ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.04.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 01.03.23
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
MAR-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 3 MIN

Ieri și azi, NEVRINCEA, în croncănit de ciori

TIPĂREȘTE

Din ciclul: să ne cunoaștem istoria, undeva, în județul Timis, comuna Bethausen, Nevrincea, biserica romano-catolică, monument istoric, o mândrețe de clădire, înaltă, semeață, ce-și suportă în tăcere degradarea...

*

Nevrincea, 1910 - localitatea are 839 locuitori, sub aspect religios: 470 romano-catolici, 345 greco-catolici, 9 ortodocsi, 7 de confesiune evanghelică, 5 israelită și 3 reformați. Comunitatea maghiară devine majoritară în localitate, numărul etnicilor maghiari ajungând la 476, reprezentând 56,7%.

bisericadintrunmiliondecaramizi, Nevrincea, atestată documentar în 1911

oare de unde i s-a tras denumirea? ????

Mi-o închipui în timpul construcției, când, din mână în mână trec materialele de construcție și se numără: o cărămidă, două cărămizi, trei... cinci... o sută... două mii...

s-au terminat. mâna de săteni care lucrează constant la ridicarea edificiului este acolo. cu umerii căzuți, frunțile plecate, ca de atâtea ori când erau opriți din muncă din lipsa materialelor. și tot de atâtea ori, luând-o de la capăt la următorul transport de cărămizi. mereu li se alătură alți câțiva, care renunțau pe parcurs. dar ei, nu. încăpățânați, cu frică de Dumnezeu și infinită credință. de unde și sporul, hărnicia și roadele muncii.

s-au adunat grăbit, oare a câta oară? mânecile suflecate pe viteză, o salopetă sau oareșce haine de lucru și hai, până la lăsatul serii. încheiau mereu cu câte o rugăciune.

astăzi, pare-se erau mai mulți, mâinile se mișcau cu repeziciune: nouă sute cinzeci și trei... șaizeci și doi... numărau cu voce tare. din ce in ce mai tare. murmurul plutea peste sat. alții și alții se adunau în jur...

nouăzeci și nouă, UN MILION! fusese deja un strigăt! ultima cărămidă!

preotul, aflat acolo printre ei, muncind cot la cot, își sterse palmele murdare peste un soi de halat pe care-l lua când lucra să-i protejeze hainele, îl dădu jos, scormoni prin buzunare după un capăt de lumânare și întrebă în șoaptă: care ai un foc?

în liniștea ce se lăsase întrebarea plană până departe peste mulțime. se repeziră câțiva, ciotul de lumânare învie.

glasul preotului înălțând o rugă împrăștie fiori. capetele se înalțară spre cer: Mulțumescu-ți, Doamne!

Amin! rostiră toți, apoi încă o dată ecoul.

câțiva picuri de ploaie arătară că ruga le fu primită.

chiote de bucurie sparseră liniștea, iar cei prezenți se îmbrățișară!

Avem biserică!

Îl primim pe Dumnezeu!

**

"Întunericul se prăbuşeşte. Este acelaşi vechi timp, ca întotdeauna. " - Isaac Rosemberg

Se prăbușește si nu oricum, ci scârțâind din balamalele ruginite. iar ciorile sporesc senzația de pustietate, croncănind mai tare cu fiecare fior ascuns al edificiului, copleșindu-te cu imensitatea eternității.

astăzi, imaginile incep să pălească, cu ochii minții îi pot vedea pe cei ce au ridicat biserica stingându-se, adunându-se laolaltă în cimitirul satului, umăr lângă umăr, scăpând câte o lacrimă la fiece numărătoare. numărătoare inversă: opt sute cincizeci și cinci de mii, trei sute patru...

#foto de la ultima vizită, acum vreo doi ani, când niște copii, doi băieți până în paisprezece ani îmi făcuseră turul și-mi povesteau mândri că fuseseră niște"unii" să vadă și să facă oareșce măsurători pentru reparatii

#foto de astăzi, aceleași locuri, aceeași biserică, aceleași deteriorări, nici urmă de "reparații" și/sau punere în siguranță


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

ceva în genul descoperă lumea satului, cu regretele depopulării avansate și migrația locuitorilor spre orașe. totuși, magia primăverii aduce o oarecare speranță.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

răgaz și aer curat. poate, puțină reculegere. cădere pe gânduri avansată

din ciclul: să ne cunoaștem împrejurimile. și istoria.


[fb]
---
Trimis de Daniela H in 03.04.23 08:24:53
Validat / Publicat: 03.04.23 09:09:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TIMIȘOARA.

VIZUALIZĂRI: 655 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daniela H); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 curtea în straie noi, de primăvară
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

adsoPHONE
[03.04.23 12:02:53]
»

Sunt întru totul de acord cu ce spuneți: "Să ne cunoaștem istoria". Nu știu prea bine trecutul Banatului, iar acest articol a avut darul de a-mi stârni curiozitatea. De ce s-a construit abia la 1911 prima biserică romano-catolică din localitate? De unde entuziasmul localnicilor, care numărau într-un glas 999998-999999-1000000?

Am găsit pe net vreo trei-patru surse utile, dintre care cea mai informată mi se pare a fi nevrincea.eu.org.

Pe scurt, satul a fost ortodox până pe la 1850, curat românesc, deși probabil in illo tempore a existat un substrat slav. La acea dată (1857) românii au trecut la greco-catolicism (cu un veac mai târziu decat transilvănenii), pe fondul divergențelor cu Mitropolia Sârba, de care aparținea Banatul (cred că tot Ardealul).

Colonizarea maghiară este de dată recentă, după 1900, chiar după 1908. Nou-veniții romano-catolici au ridicat imediat, în doi ani, biserica despre care vorbește articolul. Nu știu cât eroism, credință sau dorință de a-și afirma identitatea (poate chiar „supremația”, într-o perioadă în care Ungaria ducea o politică agresivă de asimilare a naționalităților din imperiu) a fost acolo, probabil un amestec din toate.

Din păcate, comunitatea maghiară din acest sat nu a rezistat nici măcar un veac. Reproduc mai jos datele recensămintelor din ultimii 150 de ani:

(total / români / maghiari)

1880: 362 / 357 / 0

1900: 372 / 359 / 0

1910: 839 / 352 / 476

1920: 884 / 325 / 543

1930: 758 / 329 / 423

1941: 673 / 302 / 365

1966: 352 / 249 / 102

1977: 263 / 218 / 45

1992: 205 / 186 / 19

2002: 239 / 201 / 17

Daniela HPHONEAUTOR REVIEW
[03.04.23 12:25:33]
»

@adso: așa este, de aceea mi-am și început review-ul cu recensământul din 1910, căutasem câteva informații despre biserică. catolicii erau nu majoritari, dar trecuți de 50%, de aici, probabil, ridicarea bisericii în 1911. nu am găsit multe date, dar m-a impresionat prin masivitate, înălțime si tristețe, toate atât de evidente.

Acum, nu mai sunt catolici, ca in atatea alte sate, unde nu se mai tin slujbe decat în bisericile ortodoxe.

Entuziasmul acela precum și imaginile următoare provin din imaginația mea care deseori dă pe dinafară. Asta e ceea ce rețin, ceea ce simt în fața unui obiectiv, restul sunt un bonus ????

Mulțumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, Daniela H
Alte impresii din această RUBRICĂCatedrale, biserici timișorene:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05019998550415 sec
    ecranul dvs: 1 x 1