ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.02.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti (VN)
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
FEB-2020
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
PREȚ 850 de lei ?
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE REZULTATĂ
97.50%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Borșa și împrejurimile

Am ajuns la Borșa. Ce-i de făcut?

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

După ce v-am enervat lăudându-mă cu cazarea mea bengoasă de la Borșa, e, neaparat, momentul să vă urc pe pereți, dându-mă, io, mare, despre ce să faceți dacă v-a adus viața în Borșa.

Cum niciun text de-al meu nu poa'să fie simplu, vă avertizez în scris pe toți eventualii mei cititori, să nu considerați ceea ce urmează un ghid de călătorie. Dacă o faceți, va fi numai și numai pe întreaga dvs răspundere, deci, n-arătați cu deștu' spre mine, acuzator.

Io, oricum, nu o să recunosc nimic, că așa sunt eu, îmi asum! :p

Aaa, uitam, să știți că ”împrejurimile” Borșei înseamnă, în cazul meu, ajuns la Săpânța. Ce vreți, io nu percep depărtarea?!

1. Stațiunea Borșa

Este ideală pentru sporturile de iarnă!

Veți găsi, acoloșa, vreo trei pârtii numai bune pentru ăia de știu a se da cu doagele, fie ele doua înguste sau una mai lată.

Accesul spre pârtii se face din centrul stațiunii, acolo veți găsi stația de telescaun, de unde vă puteți cumpăra pasul pentru pârtie. După ce urcați cu instalația până la capăt, de acolo veți avea ocazia să vedeți că mai începe o altă pârtie, care este servită de o instalație de teleschi.

La data la care am fost noi, era atât de frumos afară și pârtiile erau suprapopulate, ei, nu chiar așa, să apunem că erau foarte mulți amatori de alunecare controlată.

Eu nu am abuzat de inexistentele mele cunoștințe despre alunecarea cu schiurile ci am folosit telescaunul pentru a ajunge la locul de plecare spre Cascada Cailor.

Cât costă să te tragi cu instalația? Doo persoane, doo bilete dus-întors, 60 de lei. 6 bancnote nou-nouțe de câte 10 lei s-au despărțit de mine pentru ca eu și aleasa inimii mele să ne hlizim de la înălțimea celor 25 de piloni de care este atârnată instalația de telescaun. Sincer, io nu mă hlizeam, mă simt oarecum mort la înălțime, pe față rămăsese un rictus...surâsul morții.

2. Cascada Cailor

Traseul pleacă de sub poarta maramureșeană, ceva mai sus de locul unde, țuști, sari din telescaun.

Treci pe lângă o căbănuță unde se poate servi oareșce produse alimentare, lichide și altele, apoi treci de cabana Salvamontului, apropos, în cazul nostru au ieșit doi salvamontiști care ne-au verificat cum eram îmbrăcați și încălcați și care ne-au îndrumat spre traseu.

O să găsiți, spun, la începutul traseului niște indicatoare care-ți explică unde este Lacul Știol, Șaua Știol și Cascada Cailor. Credeți-mă, sunt corecte.

De acolo și până la cascadă, se face, la mers lejer, 15-20 de minute. Așa am făcut și noi, ne-am bucurat de un peisaj superb, brazi încărcați cu zăpadă, vârfuri de munți încărcate cu zăpadă, am alunecat de două ori pe cărare și, evident, m-am încărcat de zăpadă. E drept, o dată am făcut-o intenționat, că prea era frumoasă zăpada aia!

Cascada am găsit-o în stare criogenată total, motiv pentru a vă declara, rituos, e mai frumoasă vara!

De la cascadă la telescaun se face, la mers ”împins vagoane” vreo 40 de minute, pe motiv de gravitație. Abia atunci realizezi să mănânci fără lăcomie și să nu pui kile în plus pe talie și pe cur. Știți ce-a dracu' te trage gravitația înapoi?!

3. Biserica de lemn din Stațiunea Borșa

Este amplasată, cumva, mai jos cu vreo 400 de m de instalația de telescaun.

Este construită, evident, din lemn, în stilul ăla, moroșenesc, cu turla de-l înțapă pe astronautul ,ăla ,american ,de trece cu satelitul pe deasupra , în ochiul cu care ne spionează.

Nu o să fiți răzbiți de emoție, mai ales cei mai atei dintre voi, dar, nah, io asta am vizitat, asta vă povestesc!

 

Cam atâta-n Borșa. Cu specificația că, oameni fiind, deci, găini mâncăm, ca să ne potolim foame și setea am abuzat de serviciile Restaurantului ”Roman” pentru frumoasa seară de 14 februarie, menu festiv, cu palincă, bere, platou tradițional și vreo 3 beri și două sucuri (eu nu beau suc, Adi nu bea bere sau palincă!), cu tot cu zâmbetul ospătarului, 250 de lei, preț absolut decent!

Locația elegantă, servire promptă, cinstită că, ce să vezi, ne-am găsit hainele la garderobă. Deci, nu-i ca-n bancul cu ăla de strigă, supărat, la ospătar:

- Ce restaurant este ăsta? Ciorba nu mai aveți, felul doi nu mai este, n-aveți nimic de băut?! Aduceți-mi haina!

-Știți, este restaurant românesc și, din păcate, nici haina dvs nu mai este!

Am mai fost și la Pizzeria ”Rustica” și-o fost bun, nu mă-ntrebați ce soi de pizza am crăpat în mine, mie, când mi-e foame, mă mușc de deș'te de grăbit ce-s, pe motiv de glicemie sub nivelul mării. Prețuri bune, Adi a plătit și nu m-o boscorodit, deci, a fost OK!

4. Memorialul victimelor comunismului și al rezistenței de la Sighet

Sătui fiind, ne-am fos'decis să mergem să abuzăm de ce se poate vedea prin Maramureș, motiv pentru care, în ziua de sâmbătă ne-am aburcat în auto de-l aveam în posesie și am dat bice spre Sighetul Marmației. Drum de vreo 82 de km, făcut lejer, șoseaua bună, neaglomerată.

Am intrat în Sighet, ”Ioana” ne-o adus la intrarea-n Muzeu.

Probabil că ați fost acolo, eu, cel puțin, am mai fost de vreo două ori, adică, tot de atâtea ori de câte am mai fost în Maramureș.

Intrarea-n Muzeu costă 10 de lei de adult, dar eu, având dizabilitatea de a fi pensionar, am plătit doar 5 lei, total 15 lei.

Vorbind despre Muzeu, sincer, îți cam piere cheful de râs. memorialull l-aș asemăna, păstrând proporțiile, cu Auschwitz-ul, despre care nu pot spune că m-am bucurat că l-am vizitat, e doar așa, știu c-am fost acolo și-am plecat tare trist.

Cam același sentiment l-am avut și după ce am vizitat Cetatea Făgăraș, în Muzeul luptei anticomuniste...

Cert este că am petrecut vreo 3 ore în acest Memorial, vizitând aproape fiecare celulă, curtea interioară, loc unde este expus și ”Cortegiul Sacrificaților” celebrul grup statuar.

5. Muzeul Maramureșului
, amplasat tot în Sighet, nici măcar departe de Memorial.

Ne-a prins bine o plimbare în zonă, ne-a mai limpezit după ce vizitasem Memorialul.

6. Mănăstirea Peri-Săpînța

Este chiar la intrarea în Săpînța, la cca 20 de km de Sighet.

La intrare în comună, se face la dreapta, se merge pe un drum nu tocmai-tocmai vreo 500 de m și ajungeți la Mănăstirea Peri- Săpînța, a cărei biserică are cea mai înaltă turlă de lemn din lume, de cca 71 de m. Acuma, nu bag mâna-n foc că așa o fi și-acuma, cert este că turla este cu adevărat impresionantă!

7. Cimitirul Vesel Săpînța

Cred că toată lumea știe de acest cimitir. Chiar dacă pe mine nu m-a dat niciodată pe spate, este un must see al locului, trebuie deci ca să-l putem de vedea!

 

8. Ansamblul de Arhitectură Tehnică- Complex Vîltori.

Dacă tot în Săpânța, fiind, putem arunca un ochi și la Ansamblul de Arhitectură Tehnică- Complex Vâltori. Știți ce-s vâltorile, cred? Mașinile de spălat în care maramureșencele spală cergile și țesăturile lor din lână, folosind forța și apa unui pârâiaș, care învârte țesăturile într-un fel de coș făcut din scânduri.

Apropos de țesăturile lor din lână, sunt tare multe tarabe cu produse artizanale, unde sunt expuse de toate: pălincă (nu m-o lăsat Adi să-mi cumpăr), haine (n-am lăsat-o pe Adi să cumpere!). Nu de alta, dar o haină din lână avea prețuri între 5-800 de lei. Cam cât ai cumpăra vreo 4 oi la noi, în Vrancea. care Vrancea este locul recunoscut din România cu balada ciobanului ”Miorița”, deci, nici noi suntem chiar așa, aduși cu apa în ale ciobăniei, da, m-ați înțeles, sper?

9. Mănăstirea Bârsana

De la Săpânța am venit înapoi, spre Sighet, dar am intrat pe la Vadul Izei și, de-aici, spre Bârsana, spre cea mai frumoasă Mănăstire din România, după umila-mi părere.

Este atât de frumos acest loc și-atât de-aproape de Dumnezeu, că nici măcar n-am ced comenta, ar fi de prisos!

 

10. Ne întoarcem spre Borșa, trecem prin Moisei și n-avem cum să ratăm Monumentul de la Moisei, ridicat în memoria celor omorâți de armata horthystă în retragerea ei spre Ungaria .

Este extrem de simplu de ajuns la monument, este chiar din șoseaua ce leagă Sighetul de Borșa.

 

Cam asta am făcut noi în ziua de sâmbătă, 15 februarie, trăitori fiind în Maramureș.Bine, mai puțin mersul la Cascadă care a fost în ziua de duminică, 16.02.2020

La toate astea se mai poate adăuga o vizită la Mănăstirea Prislop, amplasată ghiciți unde, da, exact, în Pasul Prislop. Noi n-am făcut-o, nici la dus, nici la-ntors, dar obiectivul e frumos, cine vrea se poate duce.

Cum vă spuneam, nu trebuie să mă luați în seamă, cu propunerile mele, fiecare, odată ajuns aici, face cam ce vrea el sau ce-l lasă soția, să nu ne mai ascundem după deșt, spun. Ho, bărbați, nu vă umflați la mine că voi sunteți cei mai tari în casele voastre, și io am crezut la fel! 30 de ani!

Așa că, înțelept fiind, mă retrag, haidi, pa!

Nu înainte de a ruga web să puie melodia asta: https://www.youtube.com/watch?v=qweZ_Y7O9Mo

selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

---
Trimis de Yersinia pestis in 20.02.20 11:55:36
Validat / Publicat: 20.02.20 15:29:07
VIZUALIZĂRI: 411
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster [20.02.20 15:28:49] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Yersinia pestis [20.02.20 15:45:29] »

@webmaster: Mulțumesc!

krisstinna [20.02.20 18:25:08] »

@Yersinia pestis: Mă puse naiba sa mă uit și la poze, când văzui platoul cu bucate mă luă amețeala, sunt la regim și aș mânca și pietre

Prețios ospăț, să va fie de bine!

Yersinia pestis [20.02.20 19:48:19] »

@Yersinia pestis: Da, da’ și beutura... ei!

Buei, da’, regim la ce ?!

Că mă țîn neuronii, tu arăți bine, nu pari genul care are nevoie să-și cântărească posmagii !

Io zic să nu te mai alinți( cu mâncarea) , be your self, că ai cu ce să te mândrești !

Deci, să curgă vinul, să cânte muzica, să sfărîie grătarul !!! 😀🥂

krisstinna [20.02.20 22:17:32] »

@Yersinia pestis: Yersi, ești amabil, mulțumesc!

Dar am îmbătrânit și trebuie sa am grijă... un pic.

Citește pe net, dieta cu morcovi, cică slăbești 10 kg/ săptămâna

Păi da, pentru petreceri mă pregătesc, am doua in martie și rochițele mele stau cuminți in șifonier, niciuna nu-mi mai vineIar la capitolul șopingareala stau prost, nu iubesc Mall-urile deloc, sunt mai zgârcită decât tine și nu sunt Balanță

Așadar, fără beutura și haleală, morcovii sunt prietenii mei in următoarele săptămâni

Yersinia pestis [21.02.20 08:22:41] »

@krisstinna: Îmi pare rău să te dezamăgesc, morcovii nu-mi spun mare lucru!

Adică nu m-aș vedea poftind la un prânz de morcovi, că, nuș' de-ai realizat, io-s bacterie, nu iepure! Poate doar în vreo viață ulterioară...

Și, io nu-s zgârcit, sunt (foarte-foarte-foarte) mult prea econom!

krisstinna [21.02.20 08:34:12] »

@Yersinia pestis:

mishu [24.03.20 20:33:40] »

@Yersinia pestis: Am sa incep cu o gluma legata de poza cu catelul periculos. Un curier avea de lasat un colet la o adresa, sa spunem din Marasesti .

Pe o poarta era un afis care spunea -Caine rau! Suna omul si deschide proprietarul, iar in spatele lui apare un catelus cat palma.

- De ce scrie " Caine rau? "

- Pai nu vrea sa manance

Parte din cele vazute de tine le-am vazut si noi in vara lui 2017 insa m-am bucurat sa le vad si pe timp de iarna.

Ma gandeam insa sa te intreb cum a fost cu telescaunul spre cascada, nu v-a batut vantul?

Felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Yersinia pestis
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0983688831329 sec
ecranul dvs: 1 x 1