ceea ce am ales noi. Este un traseu usor, de fapt o poteca lata care inconjoara lacul, cu o diferenta de nivel aproape insesizabila. O poti aborda fie de la debarcader (exista acolo si o harta a traseului), dar si de la coada lacului, de langa pastravarie. Cel mai inalt punct al traseului este “Balconul de piatra” , o amenajare speciala pentru belvedere situata la altitudinea de 1007 m. Acesta a fost obiectivul nostru. Am lasat masinile in poarta pastravariei, acolo unde parcarea se putea face mai lesne decat in centrul statiunii.

De-a lungul traseului sunt amenajate mai multe puncte de observare a florei si faunei din zona, cu panouri informative si uneori cu banci pentru o clipa de ragaz. Admiram lacul cu cioturi parca mai putine decat la vizitele anterioare, cu rate si cu barci de promenada plutind pe apa destul de tulbure dupa ploaia din ajun si - bineinteles - admiram si fotografiem cele doua piscuri semete - Ucigasul si Suhardul Mic. Traversam puntea de lemn (cam subreda la capatul ei), apoi - pe busteni - o balta formata chiar in ingustarea potecii si incepem urcusul destul de abrupt spre punctul de belvedere cu Balconul de piatra. Admiram si fotografiem de la inaltime lacul, statiunea si crestele din jur, apoi ne intoarcem pe acelasi drum. Coborarea direct in statiune era prea abrupta pentru noi, cei care nu eram suficient de pregatiti pentru aventuri montane.

In preajma Lacului Rosu sunt si alte trasee turistice. Ascensiunile spre varfurile Suhardu Mic, Suhardu Mare, Ucigasu necesita timp mai mult (cam 3 ore dus-intors) si o pregatire fizica mai buna.

Aproximativ 3 ore dus-intors necesita si o drumetie prin Cheile Bicazului. Am facut aceasta drumetie in urma cu cativa ani si apreciez ca merita din plin. Daca nu aveti suficient timp pentru o plimbare pietonala, chiar si numai din deplasarea masinii veti fi fermecati. Pe valea raului Bicaz, mai la vale de Lacul Rosu, facand legatura intre Transilvania si Moldova, pe o distanta de 8 km se succed mai multe serpentine si curbe stranse care pun la incercare maiestria conducatorului auto. Peisaje nemaiintalnite undeva, cu forme de relief cu adevarat spectaculoase, cu stanci inalte care par ca se pravale peste soseaua ingusta, iata ce ofera Cheile Bicazului, acest canion unic in Romania!

Coborand spre Bicaz, veti observa cele doua tuneluri.

Tunelul Lacu Rosu este un tunel rutier situat in Judetul Neamt, pe DN 12C, intre Lacu Rosu si Bicazu Ardelean. A fost dat in folosinta in anul 2005 inlocuind vechiul tunel construit in 1918, inchis acum circulatiei rutiere. Noul tunel (155 m lungime, 7,80 m latime in carosabil si 6,80 m inălțime la bolta) are doua trotuare inguste, precum si nise pentru adapost.

Barajul Bicaz, unul dintre cele mai mari baraje din Romania, zagazuieste apele Bistritei formand Lacul Izvorul Muntelui, lacul de acumulare a apei pentru Hidrocentrala de la Stejaru. Nu am vizitat Barajul Bicaz in aceeasi zi, dar in urmatoarea, odihniti si din nou cu chef de duca, am revenit la Bicaz. Barajul nu este doar o minune inginereasca, ci si un punct de atractie turistica datorita peisajelor inconjurătoare si a oportunitatilor de activitati nautice. Un pastrav servit la terasele de pe malurile lacului, precum si spectacolul temerarilor care se incumeta la plimbari pe lac sunt alte frumoase amintiri.

In loc de concluzii, o recomandare. Iar pentru mine, o promisiune! Aceea de a reveni pentru Piatra Ghilcos si refugiul panoramic de acolo. Stiam ca in afara de Cabina panoramica de la Piatra Poienii pe care am vizitat-o si despre care am relatat in Cheile Bicajelului, podurile suspendate si alte surprize, in Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas exista si un al doilea refugiu panoramic, la Piatra Ghilcos.

Ancorat pe margine de stanca, la o altitudine de 1378 m, refugiul de la Piatra Ghilcos se zareste chiar din statiune. Trebuie insa sa stii ca se afla acolo si sa-ti inalti privirea cautandu-l. Chiar si mie (care stiam de existenta lui) a trebuit sa-mi fie aratat. Atat de mic si de indepartat pare acolo, sus.

Refugiul panoramic Varful Ucigasul rasplateste pe toti cei care ajung acolo (traseul nu este recomandat iarna) cu imagini fabuloase asupra intregii regiuni, cu lacul si cu statiunea Lacul Rosu, cu Cheile Bicazului si cu muntii inconjuratori pana la cele mai inalte piscuri din Ceahlau. Refugiul panoramic Varful Ucigasul, pe langa faptul ca este un original loc de observare a frumusetilor salbatice din Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas, ofera si o oportunitate unica de cazare montana. Cum se face rezervarea… nu stiu!

Nu uitati sa consultati buletinele meteo! Fiind o zona montana, temperaturile sunt mai scazute chiar si vara, iar o ploaie poate sa va strice toata bucuria. Foarte important este echipamentul, in special incaltamintea de munte cu talpa aderenta. Nu trebuie sa va lipseasca apa si nici o mica gustare.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

Trimis de iulianic in 01.08.26 10:21:35
Validat / Publicat: 01.08.26 11:19:11

VIZUALIZĂRI: 31 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Lacul Rosu - Plimbare in jurul lacului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5400 PMA (din 6 voturi)

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[01.08.26 11:18:24]

Bun revenit pe site, cu impresii

elenaadinaPHONE
[01.08.26 11:50:23]

Bine ai revenit pe AFA, cu impresii noi! 🙂

Chiar mă întrebam ce mai faci, pe unde mai călătorești...

Mă bucur că ai bublicat impresii despre Lacul Roșu și împrejurimi.

Nu am mai fost acolo de ani de zile, așa că mi-a făcut plăcere să văd fotografii noi.

Imi amintesc cât de impresionată am fost in copilărie de prima vizită la Cheile Bicazului, munții Ceahlau și Lacul Roșu!

Acum s-au schimbat multe, cred că în bine, cu siguranță. Totuși îmi amintesc că fiind vară era foarte aglomerat. Am făcut și o croazieră pe lacul Bicaz. Pe lacul Roșu, nu ne-am plimbat.

Îmi doresc să revin cândva, dar cine știe când.

Vacanțe frumoase în continuare! 🙂

mprofeanuPHONE
[01.08.26 12:15:00]

@iulianic: Bine ați revenit pe AFA! Sper să reluați scrierile, sunt multe informații utile!

Zona Lacului Roșu și Cheile Bicazului sunt deosebite! Un tur lejer al lacului pe potecă marcată merită cu prisosință, mișcare, aer curat, natură, ce să îți mai dorești. Și o plimbare cu barca este plăcută!

Cred că și celălalt traseu spre Piatra Ghilcos și refugiul panoramic merită!

Informații utile pentru mine și pentru orice turist!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]

2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Lacu Roșu:

SOCIALs

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.078633069992065 sec