EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Afară-i vara mult așteptată de toți, iar eu o să vă scriu despre iarnă. Păi e bine, pai e frumos? Fac asta din două motive: cel principal ar fi acela că omul este tot timpul nemulțumit și vara caută tot un loc răcoros și al doilea ar fi că am o restanță cam veche și aș vrea să o pun pe hârtie până nu uit de tot!
După vizita la mânăstirea Peri din satul Săpânța drumul nostru a continuat natural spre cea mai celebră mânăstire din zonă si anume mânăstirea Bârsana. Aceasta este situată pe valea Izei, iar accesul pqnă la ea se face pe un drum de mai marea rușinea! Trebuie să le bat obrazul conducătorilor locali și celor de la centru, pentru că nu sunt în stare să promoveze o asemenea destinație istorică. Și aici nu ma refer doar la mânăstirea Bârsana, ci la întreaga regiune Maramureș. În fine.
Am ajuns în fața mânăstirii, unde am dat de o parcare imensă goală. Lucru cumva firesc, dat fiind gerul de afară. Pe timpul verii sunt convins că este super vizitată, de o mulțime de credinciosi și nu numai.
Se pare că mânăstirea Bârsana a fost ctitorită de familia voievodală Dragoș prin anii 1400. De atunci a fost mutată de mai multe ori. Mânăstirea ortodoxă Bârsana este o mânăstire de maici.
Biserica din lemn, construită de meșteri iscusiți maramureșeni este punctul maxim de atracție. Este construită în anul 1711 și este în stil maramureșean pe două niveluri. Am rămas pur si simplu impresionant de această bisericuță de lemn și de starea ei actuală după atâtia ani. Apropo pe vremea aia nu exista Savana cu teflon și totuși...
Hramul mânăstirii este dat de cei 12 apostoli si acesta se oficiază pe data de 30 iunie.
Ansamblul monahal a fost construit din lemn, după tradiția locală. Acesta este compus din: poarta specifică maramureșeană, turnul cu clopotnița, biserica (cu o înălțime de 57 m), altarul de vară, chiliile călugărilor, capela (construită pe mai multe nivele), casa maiștrilor și casa (atelierul) artiștilor. Recent a fost construit Muzeul din incinta mănăstirii. - conform wikepedia.
Tot ansamblu este extrem de bine îngrijit. Chiar dacă era o iarnă geroasă se putea observa foarte lesne acest lucru.
După aproximativ o oră petrecută la această mânăstire, atât în rugăciune cât și în contemplare, ne-am continuat drumul spre pensiunea unde eram cazați în Borșa.
A doua zi dimineață eram hotărâti să vizităm și mult mai noua mânăstire din Borșa, la sugestia amfitrionului nostru, colegul popescu. borșa. Zis și făcut!
Noapte a nins, iar dimineața era un soare orbitor! Afară era un peisaj de basm. Totul alb, brazii încărcați de zăpadă. Zăpada scârțîia sub picioare. Erau nu mai mult de minus 18 grade Celsius. De necrezut acuma, când ne topim la plus treizeci de grade la umbră și mult mai multe la soare.
Mănăstirea Schitul Pietroasa din Borșa este situată sus pe un deal la doar 5 kilometri de centrul localității Borșa. Bine că eram cu o masină 4x4 că altfel nu am fi putut urca până acolo. Drumul era îngust, destul de abrupt și colac peste pupăză era și acoperit de zăpadă. Până și măicuțele urcă acolo cu jeep-ul!!!
Această mânăstire este amplasată într-un loc mirific pe un platou, în apropierea vârfului muntelui Pietroasa. Peisajul de acolo este absolut mirific. Se vede tot orașul si chiar întreaga vale. Vă dați seama cum arăta iarna cu totul alb în jur! Peisajul îți taie pur si simplu respiratia și te simți mai aproape de cer, mai aproape de Dumnezeu.
Când am ajuns noi dimineața nu mai erau alți vizitatori. Biserica mânăstirii era închisă, dar accesul ne-a fost facilitat rapid, de o măicuță foarte binevoitoare.
ÎPS Iustinian Chira, Arhiepiscopul Maramureșului și Sătmarului, la 26 octombrie 2007, în ziua sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir a pus piatra de temelie a Schitului Pietroasa. Schitul cu hramul” Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” este un lăcaș de închinăciune și de rugăciune pentru credincioși și pelerini, dar și popas pentru turiștii aflați în trecere prin zonă.
Obștea Schitului este povățuită de părintele duhovnic Ieromonah Ambrozie Piticari și de Maica Stareță monahia Ioanichia Timiș.
Se pare ca această mânăstire a fost construită la inițiativa a șapte surori toate nemăritate, iar una având și un copil. Aceastea au decis in corpore să se călugarească și au construit această mânăstire evident ajutate de comunitatea locală. Momentan sunt zece măicute la această mânăstire. Nu stiu cât de corectă este această informație pe care o am. Din diverse surse povestea diferă un pic referitor la numărul de măicuțe surori.
Cert este că avâd credință și cu ajutorul lui Dumnezeu se pot înfăptui minuni așa cum este și această minune dumnezeiască.
Cu greu ne-am despărtit și de această mânăstire și ne-am îndreptat spre următorul punct de atracție al zonei și anume pârtia de ski Prislop. Aceasta este situată în pasul Prislop din localitatea Borșa județul Maramureș. Tare departe de bucurești, dar atât de frumoasă. Este situată la altitudine de numai 1400 de metri și are o lungime de 1100 de metri. Este deservită de un telescaun și mai mult beneficiază de nocturnă.
Urcarea cu telescaunul este extrem de ieftină comparativ cu prețurile din București. După apreciereile mele este o pârtie medie ca și dificultate. Jos la poalele ei se află și o cabană unde se mănâncă foarte bine.
Noi nefiind pregătiți de schiat am zis să urcăm si să coborâm cu telescaunul. Zis si făcut! Peisajul văzut din scaunul telescaunului; -) este absolut senzațional. Nici nu știu ce cuvinte să mai găsesc. O să vedeți mai mult în poze, dacă sunteți interesați.
Sus nu era nicio căbănuță, nimic, așa că am ales să ne continuăm drumul pe munte. Zăpada era extrem de mare și era proaspătă și necălcată de nimeni. Pe alocuri mă afundam în ea până la brâu. Ne-am plimbay, am râs am glumit ne-am jucat ca niște copii. Evident am făcut și multe poze. Sincer va spun de foarte multă vreme nu am mai prins o asa vreme frumoasă la munte. Absolut superb. Senzațional. Fără cuvinte. Nu ne-am mai fi lăsat duși de-acolo!
Una peste alta ne-am simțit extrem de bine în Maramureș. Oamenii au fost foarte primitori, peisajele senzationale, iar iarna grea și tare frumoasă a întregit cum nu se poate mai bine acest pastel. Maramureș este un tărâm de basm u tărâm ce trebuie apreciat la adevărata lui valoare. Și cu asta închei serialul despre Maramureș. Și-am încălecat pe o șa și v-am spus povestea mea.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Tărâm de basm
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Oamnei deosebiți, locuri uimitoare, palinca tare, tare bună! Și tare am uitat să spun! ; -)
Trimis de robert in 09.07.21 10:12:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BORŞA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
rog melodia: https://www.youtube.com/watch?v=2Zco-GVJ6m0
mersi frumos!
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Saptamana trecuta vizitam si noi manastirea Barsana, incheind o zi plina de vizite in frumosul Maramu' .
Dupa ce am vizitat Cimitirul vesel si manastirea Peri din Sapanta, ne-am continuat vizita cu Monumentul Cuiului din Sighet, statiunea Ocna Sugatag, satul muzeu Breb, Lacul Albastru. De aici ne-am intors acasa, la Viseu de Jos, dar nu fara a vizita perla Maramuresului, Barsana. Drumul parcurs de noi de la Baia Sprie a fost prin satul lui Vasile Lucaciu (Sisesti), Danesti, Surdesti, Cavnic, Ruptura, pasul Neteda (1040 m), Budesti, Sarbi (un sat cu case cel outin la fel de frumoase ca cele din Breb), Calinesti, Valeni, Barsana. Pe portiunea dintr Valeni si Barsana se lucra de zor la modernizarea drumului.
Vazusem poze si filmulete cu manastirea Barsana, dar ce am vazut intrand pe poarta manastirii m-a lasat fara grai. Asa frumusete nu am mai intalnit nici la Voronet, nici la Agapia, nici la Bistrita, pe care o credeam ca e cea mai frumoasa manastire din cate vazusem. Sa ajungi in Maramures si sa nu vezi Barsana e ca si cum ai fi in Bucovina si nu vezi Voronetul sau Putna, ca si cum ai strabate cheile Bicazului, fara a merge pe jos macar un kilometru, sau sa ajungi in Herculane si sa nu bei apa de la Izvorul de apa plata.
Nu stiu cum arata manastirea iarna, dar ce am vazut eu saptamana trecuta nu cred ca poate fi egalat.
Numai bine si calatorii placute!
@robert: De ce ma pacalesti, omule? Am citit dimineata articolul cu aventura africana si, vazandu-l pe acesta, m-am bucurat, zicand ca nu ai terminat povestea.
Cand colo, ma trezesc pe teren cunoscut!
Nu ca nu mi-a placut, si eu am fost acolo si mi-ai trezit amintiri placute.
Dar tot pacalita ma simt!!!
@adrianaglogo: aventura africană s-a terminat! Urmează cea pe tărâm românesc! Mulțumesc mult că m-ai urmărit cu interes! Sorry, nu am vrut să pacălesc pe nimeni! ; -)
@robert: Bârsana e superbă in orice anotimp, eu am fost in septembrie anul trecut, nu îmi venea să plec de acolo, rămăsesem mută de uimire și încântare.
Zăpada din pozele tale seamănă cu zăpada din copilaria noastră, aș fi bucuroasă dacă aș găsi și eu, cândva, undeva, o așa minunăție albă dar fără să urc pe munți și pe coclauri
Pozele cu omătul sunt demențiale iar cuscra mea cea frumoasă e de nota 10
corect mânăstirile din Maramureș sunt demențiale, iar vremea pe care am prins-o a fost de nota 10.
Mulțumim frumos pentru complimente. Esti tare draguță!
@robert: "... iar accesul până la ea se face pe un drum de mai marea rușinea! Trebuie să le bat obrazul conducătorilor locali și celor de la centru, pentru că nu sunt în stare să promoveze o asemenea destinație istorică. "
Nu ai de ce să le bați obrazu' din două motive, unul popular, cu ziceri din bătrâni, motivat de faptul că obrazu' nu există, fiind de multicel metamorfozat în șoric bun de toval, iar cel de-al doilea motiv are ceva subtil, păstrarea tradiției maramureșene departe de influențele civilizației moderne, într-o oarecare autarhie neconștientizată de cei cu șoricii la vedere...
Hazu' de necazu'
Ne-a salvat pârleazu' .
Răcoroase pozele mon chere, ca o bragă rece băută într-o toridă zi de cuptor...
@zapacitu: hahaha cam așa ceva: je m' appelle madame Purcell!!! ; -)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 Borșa — sau ce am mai văzut pe acolo... — scris în 25.09.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2021 O vacanta relaxanta! — scris în 12.08.21 de ux120607 din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Lacul Stiol — scris în 28.06.21 de Andraralu din BAIA MARE - nu recomandă
- Feb.2020 Am ajuns la Borșa. Ce-i de făcut? — scris în 20.02.20 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Maramures — plai cu flori, horinca si traditii — scris în 10.09.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Circuit Maramureş (3.2) Muzeul rădăcinilor — scris în 24.08.18 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Ce este de vizitat și unde să mâncăm în Borșa — scris în 25.08.17 de Cerchi2005 din CONSTANţA - RECOMANDĂ