REZONABIL
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am ales să vizitez un loc nebifat încă de mine într-un moment ceva mai nepotrivit din cauza condițiilor meteo, dar nu am renunțat cazarea era plătită totul era planificat. Adevărul este că nu m-am așteptat ca experiența să fie atâââât de udă cu o ploaie torențială aproape fără oprire 2 zile, în fine m-am resemnat și am... vizitat
Cum ajungem acolo?
Păi clar nu cu avionu... Cu mașina, trenul, călare sau pe jos. Din Sibiu am ales ruta DN1-E68-E574-E578 aproximativ 220 km. E578 este de fapt DN12 sau strada Oltului în Tușnad cel mai mic oraș cu cele 7 izvoare ale sale. Se află la 32 km de Miercurea Ciuc pe malul răului Olt.
Băile Tușnad sunt situate în partea sudică a depresiunii Ciucului, la o altitudine de 650 m, între munții Harghita și Bodoc.
Despre Tușnad
Ruinele medievale de pe vârfurile din apropiere dovedesc prezența omului încă din cele mai vechi timpuri. Istoria din punct de vedere ale băilor ar începe prin 1842 atunci când cineva s-ar fi vindecat de la apele izvoarelor din zonă. Un mic deranj a avut loc pe la revoluția din 1848 după care s-a început dezvoltarea băilor. Paralel cu dezvoltarea turismului în zonă s-a început și îmbutelierea apelor minerale apa Tușnadului devenind renumită astfel.
Despre beneficii
Turiștii care vin aici fie fac o cură pentru diferite afecțiuni fie vizitează. În ambele cazuri efectele sînt benefice. Ca și indicații terapeutice cei care suferă de boli cardiovasculare, probleme digestive, endocrine, probleme ale sistemului nervos își vor găsi un real ajutor aici. Procedurile sînt cele cunoscute, inhalarea în mofete, băi, masaj, împachetări cu parafină, cură internă cu ape, etc, etc.
Categoria celor care nu vin aici pentru o cură au și ei câteva atracții la dispoziție, suficiente pentru petrecerea a câteva zile. Eu o să le iau în ordinea în care le-am vizitat.
Lacul Sfânta Ana
Circulând dinspre Brașov înainte de a intra în Tușnad în dreptul localității Bixad am virat la dreapta spre Băile Balvanyos. Din acest punct și până la lac circulăm 17 km. Atât din punct de vedere rutier cât și importanță turistică asta am considerat să vizitez mai întâi. De și pare un simplu lac în mijlocul munților acesta este singurul lac vulcanic din România, ce-i drept un vulcan stins acum 42000 ani Ciomatu Mare. Apa din lac nu provine din izvoare, se alimentează exclusiv din precipitații.
Drumul până acolo se află în pădure și se va ajunge într-o parcare amenajată. Lacul se află la o altitudine de 946m deasupra mării. Pe drum încă a început distracția ploi torențiale care apoi nu s-au mai oprit nici până astăzi în ziua în care scriu articolul. A fost și grindină ce-i drept măruntă dar căzuta așa pe parcursul a vreo 2 ore. Se putea aduna cu lopata sau de ce nu cu freza de zăpadă... După ce am parcat în locul prevăzut cu bariere automate (24 lei/3 ore) am stat și am tot stat dar turna cu găleata în continuare. Am luat ce am găsit prin mașină, umbrele, haine și am plecat chiar dacă venea deja a doua alertă de urs pe telefon. Pe un drum asfaltat dar închis circulației trebuie mers pe jos până la lac aproximativ 30 de minute. Șu nu am mers în reluare. Cele 15-20 minute scrise pe un indicator sînt pentru atletiști probabil. Până să ajungem jos la lac aceeași mașină aparținând Administrația Lacului Sfânta Ana a trecut de vreo 6 ori lângă noi am înțeles pe urmă că urmăreau dacă sînt urși. Mai erau și alți turiști pe acolo care coborau. La lac găsim indicatoare despre obiectiv, despre ciuperci, și despre urși. Băncile de odihnă sînt pentru cei care vin aici pe vreme frumoasă, bărcile de plimbat la fel. Tradiționalul Kürtős Kalács și alte bunătăți erau disponibile și acum. Ceva mese cu umbrele și ceva toalete mai departe erau de observat.
Am găsit și indicatorul către capelă se numește Capela Sfânta Ana, una construită din piatră în 1562. În 10 minute de la lac ajungem acolo. Să zicem că am căutat cu lumânarea ursul și tot n-am văzut nici un exemplar, dar este mai bine așa. Capela a fost renovată în 2007. A mai existat o altă capelă Sf Ioachim cu o soartă mai puțin bună de fapt s-a degradat și s-a distrus. Nu mai există acum.
Ajuns înapoi la parcare am făcut o scurtă vizită de recunoaștere în ploaie bineînțeles. Se poate mânca bea ceva aici (de ex mici, pui, ceafă, cartofi prăjiți, bere, suc, apa) la o terasă acoperită dar se stă în picioare. Există și o toaletă în spatele casei de bilete (se validează biletul de parcare care ajută la deschiderea barierei la plecare) și nu lipsesc nici magazinele de souveniruri.
Se poate vizita Tinovul Mohoș o rezervație naturală de 80 de hectare aflată la înălțimea de 1050 m. Acesta este Mohoș un alt crater. Plante rare se găsesc aici printre ochiurile de lac iar vizita poate avea loc doar în prezența unui ghid la o oră și un sfert. Fiind o mlaștină acidă traseul marcat pentru turiști este realizat din podețe de lemn. În sezonul rece nu se vizitează. Biletul de intrare este același bilet de parcare. Din cauza condițiilor meteo nu am reușit să ajung aici.
La întoarcere am făcut un mic ocol și ne-am deplasat până la Balvanyos Resort. Am făcut o scurtă plimbare de recunoaștere după care ne-am dus la cazarea din Tușnad.
De văzut în localitate
Am povestit că majoritatea vine aici pentru o cură. Ce rămâne pentru ceilalți ca noi? O atracție centrală este Lacul Ciucaș săpat și amenajat artificial în 1882-1893. Izvoare de apă minerală există chiar și în lac. Lacul s-a creat în scopuri turistice și pentru recreere, băi în aer liber. În prezent am găsit aleile din jurul lacului, cu mobilier stradal, bănci, locuri de joacă pentru copii un parc de aventură, și restaurante. Stânca Șoimilor se numește restaurantul și parcă am văzut ceva mișcare pe terasă. Restul clădirii era închisă. La fel și insulița pe care se află o anexă restaurant se poate accesa înnot sau cu barca. Podul până acolo nu mai există.
Parcul Aventura Băi Tușnad oferă trei trasee de culori diferite pentru doritori de înălțime diferită. Diferă și gradul de dificultate. Unul înclude și tiroliana deasupra lacului costă 15 lei restul de trasee 25/30 respectiv 35 de lei. Condițiile meteo ne-au privat și de această distracție, clar era închis și nu din motive de covid. La fel și o plimbare cu barca.
Izvoarele si mofeta
În toată comuna Tușnad care include mai multe localități există 62 de izvoare. În Băile Tușnad în afară de cele cu denumirea Mikes și Apor de unde am alimentat mai sînt o serie. Cele principale și amenajate sînt Mikes, Apor, Rudi, Stănescu, Marton, Ileana, Tineretului, Apa Roșie. Mai găsim enumerate sau unele văzute de mine: Rezso, Ilona, Anna, Komlosaroki, Vendel. Izvoarele cele principale sînt marcate cu indicatoare. Despre apă am povestit mai sus.
Indicatoarele arată că există o mofetă în Băile Tușnad. Greu de crezut în țara mofetelor să fie numai una dar am auzit doar de acesta aici. Se accesează dinspre Camping Tușnad după ce am trecut peste râul Olt. 1895 este anul în care mofeta a fost amenajată. În clădirea amenajată se fac cure cu bioxid de carbon se pot trata tot felul de afecțiuni de ex boli cardiovasculare sau afecțiuni ale aparatului locomotor dar există și destule contraindicații.
Bisericile din Tușnad
Biserica ortodoxă din Tușnad cu hramul Adormirea Maicii Domnului o putem remarca din drum. Zidurile bisericii și clopotniței extrem de bogată în picturi ne facem să căutăm loc de parcare și să vizităm. Biserica a fost construită în 1939. Parcul și grădina din jurul bisericii este superbă.
Biserica catolică se află peste drum. Poartă hramul Sfânta Maria. A fost construită în 1982 (da, se construiau biserici și în timpul lui Ceaușescu) dar fără turn. Turnul futuristic s-a construit în 1990.
Drumeții (de care nu am avut parte)
La Bastionul Apor se poate ajunge relativ repede, se află la 761 m înălțime În 1883 a fost construit cu scop de observare turistică de această dată. Traseul pleacă dinspre Izvoarele Apor și Mikes iar diferența de nivel nu este prea mare. În cazul nostru datorită ploii torențiale nici nu se putea discuta despre vreo drumeție. La fel și la Piatra Șoimilor o altă destinație superbă de unde se poate observa totul am putut să iau la revedere se pleacă de la Lacul Ciucaș se trece peste Olt și de la primul indicator marcaj triunghi roșu se urmează traseul. Diferența de nivel ar fi 190 m durata în funcție de om și pregătirea fizică 1-2 ore.
Ar mai fi o oarecare atracție dar combinată cu o drumeție. e coboară pe strada Morii până la Olt și găsim un pod pietonal suspendat iar drumeția va continua pe malul celălalt. În fine până la pod am ajuns dar cu mașina bineînțeles.
Excursii
Atât de la gazde unde am stat cât și afișate pe panou am aflat de excursii care se organizează de aici.
Turul mofetelor (2 mofete vizitate cu cură cu tot) costă 40 de lei. Drumul Apelor Minerale 60 lei, Excursie la minunățiile muntelui Puturosu 80 lei, Pe urmele urșilor cu șenilata 80 lei, Offroad la lacul Sfânta Ana (clar pe alt drum) 150 lei, Tușnad Safari Tours 100 lei, Cu trenulețul turistic până la lacul Sfânta Ana 60 lei, același trenuleț doar în Tușnad 15 lei, Cină cu urșii (vizită la observatorul de urși închis bineînțeles) 100 lei, plimbare cu căruța trasă de cai în Lăzărești cu picnic tradițional 100 lei, Drumeții cu ghid 10 lei
Ne-am mai plimbat puțin prin centrul Băilor Tușnad destul de ok amenajate cu șezlonguri, bănci, locuri de joacă terenuri de sport, de fitness în aer liber, este plăcut dar nu în ploaie torențială. O experiență interesantă am avut în Tușnad Sat. Acolo am vizitat Biserica Fortificată și Muzeul Apelor Minerale. Despre acestea voi povesti curând până atunci așteptăm vremuri mai bune pentru drumeții.
Trimis de AZE in 22.06.21 22:54:07
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BĂILE TUȘNAD.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
===
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Citesc de ceva vreme rewievurile dv. Odată chiar am vorbit și la telefon.
Pentru că în rewiev v-ați referit și la Lacul Sfânta Ana, simt nevoia să scriu un ecou.
Lacul Sfânta Ana este o bijuterie dată pământenilor de Dumnezeu. Depinde de oameni cum știu să-l păstreze,
De-a-lungul anilor am fost de mai multe ori la acest lac și pot face comparații a stării sale de la o perioadă la alta. Prima dată am fost la acest lac pornid din Tușnad, peste munte, drum de cca. o oră (drumul prin Bixad era atunci neasfaltat). Nu pot să uit un om care era sus în vârful muntelui având o damigeană cu apă, vindea turistilor cu un leu paharul cu apă. Au trecut anii și am mers de mai multe ori acolo. Perioada de glorie a Lacului Sfânta Ana a fost anul 1990, când un om gospodar, maghiar după nume, a făcut ordine acolo. Astfel, ajunși la malul lacului, am văzut indicatoare de interdicțe
- interzis scăldatul în lac ori plimbările cu braca - interzis focul pentru fripturile la grătar - interzis folosire aparatelor de radio -interzis fumatul (nu era pe jos nici măcar un băț de chibrit).
Astfel, zona era minunată, dar ce a fost frumos a ținut puțin. Am mai fost după aceea de 2-3 ori și am plecat dezamnăgit.
Problema actuală a urșilor. Scriu puțin dar cât de mult aș avea de scris. Web, rog puțină clemență. Animalele sălbatice din pădure aparțin Ocoalelor Silvice. Potrivit legii, proprietarul răspunde de pagubele provocate de bunurile sau animalelor sale. Urșii sunt în paza juridică Ocoalor Silvivce. Astfel, dacă o persoană ucide un urs fără aprobare, plăteste despăgubiri cca. 5000 euro. Vicevresa. Când un urs provoacă pagube animalelor domestice prin masacrarea lor ori vatămă sau ucide un om, nu este nimeni tras la răspundere. Non coment.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Tușnad-Sat — scris în 25.06.21 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Feb.2019 Prin Tusnad — scris în 08.03.19 de nrs † din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Băile Tușnad — scris în 05.02.19 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Pe pârtia de la Băile Tușnad și prin împrejurimi — scris în 20.01.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Baile Tusnad la sfarsit de septembrie — scris în 10.11.18 de julienpopa din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- May.2018 Borvizmuzeum — scris în 21.02.19 de fredutza din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 E loc de mai bine — scris în 20.09.16 de adialexe din BUCUREşTI - RECOMANDĂ