GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bazilica Santa Maria Novella - Firenze
![](/images/printer_off_32.png)
Bazilica Santa Maria Novella se afla situata in piata omonima din Florenta si a fost centrul Ordinului Dominican din acest oras. Obiectivul l am vizitat in data de 21 iulie 2012. Vizita de 3-4 ore in Florenta a fost un dar de pret. Din bazilica nu am fotografii deoarece era stransnic pazita de gardieni. Au compensat in schimb cu pliante cu lacasul de cult din abundenta. Chiar nu am putut ‚fura” niciun instantaneu. La exterior bazilica are un stil romantic iar la interior unul gotic. Constructia a inceput in anul 1241 si s a finalizat in anul 1360 sub conducerea arhitectului Jacopo Talenti, iar frumoasa fatada care da farmec pietei a fost renovata de Leon Battista Alberti cu contributia comerciantlui Bernardo Ruccellai, in secolul al XV lea. Intai s a construit manastirea dominicana langa o biserica maia veche, de secol VII, situata in imediata apropiere a zidurilor medievale florentine.
Ca sa descrii fatada bazilicii Santa Maria Novella ai putea o imparti in patru registre. Primul registru ar fi cel care tine cat portalul principal. Fatada are in mijloc un portal principal care se termina cu un timpan care are in medalion o pictura. Lateral, in ambele parti se mai gasesc doua usi mai mici cu timpane care au in medalion picturi. De ambele parti ale porticurilor laterale de afla nise sub forma de porticuri.
Registrul principal de factura romanica este placat cu marmura policroma reprezentan parca ferestre oarbe care se aseamana cu porticurile din nise.
Deasupra portalului principal urmeaza doua braie din marmura cu figuri geometrice de grosimi diferite (acesta ar fi al doilea registru) Ar treilea registru este ocupat de o parte din fronton, care are in centru intre placi de marmura policroma o ferestra circulara. Acesta a fost adaugat 100 de ani mai tarziu, in anul 1470 de catre Leon Battista Alberti.
Lateral frontonul are doua anse placate cu mozaic.
Registrul al patrulea ar fi cel de deasupra inscriptiei donatorului fatadei (Ruacellai), partea superioara a frontonului sub forma de triunghi care are in centru o rozeta mozaicata. Culorile dominante in ornamentul fatadei sunt alb-gri si verde cu luciri de sidef. Momoton sau nu, rezultatul face ca fatada gotico-renascentista a bazilicii sa placa.
Interiorul sub forma de cruce latina, cu o nava, doua abside cu viralii si un transept, este dominat de crucifixul lui Giotto si Brunelleschi, care atarna in centrul navei centrale, in partea stanga a altarului principal
Decoratiunile interioare sunt executate de mari artisti ai vremii (secolul XIV). Unul dintre ei este Michelangelo Buonarotti. In manastire, pe peretele din nord exista o lucrare a cestuia. Un loc de frunte il ocupa „Trinita” (Sfanta Treime), opera lui Masaccio.
Domul bazilicii este executat de Brunelleschi, in calitate de arhitect. Interiorul este bogat ornamentat cu frescele lui Vasari (secolul XVI) si sustinut de coloane corintice unite prin arcade.
Capelele
Capela Filippo Strozzi
Capela Filippo Strozzi este situata pe partea dreapta a altarului principal. Este decora cu fresce de Filippino Lippi care descriu viata lui apostolului Filip si Apostol Iacov. Crucifixul din bronz de pe altarul principal este executat de Giambologna (secolul 16).
Capela Tornabuoni
Capela Tornabuoni gazduieste corul decorat cu fresce celebre care descriu viata Madonnei si a Sf. Ioan Botezatorul, de Domenico Ghirlandaio si ucenicul sau, tanarul Michelangelo (1485-1490). Vitraliile au fost realizate in anul 1492 de catre artistul florentin Alessandro Agolanti.
Capel Gondi
Capel Gondi, este situat pe partea stângă a altarului principal, este proiectat de Giuliano da Sangallo la sfârșitul secolului al XIII-lea. Este capela care adaposteste Crucifixul lui Giotto si Brunelleschi.
Capela Strozzi di Mantova
Capela Strozzi di Mantova este situata la capatul stang al transept Frescele au fost executate de Nardo di Cione (1350-1357). Ele sunt sunt inspirate de Divina Comedia a lui Dante
Capela Della Pura
Capela Della Pura este situat la nord de vechiul cimitir. Ea dateaza din 1474 si a fost construita cu coloane renascentiste. In luneta din partea stanga se afla o fresca cu Fecioara si Pruncul si Sf. Ecaterina.
Capela Rucellai
Capela Rucellai9capat culoar dreapta), este necropola lui Paolo Rucellai, un mormant executat in bronz., Capela este decorata cu fresce de Maestro di Santa Cecilia si statuia de marmură a Madonna e Bambino de Nino Pisano
Capela Bardi
Capela Bardi, este a doua capela de pe partea dreapta a absidei decorata cu fresce executae de Spinello Aretino si Giorgio Vasari.
Capela Cavalcanti
Capela Cavalcanti adaposteste Sacristia, Se mai numestae Capela Buna Vestire si este decorata cu un Crucifix enorm pictat cu Madonna si Ioan Evanghelistul, de Giotto. Decorul este completat de geamuri de teracot si un font de marmura, capodoperele lui Giovanni della Robbia (1498). Dulapurile au fost concepute de catre Bernardo Buontalenti in anul1593.
Muzeul
Partea muzeala a complexului Santa Maria Novella este reprezentata de o capela si Chiostro Verde (Manastirea Verde).
Capela Spaniola (Capela Guidalotti)
Capela Spaniola este decorata cu fresce de Andrea di Bonaiuto. si este situata in partea de nord a Manastirii Verde (Chiostro Verde) si reprezinta paraclisul funerar al lui Guidalotti. Poarta acest nume (Capela spaniola) deoarece a fost frecventata de curtenii lui Eleanor de Toledo, sotia lui Cosimo I,
Chiostro Verde (manastirea verde) decorata cu fresce de Paolo Uccello, care prezinta scene din Vechiul Testament, se afla in afara bazilicii.
Se viziteaza cu taxa separata (2,70 euro)
Cum ajung: cu tren, masina personala, autocar, avion din afara Florentei
Cu linii de autobuze care au capatul in Stazione Maria Novella sau Piaza dell Unita Italiana-in orasul Florenta
Bazilica Santa Maria Novella & Museum
AdresaPiazza di Santa Maria Novella, Firenze
Bilet 3,50 euro-acces bazilica
Program de lucru
Deschisa zilnicI luni, marti, miercuri, joi: 9 - 17:30
Vineri: 11- 17:30
Sambata: 9 - 17
Duminica si de sarbatori religioase: 13 - 17
Trimis de ile57b in 20.08.13 14:56:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Având în vedere Regulamentul Cap. 3, paragraful A. 1. c1, acest review este publicat fără PMA std.
Motivul: fragmentarea nejustificată.
Informaţiile din acest review puteau fi integrate în review-ul de aici.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Bisericile Florenței» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2018 Cenacoli fiorentini (3) — scris în 30.04.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cenacoli fiorentini (2) — scris în 08.02.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Cenacoli fiorentini — scris în 29.01.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- May.2018 În Santa Croce, dincolo de Porțile lui Michelozzo. — scris în 22.05.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Capelele din Santa Croce — scris în 14.05.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Nu ocoliți Santa Croce! — scris în 09.05.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Mari artiști ai Renașterii, în Biserica San Lorenzo și Capelele Medicee, Florența (III) — scris în 31.01.19 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ