ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.09.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
PREȚ aprox 100 EUR ?
cu transport AUTOCAR
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Ronda și împrejurimile

NB: Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

Ronda de Andaluzia – unul dintre cele mai spectaculoase locuri pe care le-am văzut

TIPĂREȘTE URM de aici

Ronda a fost una dintre opționalele noastre din Malaga pentru că în timpul documentării am văzut niște poze extraordinar de frumoase de acolo. Am citit apoi că este una dintre cele mai vechi așezări ale Spaniei, care de-a lungul istoriei sale, zbuciumate, de altfel, a fost cunoscută sub mai multe nume. Se află la 750 m altitudine, pe marginea unui canion spectaculos și este înconjurată din toate părțile de munți.

Râul Guadalevin, care străbate Ronda împreună cu Defileul El Tajo, adânc de 120 de m, împarte Ronda în două: partea mai nouă, El Mercadillo și orașul vechi, maur, La Ciudad. Cele două părți sunt interconectate de Puente Nuevo sau Podul Nou (care nu-i atât de nou, totuși), care reprezintă atracția principală a Rondei și probabil cel mai fotografiat loc de aici. De la câteva fotografii cu podul și zona înconjurătoare ne-am ales și noi cu Ronda pe listă.

Am spus în celelalte articole, nu numai din această vacanță dar și din altele din ultima vreme, că ce am citit pe net nu s-a mai potrivit în totalitate la fața locului. Mă refer, în general, la orarele mijloacelor de transport. Dar iată că poate fi și mai rău. Ce citisem cu o seară în urmă la autogara din Malaga, la fața locului fiind, nu s-a mai potrivit a doua zi dimineață când ne-am prezentat la autobuzul pentru Ronda.

În prospectarea noastră de cu o zi în urmă, și la autogară dar și la gară pentru tren, am constatat că avem un autobuz la ora 9 și altul la 10,30 sau un tren la 9,45. Pentru tren durata era de 2,5 ore iar pentru autobuz 2,45 ore, deci similar. Noi n-am înțeles nici în ruptul capului cum pe 95 de km poți să faci aproape 3 ore. Dar citisem că la un moment dat o să intrăm în munți și serpentine și am presupus că acolo s-o merge cu 10 km pe oră, că altă explicație nu aveam. Nu înțelegeam însă ce problemă avea trenul.

În fine, ne-am prezentat a doua zi mai devreme la gară/autogară ca să vedem cum jonglăm cu trenul sau autobuzul. Dar surpriză. Autobuzul de ora 9 nu mai circula, iar compania Damas vindea bilete pentru Ronda doar la 10,30 (12,80 EUR/biletul). Ni s-a părut cam târziu și ne-a luat groaza numai când ne-am gândit că 10,30 plus 3 ore drumul, așa cum ni se spusese, ajungeam la 13,30 în Ronda și ar fi însemnat că nici nu-i dădeam bine bună-ziua că trebuia să plecăm înapoi, alte 3 ore.

Fuga la tren să-l prindem pe cel de 9,45, tot câștigam ceva timp, aproape o oră. Dar surpriză și aici. Nu mai mergeau nici trenurile spre Ronda însă mare șansă am avut că RENTE (CFR-ul lor) punea la dispoziție un autobuz pentru Ronda, chiar mai devreme cu 5 minute. Biletul ne-a costat 12 EUR pe sens, deci 24 EUR dus-întors de persoană.

Bucurie mare pentru că nici vorbă de 3 ore până la Ronda. Am făcut doar 1,20 ore, și la dus și la întors, drumul a fost frumos și nu știu de care serpentine se vorbește pe net pentru că nouă nu ni s-a părut un drum de munte greu.

Autobuzul ne-a lăsat la gara din Ronda (care este aproape de autogară) și ca de obicei, primul lucru pe care l-am căutat a fost punctul info, până la care am făcut aprox 10 minute, pe jos, de la gară. După ce am avut o hartă în mână ne-am dat seama că și tot ce avem de făcut prin Ronda este de mers pe jos.

Dar până să ajungem la punctul infoturistic am trecut prin Plaza Merced, unde se află o biserică foarte frumoasă, Iglesia de la Nuestra Senora de la Merced, care din păcate a fost închisă și la dus și la întors. Ne-am mulțumit cu o sesiune foto pe lângă ea, este foarte aspectuoasă.

Imediat după această biserică am ajuns la Plaza del Toros și Arena din Ronda. Cu toate că se vizita și foarte mulți turiști se îndreptau spre porțile de intrare, noi am trecut pe lângă ea pentru că tocmai fusesem la corida din Sevilla și eram pe deplin lămuriți despre cum arată o arenă. Condiția la spectacolul din Sevilla a fost să ajungem cu o oră mai devreme, ceea ce ne-a permis să vizităm arena prin toate ungherele ei, așa că încă una, așa de repede, nu a mai reprezentat o opțiune pentru noi.

Dacă aveam tot timpul din lume ne-ar fi tentat Museo Taurino din interiorul arenei, pentru că ne-ar fi plăcut să revedem haine de toreadori, dar tentația de a vedea altceva în Ronda a fost mai mare. Pentru eventualii amatori, spectacolul de coridă din Ronda are loc în septembrie.

Cam de aici, după Plaza del Toros a început aglomerația. Zeci, sute de turiști, grupuri-grupuri, ieșeau de pe toate străduțele și se îndreptau spre același loc ca și noi pentru că de acolo începe circuitul turistic prin Ronda.

Vorbim de Grădinile Alameda del Tajo, cândva o pădure, care sunt situate intre Piaţa Toros şi malul Răului Tajo. Pe cinci alei paralele, terasate, sunt pasarele și puncte de belvedere, dar și o mulțime de arbori protejați sau alte specii vegetale. La capătul grădinilor este cel mai frumos punct de belvedere, un balcon care iese din stâncă.

Grădinile se alungesc spre sud cu aleea Paseo de Blas Infante dar înainte de a ajunge pe marginea stâncii pentru vederi superbe asupra văii Tajo, am trecut printre 2 monumente dedicate lui Ernest Hemingway și Orson Welles, două personalități îndrăgostite de Spania, coride și Ronda.

Punctul infoturistic din această zonă este destul de mare și acolo erau mai multe persoane care dădeau relații. Noi am luat o hartă și am povestit cu o negresă foarte simpatică cam ce puteam să facem 7-8 ore, câte aveam la dispoziție, până urma să revenim din nou la autobuz. Am fost asigurați că în atâtea ore avem timp să facem tot traseul turistic din Ronda și să trecem pe la toate punctele de interes, fără să ne ducem și să ne întoarcem pe același drum, ci făcând un circuit. Chiar dacă la unele obiective n-o să putem zăbovi atât cât ne-am fi dorit sau pe lângă unele urma doar să trecem.

Aleea Blas Infante pe care pornisem s-a terminat la Puente Nuevo (Podul Nou) , de unde ai cea mai spectaculoasă priveliște spre văile râului Tajo. Nou este doar prin comparație cu celelalte două poduri care traversează râul Guadalevin și Defileul El Tajo și anume: Podul Roman (Puente San Miquel) din perioada romană și Podul Vechi sau Arab (Puente Viejo) , din perioada arabă. Puente Viejo este cel mai vechi și cel mai mic dintre cele trei poduri care se întinde deasupra canionului El Tajo și astăzi este destinat doar traficului pietonal.

Podul Nou și casele albe, tipic andaluze, care au fost construite în buza prăpastiei, au fost pentru noi principalele atracții din Ronda. Podul a fost finalizat în sec 18, după 40 de ani de construcție și multe victime. La mijlocul arcadei centrale este o fereastră de la o cameră care a fost închisoare și loc de tortură în timpul războiului civil, când cei capturați erau torturați pe acest pod sau aruncați în prăpastie.

Pentru fotografii spectaculoase ar fi trebuit să coborâm până la baza podului pe câteva sute de scări, imediat la dreapta, după ce l-am traversat, unde este și o cascadă. Noi am zis să apucăm să facem tot circuitul și să vedem și restul și ne întoarcem la finalul zilei, dar nu am mai apucat. Cu o hartă în mână o să vedeți că circuitul prin Ronda maură nu este așa mare, sunt mai multe obiective trecute pe ea, dar de interes major nu sunt chiar toate. Aflasem de la punctul info care sunt monumentele către care nu merita să ne îndreptăm pentru că urma să găsim doar niște ruine sau faptul că la Palatul Congreselor era la data aceea o expoziție temporară care pe noi nu ne interesa, așa că am ocolit o parte dintre obiectivele neînsemnate.

După ce am traversat Podul Nou am trecut prin Grădinile Cuenca în terase orizontale, conectate prin scări, cunoscute și ca grădina La Mina, construite în anii '70 odată cu înfrățirea localităților Ronda și orașul istoric fortificat, Cuenca. Grădinile au fost renovate între 2010 și 2016 și sunt frumoase. Ne-a plăcut plimbarea prin ele și vederile către cele 3 poduri. Există o diferență de nivel între intrare și ieșire și prin ele am ajuns la Podul vechi și apoi la podul arab.

În zona podului arab este o biserică din sec 16 Iglesia de Padre Jesus în fața căreia este o fântână unde ne-am refăcut rezervele de apă.

Băile arabe erau la pachet cu alte două obiective și pentru un bilet combinat de 8 EUR puteam să vedem Palatul Congreselor și Palatul Mondragon. Numai că la Palatul Congreselor din zona Podului Nou era o expoziție care nu ne interesa iar celelalte două băile și Palatul Mondragon costau fiecare câte 3,5 EUR.

Băile sunt foarte bine conservate și a fost interesant să urmărim un filmuleț în care am văzut cum erau organizate (cu recepție), cele trei camere pentru baie, prin ce sistem încălzeau apa de la rece la potrivită sau fierbinte, care era circuitul și cum se foloseau. Am avut din nou o confirmare că nu noi am inventat roata.

De la băile arabe am trecut printr-una din cele 3 porți de acces în orașul maur, Puerta Felipe V de unde am avut din nou o panoramă asupra vechiului cartier maur, a băilor arabe, de unde tocmai plecasem și asupra celor două poduri Puente Romano și Puente Viejo. Am mers pe scări și zidurile cetății, cu multe opriri pentru priveliști, am trecut și prin Puerta Murallas de la Xijara și am ieșit în Plaza Rueda Alamedo. În zona asta semicirculară, înconjurată de ziduri de apărare, erau numai terase și o biserică. Am intrat și noi în Iglesia del Espiritu Santo și am urcat în turn pentru 1 EUR și o vedere de sus a orașului. Dacă mergeți pe zidurile orașului ca și noi nu vă recomand urcarea în turn, aveți câte vederi vreți de pe ziduri.

În Plaza Duquesa de Parcent se află principala catedrală a Rondei, Iglesia Santa Maria la Mayor (Sfânta Maria Mare) care ne-a cam păcălit puțin. Dacă nu ar fi avut turnul n-am fi zis că este o biserică. Interiorul este deosebit de frumos. Am urcat și aici în turn pentru o vedere panoramică asupra Rondei.

În piață mai este Primăria din Ronda, o clădire lungă și foarte frumoasă, cu multe arcade și multe terase, unde am fi vrut să ne oprim pentru masă dar harta ne spunea că mai avem ceva de mers până să închidem circuitul și nu ne-am îndurat.

Puțin mai departe am ajuns la Palatul și Muzeul Mondragon unde am găsit o combinație de stiluri arhitectonice și am recunoscut Mudejar-ul maurilor. Palatul Mondragon vine din epoca de aur a Rondei și a fost reședința unui mare rege maur. În muzeu sunt expoziții care ne arată viața oamenilor din această zonă geografică, cum făceau agricultură și creșteau animale, cum trăiau, în ce bordeie, cum și le construiau (foarte interesant), cum au devenit fierari, ș. a. m. d.

Casa San Huan Bosco este un palat modernist construit mai aproape de zilele noastre (sec 20), care a aparținut unei familii puternice din zonă (Granadinos) și care a cedat-o unei Confederații. Colecții de ceramică, decorațiuni cu plăci de nisip, o mobilă foarte frumoasă din lemn de nuc și tapiserii din sec 19, o grădină drăguță, așezată ca și casa chiar pe marginea stâncii, cu mulți trandafiri și ronduri de flori. Ne-ar fi părut rău să nu vedem toate astea.

Toată ziua am răbdat de foame la Ronda disperați că n-o să ajungem să închidem circuitul. Am mai luat o înghețată, am mai ronțăit o fructă dar nu ne înduram să ne așezăm la masă. După ce am văzut și Palatul Mondragon și Casa San Huan Basco, foarte aproape una de alta, din grădinile Palatului Mondragon se vedea o terasă. Nu prea apetisantă la intrare dar am zis să aruncăm un ochi și măcar să bem ceva pentru că era foarte cald și simțeam nevoia să ne și odihnim puțin.

Dar terasa MarujaSimon este exact unul din locurile acelea deosebite pe care le căutăm în drumurile noastre. Așezat pe o margine de stâncă, este un loc dumnezeiesc. Toate mesele erau ocupate, abia am reușit să găsim una mai retrasă și ne-am relaxat în acest loc de parcă am fi dormit o jumătate de zi.

Tânăra frumoasă care ne-a servit era însăși patroana locului și ne-a garantat că totul este tradițional și proaspăt, cu ingrediente din grădina lor. Pentru că nu aveam timp să așteptăm niște feluri care durau, am mâncat la sugestia ei Migas, o specialitate tradițională, un fel foarte sățios cu crutoane mici amestecate cu slăninuță, un ou ochi și niște ardei copți deasupra. Am băut un vermut al casei, bere și o altfel de sangria. Ne-a plăcut mult de tot la terasa asta, intrați dacă ajungeți în Ronda, o să vă placă.

Circuitul nostru s-a terminat în Plaza de España unde am mai mâncat o înghețată și am băut o bere la foc automat. De când am coborât din autobuz și până ne-am urcat la plecare noi am avut la dispoziție 8 ore. Mi-ar fi plăcut să mai avem măcar una-două. Aș mai fi vrut să coborâm la Podul Nou jos, în defileu și să fi stat mai mult la terasa Marujei de pe stâncă, un loc absolut minunat, sau să bem o bere la oricare dintre terasele din cochetele piețe prin care am trecut.

Dacă asociezi Ronda cu Puente Nuevo și zona înconjurătoare pentru care este renumită, atunci poți s-o vezi în 2-4 ore. Dar plimbarea pe ziduri mie mi-a plăcut maxim, bisericile sunt frumoase, piețele te îndeamnă să te oprești, podurile și grădinile sunt spectaculoase, ceea ce înseamnă că o zi, cât mai lungă, ar fi ideală pentru Ronda.

selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

---
Trimis de Aurici in 09.09.19 17:49:22
Validat / Publicat: 09.09.19 19:07:18
VIZUALIZĂRI: 1697INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 84500 PMA (din 64 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster [09.09.19 19:10:12] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tripyy [09.09.19 19:28:26] »

@Aurici:

Foarte frumoasa incursiunea voastra in aceasta parte a Andaluziei. Am votat cu placere.

Parca imi pare rau ca nu i-am facut si noi loc in excursia noastra de anul trecut.

Referitor la transport, din cate in amintesc din documentarea mea, era si comapania Alsa care opereeaza pe aceasta destinatie.

Noi numai cu ei am călătorit, adica nu am folosit trenul.

Si as mai avea de adaugat faptul ca au un ghiseu si in zona portului, fix in statia de autobuz. De acolo noi am solicitat si am primit orarul autobuzelor. Le zici destinatia si ziua care te intereseaza si ei iti printeaza pe un bon gen bon de supermarket. In functie de numarul curselor e f f lung sau mai scurt. Sper sa nu ma insel, dar aveau si pretul trecut.

webmaster [09.09.19 19:28:52] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Aurici [09.09.19 21:36:44] »

@webmaster: Mulțumesc mult, seară faină!

@tripyy: Mulțumesc pentru vizită și completări. Sunt prea multe de făcut în Andaluzia ca să reușești să le faci pe toate într-o singură vacanță. Așa că poate ne reîntoarcem. Și noi, și voi.

Cu Alsa am mers de la Malaga la Sevilla. Aș fi vrut eu cu Alsa pentru că ne-a plăcut foarte mult dar pe Ronda nu opera decât Damas în perioada în care am fost noi.

Așa am zis și eu că am primit orarele pentru autobuze de la punctul info din port. Acu că ai zis mi-am amintit și de ghișeul din stația de autobuz, vecin cu un punct al agenției City Expert, de unde ne-am luat una din excursii. Numai că având în vedere experiențe triste cu orarele astea de pe net, ne-am dus și la autogară să verificăm. Și exact asta s-a întâmplat. Orarele nu coincideau în totalitate, ba mai mult, a doua zi când ne-am prezentat la autobuzul de 9 care era în orar, el nu a mai mers. La fel, trenul despre care aflasem cu o seară în urmă că va circula, a fost înlocuit cu un autobuz, cu care am mers și noi, de fapt. Până la urmă lucrurile s-au legat bine în cazul nostru, dar am vrut să subliniez faptul că este important să verificăm info de pe net ca să nu avem surprize prea neplăcute.

Mulțumesc încă o dată pentru vizită și ecou, vară/toamnă frumoasă în continuare!

Michi [09.09.19 22:37:07] »

Am vizitat Ronda ca excursie opţională pentru seniori în Marbella. Într-adevăr Puente Nuevo, construit in sec. XVIII si care leaga cele doua parti ale oraşului tăiate de către râul Guadalevin- este foarte impresionant datorită canionului îngust deasupra căruia este construit. De sus de pe pod piveliştea panoramică este unică pentru că ai senzaţia ca locuinţele construite in pereţii abrupţi ai stâncilor urmează să se prăvălească in apele involburate ale râului. Înafară de arena din Plazza de Torros am văzut şi muzeul inaugurat în 1785 de marele toreador Pedro Romero, al cărui costum este expus într-una din săli. In muzeu se pot vedea machete ale coridelor celebre cât si o sală cu armele folosite din Evul Mediu până acum. In arenele din Ronda au fost sacrificaţi dealungul timpului peste 600 de tauri. Aici funcţioneaza din sec. XVIII si Scoala regala de călărie ale cărei rădăcini coboară în Evul Mediu timpuriu si care iniţial putea fi urmată numai de tinerii de origine nobiliară.

Yolanda [10.09.19 08:06:58] »

@Aurici: îmi place Spania, de aceea citesc cu mare placere rw-urile despre ea. Am vizitat o parte din ea în 2011 si 2012 (pe atunci nu scriam pe AFA) si citind acum aceste rw-uri mi se face dor de ea, dar nu e pe lista de anul acesta si nici pe urmatorul...

Pâna ajung din nou acolo ma delectez cu frumoasele review-uri scrise de o talentata colega AFA...

maryka [10.09.19 10:17:28] »

M-ai lăsat fără cuvinte... citind toate aceste articole despre Spania, cred că am făcut deja o pasiune... fără să fiu acolo! Plus alte articole ale unor alte colege talentate, despre alte zone mai spre nord...

Și mă gândesc că mai am doar încă două zile...

Felicitări! Absolut superb! Iertată-mi fie expresia!

Iar pozele... te fac să „îți iei zborul” !

RoxanaGRS [10.09.19 12:45:47] »

Superb! Și mie mi-a plăcut teribil acest orășel andaluz. Din păcate noi n-am avut atât de mult timp la dispoziție pentru că l-am combinat în aceeași zi cu Setenil de las Bodegas, o altă minune andaluză. Am fost foarte impresionați de Podul Nou și de grădinile terasate, de casele dispuse pe buza prăpastiei... Și datorită ție am mai cutreierat pe străduțele Rondei. Foarte faină și terasa Marujei.

Apropos de Podul Nou, după întoarcerea din excursie, la birou, o colegă avea pe desktop taman o poză cu Podul Nou din Ronda. " Ce frumos... știi unde e asta? " am întrebat-o. " Cred că prin Asia pe undeva. " Când i-am spus că e în Andaluzia nu i-a venit să creadă. " Există asemenea minuni în Europa? " O, da...

Te felicit! Foarte inspirată alegerea excursiei la Ronda.

Aurici [10.09.19 17:14:27] »

@Michi: Sărumâna, Mama Michi. Citesc aproape întotdeauna ce s-a scris despre locurile pe care le vizitez și eu, imediat ce mă întorc din locul respectiv. Cunoscând locul, văd altfel decât aș face-o înainte de plecare. Așa că, știu că ați fost la Ronda și că ați scris.

După cum spuneam, arena din Ronda nu ne-a mai interesat pentru că fusesem la corida din Sevilla, dar mi-ar fi plăcut să vedem haine de toreadori la muzeu.

Multă sănătate, numai bine și te așteptăm cu povești de călătorie.

@Yolanda: Mulțumesc, Yolanda, pentru apreciere. Și eu am visat la Spania mai demult, doar că am zburat târziu, iar când am început s-o fac am luat-o în ordinea duratei zborurilor. De parcă ar fi contat că mergi o oră sau patru, dar deh, nu te poți pune cu fobiile oamenilor.

Mă bucur dacă ți-am produs nostalgii. Spania este inepuizabilă și ne mai așteaptă.

@maryka: Păi, ia-ți zborul, te invidiez. Când toată lumea a terminat cu vacanțele pe anul ăsta tu încă mai pleci. Nu e prea corect. Abia te aștept cu poveștile, dintr-o parte a Spaniei în care eu am fost parțial.

@RoxanaGRSi: Am vrut să combinăm și noi casele în stâncă de la Setenil cu altceva dar nu ne-a ieșit. Iar pe Ronda am vrut s-o avem singură într-o zi din cauza informației eronate că s-ar face aproape 3 ore pe drum, adică aproape șase dus-întors.

Am încercat să închiriem o mașină ca să nu mai depindem de orarele autobuzelor numai că la fața locului ni s-a părut prea scump.

Faină rău, terasa Marujei!

Da, Europa ascunde multe minuni. Și câte altele în lumea asta! Să sperăm că o să vedem și noi cât mai multe dintre ele.

Vă mulțumesc, fetelor, pentru comentariile voastre. Vacanțe plăcute la norocoși, zi faină tuturor!

Alex_Macedo [19.09.19 20:35:37] »

Eu am... leşinuri, când vine vorba de Spania. De la 18 ani am avut un coup de foudre, cu meleagurile acestea. Spania, a fost şi este iubita care mă surprindea, surprinde la fiecare vizită şi parcă de fiecare dată, costumată de petrecere.

De aceea...

Îmi place când un review aduce respect unei ţări atât de, dătătoare de imagini, când documentarea este temeinic făcută şi când autorul îşi respectă cititorii!

Un review, în care autorul a facut tot ce este posibil să ne simţim lejeri în citirea lui...

Bravos!

Aurici [20.09.19 11:33:56] »

@Alex_Macedo: Păi mi se par justificate leșinurile, dacă este vorba despre Spania. Îmi pare rău că eu am descoperit-o mai târziu pentru că, din păcate, zbor doar de câțiva ani și înainte de acest sejur mai fusesem doar la Barcelona. Dar nu este timpul trecut, sper să recuperez, pentru că într-adevăr ai rezumat foarte bine. " Costumată de petrecere" mi se pare expresia excelentă pentru Spania.

Și mulțumesc foarte mult pentru comentarii. Îmi plac lucrurile simple și intenția mea pe aici este să transmit cât mai clar. Dacă cineva îmi și confirmă asta nu pot decât să consider misiunea îndeplinită.

Muchas gracias, buen dia!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alex_Macedo, Aurici, maryka, Michi, RoxanaGRS, tripyy, Yolanda
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.11054110527 sec
ecranul dvs: 1 x 1