ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.07.2025
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 04.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2025
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Tură de 1 zi, cu vârfurile 2k, Puzdrelor și Galațului, din stațiunea Borșa

TIPĂREȘTE

Dragi prieteni AFA, vă descriu o tură de vară, făcută pentru a mai scăpa de caniculă și pentru că iubim natura. Grad de dificultate mediu, zi plină, traseul pe scurt: stațiunea Borșa - stația telegondola Vârf - fosta cabană Puzdrele - Șaua laptelui - vârful Puzdrelor, 2189 m - retur Șaua Laptelui - vârful Galațului, 2048 m - vârful Păltinișul - telegondola Vârf - retur Borșa. Informații, pe etape:

Stațiunea Borșa: cazările sunt foarte accesibile, cu prețuri de la 150 de roni, pentru camere de trei margarete, pensiuni curate, multe noi. Terase si restaurante găsiți între stația telescaun - plecare și stația telegondola - plecare, cu prețuri tot decente. Dimineață am luat telegondola, 35 de roni, doar dus, căci știam că ajungem înapoi după ora 17. Orarul este afișat în trei locuri, fb, site și casierie, că este ba de la 9:00, ba de la 10:00, sugestia este să fiți de la ora 9 acolo. Se poate plăti și cu card, în 20 de minute sunteți sus, la stația Vârf. Există și un drum mai pieptiș, pe latura pârtiei, cu pietre, nu îl recomand, poate pentru ATV.

Stația Vârf. Panoramă, un bar ok, scaune, mese din butoaie, ai ce face 1-2 ore. Noi însă am pornit pe traseul punct albastru, prin pădure, și ajungem după o oră și ceva la o fostă cabană, Puzdrelor. (despre ursuleți: or fi, nu ne-am întâlnit, dar să aveți un fluier, un clopoțel, să faceți zgomote și, dacă ei sunt, știu să-și vadă de treaba lor). Vârful cu același nume se vede falnic în dreapta, iar urcând drept înainte, ajungem la:

Șaua Laptelui. Zona este plină de afine, părăsim pădurea și ținem tot marcajul cerc albastru, deși semnele sunt cam rare, pe pietre. Ideea este să urcăm, căci poteca este observabilă. Există pârâiașe, pentru apă de băut. În trei ore de la Vârf suntem în Șa. Dacă găsiți câini, să știți că sunt prietenoși, dornici chiar să vă însoțească. De aici, dacă vreți să faceți doar vârful Galațului, pentru a ajunge retur la telegondolă, o luați la stânga, dacă vreți Puzdrelor, două ore dus - întors, faceți dreapta. Noi, dreapta 😊.

Vârful Puzdrelor. Relativ ușor de accesat, golaș, panoramic, înconjurat de câteva abrupturi, ca orice vârf respectabil 😊. Zona cu lespezi ne aduce aminte de Retezat. Spre vest se vede Pietrosul Rodnei, spre est vedem în zare vârful Ineu, un Everest în miniatură, pe care îl selectăm deja pentru o tură viitoare. Ne întoarcem în 45 de minute la șaua Laptelui, pe sub vârful cu același nume, pe o brână absolut lejeră.

Vârful Galațului. Bandă roșie, traseul din șa este tot pe creastă, lejer, iar vârful de 2048 metri ne întâmpină o stemă albastră, tridimensională, ca cea de la Nato. Admirăm priveliștea, apoi coborâm în direcția Gărgălău. După cam 25 de minute este o intersecție, unde dacă faceți stânga, pe sub vârf, vă îndreptați spre Păltinișul și, prin pădure, înapoi la stația Vârf, sau continuați spre șaua Gărgălău, Cascada Cailor și telescaun, cu coborâre pe cealaltă pârtie. Ambele trasee au surse de apă, alegerea este în funcție de starea vremii, condiția fizică sau care peisaj vă face mai mult cu ochiul, ambele trasee fiind lejere ca dificultate.

Vârful Păltinișul. Este mult spus un vârf, are 1773 m, dar este în calea noastră 😊. Interesantă este poteca, cu afine, jnepeni, ienuperi și multe cocoașe, formate din pământ cu mușchi vechi, eu nu am mai văzut așa ceva. Sărim sprințar pe ele, ajungem la umbra pădurii și la ora 19 suntem la stația Vârf. Doar coborârea pârtiei mai stă între noi și o bere rece! Prima porțiune, până la stația intermediară a gondolei, o facem pe drumul pietruit, cel nerecomandat mașinilor, pârtia fiind cam prea abruptă pentru genunchii unora (zona neagră – pentru schiori, cunoscători), apoi coborâm pe panta acesteia și după 1,5-2 ore suntem la destinație. Totalul circuitului este de cam 25 de km, 11 ore și 45 k de pași, în funcție de ce aplicație aveți.

Drumeție frumoasă să aveți!

AmFostAcolo fără reclame?

  • Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub

Membrii afaFanClub accesează AFA FĂRĂ RECLAME, pentru 8-9 lei/lună!
Cum devin membru afaFC? -- cumperi un abonament pe 6 sau 12 luni.

[fb]
---
Trimis de Radix7 in 28.07.25 10:48:14
Validat / Publicat: 28.07.25 12:43:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BORŞA. A mai fost în/la: Casa dintre brazi
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Borșa, vatra Dornei

VIZUALIZĂRI: 31 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Peisaj pe traseul dinspre Galațului spre stația Vârf.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6300 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Borșa și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.05705189704895 sec
    ecranul dvs: 1 x 1