ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.01.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cheile Dobrogei: o incursiune în peisajul carstic spectaculos din Sud-Estul României'

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Vizitarea Cheilor Dobrogei se vrea mai mult decât o simplă călătorie; este o călătorie într-un colț unic de natură, cu toate avantajele oferite de explorarea unui mediu natural divers și fascinant. Acest obiectiv reprezintă un complex carstic situat în partea de sud-vest a Dobrogei, în România. Se spune că vei fi uluit de peisajele sale spectaculoase, chei adânci și formațiuni geologice unice.   Încurajat de ceea ce am aflat, Am Fost Acolo. Iată, deci, de ce aș vrea să scriu despre acest loc, printre altele și ca să mă dau mare cu vizita mea, la-nceput de an 2024, când mai toată lumea se ocupa cu revenirea după petrecerea Revelionului 2023/2024.

Bine, se pare că cei din Vaslui n-au terminat nici acuma petrecerea, se bea, constant și-n prezent. Au fost și situații periiculoase, într-o comună din respectivul județ,   cineva a vrut să intoxice locuitorii și a deschis un butoi cu moare de varză, de le-a dat ălora reacții adverse la trezire. Dar, nici ei proști, au fugit la birtul din comună și, cu câte 500 ml de vodcă și-au revenit la starea normală, mers în patru labe și dormit în șanț. S-au înregistrat și vreo doo cazuri de intoxicație gravă cu zeamă de varză, când victimele au revenit la mersul biped și-au putut articula niște cuvinte. Clar, au fost declarați caz de targă și-au fost transportați la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, unde se fac cercetări asupra lor, dar, se pare, nu vor mai putea fi salvați. E drept, nu erau născuți în Vaslui, erau veniți din altă parte!

 

Cum se ajunge? La Cheile Dobrogei, spun.

Venind dinspre Constanța, în localitatea Mihail Kogălniceanu, numită, pe vremuri, Karamurat, se merge spre Târgușor, vreo 11 km, pe DJ 222. La un moment dat, prin mijlocul comunei, când mergi spre Mireasa,   se face un indicator care-ți arată că, dacă  faci la dreapta, în vreo 6 km ajungi la Cheile Dobrogei. De fapt, mergi tot pe DJ 222. Așa să faceți, veți fi recomensați cu o priveliște frumoasă.

Că pentru că de ce să vii aici?

 Când citești despre această destinație afli că :

- Situate în inima Dobrogei, la sud-vest de orașul Constanța, Cheile Dobrogei reprezintă un colț de rai pentru iubitorii de natură și aventură. Această zonă carstică oferă o privire fascinantă asupra forțelor geologice care au modelat terenurile în timp, creând un peisaj spectaculos și variat. Cheile Dobrogei sunt sculptate în calcar și gresie, iar procesele carstice au creat un labirint de chei adânci, peșteri și doline. Aceste formațiuni geologice au fost modelate de apă în curs de milioane de ani, rezultând într-un peisaj în care rocile dezvăluie istoria geologică a regiunii. De-a lungul cheilor, vizitatorii pot admira  și numeroase forme ciudate ale reliefului carstic.

-O vizită la acest loc special nu este doar o călătorie în natură, ci și o incursiune în trecutul geologic al Dobrogei. Cheile Dobrogei oferă un peisaj carstic spectaculos, cu chei adânci, stânci impunătoare și forme geologice unice. Priveliștea oferă o incursiune în frumusețea sălbatică a naturii și impresionează vizitatorii cu diversitatea sa. Vizitarea Cheilor Dobrogei este o experiență remarcabilă pentru oricine caută să descopere frumusețea naturală, aventura în aer liber și istoria geologică a regiunii.

-Pentru cei pasionați de aventură, Cheile Dobrogei sunt o destinație perfectă, sau, poate doar pentru o gură de aer proaspăt în natură, într-un loc nu departe de Constanța, Năvodari, Medgidia, sau mai știu eu ce localitate.  Cheile Dobrogei oferă o oportunitate perfectă pentru a scăpa de agitația urbană și a te reconecta cu natura. Aerul curat, sunetele naturii și peisajele impresionante contribuie la relaxare și binecuvântare. Dealtfel, pe marginea șoselei veți găsi foarte multă lume oprită să caște ochii sau la un picninc.

- Dacă ai habar și-ți place să te-atârni de stâncă cu funii și alte asemenea dispozitive, potecile marcate și traseele de escaladă oferă oportunități excelente pentru drumeții, alpinism și explorare în aer liber. Regiunea este bogată în peșteri fascinante, în care vizitatorii pot explora formațiuni carstice, stalactite și stalagmite. Aceste peșteri dezvăluie istoria geologică a zonei și oferă o experiență captivantă sub pământ, ai o oportunitate unică de a înțelege procesele geologice care au sculptat terenurile în timp. Pentru cei interesați de geologie și istoria Pământului, această destinație oferă o lecție vie despre forțele naturii, care au lucrat în devenirea ei.  

-Ăia de caută faună, găsesc aici un habitat natural pentru numeroase specii de plante și animale. De la plante rare adaptate la condițiile carstice la diverse specii de păsări, zona atrage iubitorii de natură și pasionații de observare a faunei, cu respectarea turismului responsabil și a regulilor de protecție a mediului înconjurător, care sunt sunt aspecte importante pentru menținerea echilibrului ecologic.

-Pasionații de fotografie se vor bucura că Cheile Dobrogei sunt o sursă inepuizabilă de subiecte captivante. Stâncile, peșterile, flora și fauna oferă cadre spectaculoase pentru a imortaliza frumusețea naturală.

Deci, da, numai avantaje, de zici c-ai nimerit în Raiul turismului.

Ce-avem noi, aicea?

O variațiune de deplasare spre casă, nu mai ies din Mihail Kogălniceanu direct, spre Hârșova, să șoșonesc mașina ci merg, cătinel, pe un drum județean. Bine asfaltat și bine marcat, circulat nu foarte-foarte, dar, aici mai cred și că era liber pentru că era 02 ianuarie 2024.

Marcaje și indicatoare bune. În Târgușor este un indicator care te aruncă spre Mănăstirea Casian și Bănuții Dobrogei, altă zonă cu formațiuni carstice calcaroase, doar că drumul spre nu mi-a inspirat mare încredere, afară ploua și eu abia-mi spălasem mașina.

Cheile Dobrogei, cât se vede din mersul mașinii, este un drum de vreo maxim 5 km, destul de sinuos. Aglomerațiile alea de calcar creează niște stânci cu forme ciudate, numai bune de făcut niște fotografii.

Nu sunt vreun fan al cățăratului pe stâncă, deci, faza cu batjiocoritul gravitației nu-mi stă în caracter, 88 de kile de le am înmulțit cu 9,8 m/s la pătrat, în prima secundă, în caz de cădere, îmi sugerează că, funcție de înălțimea de la care cazi, poți face o bubă gravă, mie-mi place de mine așa cum sunt acum, cu ambalajul relativ intact. Dar, ălora de le place riscul, am văzut niște stânci cu surplombe frumoase, mai mult ca sigur că s-au urcat acolo ăia de știau și mai puțină fizică decât mine.

Acuma, nu-ncercați să comparați Cheile Dobrogei cu cele ale Bicazului, de exemplu, nu veți ieși pe plus! Dar, în același timp, este un loc de văzut, mai ales că nu vă costă nimic, e gratis, deci, îndeplinește o cerință de bază a turistului român! Și, pentru mulți, îndeplinește cerința vizitării unui loc inedit .  Plus că, poți bârfi, la liber, despre, nu plătești amendă dacă bați câmpii, mă rog, stâncile!

Din ce am văzut când am trecut, foarte multe perechi cu mașinile parcate în afara acostamentului, se plimbau și admirau peisajul, care, da, merită admirat. Cumva, aproape de șosea este și intrarea într-o peșteră,” La Izvor” scria pe Google Maps că se cheamă, doar că n-am năpădit, deci nu vă poci minți cu ce-i acoloșa.

Spun că, ocazional, poți veni aici, să caști gura și ochii, vei fi, oricum, mai câștigat decât ăia de nu le-a lucit ochișorii pe-aici. Dar și dacă n-ajungeți, nu trebuie să v-atârnați de craca vreunui nuc, nu-i așa de grav, veți putea trăi, mai departe, cu handicapul ăsta!

Ce-am vrut io să spui cu acest review este că găsești locuri frumoase în mai toate călătoriile de le faci și asta-i cel mai important. Știu că v-am năucit cu atâta folozofie din partea-mi, mă gândesc să nu-mi (mai) forțez norocul și s-o tai, englezește, din peisaj. Chiar ăla al Cheilor Dobrogei, haidi, pa!

 

 

 

 

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 03.01.24 19:43:44
Validat / Publicat: 03.01.24 20:16:24
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 588 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Cheile Dobrogei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmaster
[03.01.24 20:32:41]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Zoazore
[03.01.24 20:38:09]
»

@Yersinia Pestis:

Vizitarea Cheilor Dobrogei se vrea mai mult decât o simplă călătorie; este o călătorie într-un colț unic de natură, cu toate avantajele oferite de explorarea unui mediu natural divers și fascinant. Acest obiectiv reprezintă un complex carstic situat în partea de sud-vest a Dobrogei, în România. Se spune că vei fi uluit de peisajele sale spectaculoase, chei adânci și formațiuni geologice unice.

Este unic, intr-adevar, fiindca si Muntii Hercinici sunt unici. Ei sunt "tata muntilor".

Am privit pozele tale. Si eu am trecut candva, demult tare, pe acolo si pozele tale mi-au intarit convingerea: parte din stancile noastre, dobrogene, seamana cu cele de la Meteora greceasca. Asta se datoreaza eroziunii eoliene.

Deci, iaca, ne putem si noi asemana cu grecii, macar la stanci.

Pe de alta parte, tare ma bucur ca te pot sorcovi prima si ca-ti pot ura sanatate, belsug, bucurii si tot ce-ti mai poti tu dori de la 2024

La multi ani!

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[03.01.24 20:48:43]
»

@Zoazore: Multumesc pentru sorcovit! Si pentru explicatiile extrem de stiintifice despre cum s-or formatara gogoloaielea alea de calcar. Banuiam io ca-i ceva cu apa si cu vantul si ca de la Hercinici ni se trage, ' r-ar ei sa fie!

Nu fusai la Meteora, cand ajung compar si fac studiul geologic!

An Nou cat mai bun, cu impliniri, sanatate si fericire! Sarut mana, la multi ani! 🍾

doinafil
[04.01.24 21:12:55]
»

@Yersinia Pestis: Sorcova nr. 2:

„Sorcova, vesela,

Să trăiești, să 'mbătrânești,

(acum, văd că tânăr ești!),

Ca un măr, ca un păr,

(nu știu dacă și chelești),

Tare ca piatra,.... iute ca..... etc., etc...

M-a întristat treaba cu chelia, mi-a tăiat elanul versificării, pentru că mi-a amintit că eu pierd mereu - mai ales în ultima vreme - din frumoasa bogăție capilară de-o aveam mai acu vreo zece anișori, la „mai tinerețe” , deh!

Zona Dobrogei mi-e necunoscută, n-am prea fost pe-acoloșa!

E bine de știut și despre aceste locuri, pen'că nu se știe poate vom ajunge și pe acolo!

Să ai (aveți) un an așa cum vi-l doriți, cu sănătate și plimbăreli, cât mai multe!!!

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[05.01.24 08:42:42]
»

@doinafil: Arta versificației mi-e, total, straină așa că nu-ți voi răspunde-n rime amuzantei sorcoveli!

De chelit nu chelesc natural ci mă forțez, aproape zilnic, s-o fac. Din motive neaflate de un grup de oameni de știință englezi, din 2000, anul zic, mă rad pe devlă. Probabil mutația genetică s-a dus spre creier, am chelit de neuroni!

Adevărul este că eram urât in draci cu păr, așa, fără, sunt definiția urâțeniei, dar, măcar, am o explicație! 😂

Dobrogea are foarte multe de oferit, turistic vorbind: litoral, Delta Dunării, turism ecumenic, obiective istorice. Este și ultima regiune venită să facă parte din România, 14.11.1878, drept compensație pentru Basarabia luată de ruși după războiul ruso-turc, pe care noi îl numim "de independență". Este un amalgam de etnii și tradiții care merită văzut și, în măsura interesului, studiat!

Un 2024 plin de realizări îți doresc, la mulți ani, sărut mâna! 🤗

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.01.24 16:43:39]
»

@Yersinia Pestis: Exact și bine spus - locuri spectaculoase în zone unde nici nu bănuiești că ar putea exista asemenea obiective. Cheile Dobrogei formează priveliști uimitoare în toate anotimpurile, dar parcă mai mult îmi place verdele din anotimpul cald.

Mănăstirea Casian am văzut-o cu mulți ani în urmă - drumul de câțiva km a rămas încă neasfaltat bănuiesc (google.com/maps/@44.49023 ... hl=ro&entry=ttu), iar pe „bănuții dobrogeni” pusesem și eu ochii la un moment dat, dar cred că cel mai bine se văd tot din aer, nu de la sol (oricum cred că prezintă interes mai mult pentru geologi). Nu ai vrut să prăfuiești mașina spre mănăstire, ai „pictat-o” în drum spre Ulmetum. 😁

Dobrogea inedită!

ANILUPHONE
[06.01.24 12:46:23]
»

@Yersinia Pestis: Confirm frumusețea Cheilor Dobrogene prezentate de tine din mersul mașinii! Dar mult mai frumoase sunt vara, când înverzește natura!!!

Am colindat și noi pe acolo dar din sens invers, plecând din Deltă și din Gura Dobrogei am luat-o pe coclauri... intr-adevăr drum neasfaltat dar peisajul a fost de poveste... pădure de salcâmi infloriți și tril de păsări... Acolo în pădure am dat peste o mică biserică, mult mai frumoasă decât imensa Mănăstire Casian... ce amintiri frumoase avem după plimbarea aia!!!

Și anul acesta să facem plimbări prin locuri inedite, sănătoși să fim!

Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[06.01.24 18:49:26]
»

@tata123 🔱: Ei, nu era de prăfuit mașina, afară ploua binișor și, neștiind bine drumul m-am gândit că cine știe prin ce gropi oi da?

Mănăstirea Casian am văzut-o în deal, la intrarea-n Chei. Și când ieși din Chei era un indicator de ne trimitea spre mănăstire, doar că drumul arăta, parcă, mai rău!

Mai mult ca sigur, când vremea va fi bună oi ajunge acolo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Yersinia PestisPHONEAUTOR REVIEW
[06.01.24 19:00:44]
»

@ANILU: Mulțumesc de vizită!

Da, cred că aceste Chei pot fi un obiectiv în sine, pe orice anotimp. Și acum erau mai multe cupluri care se plimbau prin zonă, cred că era aerisirea de după petrecerea de Revelion. Vremea era ploioasă, cum a fost până am trecut Hârșova, dar nu era frig, deloc! Acuma, că știu locurile, poate-oi mai trece și când va fi cald și înverzit!

Să avem un 2024 cu pace, sănătate și realizări, sărut mâna!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, doinafil, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cheile Dobrogei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.64885592460632 sec
    ecranul dvs: 1 x 1