ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.10.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Prin umbra istoriei - Castelul Maur

TIPĂREȘTE URM de aici

Construit in sec. al IX-lea la poalele muntilor Sierra da Sintra, acest fort militar servea in perioada invaziei arabe, ca un post excelent de observatie si monitorizare a liniei de coasta.

Datorita calitatilor sale pur strategice, castelul nu este spectaculos, mai ales ca in zilele noastre o buna parte din el se afla in ruina, iar ascensiunea spre intrare necesita staduinta fizica.

Merita efortul, deoarece interiorul iti bucura ochii cu o vedere panoramica inedita spre partea veche a orasului Sintra si a imprejurimilor sale: Praia das Macas, Azenhas do Mar, Ericeira si Mafra.

Legatura dintre castel si terminalul din Sintra, o face pentru 5 euro dus/intors, autobuzul 434. Exista si o ruta pentru posesorii de gamba fina, care dispun de o carare semnalizata (linia galben/rosie), din orasul vechi pe Cararea Santa Maria, denumirea fiind adoptata de la biserica cu acelasi nume, loc de pornire spre castel.

Orarul de vizita in plin sezon (23 martie - 25 octombrie) pentru acest castel, cuprinde orele 9:30 - 19:00, pret 7 euro/pers., avand la dispozitie si varianta biletelor combinate, cu preturi mai avantajoase (valabile 30 de zile!):

- Castelul Pena + Castelul maur + Monserrat sau Capuchos = 17 euro / pers.

- Palatul Pena + tur al orasului Sintra + Castelul maur = 25 de euro/pers.

- Tur al orasului + Castelul Pena + Castelul Maur + Monserrate si Capuchos = 32 euro/pers.

- tot circuitul complet de mai sus, plus Queluz = 35 euro/pers.

De asemenea, pentru a-ti deslusi caile istorice ale acestor ziduri, ai oportunitatea de a lua un ghid, pentru suma de 10 euro / ora!

Scurt istoric:

Nestemata coroanei Portugaliei, Sintra, n-a scapat de dominatia araba a Peninsulei Iberice, astfel ca arhitectii militari islamici au inceput constructia in mai multe etape, spre sfarsitul secolului al IX-lea si a terminat-o la inceputul urmatorului secol.

In anul 1093 regele Afonso al-V-lea de Leon, ocupa Sintra si totodata intra in posesia castelului. Din pacate, acesta nu a avut nici un alt sprijin din partea crestinilor, aliantele sale esuand cu acestia, rezultand revenirea trupelor invadatoare musulmane.

Castelul a fost recucerit in anul 1147, de catre armata primului rege portughez Afonso Henriques, asigurand securitatea hotarelor.

Anul 1375 se face remarcat asupra castelului, atunci cand regele Fernando I ordona prima reconsolidare a structurilor acestei fortificatii.

Odata simbol al puterii, in secolul al XV-lea, site-ul a fost ocupat de o comunitate evreiasca, la comanda regelui, fiind separati de ceilalti membrii ai locuitorilor din localitate. Acestia au fost expulzati ulterior, dupa ce le-au fost confiscate averile, din ordinul regelui Manuel I Casa de Aviz (1469 - 1521).

Dupa o lunga perioada de degradare si lasat in paragina, cutremurul devastator din anul 1755, a provocat daune considerabile elementelor de baza ale structurii.

Regele Fernando al II-lea, creatorul exuberantei constructii a Palatului Pena impresii, un vast pasionat in restaurarea si conservarea acestor asezaminte cu valoare inestimabila artistica si istorica, in anul 1839, a demarat un proiect ambitios de reconsolidare completa a vestigiului.

Mai aproape de vremurile noastre, in anul 1965 acesta a fost electrificat, iar in 1995 UNESCO il include pe lista culturala.

Castelul vazut din exterior:

Cum afirmam mai sus, accesul spre castel se face relativ greu, dar te consoleaza privelistea minunata si site-urile arheologice descoperite de-a lungul vremii pe traseu.

Urcusul incepe de la punctul de informare, ce include un shop de unde poti achizitiona diferite suveniruri. Dupa ce treci de o poarta boltita, urmeaza la putin timp de mers, o intrare cu aspect poligonal ce-ti faciliteaza intrarea spre parc si castel.

De aici se observa zidurile fortului, in partea stanga a traseului, construite in sec. IX-X, majoritatea suferind multiple reconsolidari de-a lungul perioadelor de timp.

Undeva la baza acestora, intalnim vechile hambare de constructie maura, sapate in roca, ce asigura aprovizionarea castelului. Dupa secolul al XII-lea, acestea au fost utilizate ca depozit pentru... gunoi!

Site-ul de cercetări arheologice cuprinde ramasite identificate datând din perioada neolitică, un rând de case islamice cu necropola unei biserici si morminte ce dateaza din sec. XII-XIV.

Memorialul osemintelor construit de regele Ferdinand al II-lea, este un omagiu adus celor raposati in acest castel, oasele exhumate fiind descoperite cu ocazia restaurarii capelei.

Capela Sao Pedro de Canaferrim, a fost prima biserica parohiala din Sintra, ce dateaza din secolul al XII-lea, din perioada regelui Afonso Henriques.

Castelul vazut din interior:

Dupa acest ultim obiectiv turistic, ne indreptam spre interiorul castelului maur, fiind intampinati de locurile in care se gaseau silozurile si grajdurile cavalerilor, datand din perioada medievala.

Am fost impresionat de rezervorul din curte, circa 1000 de metri cubi (dimensiuni: 18 metri lungime, 6 metri latime, 9 metri inaltime), in care se strangea apa de ploaie in caz de asediu. Doua piese tubulare asigura reglarea presiunii si mentine ca apa sa ramana potabila. Acestea se gasesc deasupra boltii, reconstruita integral dupa cutremurul din anul 1755.

Pe toate bastioanele si a turnurilor de veghe, care au rezistat vicisitudinilor vremii, sunt arborate steaguri, in ordine cronologica, cu toate insemnele coroanei portugheze.

Doar unul singur, aflat in mijlocul peretelui vestic, detine simboluri originale cu caractere arabe.

In punctul cel mai nordic al castelului, flutura drapelul actual al Portugaliei.

Acesta se afla pe cel mai bine pastrat loc din castel, denumit resedinta Alcaide, unde guvernatorul militar al cetatii in perioada musulmana, monitoriza orice atac din exterior si exercita functii de judecator ecleziastic.

Turnul impunator era considerat ca fiind ultima reduta cucerita de navalitori, capabila sa reziste la orice atac din interior.

In partea vestica, langa steagul cu insemne arabice, se presupune ca ar fi fost o trecere secretă, care permitea fuga celor din castel in caz de cotropire.

In dreptul drapelului cu insemnele rerelui Don Afonso Henriques, in partea sudica se afla Turnul Regal,   numit astfel pentru ca a fost preferatul regelui Fernando, unde îi plăcea să picteze si sa inopteze atunci cand construia castelul La Pena.

In toata lumea exista castele impunatoare ce-ti amintesc de spiritul cavaleresc, percepte ce au dat nemurire acelei epoci prin demnitate si onoare, fiind leaganul comunitatilor din Evul Mediu. Din pacate, multe s-au deteriorat din diverse motive, iar starea de paragina ascunde o istorie pe care niciodata n-o vom afla cu adevarat!

Vacante frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 02.10.13 17:11:10
Validat / Publicat: 02.10.13 21:33:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA. A mai fost în/la: Lisabona, Evora, Coimbra, Tomar, Elvas, Batalha, Alcobaca, Obidos, Sesimbra, Fatima

VIZUALIZĂRI: 2840 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul Maur vazut din orasul vechi al Sintrei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

traian.leuca †
[02.10.13 21:53:51]
»

Din nou un review bine documentat şi frumos structurat, pentru care te rog să primeşti felicitările mele!

Alex_Macedo
[02.10.13 23:08:20]
»

Bravos, Marian! Nici ca m-as fi asteptat la mai putin !!

Felicitari!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[03.10.13 09:25:45]
»

@traian. leuca:

Iti multumesc pentru aprecierile magulitoare!

Toate cele bune!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[03.10.13 12:01:41]
»

@Alex_Macedo:

Cuvintele tale laudative... mi-au bucurat ziua!

Multumesc, Alex! Toate bune!

Pami*
[03.10.13 14:43:29]
»

noi din pacate nu am vazut acest castel - alocasem prea putin timp pentru Sintra - de aceea ma bucur ca am citit si vizualizat castelul acum cu ajutorul tau.

balasa violeta
[03.10.13 15:02:49]
»

Felicitari! Ma gandesc care va fi urmatoarea destinatie?

Marian PredaAUTOR REVIEW
[03.10.13 15:12:25]
»

@Pami:

Ma onoreaza ca ma citesti, mai ales ca aceste cuvinte frumoase vin din partea unui coleg care, ... a vazut aproape toata lumea!

Intr-adevar, pentru aceasta nestemata a Portugaliei, iti trebuie macar o zi si jumatate la dispozitie, pentru a bifa obiectivele importante ale orasului.

Multumesc!

Toate cele bune!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[03.10.13 19:39:19]
»

@balasa violeta:

Urmatoarea destinatie va fi la un... congres!

Prietenii stiu de ce!

Toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, balasa violeta, Marian Preda, Pami*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sintra şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06125807762146 sec
    ecranul dvs: 1 x 1