ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.01.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Riviera portugheza - Estoril

TIPĂREȘTE

La numai 15 kilometri de capitala Lisabona, intalnim una din cele mai prospere si faimoase statiuni ale Europei, ce reda o noua semnificatie in evolutia si dezvoltarea turismului.

Cu peste o suta de ani de experienta in acest domeniu, Estorilul ne uneste oricat de diferiti am fi, vestit pentru apele sale termale si aerul cosmopolit, ce imbina in mod armonios trecutul cu prezentul.

Realitatea care ne inconjoara a facut posibila s-o catalogam ca fiind ,,Riviera portugheza'', considerata o destinatie timida, dar preferata de regii europeni exilati, precum: Charles al Angliei, Umberto al II-lea al Italiei, Don Juan de Bourbon – pretendent al tronului Spaniei, Henri de Orleans, arhiducele Franz Iosif din Casa de Habsburg. Lor li se adauga amiralul ungur Horthy, care cochetase cu institutia monarhica, in cei 24 de ani cat fusese regent al Ungariei.

Nu in ultimul rand, fostul suveran Carol al II-lea al Romaniei, poate datorita faptului ca era inrudit cu casa regala portugheza prin bunica sa, Antonia de Braganca, si-a petrecut in tihna exilul, pana la sfarsitul zilelor in anul 1953. Casa in care a trait o frumoasa poveste de dragoste alaturi de Elena Lupescu, se afla in apropiere de Hotel Lido 3*, situata pe Rua do Alentejo.

Insusi dictatorul portughez Antonio de Oliveira Salazar si-a construit o resedinta de vacanta, atras de fasia splendida a plajelor, unde se oglindeste omniprezentul soare binefacator.

Fara indoiala, un calator experimentat va sesiza frumusetea din diversitatea statiunii, prezentata pe diferite aspecte ale peisajului, cu toata bogatia trairilor acestuia.

Peisajul habitual tine de natura, martora a evenimentelor relevante ce au cuprins istoria si cultura localitatii, monumentele de arhitectura create in cursul istoriei devenind patrimoniu national.

Pe langa toate aceste oportunitati turistice, statutul de atractie o ofera coasta atlantica in care surferii, amatorii de golf si cei care le place sa se bronzeze, o adora vizitand-o in fiecare anotimp.

Riviera portugheza se manifesta incepand din dreptul hotelului de 2* Sao Juliao, din Carcavelos si se continau in paralel cu Avenida Antonio Marques, debutand cu plaja Parede. Pana la statiunea dinamica, in cadrul acestui traseu intalnim Praia Azurujinha, urmata de ,,salbele'', Praia de Poca, piscina oceanica Tamariz, Praia de Monte Estoril, Praia Moitas. Urmeaza o promenada avand o priveliste mult prea frumoasa pentru ochii nostrii, Praia Conceicao, Praia de Rainha si Praia Ribeira - toate formand conturul Avenida Marginal, drumul ce ne duce-n statiunea Cascais, pana la farul/muzeu Cabo (farul Cabo, datat din 1846, emite o raza de lumina vizibila de la 42 kilometri pe mare!).

Urmand cursul drumului ce unduieste incantatoarea coasta a litoralului din sud-vestul tarii, poti ajunge la Cabo da Roca, cel mai vestic punct continental, aflat la 140 de metri altitudine fata de nivelul oceanului.

Initial, am fost setat sa-mi petrec sejurul in acesta statiune, la hotel 4* Vila Gale, ulterior prin, nu stiu ce conjunctura, am fost repartizat la acelasi resort din Cascais vezi impresii.

Dupa un periplu amplu la castelele din Sintra, am luat autobuzul 411 spre aceasta destinatie, iar dupa circa 18 kilometri efectuati in 35 de minute, am poposit ,,ca o harpa trista uitata intr-o gara'' (cum ne-ncanta Gabriel Dorobantu!), dornic sa am o revelatie si sa-mi revigorez trupul si sufletul, cu aerul oceanului unde soarele se odihneste vesnic. Vuietul oceanului cu valuri spumoase care se rostogolesc cu furie spre paradisul sporturilor nautice, m-au incantat din prima clipa.

Sub mirajul propice practicarii acestor sporturi de orice fel, privirea mi-a fost atrasa de fostul domeniu al familie de Figueiredo, ce include marile atractii a acestui loc, cum ar fi: cazinoul, parcul orasului si hotelul de 5* Palacio, cunoscut mai ales din seria filmelor James Bond.

Pana sa ma ating de trecutul acestei asezari feniciene, am hotarat a ma infrupta din deliciile oferite de Pastelaria Garret, aflata pe Avenida Nice, in apropiere de Spa-ul termal, strada ce duce spre Hotel 4* Inglaterra Charme & Boutique.

Patiseria este arhicunoscuta pentru argolas de limao (tarta cu lamaie) si faimoasele pasteis de nata ce reprezinta mici prajiturele din foietaj subtire si crocante, umplute cu crema de vanilie si date apoi la cuptor, pana cand crusta de vanilie capata pete negre. Se servesc traditional alaturi de praf de scortisoara!

Fara sa mai deschid gura (era plina de apa!), am trecut vizavi spre Avida Clotilde, unde suprafata cadastrala include o mare gradina publica, amenajata si conceputa intr-un asortiment dendrologic, contopit de fantani fanteziste ce improspateaza aleile proiectate metonimic.

In mijlocul parcului este reprezentat omagial statuar, personalitatea ce a schimbat radical aceasta statiune.

Fausto de Figueiredo:(1880 - 1950)

Visul nestavilit al acestui om genial, de a crea o statiune cu potential turistic de lux international, a luat amploare incepand din anul 1930, fiind antreprenorul hotelului Palace, la inaugurare luind parte oficialitati din diferite puncte ale globului.

Ideea de cazino i-a venit in anul 1916 cand a pus prima piatra de temelie cimentata, actul de solemnitate in fata publicului a fost realizat abia in 1931.

Deoarece el a detinut functia de administrator în cadrul companiei Cailor Ferate portugheze, in anul 1918 pune bazele electrificarii linie ferate Lisabona - Cascais, proiect realizat in anul 1926.

A murit pe 5 aprilie 1950, in locuinta sa "Pinhal Manso", iar strada a primit numele sau, Fausto de Figueiredo Avenida.

Cazinoul:

Paradisul impatimitilor jocurilor de noroc se afla in acest loc, fiind considerat cel mai mare cazinou din Europa, fiind sursa de inspiratie a nuvelei ,,Cazino Royale'' scrisa de Ian Fleming!

Sala Black & Silver poate gazdui peste 1000 de persoane la dineuri sau banchete. Tot aici pot fi organizate conferinte, seminarii si diverse alte evenimente de amploare.

Camera panoramica ofera o priveliste spre parcul vesnic inverzit, ce precede intrarea in complexul de divertisment.

Entertaiment-ul este asigurat de salonul Auditorium, unde se tin toate spectacolele si concertele, sala dispune de o capacitate de 340 de locuri.

De asemenea, restaurantele satisfac gusturile celor mai exigenti clienti, o experienta cu totul deosebita intalnim in localul Mandarin, unul din cele mai rafinate restaurante chinezesti din Portugalia, avand in meniu peste 120 de specialitati.

Restaurantul Zeno este un amestec mai mult decat interesant de bucatarie italiana cu influente latino-americane.

Tinerii artisti isi promoveaza creatiile in sala Art Gallery, una dintre cele mai vechi galerii de arta plastica, inaugurata in anul 1958, devenind expozitia cu cea mai vasta prezentare cu lucrari in pictura, grafica si sculptura.

Ca orice cazinou care se respecta, aici se gasesc cea mai buna selectie de jocuri (poker, punto banco, bingo, ruleta, black-jack, remi, si multe altele), toate sunt testate si indeplinesc criterii stricte de securitate.

In fiecare weekend sunt organizate turnee de poker... live.

Fara a pune in pericol bugetul alocat acestei excursii am pasit cu seriozitate spre Avida Aida, acolo unde intalnim un punct de informare turistica si lacasul de cult al enoriasilor catolici.

Igreja de Santo Antonio:

Orar: de luni pana vineri 8:30-12:00 / 16:00-19:30; sambata 8:30-13:00 / 16:00-19:30 si duminica 7:30-14:00 / 17:00-19:00.

Prima mentionare a acestui loc, apare in anul 1527, atunci cand Leonor Fernandes construieste o mica capela din lemn avand hramul Sfantului Antonie.

A devenit un schit important in secolul al XVI-lea, pastrand urmele stramosesti ale calugarilor apartinand Ordinului Sfantul Francisc, care au pus bazele unei manastiri, devenind colegiu si scoala.

Biserica se compune din trei altare, unul simbolizand implinirea fagaduintelor prin Buna Vestire, celelate doua au ca tema fundamentala pe sfintii Francisc si Dominic.

Compozitia artistica de inalta calitate o da placarea in azulejos datate intre anii 1719 si 1751, reprezentand scene biblice. Tavanul boltit este iconografiat de pictorul Carlos Benvanot ce a reusit sa mentina designul original al plafonului, deteriorat dupa un incendiu in 1927.

Refacuta aproape in intregime, dupa devastatorul cutremur din anul 1755, institutia clerica a suferit transformari majore, lucrarile de restaurare fiind executate in ritm alert datorita zelosului calugar Bonaventura.

In anul 1834, odata cu suprimarea tuturor ordinelor religioase, manastirea a devenit spatiu balnear pentru utilizatorii de ape termale. Smerenia fata de divinitate a invins in cele din urma, in anul 1916, atunci cand pe 10 mai, biserica isi reia atributiile de bastion religios.

Casa Verdades de Faria:

Aflata intre Avia de Saboia si Rua do Viveiro, cladirea a fost ridicata de catre Jorge O'Neill, arhitectul irlandez ce si-a lasat amprenta si in castelul Castro de Guimaraes din Cascais vezi impresii.

Originea sa a influentat designul conacului prin introducerea turnului Sfantul Patrick, in cinstea sfantului patron al Irlandei, continuat cu elemente arhitecturale portugheze.

Numele casei provine de la Gertrude Eduarda de Faria Mantero, sotia unui prosper om de afaceri si un mare colectionar de opere de arta.

Printr-un testament scris in anul 1968, Henry Mantero Belard de Velaverde Albuquerque e Castro a lasat mostenire acest domeniu populatiei din Monte Estoril, devenind muzeu in 1982.

Mai nou, in zilele noastre se organizeaza concerte de tenho saudades, in sensul mioritic ,,dor'', ce au ca numitor comun, nostalgia necontrolata a unui sentiment de pierdere fata de trecut sau viitor. Fara doar si poate, in conceptia ethosului ce a determinat aceasta structura melodica, intalnim implicatii de o pasiune instinctiva cu tragism, fara efect teatral.

Fiorul acestei muzici, creat parca anume pentru acest popor, reprezinta cea mai veche forma de folk urban, cu sunet tanguitor, plin de trairi emotionale, transpusa in versuri ce povestesc despre destin, dezamagiri si iluzii sfasietoare - intr-un cuvant... fado.

Sporturi:

Sincer, inainte sa aleg aceasta locatie, Estoril-ul imi era cunoscut ca fiind unul dintre circiutele de Grand Prix ale Formulei One!

Aflat in afara orasului, langa inchisoarea Sierra de Estrela, construita in anul 1953, Autodromo Fernanda Pires da Silva, a fost martor multor confruntari ale campionilor masinilor de curse.

Chiar daca pista dateaza din 1951, primul circuit al campionatului de fomula 1 portughez, a avut loc in anul 1984, autodromul facand parte din calendarul curselor de top.

Datorita tragicului accident de la Imola al pilotului brazilian Ayrton Senna (castigator al Grand Prix-ului din Estoril, in anul 1985), federatia de automobilism a cerut masuri severe de securitate. Din pacate, guvernul portughez n-a facut fata acestor eforturi financiare, astfel ca din anul 1996, cursele au fost anulate.

Dupa un efort semnificativ, in zilele noastre, pe acest circuit se organizeaza circuite de F2 si F3.

Combinatia de sport, natura, relaxare au facut din golf, unul dintre cele mai exclusiviste sporturi din lume. Unul dintre cele mai luxoase terenuri de golf din Europa, se afla pe Avida Republica, langa pensiunea Toca dos Grilos. Clubul gazduieste anual competitii internationale, pe terenul Penha Longa, unde iubitorii acestui sport favorit se pot bucura pe durata intregului an.

In Estoril mai intalnim mai mult de 20 de terenuri de tenis de camp, toate deschise pana seara tarziu.

Plaja Tamariz:

Trecerea spre aceasta faleza, se face printr-un tunel, din Avenida Aida, numit Abel Marquez Moruna sau Abel do Tamariz.

Organizata impecabil, plaja are avantajul nisipului fin, aproape fainos, imersiunea facandu-se domol spre valurile inspumate ale oceanului, ce garanteaza odihna activa.

Grandoarea o da castelul detinut de familia regala din Monaco, aflat langa gara, ce evoca amintirea a mai multor ere.

In plina miscare, tumultul talazuit al oceanului, se combina cu cel al vietii de noapte, datorita cafenelelor si restaurantelor in aer liber, unde se danseaza pana-n zori pe nisipul care pastreaza caldura din timpul zilei.

 

Vacanta frumoasa!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 16.01.14 19:20:34
Validat / Publicat: 16.01.14 23:43:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8861 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Hotel 4* Inglaterra Charme & Boutique.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster
[16.01.14 23:43:06]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ms65
[17.01.14 00:16:06]
»

minunat... AFA este norocoasa sa gazduiasca astfel de ghiduri... felicitari!

amero
[17.01.14 08:51:30]
»

frumos si com plet rew. pentru o destinatie folarte draga mie

Alina53
[17.01.14 10:15:41]
»

Ma bucur pentru ca te-a impresionat atat de mult statiunea Estoril in care si eu am petrecut clipe greu de uitat acum doi ani... Iar P14 infatiseaza hotelul ce ne-a gazduit.

balasa violeta
[17.01.14 10:21:59]
»

Un superbonus pentru acest super review!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[17.01.14 11:11:02]
»

@webmaster:

Va multumesc pentru apreciere!

Cu consideratie...

Marian PredaAUTOR REVIEW
[17.01.14 11:19:32]
»

@ms65:

Iti multumesc pentru cuvintele frumoase!

Sunt norocos sa am o asemenea colega!

Toate cele bune!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[17.01.14 11:55:43]
»

@amero:

Va multumesc pentru... tot, articolele tale mi-au fost ghid in aceasta locatie!

Alina53;

Asa cum am afirmat in randurile de mai sus, articolele dvs au fost printate si le-am purtat aproape de inima in calatoriile mele! Va multumesc din suflet si lasati-ma sa ma consider un prieten!...

Week-end minunat, dragele mele colege si prietene!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[17.01.14 12:10:25]
»

@balasa violeta:

Azi se sarbatoreste Sfantul Antonie cel Mare, iar articolul ii este dedicat acestui intemeietor al vietii monahale, care in secolul al III-lea si-a impartit averea la saraci, si-a incredintat sora unei comunitati de fecioare si s-a retras in singuratate.

Estorilul face parte cu toti enoriasii sai, sub hramul acestui sfant, Igreja de Santo Antonio, fiind nucleul acestei comunitati.

Iti multumesc, draga super-colega!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
celeste
[18.01.14 07:23:40]
»

@Marian Preda: Chiar ma gandeam sa incep sa ma dezmortesc putin si vroiam sa scriu un rw. despre Estoril... ai scris asa de bine incat eu nu am ce sa mai adaug. Felicitari... si sa nu uit am stat la hotel Lido dar nu am reusit sa vizitez resedinta de exil a regelui Carol deoarece nu ne-a raspuns nimeni.

johnnyredlabel †
[18.01.14 08:27:37]
»

@Marian Preda: My friend, te declar un adevărat Cervantes al site-ului AFA!

Marian PredaAUTOR REVIEW
[18.01.14 14:21:28]
»

@celeste:

Iarta-ma, draga mea colega, ma simt vinovat!

Cum as putea remedia aceasta neplacere?!

Iti multumesc pentru ,,semnele'' sincere acordate articolelor mele, si-mi asum obligatia de a te respecta vesnic, atat ca prietena, cat si colega!

Mi-ar placea sa citesc un articol dedicat acestui hotel Lido, pe care n-am reusit sa-l imortalizez in recenzia mea!

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Marian PredaAUTOR REVIEW
[18.01.14 14:42:04]
»

@johnnyredlabel:

M-ai facut sa dialoghez cu Google pana acu'!

In consecinta, mi-e sete de tine!

Am trecut de zeci de ori pe langa Institutul Cervantes, dar acolo se fac alte cursuri!

Ma simt super-flatat si-ti multumesc! Pe curand!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina53, amero, balasa violeta, celeste, Marian Preda, ms65
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Estoril:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053874969482422 sec
    ecranul dvs: 1 x 1