ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.10.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2013
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Fata-n fata cu cele mai periculoase vietati marine - Oceanario de Lisboa

TIPĂREȘTE

Intr-o tara care se confrunta cu un ocean planetar si a carei istorie se contopeste cu marea (aluzie la Marile Descoperiri), era previzibila o astfel de constructie ce include o multitudine de habitate, speciile regasindu-se intr-un singur mediu controlat, cu ecosisteme impresionante.

Oricare ar fi concordanta existentei acestui oras, care aproape sfideaza marile tehnologii, trebuie respectat strabatandu-l la pas, admirandu-i si adulmecandu-i cu toate simturile existenta bogata in istorie, care te atrage indeajuns sa-ti implementeze dorinta reintalnirii.

In timpul Expozitiei Mondiale din 1998 orasul s-a dezvoltat enorm, s-au construit noi cartiere si s-au pus bazele unui modern transport in comun.

Oceanarium-ul din Lisabona merita vizitat, iar ca familie ,,acvaristica'' n-am ratat aceasta oportunitate! (oceanario.pt)

In Piata Natiunilor (Parque das Nacoes) se poate ajunge cu ajutorul metroului, folosind linia rosie, coborand la statia Oriente. De asemenea, o gama larga de autobuze fac deplasarea spre acest cartier (5,25,28,44,708,750,759,782,794) dar se poate folosi si trenul inter-regional.

Vizitand orasul in grup organizat, am parcat in spatiul destinat autocarelor (GPS N 38 º 45 '48.61'' W 9 ° 5 '37.62''), fiind cea mai apropiata de casa de bilete.

Piata Natiunilor dispune de cinci parcari: Park Oceanarium - 274 de locuri, Dock Park - 700 de locuri, FIL - 830 de locuri, Torre Vasco da Gama - 250 de locuri si Parc Oriente Station - 2000 de locuri - toate fiind rodul realizarilor proiectelor moderne a infrastructurii acestui cartier modern.

Inca de la inceput am fost impresionat de Podul Vasco da Gama, o alta capodopera inginereasca ce masoara 17 kilometri peste raul Tejo, ce face legatura cu mai multe autostrazi, printre care si A6, cea care ne-a dus spre Evora (vezi impresii).

Oceanarium-ul din Lisabona este deosebit in primul rand datorita designului, proiectat de arhitectul american Peter Chermeyeff, deschis în octombrie 1998 cu ocazia Targului Mondial, amplasat ca o insula inconjurata de apa.

Are dimensiuni de invidiat, fiind unul dintre cele mai mari acvarii din lume, care a realizat o fuziune cu toate speciile marine care acopera 71% din suprafata Pamantului.

Pretul biletelor este de 16 euro/persoana, iar vizita se face in intervalul 10:00 - 20:00.

Pentru a ajunge in interior, trebuie sa traversezi o pasarela pietonala, care se afla in paralel cu raul Tejo si telegondolele care traverseaza de la un capat la celalalt parcul.

Excursia la Oceanul Planetar a debutat cu o expozitie a broastelor testoase, habitat ce consolideaza conservarea acestei specii, fiind un proiect de cercetare al biologilor marini din aceasta tara, avand misiunea de a ocroti si pastra acest patrimoniu natural.

Acesta este unul dintre motivele pentru care Oceanario suporta mai multe proiecte de cercetare stiintifica, dintre care cele mai multe s-au concentrat pe promovarea biodiversitatii.

Oceanario de Lisboa se viziteaza pe doua niveluri, ambele avand in mijlocul lor un impunator acvariu urias, cu aproximativ 5 milioane de litri de apa oceanica, habitatul pentru mai mult de patru sute de specii marine.

In jurul sau, sunt reprezentate patru medii marine, in care se creeza iluzia ca avem de-a face cu un singur ocean.

Sincer, cred ca se face referire la cele patru continente, cunoscute de portughezi in perioada de aur a Marilor Descoperiri.

In mod ingenios acestea sunt separate de panouri acrilice imense aproape invizibile (metoda intalnita si-n Mallorca - vezi impresii) si face o legatura ,,conspirativa'' cu unitatea oceanului.

Mi-am inceput vizita intrand in spatiul alocat mediului antarctic, ce contine colonii de pinguini, foci, pasari, cu decoruri de formatiuni calcaroase stratificate, imitand gheata pe alocuri.

Din punct de vedere geologic, habitatul Atlanticului de Nord a fost creat pentru a simula un climat variabil asemanator celui din Insulele Azore, Faroe sau Islanda. Vietatile marine isi schimba teritoriu in functie de anotimp si temperatura.

Aici intalnim mai multe familii de cod (bacalhau), un peste foarte cautat in gastronomia portugheza, anemone, crabi; dar si pasari murre care odata cu disparitia Marelui pinguin, la jumatatea secolului XIX, au devenit cei mai mari membrii ai familiei Alcidae.

Pinguinul Puffin are o infatisare comica: un cioc colorat asemanator celui de papagal, marginile din jurul ochilor colorate in rosu si negru, ca doua pete mari, pe obraji si picioarele de un portocaliu stalucitor.

Din punct de vedere climatic, regiunea temperata a Pacificului, este reprezentata de nevertebrate, pesti si mamifere, care se contopesc in acest abis subacvatic.

Atractia este data de grupul mamiferelor, acolo unde vidrele sunt cele mai jucause si starnesc amuzament atunci cand isi primesc hrana.

Oceanul Indian se caracterizeaza prin existenta unor mai multe peisaje ametitoare de corali. Din tot acest ecosistem, am ramas impresionat de Garoupa (grouper), ce traiesc in recifele de corali si ocupa un adapost permanent în găurile acestora. Din acest motiv, cei amatori de scuba -diving trebuie sa se apropie cu precautie, deoarece acest peste, poate ajunge la 300 kg, atacul lor pot avea consecinte imprevizibile, muscatura eliminand o toxina. Se cunosc 14 genuri de garoupa, fiind o specie hermafrodita, în care indivizii încep ca femele, iar in deplina maturitate devin de sex masculin. Victima a pescuitului excesiv este aproape pe cale de disparitie in unele locuri. (vezi foto)

La suprafata este creata o vegetatie luxurianta cu arbori de cafea, palmieri din Madagascar, paduri de cocotieri si pandanus.

Acvariul central are dotari de ultima generatie, cu ecrane touch care explica in amanunt dezvoltarea vietuitoarele din adancuri, vizitatorii invatand lucruri interesante despre habitatul acestora.

Este absolut fascinant sa te aflii fata-n fata cu cele mai periculoase vietati marine!

Oceanario de Lisboa iti ofera o experienta inedita din conceptul vietii sub apa planetara, fara toate riscurile pe care le-ar implica o astfel de aventura si nici un articol nu ar putea concura cu acele culori naturale!

Pur si simplu te lasi coplesit de neantul oceanului, incercand sa descoperi absolutul sau sa fi martorul simbiozei acestui ecosistem dintre organismele vii si factorii de mediu.

Pe doua niveluri se pot admira de aproape o gama variata de animale marine, inclusiv diferite specii de rechini, pisici de mare cu tepi veninosi, cefalopode, crustacei, moluste - lista ,,colegilor de camera'' ajungand la peste 25 000 de vertebrate acvatice.

Un alt aspect interesant pe care merita sa-l retin, a fost atunci cand intr-un anumit compartiment de la nivelul unu, se desfasurau programe educationale pentru mediu marin, ceea ce in esenta lor, evidentiau pescuitul excesiv ale unor specii si promovau in mod activ conservarea naturii.

Mesajul transmis de acest uimitor oceanarium este ca de fapt exista un singur ocean global!

Vacante frumoase, oriunde si oricand!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 31.10.13 15:04:25
Validat / Publicat: 31.10.13 19:19:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4992 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Oceanario de Lisboa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster
[31.10.13 19:19:43]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[31.10.13 20:22:32]
»

@webmaster:

Va multumesc pentru consideratie!

O seara faina!

popescu.borsa*
[31.10.13 20:47:07]
»

Daca as spune ca "am fost acolo", m-ar crede cineva?

celeste
[31.10.13 21:18:38]
»

@Marian Preda: Daca as spune ca ,,am fost acolo ,,la doi pasi si nu l-am vizitat m-ai crede?

Costi
[31.10.13 21:34:55]
»

@popescu. borsa:

Eu, pentru că şi eu am fost!

nicole33
[31.10.13 21:58:57]
»

@Marian Preda:

Dacă ar fi să compari Oceanario de Lisboa cu Palma Aquarium, care ți-a plăcut mai mult?

Marian PredaAUTOR REVIEW
[01.11.13 10:22:58]
»

@popescu. borsa:

De ce sa nu te credem?!

Doar ti-am admirat la vremea respectiva... ,,dovezile''!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[01.11.13 10:39:45]
»

@celeste:

Te cred ca ai fost acolo, doar ti-am vizionat fotografiile pe un site de socializare!

Ai fost atrasa de Pavilionul Portugaliei construit pentruTargul Mondial de la Lisabona din 1998, cu acel imens acoperis ondulat care atrage ochii vizitatorilor!

De asemenea, moll-ul Vasco da Gama, cu o gama variata de shopping-araie la preturi foarte avantajoase, Vasco da Gama Tower transformat de curand intr-un hotel de 6*, cele doua turnuri gemene asemanatoare unor corabii, Pavilionul Atlantic sau Muzeul de Stiinta - dar despre toate aceste obiective din cartierul Oriente, le voi dedica un alt articol.

Vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[01.11.13 11:30:59]
»

@Costi:

Chiar daca nu mi-a fost adresat, iti multumesc pentru primul ecou!

E un semn... imbucurator!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[01.11.13 11:50:57]
»

@nicole33:

Ca sa fiu sincer pana la capat , mi-a placut mai mult cel din Mallorca (intre timp intrarea s-a facut 40 de euro/pers!), care ofera mai multe oportunitati de relaxare, in special pentru cei mici!

Imi amintesc de gradina plina cu acvarii atent monitorizate de catre biologi, Jungle, Nava Pirates... si Big Blue ce-i face concurenta Acvariului Principal din Lisabona, fiind ,,fratele" mai mic, avand o capacitate de 3,5 milioane litri apa de mare!

Administratorii din Palma Aquarium se laudau ca este cel mai mare din Europa, iar eu i-am lasat sa se legene in iluzia acestei grandomanii!

Sunt curios ce vor spune cei din Barcelona?!

Ma rog, fiecare are farmecul sau, iar experienta unei asemenea vizite nu poate fi decat binefacatoare.

Vacante frumoase!

webmaster26
[09.03.16 08:00:55]
»

@Marian Preda - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

===

Mutat în rubrica "Oceanarium Lisabona, LISABONA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
celeste, Marian Preda, nicole33, popescu.borsa*
Alte impresii din această RUBRICĂOceanarium Lisabona:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067984104156494 sec
    ecranul dvs: 1 x 1