ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.04.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Branesti Ilfov
ÎNSCRIS: 02.02.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Manastirea Barsana, punte intre trecut si viitor... intre

Ilustrație video-muzicală
Gheorghe Zamfir - Einsamer hirte


TIPĂREȘTE

Povestea noastra incepe in urma cu un an, in 2011 mai exact, luna August.

Pe traseul de intoarcere din Moldova, catre Bucuresti, dupa o noapte petrecuta la Sapanta, fiind pentru prima data in Maramuresul "plai cu flori" cum spun versurile cantecului. Trecand de Sighetul Marmatiei, dupa aproximativ 20 de Km, se ajunge in localitatea Barsana, sincer pana atunci nici nu stiam ce comoara ascunde aceasta localitate.

Pe partea stanga a drumului venind dinspre Sighet, la iesirea din localitate, am ramas cu fermecati de ceea ce ne-a fost dat sa vedem... prima impresie a fost ca ceea ce vedeam facea parte din decorul unui film pentru copii.

La poalele dealului se oferea privirii intr-un cadru natural unic, ceea ce pot numi fara teama ca gresesc, unul din cele mai uimitoare asezaminte religioase din intreaga tara, Manastirea Barsana.

Istoria Manastirii Barsana

Atestata documentar inca din anul 1405, manastirea a avut o istorie zbuciumata, la fel ca a intregului maramures, stapanirea Austro-Ungara lasand urme adanci in istoria acestor locuri.

De a lungul istoriei, bastionul credintei de la Barsana, a fost stramutat de mai multe ori.

Prima pozitie a manastirii, a fost pe malul Pãrului Calugarului, in locul numit Valea Slatinei dar, pentru ca manastirea era foarte izolata, adancita intr-o padure de foioase de pe un deal situat la mare departare de localitate, accesul la manastire fiind mult ingreunat si din cauza raului Iza, peste care nu exista o punte de trecere in apropiere, oameni sau gandit sa aduca manastirea mai aproape de sat. Din aceste motive, in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, manastirea a fost mutata din Valea Slatinei intr-un loc din dreapta Izei, numit pe atunci Podurile Stramtorii, iar dupa mutarea manastirii in acest loc, platoul a capatat numele Podurile Manastirii.

Cu trecerea timpului nici acesta asezare a manastirii nu a ramas statornica. Datorita evenimentelor istorice, si incercarilor asidue ale ocupatie maghiare de a converti intreaga polulati maramuresana la catolicism, marea majoritate a manastirilor din Maramures au fost desfiintate, in urma acestor evenimente Episcopia Ortodoxa a Maramuresiului sa aflat pentru o perioada de timp la Barsana.

Cu toate presiunile exercitate asupra lacasurilor de cult ramase inca in Maramures cu Biserica Romei, manastirea Brasana rezista pana in anul 1791, cand la data de 12 iulie, manastirea este desfiintata, calugarii alungati, chiliile si tot ce apartinea de manastirea fiind distruse, iar manastirea jefuita.

Dupa desfiintare din ansamblul monahal existent au mai ramas doar biserica si staretia.

In anul 1806 pentru a o feri de profanare si distrugere, localnici muta asezamantul in vatra satului pe locul unde se gaseste si astazi vechea biserica, pe fostul loc al manastiri desfiintate ramanand doar livezi si fanete, ramanand in posesia parohiee pana dupa al doile razboi mondial, cand comunistii au confiscat acel teren.

Amintirea vechii manastiri n-a disparut din memoria credinciosilor, dar nici dorinta de a avea alta in loc. Timpurile si evenimentele au fost impotriva acestei aspiratii pana in anul 1991, cand dupa exact 200 de ani de la distrugerea vechiului asezamant, localnicii, impreuna cu Parintele paroh Gheorghe Urda, au luat hotararea sa ridice o noua manastire pe locul unde a fost cea veche si, au inceput sa adune materialul lemnos pentru biserica manastirii.

In 1993, in ziua de 30 iunie, Prea Sfintitul Justinian, Episcopul Maramuresului si Satmarului a sfintit piatra de temelie a noii biserici a manastirii. S-a stabilit ca manastirea va avea hramul Soborul Sfintilor 12 Apostoli.

Reconstructia Manastirii Barsana poate fi considerata o punte intre trecut si viitor. Folosind ca sursa de inspiratie traditia locala, toate cladirile din incinta manastirii sunt executate din lemn de stejar si pietre de rau, fiind ridicate de mesteri din localitate, asigurand astfel continuitatea artei cioplirii si imbinarii lemnului.

Povestea minunata pe care o reprezinta asezamantul monahal de la Barsana, cuprinde mai multe obiective pe care am sa le enumar si sper ca nu voi uita nimic, Biserica in stil maramuresean, cu turla ei ridicata semet spre cer, simbol al mandriei si statorniciei a morosenilor, este cea mai impunatoare constructie din intreg ansamblul. Altarul de vara, Aghiasmatarul, Staretia, Casa Voievodala, Casa maicilor, Casa artistului, Casa duhovnicului, Arhondaricul, Praznicarul cu trapeza, Muzeul de icoane si carte veche Gavril de Barsana, Turnul – clopotnita sunt alte capitole ale aceleiasi povesti. Poarta maramureseana, Monumentul funerar, loc pentru aprinderea lumanarilor, troitele, podul peste lac, reprezinta elementele reprezentative ale culturii Maramuresene, frumos cioplite in lemn de mesteri locului.

Fotografiile pe care le voi atasa desi o parte preluate, vor grai mai bine despre frumusetea locului.

Punte peste timp, legatura intre trecut, prezent si viitor, intre vechi si nou, lasam in urma Manastirea Barsana si ne continuam periplul, cu promisiunea sa revenim cat mai curand, de aceasta data pentru mai mult timp spre a putea gusta din plin din frumusetea mirifica a acestui loc.


[fb]
---
Trimis de zambarescu in 01.04.12 12:50:23
Validat / Publicat: 01.04.12 13:52:52
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3294 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zambarescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3149 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

adryana
[01.04.12 14:08:30]
»

@zambarescu, mi-ar fi placut sa citesc cum ai simtit tu acel loc, prin ochii tai. Acest text, daca esti tu autorul, mi se pare prea rigid, este ca si cum as fi cumparat o carte despre Barsana si as fi citit din ea. Eu am ajuns acolo de cateva ori, dar nu am scris. Mi-a placut sa citesc impresii scrise de altii, caci fiecare a ,,trait'' altfel acel loc. Cand am mers eu ultima data era inainte de Pasti si aleile erau pline de lalele din acelea mici, superb colorate. Acolo am vazut niste lalele aproape negre, cum doar la Gradina Botanica din Cluj am mai vazut. Ne-am jucat si cu caprioarele acelea, nu stiu daca azi mai exista acel tarc de sus de pe deal. Este un loc deosebit.

zambarescuAUTOR REVIEW
[01.04.12 14:49:24]
»

@adryana: sincer am stat mult prea putin, nu era un obiectiv pe care stabilisem sa il vedem, pelerinajul nostru a durat 10 zile, cu obiective fixate oarecum anterior, despre barsana nu stiam absolut nimic, promit sa revin cu un rewiew mult mai amplu daca voi putea ajunge din nou in acest an.

I-mi cer scuze daca rewiew-ul este unul rigid, si citind acum din nou cam aceasi impresie o am si eu... daca ai mai citit din rewiew-urile mele probabil ai vazut ca de obicei scriu exact opusul... Multumesc pentru remarca.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
florinsta
[01.04.12 15:09:55]
»

@zambarescu:

Citesc ceea ce se scrie despre Maramures si ma intereseaza amanuntele cu privire la aceasta zona. Imi doresc sa am informatii corecte si edificatoare.

Pentru ca am citit cu atentie, am observat ca ai neglijat unele aspecte la postarea rw-urilor:

In acesta ai bifat Manastirea Barsana ca fiind un obiectiv de cazare cotat la trei stele (vezi titlul de sus);

In rw-ul relativ la Sapinta ai selectat ca ai fost in Ianuarie 2012.

Ceva nu se leaga. Probabil ca graba de a publica a generat aceste inadvertente.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster0
[01.04.12 15:28:20]
»

@florinsta: am corectat datarea la articolul menţionat de tine, iar pe acesta l-am mutat la rubrica "Manastiri Maramures" (deja existenta pe site) şi am șters rubrica dublura introdusa de autor

zambarescuAUTOR REVIEW
[01.04.12 17:22:13]
»

@florinsta:

Am un net ingrozitor, si din aceata cauza probabil ca atunci cand am edita, a ramas setat ianuarie 2012.

Nu am scris in graba absolut deloc, numai ca am spus la Barsana nu am stat decat foarte putin si de acea poate ca am omis unele aspecte.

I-mi cer scuze.

adryana
[01.04.12 20:20:39]
»

@zambarescu, sa stii ca nu conteaza cat ai stat acolo, poti sta o clipa sau poti sta o zi intreaga, conteaza cum vezi tu acel loc. Mai exista banuti in apa ? cand eram pe acel pod am vazut plin de banuti aruncati, ne-am pus o dorinta si am aruncat si noi.Pentru frumusetea acelor clipe, poate imi voi face timp si voi cauta acele poze, caci tot se apropie Pastele si sa vedeti ce frumos e acolo.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster0
[02.04.12 10:08:32]
»

@adryana: cam greu sa spuna cum s-a simtit el, cand aproape tot articolul este un rezumat de pe site-ul oficial al manastirii...

@zambarescu, vezi ca ne-ai acuzat degeaba? Iata ca (si) aici se vede cu ochiul liber ca te-ai inspirat din surse externe si nu le-ai mentionat! Macar de n-ai fi fost atat de vehement in declaratii si atitudine, poate nu observam, sau poate am fi pus aceste 'erori' pe seama faptului ca esti incepator pe aici... Si chiar nu vreau sa mai pierd timpul analizand si restul articolelor, mai am si alte treburi de facut.

Colac peste pupaza, ti-ai creat si un cont 'clona' de pe care ti-ai pus (cel putin) 5 voturi maxime (adica 4500 PMA!), la 5 articole pe care le-ai scris la "foc automat": mai exact, la Cozia, Cimitirul Vesel, Putna, Cernica si Ciolanu.

Drept pentru care voturile respective vor fi sterse, PMA retrase si pentru tentativa de frauda primesti si un cartonas albastru - o saptamana de repaus, pentru studierea regulilor site-ului si insusirea lor temeinica!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, florinsta, zambarescu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Bârsana:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052324056625366 sec
    ecranul dvs: 1 x 1