ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.03.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Obidos - cel mai conservat orasel medieval din vestul Europei, detine secretul unei ,,potiuni '' magice!

Ilustrație video-muzicală
Amália Rodrigues - ''Fado portugues''

Asculta mai multe audio traditionala
TIPĂREȘTE URM de aici

Fara indoiala, cel mai frumos si mai bine conservat orasel medieval din sud-estul Europei este (cu mandrie nationala declar!) Sighisoara. La ,,polul'' opus, aproape de cel mai vestic punct continental, se afla... Obidos.

Cu un patrimoniu vast si monumente ce dateaza din cele mai timpurii vremuri, Obidos detine secole de istorie in interiorul zidurilor sale.

Locul de odihna preferat al regilor si reginelor din Portugalia, in alte vremuri, a starnit dintotdeauna interesul invadatorilor.

Datorita locatiei excelente, fiind aproape de coasta de argint a Oceanului Atlantic, popoare ca: romani, vizigoti, fenicieni, musulmani, francezi sau spanioli, au incercat de-a lungul vremii, sa-l inrobeasca.

Situat la aproximativ 90 de kilometri de Lisabona, calatoria cu autobuzul dureaza aproape o ora, iar biletul costa 8 euro, achizitionandu-l direct de la sofer.

Oraselul are doar doua strazi principale ce infatiseaza o atmosfera magica si o interpretare de calatorie in timp. Argumentele pentru acest univers paralel, sunt stradutele inguste tipice pe unde se plimba burghezia, tavernele cu caracter distinct national, frumusetea virgina reflectata de fatadele in alb-albastru ale locuintelor cu interior aproape claustrofobic, apeductul construit de regina Catherine de Austria in secolul al XVI - lea, toate acestea dominate de cetatea medievala din interiorul zidurilor imprejmuitoare.

Scurt istoric:

Localizat langa o superba laguna pe coasta oceanului, izvoarele istorice confirma prezenta romanilor care s-au stabilit aici in secolul I, numindu-l Eburobrittium.

De asemenea, este cunoscut faptul ca fenicieni isi ancorau navele in acest golf si-si comercializau marfurile.

Pe 11 ianuarie 1148, primul rege portughez Afonso Henriques castiga prima batalie impotriva maurilor, dupa ce a fost supus unui asediu nimicitor de aproape trei luni. Dorinta de libertate a bravilor osteni, avand ca pavaza zidurile impunatoare ale cetatii, le-au asigurat o victorie prestigioasa.

Restaurat de cavalerii templieri, Obidos este daruit de regele Dinis I (1279 - 1325) ca dar de nunta sotiei sale Isabel, care si-a petrecut aici cea mai mare parte din viata, lasand beneficii imense.

Razboiul peninsular (1807 - 1814) au dus la scene de lupta si-n Obidos, armatele napoleoane gasindu-si inceputul... sfarsitului, aici.

Mai recent, in anul 1974, oraselul este legat prin miscarile de revolta impotriva regimului lui Salazar, ducand la inlaturarea acestuia, schimband regimul fascist, intr-o democratie de tranzitie.

Aventura medievala mi-am inceput-o inca din clipa cand am trecut pe langa apeductul orasului, ajungand in parcarea destinata vizitatorilor! In orice astfel de loc din Portugalia, se gaseste cate un punct de informare turistica, dotat cu pliante, harti sau... ghid local.

Vizavi se afla o cruce construita in secolul al XV-lea, dedicata in memoria victoriei lui Afonso Henrique, impotriva maurilor. Trecand pe langa biserica baptista Sfantul Ioan, fondata de regina Isabel in anul 1309, am ajuns in fata Portii Orasului.

Poarta Orasului (vezi foto)

Accesul in orasul medieval se face pe aceasta poarta, construita in anul 1380, avand in partea dreapta a intrarii un oratoriu dedicat sfintei ce patroneaza acest oras, Fecioara Maria. Balconul servind drept loc de rugaciune, este placat remarcabil cu scene biblice, azulejos montat intre anii 1740 - 1745.

Ne-a intampinat statuia poetului national Luis de Camoes, designul si arhitectura fiind executata de Raul Lino in anul 1932. Din acest punct se bifurca cele doua strazi principale ale oraselului de referinta a evului mediu.

Strada dreapta (Rua direita) - vezi foto

Originalitatea sa dateaza din secolul al XIII-lea si face legatura dintre poarta oraselului si castel.

A fost ceva inedit sa ma plimb pe straduta ingusta pietruita in pavele de culoare alb si negru, un simbol al acestei tari. M-am bucurat de atmosfera boema ce se reflecta din zecile de taverne, ce ne invaluia cu nostalgia melodiilor populare portugheze, in interpretarea cantaretei de fado, Amalia Rodrigues.

Cladirile vopsite in alb, detinand la etaj balcoane decorate cu flori ornamentale, au in majoritatea lor la nivelul solului, magazine cu o gama larga de utilitate. Suveniruri, broderii manuale in diferite nuante si... ciocolata, care presupune in Obidos o semnificatie deosebita, datorita Festivalului International de acest gen. În fiecare an, aproximativ 200 de mii de oameni vizitează expozitia de sculpturi în acest amestec preparat solidificat si uneori afrodisiac, ce se desfasoara in luna martie.

Pana sa ajungem in piata centrala, pe partea dreapta intalnim capela Sfantului Martin (o constructie gotica din anul 1331) si biserica Sfantul Petru ce a fost reconsolidata, dupa cutremurul din 1755, care se evidentiaza prin altarul interesant facut dintr-un lemn aurit (constructia dateaza din anii 1690 - 1705).

Piata Sfanta Maria (vezi fotografii)

Stabilita in inima orasului Obidos, aceasta a devenit un simbol al reînnoirii urbane, efectuat în secolul al XVI-lea de către regina Catarina de Austria, sotia regelui Joao al III-lea.

Am sa va relatez cele mai importante edificii ale locului:

1. Biserica Sfanta Maria a fost ridicata in anul 1148, in perioada regelui Afonso Henrique, pe locul unui templu pre-existent vizigot, folosit mai târziu ca moschee.

Reconstruita de mai multe ori, frescele au fost pictate de celebra Josefa d'Obidos (in anul 1696).

De referinta este mormantul lui Don Joao de Noronha (un nobil ales ca primar al localitatii), o capodopera a perioadei renascentiste din anul 1525, fiind mai tarziu acoperit cu azulejos in anul 1696.

2. Casa Manor din Aboins, construita din ordinul regelui Joao al V-lea, în mijlocul secolului al XVII-lea, conceputa pentru a primi curtenii din anturajul regal, la odihna sau vanatoare.

3. Orasul lui Portico a fost de fapt, fosta piata centrala a orasului, initiata în perioada medievală si reconstruita în secolul al XVI -lea. Acesta a fost locul în care tăranii din acele timpuri isi comercializau produsele sau se oficializau diferite ceremonii.

4. Stâlpul infamiei, construit in 1513, este simbolul puterii municipale. Initial a fost conceput sa perpetueze amintirea si pierderea printului regal Afonso, de catre regele Manuel I si regina Leonor de Lancastre.

5. Muzeul orasului, infiintat in perioada administrativa a reformelor regelui Manuel I (la inceputul secolului al XVI-lea), a fost reconstruit in anul 1665 cand a devenit tribunal municipal si inchisoare. In anul 1970, cladirea s-a tranformat in muzeu municipal, numindu-se Muzeul Abilio de Matos e Silva.

6. Casa Manor din Piata Sfanta Maria a fost reconstruita in anul 1782 pentru a primi vizita reginei Maria I, consoarta regelui Pedro al III - lea. Ulterior a fost resedinta reputatului pictor portughez Eduardo Malta, iar in zilele noastre este muzeu de arta.

7. Fantana orasului a fost construita in anul 1575 de catre regina Catarina de Austria, considerat cel mai frumos monument din Obidos.

In lunile iulie-august, piata este tranformata de o serie de evenimente, ce precede invadarea artistilor in straie medievale, transformand oraselul intr-o alta dimensiune a timpului.

Urmand traseul istoric, ni se infatiseaza biserica Sfantul Iacov realizata in anul 1186, fiind reconstruita dupa marele cutremur devastator, si-n partea dreapta, foarte aproape de castel, se afla pensiunea de 3 stele, Casa Thiago do Castelo, care are un personal poliglot. (vezi foto)

Castelul Turn (vezi foto)

Declarat documentar din anul 1153, pe lângă functia sa militară, a fost un palat regal, in care aproape toti succesorii la tron si-au lasat amprenta.

Lucrarile la imbunatatirea castelului au fost continuate in timpul domniei regelui Sancho al II-lea (1185 - 1211), iar fiul succesor al tronului, Afonso al II-lea (1211- 1223) l-a facut cadou sotiei sale Urraca.

De asemenea, fortificatia a fost scena mai multor razboaie intre potentialii revendicatori la tronul tari si a rezistat tuturor vicisitudinilor politice din contextul istoric.

A fost remediu pentru regina Leonor, sotia regelui Ioan al II -lea (1481 - 1495) care si-a pierdut singurul fiu, intr-un accident stupid de calarie, in anul 1494.

Cutremurul din 1755, care a durat aproape 4 minute, a cauzat daune grave la structura de rezistenta, fiind reconsolidat de mai multe ori.

Este de consemnat, ca de pe meterezele acestuia, s-au tras primele salve de tun, in batalia cu trupele lui Napoleon din anul 1808, care i-a adus acestuia prima infrangere.

În anul 1950, a fost adoptat pentru a fi primul proiect din circuitul lansat intr-o cladire istorica, din lantul hotelier Pousada.

Adaptarea ii revine arhitectului Ioan Filip Vaz Martins, care a deschis o nou concept de utilizare a cladirilor istorice din Portugalia, in care lasa frau liber imaginatiei oaspetilor de a petrece un sejur experimental ce te aduce inapoi in istorie. Acest castel este mentionat in clasificarea Unesco a Patrimoniului Mondial.

Cu intentia vadita de a va manipula, citindu-mi toate randurile de mai sus, am lasat in mod voit la sfarsit, secretul pe care il detin acesti locuitori si-n care se concretizeaza forta, vitalitatea, energia si veselia de care dau dovada. Aceasta ,,potiune'' se numeste...

Ginja (sau Ginjinha) - vezi foto

Este un lichior local, cu o aroma puternica intens parfumata, o bautura usoara de culoare rosu intens, cu continut echilibrat de alcool, foarte asemanatoare cu visinata noastra.

Legenda ne dezvaluie ca un calugar benedictian (se pare, intreprinzator!), a pus la fermentat ciresele salbatice ce ornamentau regiunea. A adaugat apa, zahar si scortisoara, iar in curand, aceasta licoare a devenit bautura favorita a intregii tari.

Consiliul local din centrul istoric al orasului Obidos, a reglementat o lege in anul 1987, in care specifica ca, toata recolta din aceasta zona limitrofa, sa intre in productia de lichior.

Astfel, am avut si noi privilegiul de a gusta din acest ,,medicament'' la pretul de 1 euro, tratament servit in cescute de ciocolata, iar aceasta idee stralucitoare a devenit un slogan: ,,Bea si mananca o cupa de ginja! "

Ne-am bucurat de aceasta inspiratie autohtona (Ginjinia Obidos), care datorita popularitatii, acum se gaseste in combinatii amestecata cu ciocolata sau vanilie, pentru a crea un gust excitant, produsul fiind brevetat exclusiv in acest magic oras medieval.

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 23.03.13 18:49:48
Validat / Publicat: 23.03.13 20:20:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA. A mai fost în/la: Lisabona, Evora, Fatima, Batalha, Alcobaca, Obidos, Setubal, Coimbra

VIZUALIZĂRI: 4195 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Am iesit de pe autostrada!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[23.03.13 19:30:14]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[23.03.13 20:05:11]
»

@webmaster:

Va multumesc pentru semnul de apreciere!

O seara faina!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[23.03.13 20:18:05]
»

DJ AFA;

Te rog, rasfata-ne cu un fado portuguez cantat de Amalia Rodrigues!

Multumesc anticipat!

webmaster26
[23.03.13 22:19:32]
»

@Marian Preda: Done... Daca preferi o altă melodie sau un alt videoclip, te rog scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Marian PredaAUTOR REVIEW
[23.03.13 23:00:06]
»

@webmaster26:

Mi-ai ghicit gandurile!

Multumesc!

diguta_alina
[10.05.13 14:28:08]
»

Bautura Ginja este dupa parerea mea, traditionala visinata. Doar ca prezentarea este mult mai apetisanta, intr-un dopulet de ciocolata.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[11.05.13 20:06:05]
»

@diguta_alina:

Iti multumesc pentru semnul de apreciere!

Intr-adevar, avem aceleasi... gusturi! , era o visinata (ca sa nu-i spui altfel!...), cat despre felul in care era prezentata, ... iti doresc sa ajungi acolo!

E ceva... afrodisiac!

Toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
diguta_alina, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Leiria şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054883003234863 sec
    ecranul dvs: 1 x 1