ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.06.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2017
DURATA: 3 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Pe urmele poveștilor despre statui în Iași

TIPĂREȘTE

Din nou în Iași descoperind încântătoarele obiective istorice, religioase și culturale. În urbea moldavă suntem împresurați de importante monumente de for public, statui și grupuri statuare răsar în fața vizitatorilor în locurile cele mai circulate ale orașului. Rememorând city break-urile efectuate în 2015 și 2017 în „dulcele târg al Ieșilor” și revăzând sutele de fotografii am sesizat multitudinea de monumente statuare care mi-au ieșit în cale în lungile plimbări prin oraș.

Trăim în epoca contemporană alături de statui provenind din vremuri mai vechi sau mai noi, timpuri cu mentalități diferite, cu idei mai mult sau mai puțin inovatoare. În spatele fiecărui chip de bronz stă o poveste, o faptă, o aspirație – este alegerea noastră dacă ne oprim câteva clipe în fața statuii pentru a o privi și a încerca să pătrundem în țesătura poveștii. Haideți să descoperim în rândurile de mai jos câteva din cele mai importante ansambluri statuare din orașul Iași.

Cea mai veche statuie din Țările Române – Obeliscul leilor. În Grădina Copoului am poposit de fiecare dată când am ajuns în Iași ajungând astfel să admir de mai multe ori cel mai vechi monument de for public din cele două Țări Române. Lucrările încep în anul 1834 și după două contracte anulate, proiectantul monumentului – Gheorghe Asachi – preia și sarcina construcției. Colaborator apropiat al domnitorului Mihail Sturdza, Asachi a gândit obeliscul drept un omagiu adus originii antice a orașului. Dedicat Regulamentului Organic, un fel de constituție a Țărilor Române, prin adăugarea leilor (parte a blazonului familiei domnitoare) statuia e închinată și lui Mihail Sturdza.

Bustul lui Mihai Eminescu. La doar câțiva pași de vechiul monument de secol al XIX-lea se află Teiul lui Eminescu, sprijinit cu bare metalice pentru a rezista vremurilor, și bustul marelui Poet Național, operă a sculptorului Ion Mateescu din 1934. Locul e căutat de mii de turiști sosiți la Iași, florile și aleea-mozaic cu versuri din poezia Dorință generând emoții puternice.

Statuia lui Mihail Kogălniceanu. Coborând pe bulevardul Carol I dinspre Copou descoperim în fața Palatului Universității „Al. I. Cuza” statuia istoricului și omului politic Mihail Kogălniceanu. Realizată la 1911 de italianul Raffaello Romanelli statuia este închinată marelui om de cultură de către „poporul român recunoscător” . Înconjurăm soclul și vedem și cele două basoreliefuri de bronz care reliefează principalele aspecte politice în care a fost implicat Kogălniceanu: alegerea lui Al. I. Cuza drept domnitor al Principatelor Unite (1859) și Legea rurală din 1864 (reforma agrară). La circa 75 m depărtare, în fața aceluiași Palat Universitar, se află statuia istoricului Alexandru D. Xenopol realizată de sculptorul Constantin Baraschi la 1938.

Statuia lui Mihai Eminescu. Au trecut câteva zile de la data de 15 iunie, zi din 1889 când poetul s-a stins din viață la București. Pe același bulevard Carol I, în fața Fundațiunii Universitare „Regele Ferdinand I” (actuala Bibliotecă Centrală Universitară „Mihai Eminescu” ), se află o impunătoare statuie de peste 3 m înălțime dedicată poetului. Ales în urma unui concurs de proiecte sculptorul de origine cehă Ioan Schmidt-Faur realizează statuia în anul 1929. Ansamblul statuar domină bulevardul, pe lateralele soclului fiind amplasate alte două întruchipări din bronz: „Filosofia” și „Poezia” . Mi-a atras atenția unul din basoreliefurile de pe soclu care înfățișează o tânără aspirând spre Luceafăr. Vis-a-vis vedem statuile Voievozilor, monumente de piatră care trebuia initial așezate în jurul cupolei Fundației Regale (s-a renunțat din cauza greutății lor). Azi avem 4 perechi de statui realizate de cunoscuți artiști plastici: Dragoș Vodă și Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul, Petru Rareș și Ion Vodă cel Viteaz, Vasile Lupu și Dimitrie Cantemir.

Șarja cavaleristului în atac. Întrucât suntem în zona Copoului aș menționa și acest grup statuar realizat pe cheltuiala ofițerilor și ostașilor care au luptat în Primul Război Mondial. Cunoscut și sub numele de „Monumentul eroilor Diviziei II Cavalerie” și realizat de sculptorul Ion Dimitriu-Bârlad ansamblul este impresionant. Privit dintr-o latură vedem un cavalerist călare în plină goană pe câmpul de luptă, iar dacă privim cealaltă latură descoperim lipită de trupul ostașului însăși „Victoria” , un personaj feminin care îl însoțeste și în însuflețește pe cavalerist în luptă. Mai multe basoreliefuri amplasate pe soclu relatează în bronz lupte celebre la care a participat arma cavaleriei, printre care și „Șarja de la Prunaru” (vezi impresii). Am aflat ulterior că în soclul monumentului se află un osuar.

Statuia lui Ștefan cel Mare. Ne deplasăm în altă zonă a orașului Iași, în fața Palatului Culturii unde admirăm frumoasa statuie a domnului moldovean, operă din 1881 a sculptorului francez Emmanuel Fremiet. Proiectul fusese pornit cu vreo trei decenii înainte, proiectul fiind întocmit de Gheorghe Asachi (detalii care au fost respectate în general și de sculptorul francez). Statuia ecvestră este amplasată în fața fostelor curți domnești și în apropierea bisericii ctitorite de domnitor „Sf. Nicolae - Domnesc” . Domnul Ștefan cel Mare e înfățișat cu barbă, coroană pe cap și sceptru în mână, călare pe un bidiviu cea are hamurile pecetluite cu stema Moldovei, capul de bour. Pe lateralele soclului din marmură roz de Carrara am găsit două expresive basoreliefuri din bronz reprezentând două bătălii importante: cea de la Podu Înalt și cea de la Codrii Cosminului. Imaginea de ansamblu a statuii ecvestre de peste 4 m înălțime având în spate frumoasa clădire a Palatului Culturii e deosebită; nici un vizitator al Iașului nu ratează o fotografie lângă această statuie-simbol.

Statui pe bulevardul pietonal Ștefan cel Mare. Pornind din Piața Palatului pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt descoperim mai multe monumente statuare valoroase pentru cultura românească. Mai întâi ne oprim la statuia Mitropolitului Dosoftei situată lângă Casa Dosoftei (vezi impresii), filială a Muzeului Național al Literaturii Române din Iași. Mitropolitul Dosoftei este înfățișat de către sculptorul Iftimie Bârleanu în postură de dascăl, răspânditor de cultură. La nici 100 m distanță vedem statuia lui Gheorghe Asachi, marmura albă modelată de sculptorul Ion Georgescu la 1890 prezentându-ne pe faimosul om de cultură moldovean așezat pe un jilț. Nici de pe soclul acestei statui nu lipsesc două frumoase basoreliefuri. Ca fapt inedit am citit că la baza soclului se află caseta metalică cu osemintele lui Asachi și ale soției sale.

În fața Primăriei Iașului se află bustul lui Vasile Pogor, primar al orașului, chiar ministru al Cultelor și Instrucțiunii Publice, membru fondator al Societății „Junimea” și al revistei „Convorbiri Literare” . Peste drum, în fața Catedralei Mitropolitane vedem un fel de stâlp metalic ornamentat – este fântâna lui Hodocin din 1851, un inginer din Moravia care realizează la mijlocul veacului al XIX-lea sistemul de alimentare cu apă a Iașului. Cișmeaua din fier forjat e realizată în stil gotic, bazinul care o găzduiește fiind situat chiar deasupra noului Muzeu Mitropolitan (vezi impresii).

Statuia lui Vasile Alecsandri. Cine se plimbă prin această zonă centrală a Iașului va trece negreșit pe la Teatrul Național în fața căruia admirăm statuia cunoscutului poet, dramaturg, om politic. Conducător al teatrului care mai târziu îi va purta numele va scrie nemuritoarele comedii având în prim plan pe Coana Chirița. Sculptorul Wladimir Hegel realizează statuia în 1906 și cele două basoreliefuri laterale („Peneș Curcanul” și Juna Rodica” ). Impactul vizual e deosebit având în vedere amplasamentul și decorul de fundal – clădirea teatrului. În spatele teatrului se află statuia lui Miron Costin, operă din 1888 a aceluiași sculptor polonez, Hegel. Pictorul Nicolae Tonitza considera statuia cronicarului drept cea mai reușită statuie inaugurată pe pământ românesc.

Statuia lui Alexandru Ioan Cuza. Închei acest periplu printre chipurile de bronz ale Iașului, deși el poate continua cu multe alte exemple, cu monumentul închinat lui Cuza Vodă din Piața Unirii. Controverse politice au amânat amplasarea statuii în anul 1909 când se serbau 50 de ani de la Unirea din 1859, monumentul fiind dezvelit abia în anul 1912 pe amplasamentul actual, loc unde s-ar fi jucat pentru prima dată „Hora Unirii” . Ansamblul statuar de peste 6 m înălțime a fost realizat de sculptorul italian Raffaello Romanelli, personajul principal – domnitorul Al. I. Cuza – fiind înfățișat în uniformă militară princiară. Personajele secundare sunt reprezentate de patru colaboratori apropiați ai domnitorului Principatelor Unite: Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, generalul Ioan Em. Florescu și Nicolae Crețulescu.

Concluzii. Statuile presărate în piețele orașelor, în fața unor clădiri reprezentative, în ronduri și intersecții îmbogățesc zestrea culturală a comunității și aduc la lumină fapte istorice și nu numai. De multe ori trecem indiferenți pe lângă ele, alteori le căutăm pentru valoarea culturală sau pentru simbolistica lor. Citind materiale documentare descoperim că multe au fost contestate, autorii acuzați că de fapt au reutilizat alte sculpturi sau personajele nu seamănă cu realitatea. Multe monumente au trecut prin momente tensionate, au fost translate sau chiar mutate în alte zone. În spatele fiecărui monument stă o poveste interesantă, dar nu vom reuși să le descoperim pe toate. Să ne bucurăm de frumos...

Alegeri inspirate!

P. S. Fotografiile sunt din 2015 și 2017.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.06.20 11:19:24
Validat / Publicat: 19.06.20 12:38:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 1539 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Obeliscul leilor, teiul și bustul lui Eminescu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Lucien
[19.06.20 12:53:57]
»

Excelent subiect și realizare. ​Ieșean sadea nu prea am fost, dar student la Universitatea Al. I. Cuza, cea mai veche din țară, sigur am fost. Statuile din fața Universității (corpul principal, numit și” A” ) și anume cele ale lui Kogălniceanu și Xenopol, aveau diverse interpretări din care îmi aduc aminte acestea:

Kogălniceanu, cu brațul întins: - Ia uite la studenții ăia cum chiulesc!

Xenopol, scriind la un pupitru: - Nu vă faceți griji, i-am notat eu! ​​

adsoPHONE
[19.06.20 14:20:34]
»

Pentru webmaster, în legatură cu numele rubricii: forma articulată a numelui orașului este Iașul (fără i între ș și u). Sau Iașii. O căutare pe net, Iașul sau Iașiul, poate aduce lămuriri.

mishu
[19.06.20 14:35:43]
»

@profgpopa:  Recunosc cinstit ca nu știam asta ​​și așa am mai aflat și eu câte ceva. Mulțumesc frumos.

mishu
[19.06.20 14:45:04]
»

@tata123:  Am citit articolul acasa însă nu am avut timp și de ecou, acum însă in tren profit de OBB wifi așa ca am ceva timp. Prima data am ajuns la Iași acum +40 ani, intr-o excursie cu Scoala, când profesorii erau interesați sa le arate elevilor ce este important, așa ca principalele obiective ale orașului le știu de atunci. Cum totuși și profesorii erau tot oameni și uneori puși pe sotii, când mergeam spre parcul Copou ne-au spus ca au ascuns sub o piatra mare patru lei și cine ii găsește sunt ai lui. 4 lei poate ca nu erau o suma mare, însă era amuzamentul de a găsi ceva și nu ne-am dat seama chiar din prima ca este o gluma.  

Și mie îmi plac statuile mai ales când citesc și o explicare a lor. Normal, dacă este vorba doar despre un bust sa spunem, este simplu. In următorul articol am doua monumente interesante, unul a fost simplu sa îl povestesc, cel de-al doilea are o poveste ceva mai lunga, și am evitat povestirea, dar cel puțin am citit-o eu.

Felicitări, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[19.06.20 19:49:01]
»

@tata123: Foarte interesant ca şi celelalte 3-4 pe care le-ai scris despre Iaşi.Primăvara asta aveam programat să fi mers două zile la Iaşi că n-am văzut Palatul Culturii decât în exterior fugitiv acum -5-6 ani. Pandemia asta mi-a tăiat aripile, mi-a adăugat câţiva ani în plus din cauză că am stat prea mult în casă, mi-am ieşit din ritm cum s-ar spune şi probabil că aşa rămâne. Am noroc că mai găsesc fotografii din excursiile făcute cu ani în urmă şi-mi mai ostoiesc dorul de drumeţii. Tot îmi spun că trebuie să ştii să renunţi dar natura umană mai răbufneşte câteodată. Te-am felicitat?  Te felicit şi acum pentru tot ce citesc scris de tine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.06.20 19:02:51]
»

@Lucien:  În lumea studențească interpretările sunt atât de haioase

Așa cum admirăm și fotografiem monumentele din țări străine, tot așa ar trebui să fim mai atenți la cele de pe meleagurile românești, unele sunt superbe și ne oferă povești interesante.

@Mishu: ​Amintiri, amintiri... E adevărat că dacă nu cunoaștem personajul sau povestea din spatele monumentului e mai greu de înțeles semnificația respectivei statui. Numai bine!

@Michi: ​E greu de suportat o perioadă de restricții, fără călătorii și excursii. Orașele României au în patrimoniu obiective interesante, mai mult sau mai puțin puse în valoare. E greu să le descoperi pe toate... Mulțumesc pentru vizită.  

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.06.20 19:13:32]
»

@profgpopa:  Depinde din ce parte de țară ești Dilema e încă activă, explicațiile curg din ambele părți. Am înțeles că până la urmă se acceptă ambele variante.

Puteți citi aici explicații: desteptarea.ro/iasiul-sau-iasul sau adevarul.ro/locale/iasi/i ... 6873/index.html.

Lingvistul român Eugen Coșeriu a emis un principiu care ar putea tranșa „bătălia”: În lingvistică, vorbitorul este măsura tuturor lucrurilor. Lingvistul nu trebuie să uite niciodată că limbajul funcționează prin și pentru vorbitori, nu prin și pentru lingviști” ​.

Mulțumesc pentru vizită. Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adsoPHONE
[21.06.20 00:58:06]
»

@tata123:  pai, tocmai, si o transeaza fara i.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, Lucien, Michi, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Iașul și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072910070419312 sec
    ecranul dvs: 1 x 1