EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lacul Roșu – Poteca Minunilor cu 9 puncte de observare, din Parcul Național Cheile Bicazului - Hășmaș
Cu toate că am fost de foarte multe ori pe la Lacul Roșu, numai anul acesta de două ori, în trecere, cu scurte pauze de fotografii la lac, nu am parcurs nici un traseu marcat, deși sunt multe și ușoare și nici măcar nu am făcut turul lacului.
Acum, în octombrie, am hotărât să observăm cromatica toamnei oglindită în Lacul Roșu. Părerea mea este că toamna arată foarte bine etalându-și frumusețea în luciul apei.
Am hotărât de acasă, că vom parcurge poteca care înconjoară Lacul Roșu, vom merge pe Vârful Suhardul Mic și pe Vârful Ghilcoș ca să admirăm lacul atât de la bază cât și de la înălțime.
Planul pe zile a fost trasat și în funcție de vreme, care se anunța destul de instabilă. Astfel, vineri am ales să urcăm pe Vf. Suhardul Mic, pentru că sâmbătă dacă plouă nu mai putem urca.
După bifarea obiectivului, am mâncat la restaurantul Panorama de lângă lac vezi impresii, iar eu am insistat să parcurgem și circuitul lacului, dar ne prindea noaptea pe drum spre pensiune.
Astfel, am pornit spre stânga lacului, unde am stat câteva minute ca să admir familiile de rațe sălbatice. Este foarte relaxant să le privești cum plutesc pe apă ca niște bărcuțe frumos colorate.
Știam de acest punct după ce am citit panoul informativ cu Harta Lacului Roșu cu punctele de observare, care este amplasat pe cabana de lemn de lângă debarcader.
De asemenea am văzut că traseul se încheie cu un punct de belvedere, Balconul de Piatră. Acest punct de belvedere se află în partea dreaptă a lacului, la care se ajunge rapid, după ce se traversează o punte lungă, care intră imediat în balans și care poate fi traversată doar de persoane cu o greutate maximă de 130 de kg.
După punte urmează o scurtă urcare și ați ajuns la punctul de belvedere Balconul de Piatră. Este foarte frumos acolo, se observă lacul mărginit de copacii cu frunzele multicolore și am realizat că multe fotografii frumoase cu acesta, au fost făcute de acolo.
Atât am reușit în prima zi, dar a doua zi am făcut circuitul lacului complet.
Poteca Minunilor
Marcaj – cruce roșie
Lungime traseu – 6 kilometri
Durata – 1,30 ore
Poteca - drum forestier și drum asfaltat
Nu este apă potabilă pe traseu
Punctele de observare sunt:
Observarea familiilor de rațe
Observarea speciilor de licheni și alge
Observarea plantelor acvatice
Identificarea plantelor ocrotite
Identificarea speciilor de plante lemnoase
Observarea reptilelor, racilor și insectelor
Măsurarea clarității apei
Observarea Păsărilor
Balconul de piatră
Panoul este prezentat în trei limbi: română, maghiară și engleză.
Sâmbătă, când am am parcurs Poteca Minunilor, era multă lume, atât pe poteca din jurul lacului cât și pe lac, în bărci.
Am pornit pe partea stângă de la debarcader, pe lângă un punct cu suveniruri, pe o potecă de pământ, urmărind marcajul cu cruce roșie. De-a lungul potecii sunt bănci, panouri informative, coșuri de gunoi.
Plimbarea este foarte plăcută, lacul putând fi observat în permanență, de pe această parte vedem Suhardul Mic care ne veghează din spate.
Sâmbătă, punctul de observare al familiilor de rațe era lacul gol, rațele erau strânse la debarcader de unde primeau mâncare de la turiști. Eu le-am adus de la restaurant o felie de pâine, ca să nu vin cu măna goală în vizită, ca vineri.
După un timp, aleea iese în șoseaua traversată de cale ferată. Se trece peste un pod pe sub care trece un pârâu care se varsă în Lacul Roșu. În partea aceasta stuful și vegetația acoperă mare parte din lac. Mai urmează de trecut o punte din lemn și ajungem pe partea opusă a lacului.
Din această parte am văzut Muntele Ghilcoș (Ucigaș) cum se oglindea în luciul lacului. Noi tocmai am coborât de pe acesta. Sentimentul este unul frumos, de bucurie, să-l observi de la bază cum se înalță spre cer și să știi că tu tocmai ai fost acolo, pe vârf.
După un timp ne apare la orizont Suhardul Mic și lăsăm în urmă Muntele Gylkos.
Urmează o urcare scurtă dar destul de abruptă după care ajungem la punctul de belvedere Balconul de Piatră.
Ne oprim câteva minute ca să admirăm încă o dată Lacul Roșu de la înălțime și să facem fotografii.
Continuăm apoi plimbarea, trecem podul și ajungem la statuia lui Ștefan cel Mare, cioplită în stejar de către artistul popular Horvath Lajos, în semn de mulțumire pentru păstrarea amintirii soldaților căzuți la frontiera de la Gheorgheni.
Plimbarea este una foarte relaxantă iar culorile toamnei care împodobesc minunat malul lacului face din acest scurt tur, unul memorabil.
Trimis de Dana2008 in 03.11.20 12:15:07
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în LACU ROȘU.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Lacul Roșu, o minune a naturii — scris în 24.11.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Lacul Roșu altfel — scris în 13.02.22 de MarinaCo din MIROSLAVA [IS] - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Prin Cheile Bicazului și o plimbare de iarnă în jurul Lacului Roșu — scris în 18.01.21 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Doua zile intr-un tinut de vis — scris în 08.01.19 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- May.2017 Lacul Roșu - legenda vie — scris în 19.09.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Oct.2016 Lacul Rosu si Cheile Bicazului, toamna — scris în 31.10.16 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Minuni ale naturii: Cheile Bicazului și Lacul Roșu — scris în 10.08.16 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ