Asa cum am promis in articolul anterior, doresc sa va povestesc si de celelate plimbari facute pe Valea Cernei.
La intoarcerea din tura facuta prin Cheile Tasnei, vazand ca timpul dar si vremea ne permit sa dam o raita si pe la cascada Vanturatoarea, am facut o mica pauza la pensiune, ne-am re-intremat care cu un suc, care cu o bere, si am luat-o la picior spre cascada Vanturatoarea. Traseul incepe un pic mai jos de Pensiunea/Motel Dumbrava, la vre 500 m, se traverseaza podul de beton peste Cerna, si se ocoleste o cladire rosie, prin dreapta, de acolo indentificandu-se si marcajul care este cruce rosie (CR). Poteca intra in padure, in urcus sustinut, in prima parte a sa, apoi alterneaza pasaje cu pante ceva mai accentuate cu portiuni de paliere pe curbe de nivel. Urcusul dureaza cam 1h-1h30, numai prin padure, in serpentine scurte, in ultima s-a parte fiind si un punct de belvedere spre Valea Cernei, dar si peretele vertical al Vanturatoarei, de forma unui amfiteatru, prin milocul lui curgand cascada Vanturatoarea.
Cascada daca o prinzi in sezon ploios sau primavera dupa topirea zapezilor, avand un debit mare de apa este magnifica. Suvoiul de apa se loveste de un prag de stanca se transforma intr-o ploaie fina care cade aprox 40 m in gol ca o perdea, vanturand apa. De aici ii vine si numele cascadei. Cararea coboara usor la baza cascade si se strecoara prin spatele cascadei, printre caderea de apa si peretele stancos al versantului. Aceasta strecurare este de fapt o latime de vreo 5 m intre peretele perfect vertical si perdeaua de apa. Ceea ce vezi din spatele cascadei este greu de explicat in cuvinte, vezi practic o perdea de apa care vine de undeva de sus si cade prin fata ochilor tai. Eu nu am mai intalnit pana acum o cascada la care poti trece prin spatele caderii de apa. Este extraordinar de frumoasa. In foto nu poti prinde adevarata frumusete a ei, o poti intui doar. Modul cum sovoiul de apa loveste pragul si sare efectiv in aer departe de perete, descrie prin aer diferite “desene” pe care eu le-am asemant cu niste fumigene.
Traseul se poate continua mai departe pana in Poiana Cicilovete, dar noi ne-am intors, facand pana jos aprox 45 minute.
Trimis de Testosu' in 25.06.14 11:47:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în HERCULANE.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Mutat în rubrica "Cascada Vânturătoarea [Valea Cernei], HERCULANE" (nou-creată pe sait)
===
- Jul.2020 Sub perdeaua de apă a Cascadei Vânturătoarea — scris în 07.08.20 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Drumeție la Vânturătoarea, una dintre cele mai frumoase cascade din țara noastră! — scris în 24.09.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Pe drumuri de munte — scris în 05.09.18 de ioana5 din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Drumul spre cascada Vanturatoarea — scris în 22.07.16 de adrianaglogo din PITEșTI - RECOMANDĂ
- May.2014 Cascada Vanturatoarea — scris în 14.10.14 de DanTal74 din TG-JIU - RECOMANDĂ