GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Asa cum i-am promis lui cristina65 intr-un ecou la reviewul meu Lerma - orasul cetate voi incepe sirul povestirilor din Burgos unde am petrecut in iarna lui 2008 un concediu de 10 zile presarat cu vizite si in celelalte localitati gen Santander, Leon, Laredo, Lerma, Madrid.
O sa incep prin a va descrie cel mai important obiectiv turistic al orasului si anume Catedrala Burgos.
Catedrala Burgos este una dintre cele mai frumoase cladiri in stil gotic si isi merită cu adevărat titlul de Patrimoniu al Umanitatii (din1984). Construcţia Catedralei a fost începută în 1221 de Regele Ferdinand şi episcopul Sfântul Don Mauricio şi a fost în cele din urmă sfintita in 1260. Mai târziu a fost extinsă şi infrumusetata, cu o mănăstire şi numeroase capele, inclusiv faimoasa Capela a Constables (sec. 15), Capela Sf. Tecla (sec 18), ornamentele de pe fatada (sec. 15) şi splendida cupola (sec. 16).
Catedrala este inspirata dupa cea din Bourges si este construita in stil gotic. Cel mai important lacas de cult din regiune, multi pelerini vin aici pentru a se ruga. In interior se gaseste si mormantul eroului El Cid, personaj legendar si simbol national al Spaniei.
O sa va prezint in continuare ce am considerat eu mai important in urma vizitarii acestui lacas de cult si in acelati timp obiectiv turistic. O sa ma ajut in acest sens si de pozele facute atunci dar mai ales de site-ul oficial catedraldeburgos.es/.
Intrarea pentru turisti se face prin Poarta Sarmental construita in stil gotic în jurul anului 1235. Este cea mai clasica si eleganta poarta a Catedralei datorita proporţiilor si frumusetii sculpturii sale, reprezentandu-l pe Hristos cu Cartea Intelepciunii în mână, înconjurat de patru Evanghelişti si de simbolurile lor. Mai jos, în prag, cei doisprezece apostoli ai Evangheliei. Statuile din rama usilor au fost repuse in secolul 17 si ii reprezintă la stanga pe Aaron şi Moise iar la dreapta pe Petru si Pavel (poza 1)
Braţul sudic al transeptului este iluminat de o fereastra in forma unei rozete cu diametrul de 6 m, singurul vitraliu de secol 13 ramas. Claritatea si transparenta culorilor denota originea lor franceza... (poza 2)
Capela de vizitare a fost construită între 1440 şi 1442 pe cheltuiala episcopului Alonsode la Cartagena. În centru se află mormântul fondatorului sculptat in alabastru. Altarul este din anul 1653 construit in stil gotic timpuriu. Printre picturile sale se evidentiaza Fecioara Maria cu Pruncul, Sf. Ana şi Sf. Ioan, inspirate de lucrarile clasice italiene. (poza 3)
Capela San Enrique a fost finalizata in 1674 de catre zidarii Sierra si Juan Hazas Barnabas si ilustreaza suferinta lui Iisus Hristos înainte de a fi crucificat. A fost foarte venerata mai ales in timpul calamitatilor naturale. (poza 4)
Capela de San Juan de Sahagun a fost documentata de la începutul secolului 14 sub numele de Santa Catalina şi familia Rojas, care au construit-o şi dotat-o. Ulterior, din secolul 18 este denumita San Juan de Sahagun, deoarece acest sfânt a fost canonizat in secolul anterior la Catedrala din Burgos, si astfel s-a ales amplasarea sa intr-un altar baroc, (poza 5).
Scara aurita a fost construita pe peretele de nord al transeptului intre 1519 si 1522, pentru a reduce decalajul dintre poarta Coronería si transeptul de nord. Lucrarea a fost conceputa si creata de marele arhitect Diego de Siloe, inspirat de proiectului lui Bramante "Cortile del Belvedere" din Roma. (poza 6).
Capela Sf, Nicolae este unica deschisa in aripa de nord a transeptului, finalizata in 1230, cu o arhitectura de cel mai primitiv si clasic stil gotic. (poza 7).
Ca se evit sa va plictisesc cu prea multe detalii istorice referitoare la celelalte capele, elemente decorative, porti etc le voi ilustra doar prin fotografii.
Concluzia mea esta ca pentru 5 eur bilet de intrare si audioghid 3,5 eur puteti vizita acesta catedrala, dar asigurati-va ca aveti cel putin 2 ore la dispozitie ca sa treceti macar in fuga prin toate incaperile, inclusiv muzeul care se afla de subsol.
Trimis de noriega in 31.01.12 00:44:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (noriega); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
"Capela Conetabililor de Castilia sau a Purificarii, este in sine o catedrala in cadrul unei alte catedrale si mai este denumita si bijuteria primului templu din Burgos, plafonul acesteia este unul dintre cele mai frumoase exemple de bolta in forma de stea cu opt colturi, foarte bogat ornamentata avand vitralii multicolore de provenienta flamanda" (Burgos de Filipe Fuentes, editia in limba franceza editura Everest,( Leon Spania)
Melodia postata se poate sterge/schimba!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2018 Splendoarea Spaniei la Burgos -Catedrala Santa Maria, bijuteria gotică din Patrimoniul Unesco — scris în 03.12.19 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2014 Nu ocoliti Putul cu Sare — scris în 09.09.14 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Apr.2014 Alt Madrid, plin de ciresi — scris în 30.05.14 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Burgos – meleagul Cidului Campeador! — scris în 02.09.12 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Demandafolk – “¡Y que la sierra baile” (“Si sa danseze muntii!”) — scris în 02.09.12 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- May.2012 Restaurantul hotelului Alisa din Lerma: servicii bune si mancare gustoasa! — scris în 04.05.12 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- May.2012 Din seria : Lerma – de 1 mai “muncitoresc”!! — scris în 03.05.12 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ