ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.03.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Manastirea Batalha - inceputurile dantelariei arhitecturale manueline

Ilustrație video-muzicală
Linda de Suza - ''Canta Português'' - ''Mulher,o mulher''


TIPĂREȘTE URM de aici

Orasul Batalha (in traducere, Batalia), are o populatie de peste 7600 de locuitori si a trecut prin mai multe dominatii. Romanii, vizigotii, maurii, spaniolii si armatele lui Napoleon si-au lasat amprenta peste aceasta asezare, care se afla la numai 21 de kilometri de Fatima, loc in care s-au petrecut minunile, de la inceput de secol XX.

Numele deriva de la impresionanta Manastire Batalha, construita ca omagiu in urma victoriei repurtate de la Aljubarrotta, din 14 august 1385, contra trupelor regelui spaniol de Castilia.

Razboaiele au durat intre anii 1383 - 1385, iar independenta se datoreaza armatei lui Joao I, conduse de Nuno Alvarez Pereira, un comandant cu o strategie militara pilduitoare, care ulterior s-a calugarit.

Ca drept multumire pentru faptele sale eroice, are o statuie imensa ridicata chiar in fata manastirii.

Convento de Santa Maria da Vitoria, este cea mai lunga si cea mai frumoasa constructie sacrala din Portugalia si, fara indoiala, una dintre cele mai vizitate din Europa!

Pentru un tur virtual si multe alte detalii: mosteirobatalha.pt/en/ind ... ?s=atalho&id=37

Scurt istoric:

Lucrarile au inceput in anul 1388, primind dispensa speciala acordata de Papa Bonifaciu al IX-lea si au durat mai bine de 150 de ani, intre secolele XIV - XVI.

Planurile impunatoare au fost realizate de maestrul Afonso Domingues, cel care a reprezentat pentru prima data dantelaria manuelina.

In anul 1402, constructia a fost preluata de un alt arhitect erudit, Huguet.

Acesta a influentat prin ideile sale, implementarea elementelor gotice cu atingeri renascentiste, care se evidentiaza prin constructia portilor de la intrarea principala, Domul, Camera Capitoliului, Capela Fondatorului si o mare parte din Capela Imperfecta.

Mai tarziu, regele Afonso al V-lea, ii cere maestrului Mateus Ferdinandes de Evora (al carui mormant il gasim, imediat in partea dreapta a intrarii principale), sa continue proiectul. Acesta a contribuit la construirea bibliotecii, a galeriilor din manastire si a altor dependinte ce serveau drept celule pentru cei convertiti. Aflate in partea de nord, acestea au o atmosfera de riguroasa izolare.

Vitraliile minutioase medievale realizate pe sticla, au fost primele care au aparut in aceasta tara, fiind lucrate in atelierul maestrului Ricardo Leone! Unicitatea lor descrie crucificarea lui Hristos.

Prima restaurare a avut loc 1840, iar lucrarile de conservare s-au derulat pe parcursul mai multor ani.

Impozanta catedrala a fost preluata in anul 1983, pe lista patrimoniului mondial cultural UNESCO.

Intrarea principala (vezi fotografii)

Intrarea catedralei este opera arhitectului Huguet, fiind unica în istoria artei portugheze, fiind reprezentata sculptural printr-o iconografie complexă.

Poarta boltita are in stânga si-n dreapta ei, cei 12 Apostoli, sase pe fiecare parte, prezentati pe un suport de montare in console complicate.

Deasupra Apostolilor, vom vedea o serie de figuri emblematice din lumea cerească: în primele două sunt arhivolte, fecioare, martiri si mărturisitori, precum si papi, episcopi, diaconi, călugări si mucenici care invita pe cei din afara in interiorul bisericii.

În următoarele două arhivolte sunt regii lui Iuda, care au inspirat Noul Testament.

Aceste două arhivolte sunt preluate de cifre angelice: prima, sunt infatisati in pozitie stand, îngerii muzicali, iar cealalta, în picioare, reprezintă serafimii, cu trei perechi de aripi, un semn de fericire în Paradis, cel mai aproape de divinitate.

Pe arcele boltite ale frontonului, pe timpan, se afla figura lui Dumnezeu asezat in centru pe un tron. Are mana dreapta ridicata invocand Trinitatea, care au aceeasi esenta divina, iar mana stanga apasa un glob.

Aceasta magnifica compozitie simbolistica, este flancata adiacent cu cei patru Evanghelisti, care stau pe scaune frumos dantelate-ornamentate manuelin.

In stanga Domnului se afla Sfantul Ioan cu vulturul si Sfantul Luca cu boul, care are aripi.

In dreapta, in partea de sus se arata Sfantul Matei cu omul, avand aripi, iar jos Sfantul Marcu are in fata sa un leu inaripat.

Toata aceasta grandioasa grupare sculpturala, se termina cu incununarea Fecioarei Maria, incoronata de Iisus Hristos.

Capela fondatorului (Panteonul regal) - vezi foto

Construit în al doilea trimestru al secolului 15 ca un panteon al regelui Joao I din dinastia Avis, capela a fost planificată de către arhitectul Huguet si se afla cum intri in dreapta catedralei.

Aceasta pleaca de la baza ca un patrulater, schimbandu-si infatisarea arhitecturala in centru, intr-un octogon, terminandu-se cu un acoperis splendid boltit, avand forma de stea (vezi foto).

Acoperisul piramidal nu este original, acesta s-a prabusit in timpul cutremurului din 1755.

Aici se gasesc mormintele regelui Joao I (1357 - 1433) si sotia sa, regina Filipa de Lencastre (1360 - 1415).

Pe capacul sarcofagului, cel mai mare din secolul 15 in stil gotic, sunt sculptate cuplul regal, care emotionant se tin de mâna, acoperiti cu tapiterie, între ramuri si frunze, avand ca motto-uri ,,Y mine plet" si ,,Por Bem", in traducere aproximativa ,,cercul este umplut''.

Pe cele două laterale sunt scrise inscriptii lungi în limba latină, care rezumă meritele si realizările lor, avand diadema Crucii Ordinului de Jarreteira, cu care regele Joao fusese incununat.

Un alt personaj legendar in istoria Portugaliei, Enriche Navigatorul (1394 - 1460), unul dintre cei sase fii pe care i-a avut regele Joao si Maestru al Ordinului lui Hristos, isi gaseste somnul de veci in aceasta capela.

Tot aici isi gasesc linistea, printul Fernando (Maestru al Ordinului Avis) sau ,,printul Sfânt'' (1402-1443), care a murit in captivitate.

Printul Joao Infante (1400-1442) Maestru in Ordinul de Santiago (general al Portugaliei) si sotia sa, Isabel.

Printul Pedro (1392-1449) si sotia sa, Isabel de Urgel - ducesa de Coimbra; toti avand morminte pe partea sudica a capelei, fiind numiti de poetul national din Coimbra, Luis Camoes ,,generatia ilustrului''.

Cele trei morminte găsite pe partea de est a Capelei sunt de la sfarsitul secolului al XIX-lea si au fost comandate de regele Carlos I, acesta din urma fiind asasinat pe 1 decembrie 1908 la Lisabona.

Aici sunt îngropate, de la stânga la dreapta: Regele Afonso V (1432 - 1481) si sotia sa, regina Isabel (1432 - 1455), nepotul lui Joao I.

Regele Joao al II-lea, fiul lui Afonso V, si, în sfârsit printul mostenitor al tronului Afonso, fiul lui Joao al II-lea, care a murit brusc în 1491 într-un accident de călărie în regiunea Santarem.

Lacasul de cult a fost destinat pentru prima data in Portugalia, ca fiind un loc exclusiv pentru functia de panteon regal.

Capela Imperfecta (Panteonul regelui Duarte) - vezi foto

Construita initial in timpul regelui Duarte (un alt fiu al regelui fondator) are forma octogonala si se afla in spatele catedralei.

In analele istoriei, aflam ca, planurile de asezamant au inceput in anul 1434, in primul an de domnie al lui Don Duarte.

Responsabil era tot maestrul arhitect Huguet, aflat in acea perioada la apogeul carierei sale artistice si tehnice.

Astfel ca, a trasat doua axe perpendiculare intre ele si a descris un cerc, cu centrul la intersectia lor. Apoi, a impartit cercul in opt parti egale, pe care le-a unit, obtinand un octogon. Acesta avea sa devina mai tarziu, perimetrul capelei. Fiecare latura din acestea, au destinatii precise, cu sapte dintre ele, destinate sarcofagelor viitorilor regi, iar unu' destinat intrarii.

Arcul de la intrare, este o inginereasca si indrazneata structura a timpului respectiv, in care se remarca prin inaltime, cu o butaforie dantelata manuelina.

Dupa moartea regelui, din anul 1438 in castelul de la Tomar, s-a pus capat lucrarilor.

In timpul regelui Don Manuel I de Arruda, proiectul ii este incredintat, arhitectului Mateus Fernandes de Evora, dupa mai multe tentative de a finaliza lucrarea.

Acesta in primii ani ale secolului al XV-lea, a conceput si executat in stil manuelin, cele sapte capele funerare, sculptate in piatra cu blazoane si embleme renascentiste.

Decorarea si structura de inspiratie italiană, fiind atribuita lui Miguel de Arruda.

Aceasta capela detine doar sarcofagele regelui Duarte si a sotiei sale, Leonor din Aragon, care i-a nascut noua copii.

In consecinta, numele de ,,Capela Imperfecta'' (sau... Capela Neterminata), vine de la faptul ca aceasta nu are cupola si din aceasta perspectiva, constructia monumentala nu se apropie de perfectiune.

Pentru a vizita aceasta capela, se plateste 6 euro, bilet pe care-l poti achizitiona vizavi, de la Centrul de Turism!

Detalii: bilhetesgrupo@igespar.pt

Interiorul bisericii are o structura cisterciana, elemente caracterizate ca fiind de un gotic liniar, in care nervurile patrund in sectiunile transversale, formand o geometrie rafinata a formelor care se intersecteaza. Pe de alta parte, stilul manuelin se recunoaste vizibil in trasaturile gotice, fara a intra in contrast cu acestea.

Langa acest complex monahal vast, pana-n anul 1960, cand a fost demolata, exista in nord-estul catedralei, Biserica Veche Santa Maria, prima biserica monastica din Portugalia.

Monumentul dedicat eroilor din batalia de la Aljubarrotta, pe care sta scris ,,curajul si altruismul sunt întotdeauna o mare noblete!'', are o istorioara.

In anul 1921, pe 9 aprilie, doi soldati necunoscuti au fost deshumati si ingropati in acest loc, pentru a le aduce tuturor celor care au murit, un omagiu.

De mentionat, ca merita o vizita scurta la biserica Inaltarii Sfintei Cruci, care se afla la capatul strazii si daca aveti timp, urmati traseul pana la Podul Boutaca, unde a inceput totul...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 10.03.13 18:42:40
Validat / Publicat: 10.03.13 20:20:52
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4711 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Grandioasa catedrala, cel mai impresionant lacas de cult din Portugalia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster
[10.03.13 19:58:24]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[10.03.13 23:03:24]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Marian PredaAUTOR REVIEW
[11.03.13 11:58:09]
»

@webmaster:

Va multumesc pentru apreciere!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[11.03.13 14:24:25]
»

@webmaster13:

Multumesc, DJ Afa!

maryka
[11.03.13 17:48:46]
»

Ca de obicei un rw fabulos, complet, bine scris, frumoasa excursie, frumoasa aniversare. Sa va bucurati si de ceilalti ani frumosi calatorind prin lumea asta mare.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[11.03.13 19:29:24]
»

@maryka:

Iti multumesc pentru frumoasele urari si pentru ,,semnul'' de citire!

O primavara frumoasa, calda si vesela!

Michi
[12.03.13 11:14:08]
»

@Marian Preda: după ce ţi-am citit şi acest (excepţional) review m-am întrebat dacă aş fi fost mai câştigată să-l fi avut înainte de excursia noastră în Portugalia. Cred că nu. Dacă l-aş fi citit înainte, probabil nu aş fi fost receptivă la toate detaliile scoase în evidenţă. Aşa, îmi readuce în memorie frumuseţile văzute dar şi regretul că la momentul respectiv nu m-am documentat suficient.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[12.03.13 15:13:56]
»

@Mama Michi:

,,Calatoria este ca si casnicia. Te inseli amarnic daca ai impresia ca o poti controla! '' - John Steinbeck

Consider ca aceasta grandioasa manastire, a fost mult prea frumoasa pentru ochii nostri!

A fost primul impact avut cu superbul stil al dantelariei manueline, combinat cu cel gotic, toate ,,jongland '' cu cel maur!

Poate gresesc, dar arhitectura se aseamana cu cea pe care Gaudi a folosit-o in Mallorca si Barcelona, la catedralele catolice... La Seu!

Ma bucur enorm ca ma cititi! Va multumesc pentru cuvintele frumoase si aveti din partea mea tot respectul, prietenia mea, consideratia mea...

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marian Preda, maryka, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Leiria şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054317951202393 sec
    ecranul dvs: 1 x 1