GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un loc deosebit, situat, acolo, unde se agata harta in cui , un loc care, daca facem abstractie de ceea ce reprezinta el in esenta, merita sa-l vizitam.
Cum o zi din concediul nostru in Maramures, am repartizat-o pentru Sapanta, manata de curiozitate, am ajuns la cimitir unde o doamna destul de in varsta, imbracata traditional, vindea bilete la intrarea in cimitir, oferind informatii in diverse limbi straine.
Cimitirul vesel de la Sapanta este singurul, din cate stiu eu de acest gen din Romania, in care crucile sunt realizate intr-un anumit mod si de o anumita maniera, viu colorate si cu un text explicativ privind persoana, varsta, precum si modul in care a murit si persoanele care l-au plans pe mort.
Prima cruce a fost realizate de mesterul Stan Ion Patras.
Cimitirul este plin de turisti atat romani cat si straini.
Turistii se plimba printre cruci si citesc cat de multe texte de pe cruci. Un domn ne-a facut o prezentare a clopotelor si a muzicii pe care acestea o scot.
Si in prezent se mai ingroapa morti in acest cimitir, existand insa si un altul, “normal” si cu un tarif mai redus in localitate.
Oamenii sunt foarte amabili si multi dintre ei implicati in realizarea si vanzarea de suveniruri catre turisti.
Sincer m-am asteptat ca textele de pe cruci sa fie mai glumete insa majoritatea urmau un anumit tipar: „Io mis…” Pot sa spun ca pe alocuri imi era mai greu sa citesc pentru ca era scris in dialect maramuresan si cateodata lipseau spatiile dintre cuvinte. Doua cruci m-au inpresionat in moduri diferite una era a unei fetite de 2 ani, cruce care parca te trezea brusc la realitate iar cealalta era a unui barbat caruia i-a placut mult paharul si a murit de „moarte fortata”, adica a baut pana a murit.
Am cateva filmulete deosebite si daca domnii webmasteri poate sa incarce vreunul ar fi util pentru a intra in asmosfera de acolo.
Trimis de amalyca in 21.09.10 23:01:06
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SĂPÂNŢA [MM].
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amalyca); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.97137100 N, 23.69558300 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Nu vad de ce trebuie sa glumim pe seama unui eveniment de familie asa tragic, cum este pierderea cuiva drag din familie, dar, in fine... cateodata umorul proverbial al romanului transcede puterea mea de intelegere.
Ii zice Cimitirul Vesel dar crede-ma ca numai vesele nu sunt versurile scrise pe cruce. Cimitirul in sine e o opera de arta unica in lume cred prin faptul ca mesterul Patras s-a gandit sa scrie pe cruce viata fiecaruia in versuri. Cand te plimbi printre morminte te cuprinde tristetea daca nu esti detasat chiar si in acest cimitir. Daca esti in concediu in Maramu' e pacat sa nu-l vizitezi.
bessondm Nu intelegi ca ei privesc moartea altfel? Nu ai intalnit atunci o batrana de 87 de ani care mi-a spus ca tot o urmareste una cu coasa! ! Da' nu ii face ei pe plac cum o vre, so duce cand or fi prunci mai maricuti! (spunea asta referindu-se desigur la nepoti) !
ninaa Intr-adevar nu te poti bucura daca nu esti detasat! Poti merge si la circ si nu poti zambi daca nu esti detasat de alte griji, daca ai deja lacrimi in ochi...
@ bessondm
stii cum e la romani, si la privesgi trebuie sa spui glume, ca sufletul mortului sa calatoreasca mai usor de pe lumea asta. Fiecare isi plange necazul in felul lui. "Vesel", cred ca se refera mai mult la culori pentru textele sunt un gen stas in care se descrie viata raposatului.
Eu sunt multumita, daca pot spune asa ca este un loc vizitat de straini.
Aida, ce-are una cu alta? Admir puterea lor de detasare sau curajul, daca vrei, in fata unui final inevitabil ce ne-asteapta pe fiecare din noi, nu eram insa de acord cu textele asa-zis vesele de pe cruci. Sunt mai degraba de acord cu parerea amalycai, vesel prin coloritul deosebit... Ineditul lui atrage, fara discutie.
@webmaster
as dori sa va trimit un mail cu un filmulet de la Sapanta, pentru a folosi coloana sonora si a o atasa reviewului, daca se poate.
Nu este nevoie sa ne trimiti pe mail filmul. Creeaza-ti un cont pe youtube si urca-l acolo, apoi transmite linkul prin ecou; in masura in care este util, va fi inserat in pagina.
@webmaster0
http://www.youtube.com/watch? v=CIa7CyoRBe8
sper sa-l gasiti util
Sincer, eu personal nu îl găsesc prea interesant (adică în afară de un dangăt de clopot, chiar nu e cu nimic mai presus decât pozele alăturate).
Din fericire, de partea 'artistico-muzicală' răspund alţi colegi. Poate ei să judece diferit.
bessondm Am scris si eu un rw despre acest cimitir! Poti citi acolo parerea mea si de ce acest cimitir este totusi vesel in opinia mea! In afara de coloritul crucilor care este incontestabil!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Săpânța - La Cimitirul Vesel și la Mănăstirea Săpânța Peri — scris în 26.02.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Cimitirul Săpânța — hai să ne veselim — scris în 20.02.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Feb.2021 Bucurie — scris în 23.02.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Mandria Sapantei: cimitirul ,,vesel” si cea mai inalta constructie din lemn a Europei — scris în 09.12.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Ce culoare are credința? — scris în 31.10.20 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 O locatie UNICA in Romania dar si in Europa cel putin.. — scris în 15.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Cimitirul „vesel” Săpânța — scris în 31.07.20 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ