ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.07.2025
Prieteni

DISTRACŢ. / RELAXARE:

Tură de 1 zi, cu vârfurile 2k, Puzdrelor și Galațului, din stațiunea Borșa

TIPĂREȘTE

Dragi prieteni AFA, vă descriu o tură de vară, făcută pentru a mai scăpa de caniculă și pentru că iubim natura. Grad de dificultate mediu, zi plină, traseul pe scurt: stațiunea Borșa - stația telegondola Vârf - fosta cabană Puzdrele - Șaua laptelui - vârful Puzdrelor, 2189 m - retur Șaua Laptelui - vârful Galațului, 2048 m - vârful Păltinișul - telegondola Vârf - retur Borșa. Informații, pe etape:

Stațiunea Borșa: cazările sunt foarte accesibile, cu prețuri de la 150 de roni, pentru camere de trei margarete, pensiuni curate, multe noi. Terase si restaurante găsiți între stația telescaun - plecare și stația telegondola - plecare, cu prețuri tot decente. Dimineață am luat telegondola, 35 de roni, doar dus, căci știam că ajungem înapoi după ora 17. Orarul este afișat în trei locuri, fb, site și casierie, că este ba de la 9:00, ba de la 10:00, sugestia este să fiți de la ora 9 acolo. Se poate plăti și cu card, în 20 de minute sunteți sus, la stația Vârf. Există și un drum mai pieptiș, pe latura pârtiei, cu pietre, nu îl recomand, poate pentru ATV.

Stația Vârf. Panoramă, un bar ok, scaune, mese din butoaie, ai ce face 1-2 ore. Noi însă am pornit pe traseul punct albastru, prin pădure, și ajungem după o oră și ceva la o fostă cabană, Puzdrelor. (despre ursuleți: or fi, nu ne-am întâlnit, dar să aveți un fluier, un clopoțel, să faceți zgomote și, dacă ei sunt, știu să-și vadă de treaba lor). Vârful cu același nume se vede falnic în dreapta, iar urcând drept înainte, ajungem la:

Șaua Laptelui. Zona este plină de afine, părăsim pădurea și ținem tot marcajul cerc albastru, deși semnele sunt cam rare, pe pietre. Ideea este să urcăm, căci poteca este observabilă. Există pârâiașe, pentru apă de băut. În trei ore de la Vârf suntem în Șa. Dacă găsiți câini, să știți că sunt prietenoși, dornici chiar să vă însoțească. De aici, dacă vreți să faceți doar vârful Galațului, pentru a ajunge retur la telegondolă, o luați la stânga, dacă vreți Puzdrelor, două ore dus - întors, faceți dreapta. Noi, dreapta 😊.

Vârful Puzdrelor. Relativ ușor de accesat, golaș, panoramic, înconjurat de câteva abrupturi, ca orice vârf respectabil 😊. Zona cu lespezi ne aduce aminte de Retezat. Spre vest se vede Pietrosul Rodnei, spre est vedem în zare vârful Ineu, un Everest în miniatură, pe care îl selectăm deja pentru o tură viitoare. Ne întoarcem în 45 de minute la șaua Laptelui, pe sub vârful cu același nume, pe o brână absolut lejeră.

Vârful Galațului. Bandă roșie, traseul din șa este tot pe creastă, lejer, iar vârful de 2048 metri ne întâmpină o stemă albastră, tridimensională, ca cea de la Nato. Admirăm priveliștea, apoi coborâm în direcția Gărgălău. După cam 25 de minute este o intersecție, unde dacă faceți stânga, pe sub vârf, vă îndreptați spre Păltinișul și, prin pădure, înapoi la stația Vârf, sau continuați spre șaua Gărgălău, Cascada Cailor și telescaun, cu coborâre pe cealaltă pârtie. Ambele trasee au surse de apă, alegerea este în funcție de starea vremii, condiția fizică sau care peisaj vă face mai mult cu ochiul, ambele trasee fiind lejere ca dificultate.

Vârful Păltinișul. Este mult spus un vârf, are 1773 m, dar este în calea noastră 😊. Interesantă este poteca, cu afine, jnepeni, ienuperi și multe cocoașe, formate din pământ cu mușchi vechi, eu nu am mai văzut așa ceva. Sărim sprințar pe ele, ajungem la umbra pădurii și la ora 19 suntem la stația Vârf. Doar coborârea pârtiei mai stă între noi și o bere rece! Prima porțiune, până la stația intermediară a gondolei, o facem pe drumul pietruit, cel nerecomandat mașinilor, pârtia fiind cam prea abruptă pentru genunchii unora (zona neagră – pentru schiori, cunoscători), apoi coborâm pe panta acesteia și după 1,5-2 ore suntem la destinație. Totalul circuitului este de cam 25 de km, 11 ore și 45 k de pași, în funcție de ce aplicație aveți.

Drumeție frumoasă să aveți!

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub

Membrii afaFanClub accesează AFA FĂRĂ RECLAME, pentru 8-9 lei/lună!
Cum devin membru afaFC? -- cumperi un abonament pe 6 sau 12 luni.

Trimis de Radix7 in 28.07.25 10:48:14
Validat / Publicat: 28.07.25 12:43:31
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BORŞA. A mai fost în/la: Casa dintre brazi
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Borșa, vatra Dornei

VIZUALIZĂRI: 31 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Peisaj pe traseul dinspre Galațului spre stația Vârf.
Puteți VOTA acest articol:

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Borșa și împrejurimile:

• LOGAT? = DA (IntC=1)