ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piatra Neamț
ÎNSCRIS: 23.06.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2011
DURATA: 2 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
ARTICOL ARHIVAT
TIMP CITIRE: 5 MIN

Baile Csiszar sau comoara ascunsa din Balvanyos

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Dacă nu ţi se spune, chiar nu ai de unde să ştii că cea mai de preţ bijuterie a Băilor Balvanyos este ascunsă bine de ochii privitorilor …. Din faţa Pensiunii “La Cetate”, un drum de pămînt aparent nevinovat porneşte în sens invers relativ paralel cu cel care coboară din pasul Turia, pentru a sui pe Muntele Csoma. După o scurtă porţiune trece peste un pod şi apoi pare că se înfundă, dezamăgindu-i la prima vedere pe cei doritori de a merge mai departe. Imediat după pod, spre stînga nişte scări duc spre o pajişte la periferia căreia se iţesc cîteva vile în paragină. Ai merge mai departe, dar pare că nu ai de ce …. Te întorci în faţa pensiunii “La Cetate” şi studiezi panourile de informare. Mda, parcă s-ar vedea ceva drum, un marcaj cu cruce albastră şi o adnotare “Csiszár Fürdö”, dar la urma urmei privirea îţi este atrasă de notaţiile cu roşu din aria de nord a Muntelui Puturosu. Întorci aşadar spatele intenţiilor de dinainte fără să ştii că ai ratat ce are Balvanyos mai de preţ …

Povestea – romanţată – spune că pe la 1889 un nobil maghiar pe numele lui - Csiszár Dénes, obosit fiind de o vînătoare prin părţile locului ca să se odihnească a cerut un scaun şi, când l-a înfipt în pământ a ieşit apă. Astfel a fost descoperită zona de izvoare minerale cu proprietăţi curative situată la sud -vest de Muntele Cetăţii. Fiind un om de afaceri isteţ, şi-a dat seamă că acele ape carbogazoase sunt valoroase şi a cumpărat pămîntul din zonă de la baronii din Turia. După propriile planuri şi pe propriul lui buzunar a început să construiască ceea ce va fi mai tîrziu cunoscut drept Băile Csiszár. O salbă de izvoare folosite atît în cură internă - uşor carbogazoase, feruginoase, sulfuroase şi oligoradioactive, cît şi în cură externă sub forma mai multor bazine cu apă minerală conţinînd fie sulf, acid carbonic şi alaun ori clor şi fier, constituie coloana vertebrală a staţiunii. Izvoarele se află în cea ma mare parte pe dreapta pârâului Csiszár, între acesta şi Pîrîul Cserepes.

Pentru a ajunge, folosim fie drumul de care am vorbit şi care de fapt suie pe platoul înierbat menţionat mai sus, fie o luăm mai bine pe scările din stînga podului. Dacă o luăm pe scări, după ce traversăm pajiştea admirînd panorama Muntelui Cetăţii şi a staţiunii Balvanyos (de fapt a “cartierului” de nord cunoscut anterior sub numele de Băile Várpad), trecem de cîteva vile părăsite – aflate în paragină şi reîntîlnim drumul de pămînt, pe care ne angajăm în continuare în ascensiune. În principiu folosim traseul cu cruce albastră care porneşte din faţa pensiunii din centru.

În scurtă vreme pe dreapta găsim primele izvoare – pe dreapta Jordán şi puţin mai încolo pe stînga Zsófia. Mai sus încep bazinele, primul pe care îl găsim este Timsós, urmat de Mofetă şi apoi de Baia cu Ciocolată – numită astfel datorită culorii roşu-maroniu a apei. La dreapta avem mai întîi Baia Hammas faţă în faţă cu cel mai mare bazin – Ştrandul unde apa are culoare galbenă. Mergînd mai departe tot spre dreapta ajungem la Izvorul Mogyóros, Bazinul Valláto şi la Izvorul Szemviz. În general bazinele sunt amenajate şi dotate cu cabine pentru vestiare.

Din păcate locaţiile nu au mai fost de mult întreţinute, paragina economică fiind evidentă din toate punctele de vedere. Băile au cunoscut cu siguranţă vremuri mult mai prospere decât cele de acum, concepţia şi aranjarea lor vorbind suficient despre mintea celui care le-a pus în valoare. Singurele care arată cît de cît intacte sunt scările de care am pomenit, construite după cum arată încă de pe vremea lui Csiszár Dénes. În medie construcţiile balneare sunt degradate în grade variate de 20 - 70 %. Arată relativ rezonabil Izvorul Jórdan, Baia Timsós, Baia de Ciocolată şi Bazinul Vallató, în rest … Cel puţin Ştrandul acum este numai o groapă rectangulară umplută cu apa minerală plină de detritusuri vegetale, iar la Izvorul Zsófia deşi foişorul pe dinafară arată relativ întreg, în interior este jale şi amar…

Mă rog, cu siguranţă de vină sunt pe de-o parte incertitudinea creeată de revendicările aflate în derulare ale moştenitorilor lui Csiszár Dénes, precum şi ipotecile bancare puse de actualul proprietar cu care se războiesc moştenitorii lui Dénes, asupra unei bune părţi dintre vilele aflate în paragină. La un moment dat, cînd acest război dus prin tribunale şi firme de lichidatori se va termina, zona îşi va recăpăta cu mare probabilitate gloria de odinioară. Deh…. vremurile…

Dar să încheiem cu un ton mai optimist… Mergînd în continuare pe marcajul cruce albastră, ajungem la Vîrful Zimbrului de 1099 m aflat spre sud, unde se află un conglomerat numit “Piatra Zimbrului” sub care se iţeşte o altă peşteră numită Peştera Ursului sau Gaura Dracului. Aici la www.trekkingklub.com găsiţi fotografii de pe traseu (eu de această dată nu am avut timp să ajung pe vîrf).

No, poate că v-am convins de faptul că merită la Balvanyos să mergeţi nu numai la Cetate, sau pe Muntele Puturosu…


[fb]
---
Trimis de Qvadratvus in 03.12.11 23:57:07
Validat / Publicat: 04.12.11 08:02:00
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6776 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Dispunerea generală a celor 3 grupe de băi din Balvanyos: Torjai (Turia) la vest - avînd ca reper Hotelul Best Western, Várpad la est - avînd ca reper centrul staţiunii şi Csiszár la sud-vest - avînd ca reper ... necunoscutul...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9450 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

QvadratvusAUTOR REVIEW
[04.12.11 08:33:48]
»

@Webmaster, dacă se poate http://www.youtube.com/watch? v=wQqLuFIH5Ho

-----------------------------------

Rezolvat.

QvadratvusAUTOR REVIEW
[06.12.11 19:02:58]
»

Completarea datelor despre Balvanyos am făcut-o prin 2 alte rw's, anume:

- "Nimic nu-i mai budos în Balvanyos decit Muntele Puturosu" la vezi impresii

- "Spre cetatea familiei Apor din Baile Balvanyos" la vezi impresii

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tudort
[13.08.12 12:56:43]
»

Foarte util review - baile Csiszar intr-adevar sunt in paragina din pacate - se vede ca de curand o asociatie de voluntari au inceput sa renoveze bazinul mare, au adus un excavator care a inceput sa decolmateze bazinul, dar mai au mult de lucru.

Practic actualmente se pot folosi (oarecum) doua-trei bazinase cu apa rece (cu emanatii de CO2 si dioxid de sulf) in scop medicinal), mai rezista 2-3 cabine de schimb si o toaleta, in rest lemnaria e aceeasi din anii '80 sau mai demult.

E un loc in care doar batranii in cautarea unui remediu natural mai vin zilnic...

Altfel, merita apa din izvorul Jordan (mai jos de bai), cu apa minerala foarte buna (un pic sulfurata), celelalte 3-4 izvoare fiind mai degraba pentru uz medicinal cu mai mult hidrogen sulfurat.

Intr-adevar, toate fostele vile/hoteluri/restaurante de mai sus de restaurantul Cetate (pe partea dreapta a vaii) sunt in paragina, zona "vie" cu vile si cabane moderne fiind doar pe partea stanga a vaii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
QvadratvusAUTOR REVIEW
[01.09.12 08:33:41]
»

Am văzut şi eu excavatorul acela (care acum vreo 2 săptămîni stătea...), precum şi ceva bannere. Deocamdată singura modificare este reconfigurarea malurilor bazinului mare, în rest...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Qvadratvus, tudort
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Balvanyos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063545942306519 sec
    ecranul dvs: 1 x 1