ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.07.2021
DE adso
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 25.05.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2021
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Muzeele Iașului. Noua Casă a Muzeelor

TIPĂREȘTE

MUZEELE IAȘULUI

Iașul are un peisaj muzeal destul de complicat. Există o mulțime de case memoriale sau muzee tematice care, de-a lungul timpului, s-au grupat sub câte un acoperiș comun pentru a putea supraviețui din punct de vedere financiar. Avem în oraș puține muzee mari, în care să stai o oră sau mai mult; luând în considerare acest aspect, vizitele sunt destul de scumpe: în casa lui Topîrceanu petreci 5-10 minute și te costă 9 lei. Plus încă 30 lei, dacă dorești să faci vreo poză. ????

Pentru un turist din afară este destul de greu să se orienteze. Încerc să fac o trecere în revistă a muzeelor și să indic locuri din care se poate afla câte ceva despre ele.

Complexul Muzeal Moldova (site oficial palatulculturii.ro)

Muzeul de Istorie a Moldovei

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”

Muzeul de Artă

Muzeul Etnografic al Moldovei

Muzeul Unirii

Muzeul „Poni-Cernătescu”

Muzeul memorial „Mihail Kogălniceanu”

+ 3 muzee în județ

Primele patru se află în Palatul Culturii, Muzeul Unirii este pe Lăpușneanu, iar cele două case memoriale sunt una lângă alta, în Copou, mai sus de Biserica Buna Vestire. Există bune prezentări pe AFA ale primelor cinci.

Muzeul Național al Literaturii Române Iași, cu 15 expoziții permanente în Iași și încă 4 în județ. Voi reveni pe larg mai jos.

Instituții administrate de Universitatea „Al. I. Cuza” (site oficial uaic.ro/organizare, apăsați butonul Organizare Academică)

Grădina Botanică „Anastasie Fătu”

Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza”

Muzeul de Istorie Naturală

Planetariul

Observatorul astronomic

Colecții paleontologice, de minerale, botanice/zoologice, arheologice

Primele două sunt prezentate detaliat pe AFA. Muzeul de Istorie Naturală se află peste drum de Universitatea de Medicină; fără a fi foarte mare, este interesant și beneficiază de o locație cu semnificație istorică majoră: aici a fost ales Cuza domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859. Din păcate, sunt mulți ani de când stă închis pentru renovare. Planetariul și Observatorul astronomic se pot vizita doar de către grupuri, care trebuie să se programeze din timp. Colecțiile științifice – unele sunt accesibile doar studenților sau specialiștilor, dar și turistul obișnuit poate să se bucure de câte ceva. Se intră în corpul B al Universității (tehnica clasică: trebuie să pară că ești de acolo, fără priviri șovăielnice stânga-dreapta; dacă vă întâmpină vreun portar mai zelos, spuneți că aveți treabă la secretariatul de la Biologie, de exemplu ????) și se urcă pe scările principale. La etajul I găsiți colecțiile Facultății de Biologie, iar la II pe cele ale Facultății de Geografie.

Muzeul Universității de Medicină și Farmacie

Muzeul de Istorie a Medicinei

Muzeul de Anatomie

Muzeul de Farmacie

Sunt foarte interesante, dar destul de greu accesibile, mai ales dacă nu ești ieșean. Eu le-am vizitat cu ocazia Nopții albe a muzeelor 2018; dacă găsesc pe undeva pozele de atunci, am să le încarc. Puteți afla mai multe despre ele din adevarul.ro/locale/iasi/f ... 8960/index.html.

Înțeleg că și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a inaugurat acum câțiva ani Muzeul de Anatomie „Prof. Vasile Coțofan” , dar tot ce știu despre el e ceea ce am citit în ziaruldeiasi.ro/stiri/muz ... re--279092.html.

Muzeul Municipal „Regina Maria” (site oficial muzeulmunicipalreginamariaiasi.ro, pe AFA vezi impresii)

Muzeul Mitropolitan (site oficial ansamblulmitropolitaniasi ... ul-mitropolitan, prezentat și pe AFA)

Muzeul Comunității Evreiești (câte ceva, aici turism-iasi.ro/index.php?id=431)

Fiecare instituție muzeală are propria sa politică de prețuri, taxe foto etc. De exemplu, Complexul Muzeal Moldova are bilete mai scumpe, dar există bilete combinate, iar fotografiatul este liber. La Muzeul Municipal sau la cel al Comunității Evreiești, biletele sunt ieftine. Muzeul Mitropolitan este gratuit.

MUZEUL NAȚIONAL AL LITERATURII ROMÂNE IAȘI

Are originea în cea mai veche casă memorială deschisă pe teritoriul României (1918), cea a lui Ion Creangă din Țicău, celebra Bojdeucă. De altfel, aceasta a fost și rămâne muzeul-emblemă al orașului, știți: dacă ar fi să vizitezi un singur lucru, care ar fi acela? Ei bine, am dat răspunsul.

Între timp, Muzeul Literaturii Române a devenit un balaur cu 19 capete. Vă puteți orienta folosind site-ul oficial, muzeulliteraturiiiasi.ro. Aveam până miercuri, împânzite prin tot orașul:

Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca)

Muzeul „Mihail Sadoveanu”

Muzeul „George Topîrceanu”

Muzeul „Otilia Cazimir”

Muzeul „Mihai Codreanu”

Muzeul „Mihai Eminescu”

Colecția „Istoria teatrului românesc”

Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei - Mitropolitul”

Muzeul „Vasile Pogor”

Muzeul „Nicolae Gane”

(ultimele două sunt închise de vreo trei ani) + încă 4 case memoriale în județ. În plus, cinci noi muzee au fost inaugurate ieri (de fapt, patru, că unul mai fusese inaugurat deja de două ori), în nou înființata Casă a Muzeelor – despre care voi reveni cu detalii ceva mai jos.

Spuneam înainte: toate sunt muzee micuțe. Pentru turistul care nu este interesat cu adevărat de literatură și istoria sa, sau de istorie pur și simplu, dar vrea să vadă, totuși, ce e reprezentativ în Iași, le recomand pe primele două din lista de mai sus, ambele beneficiind suplimentar și de un cadru natural deosebit. Au prezentări pe AFA.

Intrarea în oricare dintre locații costă 9 lei/persoană, cu diverse reduceri pentru grupuri, copii și pensionari. De spus că, în prima zi de marți a fiecărei luni, intrarea e liberă (nu în toate muzeele din Iași, ci doar în cele care țin de Muzeul Național al Literaturii Române). Există o taxă foto (aberantă, după părerea mea) de 30 lei în fiecare locație.

Pe 21 iulie s-a discutat în Consiliul Județean introducerea unui bilet de 30 de lei care să permită vizitarea tuturor caselor memoriale în decurs de n zile. Nu știu dacă s-a aprobat, dar ar fi o mișcare înțeleaptă. Dacă ar fi unică și taxa foto, ar fi și mai înțeleaptă.

CASA MUZEELOR

Clădirea din strada Vasile Alecsandri nr. 6 a fost construită în anul 1896 și a avut iniţial proprietari evrei (Joseph Leff, Leon Leff, Sofia Wechsman, N. E. Eisen), fiind apoi cumpărată, în 1914, de Societatea „Viaţa românească” , condusă de Garabet Ibrăileanu şi Mihail Sadoveanu. Între anii 1920 și 1934, aici s-au desfăşurat şedinţele de redacţie ale revistei „Viața românească” (clădirea a purtat denumirea de Palatul Vieții românești).

Clădirea a adăpostit mulți ani singura tipografie a Iașilor, până ce aceasta și-a construit localul din strada Sf. Lazăr (Tipografia Dosoftei). După evacuarea imobilului tipografiei, Palatul a adăpostit, în perioada 1932-1934, diferite expoziții. A fost cumpărată în anul 1934 de Ministerul de Interne și transformată în sediu al Inspectoratului Județean al Jandarmeriei și al Chesturii de Poliție, loc al masacrului miilor de evrei în Pogromul de la Iași din iunie 1941.

După venirea comuniștilor la putere, imobilul a fost dat în administrarea unor diverse societăți de stat (Întreprinderea poligrafică, o unitate de mică industrie, cu strunguri, menghine și alte unelte, alte birouri). (Am citat de pe site-ul muzeului.)

După 1989, aici au activat felurite societăți comerciale (inclusiv un S. R. L. care îmbutelia sucuri). Clădirea a intrat pe lista monumentelor istorice, dar se prezenta rău de tot în anii 90 – tencuiala căzută, infiltrații prin acoperiș. Nu vreau să mă gândesc la ce era înăuntru. În anii 2000, a fost obținută în instanță de către Consiliul Județean Iași, intenția inițială fiind ca imobilul să fie restaurat și să devină noul sediu al CJ. Lucrările au demarat în 2012 și până în 2015 au fost executate consolidări și, parțial, reabilitarea instalațiilor. Apoi, au fost sistate și a început să se vorbească de o restaurare cu bani europeni și de o destinație culturală dată clădirii. În 2017, documentațiile au fost revizuite, iar lucrările au repornit. Într-un pliant luat de la muzeu se vorbește de cheltuirea a 16,6 milioane lei, din care 15 milioane bani europeni nerambursabili.

De prin 2019 se tot aude de inaugurarea unor noi instituții muzeale în sediul fostei Chesturi. Au fost vehiculate niște denumiri ale lor, apoi acestea s-au schimbat. Muzeul Pogromului a fost inaugurat anul trecut, apoi nu s-a mai deschis. Dar, iată, astrele s-au aliniat și ieri au devenit accesibile publicului cinci (4+1) noi muzee:

Muzeul Literaturii Române

Muzeul Poezie (i)

Muzeul Teatrului Evreiesc în România

Muzeul Copilăriei în Comunism

Muzeul Pogromului de la Iași

Toată clădirea a intrat în administrarea Muzeului Național al Literaturii Române, al cărui sediu a devenit. Pe lângă muzee, mai există o sală de conferințe, depozite de patrimoniu, bibliotecă, birouri.

Intrarea la fiecare muzeu e 9 lei (cu diverse reduceri), prima zi de marți a fiecărei luni fiind gratis, așa cum am mai spus. Se aude că se va introduce un bilet combinat de 30 de lei, care va acoperi toate cele cinci muzee.

Muzeul este amenajat modern, cu o sală de primire a oaspeților la parter, unde se află toaletă, garderoba și dulăpioare individuale. De la casa de bilete se pot achiziționa numeroase suveniruri – chiar nu am văzut o asemenea diversitate nicăieri în România.

Am fost la inaugurare, intrarea a fost liberă ieri. Și marele avantaj nu a fost faptul că nu am plătit bilet, ci că a fost permisă fotografierea! Deși s-a făcut publicitate în presa locală și pe net deschierii și gratuității, nu au fost prea mulți vizitatori, din păcate. Cum sunt noile muzee? Unul este absolut uau, unul impresionant și emoționant, unul vechi și cinstit, unul ușurel și nostalgic, unul... să fie. Am să spun câte ceva despre fiecare, în limita timpului.

Deja am vorbit despre cel impresionant și emoționant vezi impresii. Este și singurul cu acces separat: se intră direct dinspre str. V. Alecsandri în partea laterală a clădirii, și se iese în curtea interioară, cea din care se pătrunde în celelalte. Dar biletele de iau de la intrarea principală, cea dinspre curte. Deci: se intră în curte, se cumpără bilete, întoarcere în stradă, vizitarea Muzeului Pogromului, se iese în curte, se continuă cu următoarele patru.

În curte sunt panouri care continuă povestea spusă de Muzeul Pogromului. Pozele atașate sunt, în special, din acest muzeu, pe care acum l-am putut fotografia în liniște.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adso in 23.07.21 13:27:44
Validat / Publicat: 23.07.21 14:31:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 1138 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P42 Casa Muzeelor - intrarea principală
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28101 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.07.21 17:19:17]
»

@gpopa: Am auzit ieri pe canalele media tv la știri vestea deschiderii muzeelor reunite în aceeași clădire în Iași. Ar fi util un bilet combinat pentru vizitarea mai multor muzee aflate sub umbrela Muzeului Național al Literaturii Române Iași. La cât mai mulți vizitatori!

În altă ordine de idei dintre muzeele vizitate în Iași, pe lângă emoția stârnită de Bojdeuca lui Creangă, am apreciat foarte mult Muzeul Universității „Al. I Cuza” - pe lângă ceramica de Cucuteni excepțional mi se pare tezaurul intitulat „Soborul de la Iisaia” (vezi impresii). De asemenea, mi-au plăcut Muzeul Mitropolitan Iași situat sub Catedrală (vezi impresii) și Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul” cu ale sale valori bibliofile (vezi impresii).

Cultură și iar cultură...

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[27.07.21 11:04:01]
»

@tata123: Că tot vorbiți de Casa Dosoftei: azi este Ziua Mondială a Cărții Vechi.

Acum vreo două-trei luni am achitat taxa foto la Dosoftei ???? și am poze de acolo. Nu știu dacă interesează pe prea mulți, la un moment dat poate am să le încarc.

Cred că am fotografii și de la Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești, din Târgoviște. Există recenzie pe AFA -- vezi impresii, tot fără poze.

Iarăși, o bogată colecție de carte veche se poate vedea la Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[27.07.21 12:54:50]
»

@gpopa: Într-adevăr cărțile vechi au și ele o zi doar a lor: 27 iulie. Deși în fiecare an pe 23 aprilie serbăm cartea la modul general, precum și pe bibliotecar.

La Casa Dosoftei nu am făcut fotografii, puteți posta un articol cu imagini din interior (manuscrisele și tipăriturile de acolo sunt valoroase). Am revăzut recent exemplare interesante de carte veche în Muzeul Mănăstirii Putna - voi scrie un articol. O serie de cărți de patrimoniu sunt expuse și în Muzeul „Casa Domnească” din Brebu - Prahova (vezi impresii).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoAUTOR REVIEW
[27.07.21 13:08:55]
»

@tata123: Dacă tot ați amintit de Putna: există o colecție grozavă de carte veche la Mănăstirea Dragomirna. Deși am văzut câteva recenzii ale mănăstirii pe AFA, niciuna nu o amintește, din păcate.

O altă expoziție, nu chiar așa de veche (după a doua jumătate a sec. XVIII), există și la Muzeul Municipal din Iași, am scris despre ea aici: vezi impresii.

Cred că am mai văzut o colecție consistentă la Muzeul din Câmpulung (Muscel), dar se poate să mă înșele memoria, a fost acum zece ani. Și, desigur, câte o sală dedicată pe ici, pe colo, prin toată țara.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoPHONEAUTOR REVIEW
[04.09.21 09:31:56]
»
adsoAUTOR REVIEW
[30.09.21 00:03:42]
»

De curând a fost lansat următorul sait:

muzeediniasi.ro/tururi

Mi se pare o chestie grozavă! Citez chiar din prezentarea celor care au muncit pentru această realizare:

website-ul [url=https://muzeediniasi.ro/]www.muzeediniasi.ro reunește 10 tururi virtuale ale unor muzee din Iași. Bojdeuca lui Ion Creangă, casa Otiliei Cazimir, locuința provizorie a lui George Topârceanu, vila cu turn în care a locuit Mihail Sadoveanu, Muzeul Poni-Cernătescu și mina de la subsol, Muzeul Mihai Eminescu, Casa Dosoftei, Muzeul Teatrului, precum și Turnul Goliei și Turnul cu Ceas de la Palatul Culturii, fostul și actualul simbol al Iașului, vor putea fi vizitate virtual de copii dar şi, de ce nu, de către părinţi!

[/url]

webmaster
[01.10.21 18:12:11]
»

Mutat în rubrica "Casa Muzeelor / grup 5 muzee ieșene, IAȘI" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

adsoPHONEAUTOR REVIEW
[01.10.21 20:01:04]
»

@webmaster: Coordonatele sunt ok.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adsoAUTOR REVIEW
[13.11.23 19:06:10]
»

Aveam și eu în plan acest proiect. Nu am realizat nici 25% din el, dar... cine știe, nu au intrat zilele în sac. Majoritatea obiectivelor sunt prezentate, oricum, pe AFA, iar unele cu parte chiar de review-uri grozave. Sunt necesare, însă, actualizări.

Și așteptăm să se redeschidă Casa Nicu Gane și Bojdeuca - ar trebui, în curând.

Sper să citiți articolul cu aceeași plăcere cu care l-am citit și eu:

ziaruldeiasi.ro/stiri/ias ... le--367553.html

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCasa Muzeelor / grup 5 muzee ieșene:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.1102528572083 sec
    ecranul dvs: 1 x 1