ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.08.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2013
DURATA: 7 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Imbietoarea Portugalia (partea II)

TIPĂREȘTE URM de aici

LISABONA:

Centrul cultural, politic si administrativ al tarii este amplasat pe coasta vestica a tarii, intre sapte coline, acolo unde raul Tejo se varsa in ocean, fundal ce alcatuieste atractii de admirat, un pitoresc ce imbiba tot orasul cu amintiri vii inca din perioada Marilor Descoperiri.

Ca orice capitala care se respecta, aceasta dispune de o legenda, in care se spune ca Ulise este cel care a fondat orasul, dar este mult mai probabil ca acesta sa fie ridicat in vremea fenicienilor, adevarul persistand intr-un con de umbra.

Calatorul poate sa urmeze momente din viata lusitana, ce cuprinde istoria si cultura, create in cursul mileniilor, marcate de evenimente relevante, cum ar fi devastatorul cutremur din anul 1755, cand o serie de trei astfel de calamitati, urmate de un tsunami nimicitor, au provocat capitalei o adevarata urgie. Potrivit documentelor istorice, 85% din cladiri au fost daramate sau au suferite pagube majore, urmate de pierderea numeroasa de vieti omenesti, incendii si epidemii! Cu toate acestea, acest popor si-a pastrat valorile in centre medievale admirand urmele romanilor, celtilor, cartaginezilor sau maurilor, palate construite in stil gotic cu dantelarie manuelina care, datorita importantei lor, au intrat sub egida patrimoniului Unesco.

Oricare ar fi concordanta existentei acestui oras, care aproape sfideaza marile tehnologii, trebuie respectat strabatandu-l la pas, admirandu-i si adulmecandu-i cu toate simturile existenta bogata in istorie, care te atrage indeajuns sa-ti implementeze dorinta reintalnirii.

Toate aceste elemente provocatoare, nu sunt concentrate doar in centrul vechi al acestei capitale, situata in apropierea celui mai vestic punct continental (Cabo da Roca), diversitatea remarcabila a monumentelor sunt situate in toata comunitatea urbanistica.

In timpul Expozitiei Mondiale din 1998 orasul s-a dezvoltat enorm, s-au construit noi cartiere si s-au pus bazele unui modern transport in comun.

Ei bine, sa facem cunostiinta cu cele mai disputate cartiere turistice ale Lisabonei:

Alfama (vezi impresii)

In secolul al VIII- lea, acest cartier reprezenta tot orasul, cu un labirint de strazi abrupte si inguste ce coborau spre docurile portului. Si-n zilele noastre avem sansa unei plimbari care inca mai pastreaza acest iz medieval, intemeiat de romani, datorita descoperirilor izvoarelor termale din zona. Decorul timpuriu a fost completat in mare masura de dominatia maura, a mai bine de 400 de ani, Al-Hamma transformandu-se la scara mai mare. Cutremurul din 1755, pe care seismologii il estimeaza de 9 grade magnitudine, a avut efect de distrugere partiala, datorita solului stancos in care temeliile caselor si-au gasit ancorarea.

Cartierul Alfama detine un peisaj aproape nemodificat de secole, cu constructii ce au supravietuit pana-n prezent, fiind nucleul culturii locale, populatia concluzionand, de ce sa modifice ceva ce functioneaza bine si astazi? ...

Pe colina cea mai inalta a capitalei, ce poate fi vazut din aproape orice colt al Lisabonei, intalnim atractia principala a orasului vechi, Castelo de Sao Jorge.

Tramvaiul 28

Considerat ,,tramvaiul galben fara cai'' este optiunea recomandata a unui tur turistic, linia ,,galbena'' fiind considerata simbol al urbei de mai bine de 100 de ani. Are cel mai lung traseu, plecand din Martim Moniz spre Graca si Biserica Sao Vicente de Fora, punctul terminus fiind Castelul Sao Jorge. O plimbare cu acest tramvai de epoca construit din lemn, trece prin Carreira deplasandu-va pe drumuri cu incarcatura emotionala pana in cartierul Baixa, Rua de Conceicao si urca spre colina Chiado.

Baixa (vezi impresii)

Considerat centrul metropolei este cel mai geometric cvartal, avand 200 000 metri patrati, fiind reconstruit complet dupa marele dezastru din 1755, de catre primul marchiz de Pombal si prim-ministru intre anii 1750-1777. In urma reconstructiilor efectuate intr-un ritm rapid, dus pana la sacrificiu, locuitorii il mai numesc si cartierul Pombalin, preluind numele binefacatorului, ce a impus reguli stricte in ridicarea constructiilor rezistente la asemenea cataclism.

Urbanistica include cafenele moderne, restaurante si magazine imbietoare - o forfota citadina avand expresia unei tolerante vechi de secole.

Bairo Alto situat pe coline cu strazi inguste pe siruri de trepte, invoca o atmosfera lejera ce imbiba tot cartierul, un amestec incitant al trecutului si prezentului, iar pentru cei obisnuiti cu efortul fizic, plimbatul este metoda cea mai sigura de a descoperi nenumarate magazine, restaurante, cafenele.

In Cartierul de Sus se poate ajunge si cu furnicularul fiind rasplatit de o priveliste splendida asupra urbei si a raului Tejo, iar viata de noapte este dintre cele mai animate.

Belem

Este cartierul cel mai monumental (Turnul Belem, Manastirea Jeronimo, Padro dos Descobrimentos -Monumentul Descoperirilor, extrvagantul Palat Ajuda, Muzeul Marinei ,,Muzeul de electricitate, Muzeul Presedintelui, Muzeul de Arta Populara) cu un centru cultural modern ce adaposteste colectii vaste de opere ale artistilor contemporani, precum:Dali, Magritte sau Picasso. De asemenea, gazduieste un Muzeu al Calestilor, ce cuprinde cea mai mare colectie de acest gen din lume.

Podul 25 Aprilie ce leaga orasul de cartierul Almada, este adesea comparat cu cel din San Francisco, fiind construit de aceeasi companie in anul 1966. Are o lungime totala de aproape 2300 de metri, cu sase benzi pentru autoturisme aflate pe platforma superioara si doua linii alocate transportului feroviar, pe platforma inferioara. Tot pe malul sudic al cartierului Almada se gaseste in varful unui deal la aproximativ 110 m inaltime, Statuia lui Cristos sau Cristo Rei.

Dupa o vizita in anul 1934 in Brazilia, Cardinalul Patriarh al Lisabonei, a consimtit sa faca o copie a monumentului Cristo Redentor de pe colina muntoasa Corcovado din Rio de Janeiro. Astfel ca, dupa o adunare a preotilor din Portugalia, in anul 1940, tinuta la Fatima, acestia au facut un juramant; sa ridice aceasta statuie a lui Iisus Cristos, daca tara ramane neutra si va fi crutata de cel de-al doilea Razboi Mondial.

Arhitectul Antonio Lino, inginerul-proiectant Froneiseo de Mello e Castro si sculptorul Francisco Franco, au inceput sa lucreze la acest proiect, care avea sa ajunga cel mai mare monument din Europa!

Lucrarile au inceput in anul 1949, iar zece ani mai tarziu, monumentul a fost inaugurat oficial, aducandu-se pentru acest eveniment, statuia facatoare de minuni de la Fatima. Oficialitatile, in frunte cu dictatorul Antonio Salazar (prim-ministru, in acea vreme), au prezentat un mesaj inregistrat al Papei Ioan al XXIII-lea Angelo Giuseppe Roncalli, discurs ce-si exprima preocuparea pastorala pentru reintregirea crestinilor si pace in lume.

Din temelia postamentului, pornesc 4 arcade inalte de 82,5 metri, reprezentand cele patru zari ale punctelor cardinale, simbolizand lantul vietii cu toate minunile savarsite de El.

Sub baza acestui monument, se afla capela Nossa Senhora da Paz (Doamna Pacii) care, dupa parerea mea este mult prea moderna pentru aspectul ei fundamental.

Inclin sa cred ca s-a dorit o emancipare ecleziastica sa emana incredere, unde viata nu este doar o promisiune, ci se afla-n El, fiind prezenta in ochii credintei, prin toate tablourile expuse.

Statuia cu bratele indreptate spre capitala, are o inaltime de 28 de metri, cu doar doi metri mai mica decat cea din Rio, dar dispune de un piedestal mult mai inalt, ceea ce-i cofera dreptul de suprematie!

Turistii se pot bucura de o panorama a Lisabonei si de imprejurimile ei, de pe platforma amenajata la picioarele Mantuitorului. Deplasarea se face cu ajutorul unui lift, pana intr-un magazin cu suveniruri, dupa care urci pe o scara foarte ingusta

Bairo Oriente

Asa cum afirmam mai sus ,in timpul Expozitiei Mondiale din 1998 orasul s-a dezvoltat enorm, s-au construit noi cartiere si s-au pus bazele unui modern transport in comun. Asa se face ca, Oriente este cel mai nou cartier al Lisabonei.

Oceanario de Lisboa (vezi impresii) iti ofera o experienta inedita din conceptul vietii sub apa planetara, fara toate riscurile pe care le-ar implica o astfel de aventura si nici un articol nu ar putea concura cu acele culori naturale! Pur si simplu te lasi coplesit de neantul oceanului, incercand sa descoperi absolutul sau sa fi martorul simbiozei acestui ecosistem dintre organismele vii si factorii de mediu.

Turnul Vasco da Gama pare o constructie ce refera panzele unei corabii iar inaltimea sa de 145 de metri face din acest turn cea mai inalta cladire din Lisabona. Din varful sau se poate vedea raul care strabate orasul si Podul Vasco da Gama.

Ponte Vasco da Gama este cel mai lung pod al Europei, cu o lungime de 17,2 kilometri, minunea arhitectonica leaga nordul de sudul capitalei lusitane.

Piata Natiunilor (Parque das Nacoes) dispune de cinci parcari: Park Oceanarium - 274 de locuri, Dock Park - 700 de locuri, FIL - 830 de locuri, Torre Vasco da Gama - 250 de locuri si Parc Oriente Station - 2000 de locuri - toate fiind rodul realizarilor proiectelor moderne a infrastructurii acestui cartier modern.

Mall-ul impresionant Vasco da Gama va ofera o gama diversificata de shopping, un paradis al cumparaturilor cu preturi deosebit de tentante.

Sao Sebastiao se evidentiaza prin Parcul Eduardo al VII-lea, Monumentul Marchizului de Pombal, Palatul de justitie, Gradina Amalia Rodriguez, Centrul de Arta Moderna si nu in ultimul rand Muzeul Calouste Gulbenkian. Aici se afla una dintre cele mai mari colectii private, unde frumusetea si creatiile inovatoare din intreaga lume, au fost stranse in perioada calatoriilor marelui magnat al petrolului de origine armeana. (vezi impresii).

Bairo Alto da Serafina un soi de suburbie a Lisabonei, construit in anii '30 este neexploatat turistic, dar merita vizitat datorita apeductului impunator Aquas Livres.

Muzeul Municipiului (Museo de cidade) se afla in cartierul Campo Grande, prezentand o expozitie ce urmareste un tur cronologic a evolutiei orasului, de la ocuparea teritoriului in preistorie pana la inceputul secolului al XX-lea.

Un alt cartier tipic portughez este Madragoa (Mocambo) situat la 15 minute de centrul orasului, acolo unde se gaseste Assembleia da Republica (Adunarea Nationala), organul legislativ al statului portughez. Construit la sfarsitul secolului al XVI-lea ca o manastire benedictina, se afla Palatul Sao Bento, resedinta oficiala a primului-ministru.

Basilica Da Estrela a dat numele oficial al cartierului, manastirea carmelita fiind prima biserica din lume dedicata Preasfintei Inimi lui Iisus, cu capodopere sculpturale ale lui Joaquim Machado de Castro.

Plajele din jurul Lisabonei:

De-a lungul coastei ce duce spre statiunea Cascais se gasesc oportunitati de a practica sporturi nautice. Cele mai importante plaje se numesc Carcavelos si São Pedro do Estoril.

Situata pe malul sudic al raului Tagus, Costa da Caparica ofera cele mai bune plaje din jurul Lisabonei.

Praia da Adraga se afla la 15 km nord de Guincho, in apropiere de Sintra. Inconjurata de varfuri inalte, plaja este scaldata de apa de un albastru cristalin.

Plaja Ericeira sau Ribeira da Ilhas sunt considerate cele mai bune locuri pentru practicarea surfing-ului din Europa. Din 1985, aceasta plaja gazduieste Campionatul Mondial de Surf.

De asemeanea, desi nu este recomandata pentru inot datorita valurilor puternicile si vantului, iubitorilor de windsurfing se pot bucura de Plaja Guincho, imediat dupa Cascais, una dintre cele mai frumoase plaje din jurul Lisabonei.

ESTORIL (vezi impresii)

Considerat riviera portugheza, la numai 15 kilometri de capitala Lisabona, intalnim una din cele mai prospere si faimoase statiuni ale Europei, ce reda o noua semnificatie in evolutia si dezvoltarea turismului.

Fara indoiala, un calator experimentat va sesiza frumusetea din diversitatea statiunii, prezentata pe diferite aspecte ale peisajului, cu toata bogatia trairilor acestuia.

Foasta resedinta lui Juan de Burbon, pretendent la tronul spaniol la sfarsitul sec. al XX-lea, cazinoul ofera un paradis al impatimitilor jocurilor de noroc, fiind considerat cel mai mare din Europa si sursa de inspiratie a nuvelei ,,Cazino Royale'' scrisa de Ian Fleming!

Din parcul de palmieri, situat in afara cazinoului, se ajunge printr-un pasaj subteran la cea mai organizata plaja. Tamariz are avantajul nisipului fin, aproape fainos, imersiunea facandu-se domol spre valurile inspumate ale oceanului, ce garanteaza odihna activa.

In apropiere, pasionatii de curse tip F1 (acum de F2) ar putea vizita faimosul Autodrome, care se afla la umbra Muntilor Sintra.

Penha Longa pare cel mai bun teren de golf din Portugalia, iar iubitorii acestui sport sunt favorizati si de o panorama impresionanta a statiunii.

CASCAIS

Desi a fost o statiune regala, Cascais are toata stralucirea Estorilului, dar nu si reputatia sa, dezvoltat in jurul unui golf-port, cu o fortareata si multe biserici si capele vechi. Situata pe coasta Oceanului Atlantic, la aproximativ douazeci de kilometri de Lisabona, ofera o gama larga de oportunitati turistice, considerata raiul surferilor si al jucatorilor de golf.

Situat pe o strada, al carei nume este arhicunoscut de turistii care tranziteaza statiunea, Boca do Inferno (Gura Iadului), o grota celebra situata in stancile litoralului Oceanului Atlantic, se invecineaza cu Portul Maritim Cascais, caruia i se alatura farul-muzeu Santa Marta si Casa Santa Maria. Castelul Contelui Castro Guimaraes (vezi impresii) este considerat mandria acestei statiuni.

A primit steagul albastru al Uniunii Europene, datorita apelor limpezi de smarald, regiunea impartindu-se in doua sectoare: coasta de Sud cu plaje, vile elegante si palate istorice si coasta de Vest care ne surprinde printr-o naturalete a peisajelor.

CABO DA ROCA

Imbratiseaza cel mai vestic punct al Europei Continentale. Farul din Cabo construit in anul 1846, emite o raza de lumina vizibila de la 42 de kilometri de pe mare. Privelistile sunt fantastice, iar o cruce de pe un versant al stancii marcheaza punctul cel mai vestic. Tot aici un mic birou de turism marcheaza si elibereaza certificate care atesta ca ati atins acest meleag binecuvantat.

SINTRA

Oras situat la poalele muntilor cu acelasi nume, se intinde de-a lungul unui drum sinuos, care se incolaceste asemenea unui dragon, in sus spre coline.

Atractia cea mai importanta este Palacio National de Sintra (vezi impresii), o caracteristica arhitecturala ce domina centrul orasului vechi, cu o aroma medievala specifica ce nu se poate uita, datorita operelor de arta universala din interior, dar si cu aspectul celor doua turnuri conice din exterior, elemente care dau impresia unor perspective neintelese de noi, fiind considerate simbolurile urbei.

Tot orasul este clasificat drept, loc ce apartine Patrimoniului Universal Unesco. Pentru a promova acest patrimoniu, Parques de Sintra organizeaza expozitii si concursuri, deschise pentru atentia publicului larg, unde de cel putin sase ori pe an, colectiile pot fi apreciate ca bunuri spirituale.

Sigur, acest articol nu insereaza toata descrierea acestui patrimoniu, deoarece ai nevoie de un adevarat referat, doar am sa-ncerc sa evidentiez oportunitatile turistice.

Din centrul istoric va puteti opri la Palacio e Quinta da Regaleira, Palacio de Seteais, la care se adauga dupa 4 kilometri Parcul si Palatul Monserrate, Castelo dos Mauros (vezi impresii), pana la cel mai fotografiat obiectiv turistic din Portugalia, Castelul La Pena (vezi impresii) in care-i apropiere se gaseste Chalet da Condessa d'Edla. Puteti cobora spre Sao Pedro de Panaferrim, acolo unde gasiti o salba de biserici istorice (Sao Pedro, Santa Maria, Sao Martinho).

Pe langa fascinatia urbanistica, orasul este privilegiat cu parcuri uimitoare, datorita vegetatiei luxuriante adusa de peste mari si tari, precum: parcurile La Pena, da Liberdade, Jardim Japones, das Merrendas si dos Castanheiros, ca sa nu amintesc si de cele din jurul muzeelor, Brinquedo, Anjos Teixeira, Ferreira de Castro, Muzeul istoriei orasului, Galeria municipiului, Centrul cultural Olga Cadaval etc... etc.

La mai putin de 30 de minute de mers cu masina, se afla Palacio National de Mafra, construit in timpul domniei lui Joao al V-lea, ca urmare a nasterii primului descendent Barbara de Braganza, ulterior regina a Spaniei in anul 1729.

FATIMA - BATALHA - ALCOBAHA

Durata unei asemenea excursii se poate face intr-o zi!

Sanctuarul de la Fatima (vezi impresii) a devenit cunoscut pentru aparitiile Fecioarei Maria. Basilica Maicii Domnului din Fatima este unul dintre cele mai importante locuri de rugaciune pentru romano-catolicii din Portugalia, dar nu numai. Devenita un celebru loc de pelerinaj, in lumea romano-catolica, biserica a ajuns sa fie cunoscuta in intreaga lume, ajungand in cele din urma sa fie considerata drept una din cele mai mari manastiri romano-catolice din lume ,,Fatima - locul minunatelor evenimente din anul 1917''.

In Batalha (vezi impresii) vom putea admira o capodopera a artei gotice portugheze, o frenezie inspirata de victoria regelui Joao I din 1385 impotriva castilienilor. Din recunostiinta, regele a construit manastirea si a inchinat-o Fecioarei Maria si a numit-o Santa Maria da Vitoria.

Alcobaca este prima catedrala gotica lusitana, iar numele oraselului provine de la cele doua rauri care strabat asezarea, Alcoa si Baca, chiar daca unii istorici mentioneaza ca numele original ar fi de origine araba, cunoscut ca ,,Al cabaxa''. Manastirea Alcobaca, a inceput sa se ridice in 1178, fiind o copie a Abatiei Claraval din Franta, acolo unde s-a nascut Ordinul Cistercian, lucrarile fiind coordonate de abatele - predicator Bernard de Clairvaux, fiind mai tarziu canonizat.

OBIDOS (vezi impresii)

Zidurile crenelate inalte de 13 metri ale oraselului, ademenesc mii de vizitatori sa parcurga meterezele sale intr-o plimbare cu iz medieval. Cu un patrimoniu vast si monumente ce dateaza din cele mai timpurii vremuri, Obidos detine secole de istorie in interiorul zidurilor sale.

Locul de odihna preferat al regilor si reginelor din Portugalia, in alte vremuri, a starnit dintotdeauna interesul invadatorilor. Datorita locatiei excelente, fiind aproape de coasta de argint a Oceanului Atlantic, popoare ca: romani, vizigoti, fenicieni, musulmani, francezi sau spanioli, au incercat de-a lungul vremii, sa-l inrobeasca.

Regele Dinis I a fost responsabil pentru popularitatea sa: viitoarea sa sotie, Isabel de Aragon indragostindu-se iremediabil de fosta fortificatie maura, asa ca in anul 1282, acesta i l-a facut cadou de nunta!

Nu veti fi dezamagiti, oricat de artificial ar parea!

In zilele noastre zidurile inconjoara strazi pavate, flancate de casele imaculate varuite in alb, cu borduri intr-o culoare ultramarin sau galben-sofran, gradini cu vegetatie luxurianta, biserici si capele, pete de culori din ,,hartie'' (bougainvillea) de culoare rosu aprins si magazine de suveniruri.

Eroina locatiei a fost pictorita in stil baroc Josafe de Obidos (1630-1684) care a parasit orasul de bastina, Sevilia, pentru a se stabili aici.

Oraselul are doar doua strazi principale ce infatiseaza o atmosfera magica si o interpretare de calatorie in timp. Argumentele pentru acest univers paralel, sunt stradutele inguste tipice pe unde se plimba burghezia, tavernele cu caracter distinct national, frumusetea virgina reflectata de fatadele in alb-albastru ale locuintelor cu interior aproape claustrofobic, apeductul construit de regina Catherine de Austria in secolul al XVI - lea, toate acestea dominate de cetatea medievala din interiorul zidurilor imprejmuitoare.

Aventura medievala se termina cu o degustare de Ginja (sau Ginjinha), un lichior traditional local, cu o aroma puternica intens parfumata, savurata in paharute de ciocolata.

Voi continua periplul acestui turism imanent, cu o prezentare generala a oraselor importante din nordul si sudul Portugaliei, dualizat de insulele din Era Descoperirilor.

Toate cele bune! Pe curand!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 29.08.14 18:09:08
Validat / Publicat: 29.08.14 20:52:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.

VIZUALIZĂRI: 2985 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Lisabona - cartierul Alfama
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[30.08.14 08:49:12]
»

Am ajuns si eu o data in Portugalia la Aveiro acum 10 ani dar a fost numai business. Poate e cazul sa consider pentru planurile viitoare.

Ca de obicei un articol complet documentat si foarte util pe care l-am apreciat.

Astazi sper sa postez si eu o parte din impresiile din concediu din Bucovina si Neamt si nu numai

dan&ema

Marian PredaAUTOR REVIEW
[30.08.14 12:29:01]
»

@Dan&Ema:

Aveiro pare a fi... Venetia Portugaliei! Pacat ca nu ai facut o vizita si-n Coimbra, prima capitala lusitana, aflat la 60 de kilometri, care au un lucru comun: universitatea.

Universitatea din Aveiro este infratita cu cea din Coimbra, dar difera din punct de vedere didactic, atat ca sectii autonome, cat si a cladirilor departamentelor. Acest fapt este explicabil datorita anului infiintarii; Universitatea din Aveiro (1973), cea din Coimbra (1537) si se afirma ca fiind o referinta indiscutabila in cultura portugheza si cea europeana.

Dan&Ema, suntem privilegiati ca am calcat pe acest taram!

Iti multumesc pentru semnele de apreciere! Toate bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Portugalia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054466009140015 sec
    ecranul dvs: 1 x 1