Traseu auto Timisoara-Budva
Buna ziua,
as dori sa aflu mai multe pareri despre traseul auto dinspre Timisoara spre Budva. Care ar fi cel optim? A fost cineva prin Bosnia?
Initial m-am gindit la Timisoara-Beograd-Cacak-Uzice-Trebnije-Budva.
Este periculos prin Bosnia? Asa as evita serpentinele din Muntenegru care sunt cam prapastioase.
Asadar, rog cunoscatorii sa-mi dea un sfat in privinta traseului optim de urmat.
Suntem trei familii cu copii asa ca putina adrenalina ar fi de evitat.
Cu stima, Daniel.
Răspunsuri la solicitare
- [JUL-2006] Apartamente în Budva / BUDVA
Am fost de mai multe ori pe drumul indicat de tine (cel "classic", ca sa zic asa). O singura data am luat-o pe o "deviatie" si am tras la sfarsit concluzia ca nu merita.
Crede-ma, pentru orice sofer cu experienta medie NU e nici un pericol, nu am avut niciodata senzatia de "andrenalina"...
Peisajele insa merita cu varf si indesat, eu nu le-as rata pentru nimic in lume.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
- [AUG-2009] Descoperă Muntenegru / diverse #
ceau,
eu am fost pe traseul cu "adrenalina" dar nu am gasit decat privelisti minunate.
Acest traseu nu e periculos deloc si de-a lungul canionului nu poti sa mergi mai mult de 50-60 km/ ora pt ca altfel ratezi minunatiile din jur.
Drum bun si asteptam impresiile voastre pe forum.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
- [JUN-2010] Descoperă Muntenegru / diverse #
- [JUN-2010] Vila DaMonte / BUDVA
Pentru traseul prin Bosnia, dupa Uzice faci dreapta pe drumul national 5 sarbesc (E 761), spre Sljivovica si Mokra Gora.
Recomand cu caldura un popas la Mokra Gora pentru o plimbare cu trenuletul Sargan Eight (dureaza vreo 2 ore, iar pentru copii e de vis). Tot in drumul principal, langa Mokra Gora e si Drvengrad, oraselul din lemn al lui Kusturica (daca esti fan al genului). Dupa Mokra Gora in cativa kilometri esti in granita cu Bosnia.
Dumul prin Bosnia-Herzegovina nu e deloc periculos (cel putin mie nu mi s-a parut si am fost de vreo 2 ori pe acolo), la fel cum Bosnia nu reprezinta la acest moment vreun pericol pentru turistii straini, din ce mi-am dat seama. Se merge pe drumul M-5 (E 761), prin Visegrad (unde recomand un popas pentru vizitarea podului Mehmet Pasa Sokolovic, constructie din secolul XVI, aflat in partimoniul UNESCO), apoi pe valea Drinei, pe E 762, prin Gorazde, Foca, Brod si intrare in Muntenegru prin punctul Hum - Scepan Polje.
Atentie la un aspect: din Serbia se intra in zona controlata de sarbi a Bosniei - Republika Srpska, iar drumul, cu o exceptie de cativa kilometri in zona Gorazde, strabate aceasta zona. Delimitarea intre cele doua zone, Republika Srpska (controlata de sarbii bosniaci) si Federacjia Bosna i Herzegovina (controlata de musulmani in aceasta zona) nu e delimitata vizibil si nu exista vreun punct de trecere dintr-o zona in alta pe sosea. Singura diferenta vizibila consta in placutele rutiere (predominant cu caractere slave in zona controlata de sarbi) si eventual in uniformele diferite ale Politiei (de obicei sunt ceva radare in zona). In zona Gorazde se vad foarte bine urmele razboiului terminat in 1995, e ca un muzeu in aer liber.
Revenind la drum, care e mult mai putin virajat decat varianta prin Nova Varos si Mojkovac (traseul clasic Serbia - Muntenegru), se intra in Muntenegru printr-o zona destul de putin populata, dar foarte spectaculoasa. Cale de multi kilometri se merge pe langa Parul National Durmitor, prin cheile Pivei, apoi pe langa lacul Pivsko Jezero si se trece pe langa localitatea Pluzine (prima din Muntenegru pe acest drum). Peisajul e de vis, drumul cu destul de multe tuneluri si posibil ceva pietre desprinse de pe versanti (recomand sa-l faceti pe cat posibil ziua).
Dupa Pluzine drumul E 762 continua printr-o regiune de dealuri inalte si e destul de putin circulat pana la Niksic (sanse mici sa intalniti ceva Politie pana la acest oras), apoi in continuare spre Podgorica, iar de aici aveti doua variante de ajuns la Budva: una pe E 80, prin tunelul Sozina (parca taxa era de 2,5 EUR / masina) si apoi pe soseaua litorala, alta prin Cetinje, pe drumul lor national 2-3, care iese in litoral direct la Budva.
Inca vreo doua chestiuni utile: drumul pe traseul asta, fara opriri lungi, ar insemna maxim 15 ore Timisoara - Budva, dupa estimarile mele. Nu stiu care sunt obiceiurile rutiere cu care mergeti, dar eu am facut anul trecut, in sens invers, 16 ore pana la Bucuresti, cu intrare in Romania pe la Portile de Fier si mergand destul de intins si fara copii in masina (autoturismul in cauza e un Peugeot 206,1. 4 benzina).
Daca vreti s-o luati pe indelete, sa va opriti sa mai vizitati, va recomand sa faceti drumul din doua bucati, adica Timisoara - Zlatibor in prima zi, apoi Zlatibor - Budva, pe traseul descris, cu oprire obligatorie cateva ore la Mokra Gora (de vazut si orarul trenuletului, daca va intereseaza). Inca o data: razboiul din Bosnia s-a terminat de 16 ani, nu exista pericole, doar eventual vreun ghinion. Inca un aspect extrem de important, poate chiar decisiv: spre deosebire de Serbia si Muntenegru, unde romanii pot merge doar cu buletinul, pentru Bosnia e nevoie de PASAPORT (chiar si pentru copii). Asa era anul trecut si, din cate stiu, nu s-a schimbat mai nimic. O informare mai atenta pe acest subiect n-ar strica.
Cam asta ar fi, sper sa va fie de folos, iar daca va mai pot ajuta cu ceva, astept mesaj.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
- [AUG-2010] Franeta Apartments / BUDVA
Buna ziua, eu am fost pe traseul Timisoara-Cakac-Uzice este intradevar unul mai dificultos din cauza serpentinelor, dar sunt unele zone la urcare cu 2 benzi, asadar nu este chiar atat de periculos, trebuie neaparat respectata limita de viteza, dar este un traseu absolut spectaculos, parerea mea este ca spre Budva ar trebui facut din 2 segmente, pornit de dimineata de acasa oprit pe undeva intre Cakac- Uzice este o zona turistica frumoasa, sunt vile, hoteluri, pensiuni la preturi acceptabile,mai incolo sunt preturi mai mari si pornit a doua dimin mai departe nu ar fi deloc obositor nici pt soferi nici pt cei mici si noi avem o fetita de 5 ani, a fost obositor dintr-una am mai facut popasuri mici pe traseu dormind in masina dar nu e deloc placut, inapoi am facut traseul dintr-una am plecat din Budava la 8,00 dimin si am ajuns in Oradea la ora 24,00 cu stat de 1 ora la vama Moravita (am prins schimbul de ture la vamesi si atrebuit sa astp). Daca va inarmati cu rabdare o sa fie OK e f f frumos, spectaculos, aveti ce sa vedeti, pt noi a fos super. Ne gandim sa mergem si in august 2011 tot acolo, tot la aceeasi pensiune, ne-a costat putin (nu suntem niste pretentiosi) asa ca per total am cheltuit 400 E, tot sejurul motorina 80 E + cazare 6 nopti 96 E restul mancare (pranzul la restaurant meniul zilei care costa 3.5 E pe pers /meniu avand 4 meniuri la alegere) + alte atractii si distractii. Sper ca v-am ajutat sau macar ati mai aflat cateva detalii. Cat despre traseul prin Bosnia nu stiu nimica nu pot sa ofer nici un detaliu. E bine chiar daca aveti GPS sa cump si o harta cu serbia si muntenegru o sa va ajute mult GPS- ul trebuie setat pe distante mai scurte de ex Belgrad- Cakac si tot mai departe.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
- [JUL-2010] Aleksandar Hotel / BUDVA
Atentie la cartea verde sa fie valabila si in Bosnia, altfel va taxeaza cu 35 euro la vama.
- [AUG-2011] Vila Bojana / BUDVA
- [AUG-2011] Mănăstirea Ostrog / ?
as vrea sa stiu de la cineva care a fost de curand in Serbia, Muntenegru , daca este permisa folosirea detectoarelor radar..
- [JUL-2011] The Queen of Montenegro Hotel / BECICI
Nu stiu daca e permisa dar nu te ajuta cu nimic pentru ca eu am vazut mai multe echipaje de politie postate prin tufisuri si indreapta radarul tip pistol catre numarul masinii si fac instant poza asa ca detectorul nu mai e de nici un folos. In schimb mult mai utile sunt semnalizarile cu farurirle si in Serbia si Muntenegro toata lumea semnalizeaza prezenta echipajelor de politie pe sosea.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
- [AUG-2011] Vila Sveti Nikola / BUDVA
Buna ziua,
desi titlul topicului este "traseu Timisoara - Budva", as avea nevoie de un sfat pentru un traseu usurel, cu drumuri bune, DROBETA - BUDVA; plec pe 23 din Drobeta, poate avem parteneri de drum care cunosc bine traseul asta...
In Drobeta vom inopta la pensiunea Class, 22 seara.
Multumesc!
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
NU recomand drumul clasic. Nu din cauza dificultatii, m-am asteptat la ceva fioros dar a fost super ok, mai ales daca nu sunteti impatimiti ai vitezei. Intr-adevar, am vazut multe placi comemorative, inclusiv cea de dupa un accident din 2004 in care au murit 12 copii, probabil un autocar implicat, dar se poate sofa destul de bine. Din punctul meu de vedere nu drumul, serpentinele sau tunelurile sunt problema, ci tampitii care se incapataneaza sa intre cu 100 la ora in curbe cu vizibilitatea mica sau sa sa-ti taie drumul dupa ce au efectuat o depasore riscanta. IN SCHIMB: am facut 3 km in 4 h 30 la granitza dintre Muntenegru si Serbia si asta exclusiv din cauza vamesilor sarbi care se miscau in reluare si luau o masina de pe sensul spre Muntenegru, unda de pe sensul spre Serbia, asta chiar daca pe sensul spre Serbia coada de masini avea vreo 3 km. In plus, politistii sarbi sun SPAGARI! Inainte de Belgrad cu vreo 50 de km ne-au oprit complet aiurea, intr-un sat, aveam viteza legala, acte in regula, tot ... Politistul m-a amenintat ca ne da amenda 3000 de dinari si cand am intrebat de ce a bagat mana pe geamul deschis, a rasucit butonul de la faruri si mi-a spus zabmind impertinent ca am circulat cu ele stinse ...Ce sa te contrazici, cu cine, ne amenintau intr-una ca trebuie sa cautam banca, sa platim amenda ... pana la urma am dat spaga 15 euro, ca la 10 s-au strambat ... Asa ca mergeti pe oriunde, dar evitati cat puteti Serbia!!!!!!
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
@Jetall:
Un vot pe masura acestui review deosebit de util !
Nu acceptati un drum cu noi, pe traseul M-5 (E 761), prin Visegrad, apoi pe valea Drinei, pe E 762, prin Gorazde, Foca, Brod si intrare in Muntenegru prin punctul Hum - Scepan Polje ?
Mai in gluma mai in serios, iau in calcul aceasta varianta de drum, pe 24 iunie cand ma indrept spre Kotor. Dar , as fi dorit mult sa mai stiu in preajma o masina din Ro...
O intrebare va rog : Ce diferenta este intre traseul
1. Podgorica-Cetinje->Kotor
2. Podgorica->Petrovac->Budva->Kotor
Care varianta mi-o recomandati, tinand cont si de faptul ca oricum, in cele 7 zile de Kotor, una o voi dedica vizitei orasului vechi din Budva
Multumesc si.. vacate cat mai placute !
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
- [AUG-2011] Vila Bojana / BUDVA
- [AUG-2011] Mănăstirea Ostrog / ?
1. Podgorica-Cetinje->Kotor
Va rog informati-ma daca, pentru a ajunge in Dubrovnik dinspre Kotor, sunt nevoit sa trec si prin vama bosniaca !!. Am citit acum cateva minte pe un forum acest aspect
Ar fi deosebit de neplacut pt mine, deoarece, dupa 7 zile de Kotor, imi rezervasem (plata in avans) 2 zile in Brela si alte 2 zile in Plitvice.
Suntem toti cei 4 membri ai familiei doar cu CI si , din cate am inteles, vama bosnica solicita pasapoarte !!
Va rog oferiti-mi un sfat
Va multumesc,
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
- [JUL-2010] Aleksandar Hotel / BUDVA
In 2010 am trecut de la Budva la Dubrovnik pe malul golfului si am avut doar CI ,iar copilul a avut pasaport. Atunci am trecut si prin Bosnia la intoarcere spre Romania, tot cu CI. Nu au fost probleme. Nu treceti prin Bosnia daca mergeti pe malul marii.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
- [AUG-2011] Vila Bojana / BUDVA
- [AUG-2011] Mănăstirea Ostrog / ?
@tirol: nu ai treaba cu Bosnia decat daca vrei sa ii vizitezi.
muntenegru are granita cu croatia si e suficient CI si pasaport doar in cazul copiilor minori.
acum ca sfat patit pe propria piele:
1. ptr Dubrovnik (daca faceti doar vizita) este bine sa solicitati de la cei care va cazeaza in Muntenegru un fel de "adeverinta " ca sunteti cazati la ei. La mine nu a fost cazul dar gazda mea cand a auzit ca vrem sa trecem in Croatia o zi s-a oferit sa ni-l faca (2011)
2. schimbati undeva in Muntenegru niste KUNE, ptr ca s-ar putea sa va treziti in Croatia ca aveti nevoie sa parcati si ai nu iau Euro la parcare, avand moneda lor Kune. Apoi puteti sa schimbati cand vreti cum vreti cit aveti nevoie.
3. APA cit de multa daca va duceti sa vizitati cetatea Dubrovnik si incaltari usoare, este foarte cald si la ei e destul de scumpa apa. de fapt totul este mult mai scump decat in Muntenegru.
4. Daca sunteti fumatori, nu cumparati tigari din tara, in serbia si muntenegru sunt la jumatate din pret si gasiti majoritatea marcilor ca si la noi. In schimb in Croatia sunt foarte scumpe si nu gasiti mare branza de marci.
ptr alte detalii (Muntenegru) avand in vedere ca am fost anul trecut, da-mi mesaj pe privat si iti raspund.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
FB. Jetall.
Si noi (6 pers) plecam pe traseul E761,762, spre Split apoi, dar vrem sa oprim in Sarajevo.
Pareri?
Vom face traseul Buc - Negotin (dormit 1 aici) - Sarajevo (dormit 2 aici). Daca stiti cate ceva despre acest drum, astept informatii. Inca mai "lucram" la el asa ca suporta modificari. M-ar interesa timpii intre destinatii. Multumesc
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
- [AUG-2011] Vila Bojana / BUDVA
- [AUG-2011] Mănăstirea Ostrog / ?
@valentyna: banuiesc ca ai ales treseul asta doar pentru ca vrei sa vizitezi Sarajevo.
altfel e si mai lung, necesita trecere prin Bosnia, si cred ca este si mai prost din punct de vedere al asfaltului ( aici ma refer la partea cu Bosnia.
asa cum ai zis si tu pe traseul asta ai 2 nopti oprire. pe cand pe traseul normal e suficienta 1. deci economie de bani .
Budva - Sarajevo sunt 300 km .. plecat dimineata ptr vizita cu intors seara eu zic ca va incadrati . si decat sa pletesti o noapte de somn in sarajevo mai bine ii dai in Budva.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
@Nasshu: Multumesc mult, voi tine cont de sfaturi. E buna ideea. E destul de scump , asa mi se pare ca preturi Sarajevo. ??? poate ca e oras turistic? Mai ieftin gasesti cazari in Croatia. Toate cele bune!
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
- [AUG-2011] Vila Bojana / BUDVA
- [AUG-2011] Mănăstirea Ostrog / ?
@valentyna: nu pot sa iti spun numic despre Sarajevo , insa Croatia nu e chiar asa ieftina in comparatie cu Muntenegru.
@Nasshu: iti trimit o multumire si un vot pe masura pt aceste noi informatii utile !
.. inca nu sunt hotarat in privinta alegerii traseului de la Zlatibor spre Kotor
Dores si peisaje deosebite, canioane, dar doresc si asfalt in regula. Si, mai ales, doresc sa nu ma ratacesc
Sper sa ma ajutati si aici
Vacante cat mai reusite !!
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
- [AUG-2011] Vila Bojana / BUDVA
- [AUG-2011] Mănăstirea Ostrog / ?
@tirol: mergi linistit prin canyon, nu sunt probleme cu asfaltul , drumurile sunt mai bune ca la noi chiar daca uneori par inguste.
localnicii sunt linistiti si civilizati in trafic.
mergi ziua , fiind un traseu greu , sa te poti minuna de peisaje.
Nu ocoli Canyonul, o sa iti para rau ..
Nici cazare intermediare descrisa de mine la Zlatibor , nu e de lepadat.. ce-i drept e un pic mai scumpa, dar locatia merita. Poti rezerva direct la hotel . trimiti componenta familiei si ei iti dau pretul final .
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
draga prietene, exact acelasi lucru imi doresc si eu : traseul cu peisaje, cu canioane, cu tunele, cu asfalt de calitate !!
DAR : care este acest traseu ?? Incerc de mult timp sa il aflu
Am o noapte de popas la Zlatibor,; pornind de aici, ce traseu imi recomanzi
Multumesc din nou !
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
- [AUG-2011] Vila Bojana / BUDVA
- [AUG-2011] Mănăstirea Ostrog / ?
@tirol:
canionul este intre Bijelo Polje si Podgorica (ma rog nu pe toata distanta, ca si localizare) deci cam treci prin el
dupa Podgorica ai doua variante de traseu:
1. Zlatibor - Bijelo Polje - Podgorica - Cetinje - Budva - Kotor.
2. Zlatibor - Bijelo Polje - Podgorica - Golubovici - Sakadar Lake ( lacul se intinde pe Muntenegru si Albania) - Petrovac - Sveti Stefan - Becici - Budva - Kotor.
pe al doilea traseu care nu e rau nici el, vei merge pe malul marii si iar ai un peisaj foarte frumos, trecand prin si pe linga mai toate statiunile litoralului muntenegrean.
Eu la dus am fost pe unul si la intors am fost pe altul.
daca vrei iar un traseu frumos, spectaculos si periculos... iti recomand sa faci o excursie la manastirea Ostrog... cca 250 km +/- citiva de Kotor, insa trebuie sa stai bine cu volanul si curajul deoarece este un treseu greu, pe ultima parte alui drumul este ingust nu prea au loc doua masini una pe linga alta, nu exista parapeti pe marginea drumului... insa este foarte frumos.
cauta pe site detalii despre Ostrog... eu am fost si recomand tuturor sa mearga.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
multumesc si apreciez la adevarata valoare toate aceste informatii
aveti vreo parere si despre aceasta varianta?
zlatibor -> nova varos -> prijepolje -> plijevlja -> djurdjevica -> (zabljak) -> mijkovac -> kolasin -> podgorita -> petrovac -> KOTOR
aveti vreo informatie noua in privinta acestui traseu?
se trece in Bosnia?
calde multumiri
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
- [AUG-2011] Vila Bojana / BUDVA
- [AUG-2011] Mănăstirea Ostrog / ?
@tirol: lol .. pai asta e varianta doi de traseu care ti-am dat-o doar ca ocolesti.. si ratezi si canionul .
@Nasshu: cu tot respectul, dar va inselati, probabil in absenta unei harti...
prijepolje -> plijevlja -> djurdjevica -> (zabljak) -> mijkovac -> kolasin -> podgorita ->... nu vad legatura cu lacul Skadar...
multumesc si pt sugestia cu manastirea Ostrog; pe lânga acest obiectiv, mi-am propus si vizitarea mausoleului Lovcen...
Cand ai cateva minte libere, orice alte sugestii de la un român care a pasit prin Muntenegru, nu pot fi decat imbucuratoare
O zi placuta!
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
- [AUG-2011] Vila Bojana / BUDVA
- [AUG-2011] Mănăstirea Ostrog / ?
@tirol: nu ma insel si cred ca nici Google Maps. Lacul Sakadar este intre Podgorita si Budva... deci dupa ce ai trecut de Podgorica (adica Podgorica - Golubovici- Petrovac - Budva)
in prima parte descrisa de tine... ocolesti canionul..., in a doua parte traseul se suprapune.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
@tirol daca v-ati intors din muntenegru si puteti da cateva informatii referitoare la traseu v-as fi recunoscatoare.
Multe multumiri
Peste tot Serbia, Bosnia, Muntenegru, Croatia nu mai vb, drumurile sunt foarte bune.Am fost acum 2 sapt, dar nu am avut inca timp sa scriu pe forum impresiile (promit ca o voi face cat de repede). Sunt foarte multe serpentine,zeci de tuneluri, peisaj frumos, se merge bine, civilizat, nu este nici o problema la granite, sunt amabili,seriosi si fara resentimente.
Mergi fara frica. Vacanta foarte placuta sa ai si sa vezi cat mai multe.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
Buna,
As dori si eu o varianta de traseu (inclusiv prin Bosnia) care sa nu contina serpentine (cel putin nu asa multe)
Dorim sa evitam canionul si drumul de 12-14 ore de la Timisoara.
Multumesc
- [AUG-2009] Descoperă Muntenegru / diverse #
@Arianna05: ceau Arianna, canionul e tot farmecul acelei tari, parerea mea e ca nu trebuie evitat ci dimpotriva traseul prin Durmitor si pe canionul Tara e o desfatare pentru ochii ce stau 11 luni atintiti in tv, monitoare, telefoane si alte acaparatoare de energie.
Daca nu vreti sa faceti tot drumul dintr-o bucata puteti sa va opriti in Durmitor sau in Serbia si sa va bucurati de mancarea lor traditionala si spiritul viu al oamenilor din zona.
Daca vreti drum fara prea multe serpentine mergeti pe autostrada prin Croatia - dar nu are nici un farmec.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
@laura_yco: Sotul nu vrea sa ne oprim deloc iar fetita de 1 an si 3 luni nu cred ca va fi foarte incantata de priveliste ssi mi-e groaza ca nu va avea atata rabdare ca noi. De aceea doresc o varianta rapida (poate Bosnia), spre Croatia mi se pare ca ocolim f mult.
Ms
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
@parchetexotic: Eu nu am fost prin Bosnia dar recomand cu caldura "serpentinele din Muntenegru", nu sunt deloc de speriat. Optand pentru aceasta varianta vei aparte de peisaje minunate, pe aceste portiuni se poate merge lejer cu 50-60 km/h.
Vacanta placuta va doresc!
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
@costy69: buna, ms de raspuns
Am fost deja in vacanta, la dus am mers prin muntenegru si la intors prin bosnia.
Sincer, mi-a placut f mult prin bosnia, au privelisti f faine si drumuri f ok
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
@Arianna05: Buna, ma bucur ca ti-a placut f mult vacanta. Abia astept sa citesc un review despre Bosnia.
Buna la toti!
Familia mea suntem fani Muntenegru. Am fost de multe ori, pe toate traseele posibile. Pe cel clasic, sau prin Bosnia. Dupa mine, cel, mai spectaculos e pe ruta: Timisoara, Jimbolia, NoviSad, Ruma, Sabac, Zvornik, Sarajevo, Mostar, Trebinije, e trece granita prin munti apoi pe la Viluse, se coboara pe drumul nou (superb), direct in golful Kotor la Risan.
Drumul este extraordinar.
Neaparat trebuie vizitat Sarajevo si Mostar. Atat Sarajevo cat si Mostar sunt impresionante.
In Sarajevo nu ratati bazarul turcesc (centrul vechi), savurati cei mai buni cevapcici cu caimac la cevaberia Zeljo, vizitati bulevardul lunetistilor, unde toate cladirile au ramas nerenovate din razboi. Daca aveti timp, mergeti sa vedeti tunelul subteran de la marginea orasului in care s-au ascuns in timpul bombardamentelor.
In MOstar: podul ce separa partea musulmana de cea ortodoxa, pod care a fost distrus in totalitate si refacut apoi.
De asemenea centrul vechi al orasului Trebinje e foarte frumos.
Apoi drumul continua prin munti pe malul unor lacuri fermecatoare spre granita cu Muntenegru de la Viluse. Niciodata nu am prins aglomeratie, doar ca sunt destul de mirati ca vad romani pe acolo si controleaza mai asiduu asigurari, carte verde, etc.
Dupa Viluse se face dreapta pe drumul nou (dat in folosinta de 4 ani), drum foarte bun si spectaculos. Dupa ce se strapunge muntele prin multe tuneluri, se deschide deodata mirificul golf Boka Kotorska. Sunt niste peisaje de neuitat.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
@ocaus: fain spus/scris.
Impresiile şi recomandările se vor pierde în curând, printre zecile de "ecouri" (răspunsuri de fapt) pe acest fir -- vor fi greu de regăsit
Mai bine încarcă-le ca review distinct într-o rubrică DE CĂLĂTORIE de pe sait -- vor căpăta astfel PERENITATE (vor fi ușor regăsibile de cei interesați) - poţi folosi linkul SCRIE REVIEW de pe prima pagină a saitului
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
Buna. Eu anu asta in perioada 13 Iulie intentionez sa fac un concediu in Budva. Suntem 3 masini, intentionam sa parcurgem urmatorul traseu Lugoj-Moravita-Varset-Belgrad-Uzice-Podgorica-Centinje-Budva.
A mai fost cineva pe acest traseu? Pe pagina de la MAE am citit ca se plateste o taxa de mediu cand se intra in Muntenegru mai este valabila aceasta taxa? Poate puteti sa-mi spuneti unde se poate manca pe drum un restaurant/popas eventual care a lasat o impresie buna.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
- [AUG-2009] Descoperă Muntenegru / diverse #
In Serbia in general se mananca bine oriunde. Noi ne-am oprit la Zlatibor, e foarte frumos, am mancat la o terasa pe malul lacului. In apropiere la vreo 50 km e si Mokra Gora - sat partial construit de Kusturica.
Have fun!
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
@ydur - Eu am parcurs doar porțiunea din Uzice până în Budva.
Acea taxă de mediu (10 E) nu se mai plătește. Referitor la un loc pentru a servi masa pe traseu, nu vă pot face o recomandare concretă, dar vă pot spune că atât în Serbia cât și în MNE se mănâncă bine la prețuri rezonabile.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
Salutare, pe 9 august urmeaza sa merg la Budva, care ar fi cel mai bun traseu de urmat pentru a trece prin canionul Tara? Voi pleca de la Drobeta, unde ma voi caza o seara, pentru ca sunt din Tecuci si am 600km pana la granita.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
@parchetexotic - Buna,
vezi ecoul meu din 17.07.14 12:16 pt drumul ales de tine (partea din Bosnia de la Trebinje pana in MN).
Altul mai usor este :
Acelasi pana la Uzice, apoi nu spre Bosnia, ci direct Muntenegru pe la. Zlatibor - Bijelo Polje - Podgorica - Cetinje - Budva
Toate drumurile sunt spectaculoase, cel mai comun este cel dat de mine (mai usor si optim).
Nu este periculos prin Bosnia, insa serpentinele nu se evita, din contra, drumul prin Bosnia este mai spectaculos. Atentie daca alegeti primul drum, in Bosnia asfaltul este cu piatra de munte, foarte alunecos pe ploaie!!!
Pentru noi drumurile nu sunt prapastioase, ci cu peisaje nemaipomenite. Trebuie sa vedeti si partea frumoasa! Concediul incepe si se termina ACASA.
[informaţii detaliate au început să fie memorate doar din 01.05.2016]
Bună ziua, poate cineva să-mi spună care ar fi traseul mai ok, Timișoara -Budva, dar să trec prin canion, vă mulțumesc! Și ce mă sfătuiți că aș vrea să fac pauză o zi
SCRIE UN RĂSPUNS
- Aveți deja un cont AFA? — logați-vă (autentificați-vă)
- Nu aveți încă un cont AFA? — vă puteți crea unul în 10 sec