ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
?

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Ronda și împrejurimile

Ronda, floarea de colț a Andaluziei

TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă aş spune că de mic copil am dorit să văd Ronda mi s-ar lungi nasul ca lui Pinocchio. Adevărul este că am aflat de ea abia când am început să mă documentez despre Andaluzia. Am trecut pe listă din prima Sevilla, Cordoba, Granada, Malaga, iar Şefa a avut ideea cu Caminito del Rey. Idee de şefă. Ați văzut ce traseu interesant este acolo (daca nu, cititi review-ul vezi impresii). Deci trebuia să aduc şi eu ceva. Iar când am văzut imaginea cu Puente Nuevo am ştiut că şi acolo vom merge.

Am pornit din Malaga, unde aveam cartierul general, cu singurul tren care este dimineața, pe la 10. Trebuia să facă mai puțin de două ore şi plini de speranță am tot aşteptat să ajungem la Ronda. Dar nu ştiu ce fel de probleme a avut mecanicu' de pe locomotivă, că am ajuns abia pe la 1. Deci o oră întârziere la un drum de două ore. Şi noi strâmbăm din nas când întârzie personalul de la Baia Mare.

Cum ne mai rămăseseră doar patru ore de stat în oraş am luat startul spre Plaza de toros, cu o normală oprire în Plaza Merced (Piața Milei). Nu mă gândeam că voi găsi biserica deschisă, dar vroiam măcar o "vedere generală" să prind cu camera. Aşa s-a şi întâmplat, câteva fotografii, față şi profil, şi continuăm spre stadionul unde joacă Escamillo. Arena din Ronda nu este cea mai mare, nici cea mai veche, nici cea mai celebră, totuşi sute de vizitatori îi trec pragul zilnic. Inaugurarea ei, în mai 1784 n-a fost prea fericită, o parte din tribune prăbuşindu-se, astfel că după un an, la 19 mai 1785 are loc o a doua inaugurare, cu mai mult fast. Se spune că ar fi fost o zi memorabilă pentru iubitorii luptelor cu tauri, doi celebri toreadori, Pedro Romero şi rivalul său Pepe Hillo, onorând acest moment. Pentru cine n-a avut ocazia să vadă încă Plaza de Toros din Ronda, să arunce un ochi peste video-clip-ul Take A Bow realizat aici de Madonna, în 1994. Noi am vizitat întâi muzeul arenei, pentru a intra în atmosfera coridelor. Costume de toreadori, şei şi pinteni ai picadorilor, afişe, picturi, toate mărturii ale unei vechi pasiuni spaniole, corida, precum şi o interesantă colecție de arme. Am păşit apoi pe nisipul arenei propriu-zise, rueda, care este într-adevăr cea mai mare din lume (diametru de 66 metri), iar eu am verificat şi panoul după care se ascund actorii când protagonistul principal, el torro, devine prea nervos. Iar la sfârşit, am luat loc în stal, locul de unde se aud uralele.

Fiind duminică multă lume ieşise la plimbare şi ne-am amestecat şi noi printre cei care se înghesuiau spre Paseo de Blas Infante. Panorama este ca un magnet pentru sutele de turişti care vin zilnic şi nici noi nu am facut excepție. Apoi din fotografie în fotografie am luat-o încet de-a lungul prăpastiei către Puente Nuevo, podul aruncat peste defileul El Tajo, format de râul Guadalevin. Masivul pod, deşi se prezintă sub numele de "nou", nu este chiar atât de tinerel, fiind terminat pe la mijlocul sec. al XVIII-lea. Istorii sângeroase sunt povestite că s-ar fi întâmplat aici in zilele războiului civil, atât republicani cât şi naționalişti fiind aruncați în prăpastie.

Noi traversăm însă fără nici un pericol şi trecând în partea veche a oraşului, La Ciudad, ne lăsăm uşor spre stânga, să vedem dacă regele maur este acasă. Nu era, dar poarta era deschisă, aşa că ne-am luat bilete şi am intrat. O curte frumoasă (amenajată acum 100 de ani de Jean Claude Forestier, un maestru grădinar francez) unde se plimbau țantoşi doi păuni, alăturată unei case vechi, părăginite. Cum palatul nu era disponibil pentru vizită (neexistând nici un rege maur, n-avea cine să-i facă reparațiile) am început coborârea în mina de apă. Aceasta este de fapt un puț, săpat la începutul sec. al XIV-lea de prizonieri creştini ai regelui din Ronda, Abomelik şi reabilitat în 1911. Numărul treptelor diferă de la sursă la sursă, şi nici eu n-am avut răbdare să le număr. Atmosfera este umedă, dar e răcoare şi îți mai revii după căldura de afară. Ajunşi la capătul de jos al treptelor, la nivelul apei, ne-a întâmpinat o nouă imagine a defileului, la fel de impresionantă, de data asta văzut de jos. Mai tragic a fost că a trebuit să ne întoarcem tot pe acelaşi drum, dar urcând. Când mai aveam puțin să ajungem sus ne întâlnim cu un francez, care foarte jovial ne-a întrebat dacă mai are mult de mers. Nu puteam să-i stric cheful zicând "doar câteva sute de trepte" aşa ca l-am asigurat că ajunge repede jos.

După ce ne-am tras sufletul după atâtea trepte, am pornit spre Palatul Marchizului de Salvatierra. Din nefericire era duminică după-amiază şi închisese. Fotografiem din mers minaretul St. Sebastian, iar Muzeul tâlharilor nu l-am vizitat, căci intrasem în criză de timp. Am continuat spre Biserica Santa Maria la Mayor. Fără a fi de dimensiunile catedralei din Sevilla sau a Mezquitei, impresionează şi prin interiorul bogat în sculpturi şi prin spectaculoasa turlă care se înalță deasupra pieții. Astăzi, după peste cinci secole de construcții, reconstrucții, modificări, biserica prezintă elemente gotice, renascentiste şi baroce, şi pentru turistul obişnuit este în primul rând o operă de artă, abia apoi un lăcaş de cult.

În timpul rămas la dispoziție am mers la Casa lui Don Bosco. Vila modernistă, construită pe la începutul secolului trecut este o oază de verdeață. De jur împrejur ceramică cu motive arabe, care învăluie pereții, băncile şi scările. În mijlocul terasei suspendate deasupra defileului El Tajo este o fântană rotundă, în care şase broscoi din piatră aruncă apa către centru, fără a deranja grupul de peşti roşiatici. La interior tapiserii din sec. al XVIII-lea şi mobilă masivă din lemn de nuc.

Am mai apucat să degustam nişte produse tradiționale, la o masă pe o terasă umbroasă, dar cu ochii pe ceas şi pe urmă fuguța la gară, să nu pierdem trenul. În concluzie, Ronda este o bijuterie de oraş, dar trebuie să ai timp pentru a o admira în linişte.

Să aveți un drum frumos în față.


---
Trimis de Radu Tudoran in 09.02.16 13:46:04
Validat / Publicat: 09.02.16 14:20:41
VIZUALIZĂRI: 5396INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SPANIA
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37550 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

mishu [09.02.16 14:44:07] »

O destinatie minunata, care sigur merita avuta in plan. M-am amuzat citind despre turistul francez, asa este de multe ori lumea se intreaba cat mai este pana la destinatie, drumul inapoi nu mai conteaza. Cel mai mult mi-a placut poza 12, sper sa devina poza saptamanii. Iarasi m-am amuzat la poza 11 unde cautam bulina rosie pusa pe cladire.

Michi [09.02.16 15:25:41] »

Frumos review şi de aducere aminte pentru mine. Acum şase ani am făcut o excursie pe Costa del Sol cu seniorii. Printre opţionale era şi Ronda pe care nu regret că am văzut-o, tot aşa pe fugă. Puente Nuevo mi-a făcut o impresie deosebită datorită adâncimii şi îngustimii canionului, pereţilor dăltuiţi în calcar, caselor care păreau că stau într-o rână gata să se prăbuşească. Dacă ar fi să ierarhizez primele zece imagini din lumea văzută de mine având un deosebit impact, cu siguranţă că ar face parte şi Puente Nuevo.

Radu Tudoran [09.02.16 16:42:19] »

@mishu - Este chiar interesant, desi sunt multi vizitatori, casa regelui maur inca arata deplorabil. Si este pacat. Dar sunt sigur c-o sa gaseasca ei o solutie. Eventual cu bani europeni, cum au reabilitat Camino del Rey, care este ceva ce musai trebuie sa vezi daca esti turist adevarat in Andaluzia. Eventual renunti la Gibraltar. Si nu mai cauta bulina rosie, ca sigur s-a scorojit de multa vreme si a cazut Daca turistul era american ii spuneam ca de jos il asteapta liftul.

Radu Tudoran [09.02.16 16:50:52] »

@Michi - Puente nuevo are cel mai mare impact asupra turistilor. Sunt multe de vazut in Ronda, dar pe mine podul m-a convins sa vin. Pacat de timp, ca as fi avut mai multe unghiuri sa fotografiez podul. Si sa am o casa cu vedere spre canion, cum sunt cele din imagine, hotelier scria in CV-ul meu . Iar mancarea a fost o surpriza. Un platouas, cu un salamior, de am crezut ca n-o sa-i ajunga nici Sefei. Si nu numai ca ne-am saturat, dar tocmai seara tarziu am luat cina, fara sa mai simtim ca ne e foame. Nu stiu cum s-a chemat articolul, dar tine de foame si lui Pantagruel.

Carmen Ion [09.02.16 17:09:51] »

@Radu Tudoran - Minunate poze şi un articol bine scris, care mi-a amintit de Ronda, cel mai mare şi probabil cel mai frumos dintre superbele "pueblos blancos" pe care le-am văzut în Andaluzia. Iar El Tajo, canionul de 120 m adâncime, cel mai vizibil de pe Puente Nuevo, este o adevărată minunăţie a naturii care atrage mii şi mii de vizitatori. Înţeleg că nu ai poposit la Meson Carmen - Carmen de la Ronda nu-ţi spunbe nimic?!!

amero CONS. ONORIFIC AFA / SPANIA [09.02.16 17:31:39] »

Da, Ronda, mi-a ramas si mie in suflet. Alaturi de Marbella si Ronda mi-a oferit o zi de neuitat. Ar fi fost o varianta poate mai buna de transport autobuzele care pleaca din autogara Malaga, destul de des. Transportul este foarte comod cu autobuzele lor elegante, curate si cu preturi rezonabile. Imi doresc sa ma intorc in Andaluzia sa vizitez din nou Nerja dar mai ales Ronda. Felicitari pentru rew.

Radu Tudoran [09.02.16 18:52:23] »

@Carmen Ion - Am vazut acum pe harta ca Meson Carmen, o "biblioteca" celebra in Ronda, e prin piata catedralei. Am fost acolo, ai citit in review, dar nu m-am putut apropia de nici o astfel de institutie, pentru ca desi era pe la ora trei, era plin de turisti si n-am gasit nici o masa, pardon birou, libera, ca sa citim ceva. De acea am ales o terasa intr-o curte, cu umbra, servire ireprosabila, si mai ales mancarea si bautura bune. De-ale locului. Spiritual, m-am simtit complet refacut. Pana spre seara, la Malaga, cand am citit alte volume, tot "literatura" spaniola. Mai citisem intr-un review, foarte bun, despre alt "pueblos blancos", sub o stanca (neagra, dar fara castel"), unde si biblioteca avea pietroiul drept acoperis. Chiar ca era de palmares. Dar n-a vrut Sefa sa mai inchiriem masina. Pacat.

Radu Tudoran [09.02.16 19:07:35] »

@amero - Am folosit si autobuzul, spre Granada. Transport civilizat, foarte comod. De altfel, la patiseria autogarii (o recomand la toata lumea) faceam check-in-ul de dimineata (cafea, senvis, prajitura), ca nu luasem si breakfast la hotel (buna idee. A mea, desigur). La Nerja n-am ajuns, din pacate. Iar Marbella am vazut-o din autobuz, cand am plecat spre Gibraltar. Dar scurta privire, din viteza, nu m-a convins de loc. Poate daca dezvoltam subiectul descopeream altceva. Ce-i drept, Marbella era pe locul noua in topul prioritatilor. Si in sapte zile... Oricum, Andaluzia si Toscana sunt pe primele locuri in topul preferintelor mele, peste Olanda, Germania, Austria, Franta, Elvetia, Anglia. Deci cu o concurenta serioasa. In Toscana am apucat sa ma intorc, sa continui explorarea, asa ca poate si cu Andaluzia...

artemisa24 [11.02.16 12:44:38] »

Superbe poze. Felicitari... Eu, din pacate nu am ajuns in Ronda desi tare mi-as fi dorit. am "pierdut timpul" cu Gibraltarul...

Radu Tudoran [11.02.16 16:11:34] »

@artemisa24 - Cunosc sentimentul. Mult mai bine era daca evitam Gibraltarul si mergeam la Cadiz. Sa speram ca ne vom intoarce in frumoasa Andaluzia, caci cu toti am lasat cate ceva nevizitat. Sefa facea planuri de intoarcere inainte sa parasim Malaga. Dar nu ezita sa te duci pe Camino del Rey. Vezi ca am facut un review cu el. Uita-te la poze si o sa-l treci in cap de lista.

ileanak [19.02.16 11:44:42] »

Mi-a placut enorm sa citesc randurile scrise de tine, mai ales ca iubesc Spania enorm si anul asta, descoperind Caminito del Rey pe net am decis in 2 minute ca trebuie sa merg acolo. Am facut cercetari... tot pe net si asa am descoperit review-ul tau care mi-a placut si mi s-a parut util. Vreau sa fac acest drum cu parintii mei pentru care sa zicem nu toate firmele de asigurari mai vor sa incheie asigurari .

Te rog daca imi poti spune cum ai obtinut intrarile pentru Caminito del Ray si cu cat timp inainte?

Multumesc!!

Michi [19.02.16 12:31:53] »

@ileanak -Ti-am trimis PM unde să încheie părinţii asigurare ieftină indif. de vârstă

Radu Tudoran [19.02.16 22:22:09] »

@ileanak - Cum s-a anuntat la TV ca s-a redeschis Caminito del Rey am si intrat pe net si am asteptat pana s-au deschis inscrierile. Studiam net-ul de catevea ori pe zi si totusi cand am vazut ca s-au inceput rezervarile jumatate din zile erau ocupate. Dar pe atunci era gratis, asa ca se inscriau multi ca sa aiba rezervare. M-am inscris in primavara pentru sfarsitul lui august. La inceputul verii erau ocupate toate rezervarile pana la sfarsitul lui septembrie. Nu mai sunt la curent, dar cauta pe site-ul lor si afli tot ce vrei. Si fa-ti rezervare inca din primavara. Andaluzia este superba, iar canionul nu face nota discordanta. Nu este greu de parcurs, nu este periculos, dar sigur iti va placea. Cand am fost eu fara rezervare nu puteai intra. Citeste ultimile opinii si pe tripadviser.com. De obicei le gasesti foarte proaspete. Astept sa-mi spui cum ti-a placut.

Radu Tudoran [19.02.16 22:26:30] »

@ileanak - Daca ti-au placut review-urile mele de ce nu le-ai votat?

ileanak [22.02.16 18:09:52] »

@Radu Tudoran -

Multumesc mult!!! Am intrat pe net si cred ca se poate face rezervare cu 1 martie, am sa intru si eu zilnic. Este un loc pe care imi doresc sa-l vad... a fost de ajuns o poza pe internet ca sa-mi trezeasca interesul si sa-mi doresc sa merg anul acesta. Am fost in 2014 in Fuengirola y am vizitat Granada - Alhambra, Generalife iar anul acesta pentru ca voi merge in zona am sa vizitez si Ronda. Un alt punct de interes era Gibraltarul, dar am vazut in una din postarile tale ca nu ai fost prea incantat.

Oricum a fost o placere sa gasesc postarea ta despre Caminito del Rey, mi-a confirmat parerea ca este un loc minunat care merita vazut.

Da-mi voie sa iti recomand si nordul Spaniei, Asturias - Gijon.

Radu Tudoran [22.02.16 18:52:03] »

@ileanak - Ma bate gandul sa incerc pelerinajul la Santiago de Compostela

Varsta evident si-a spus cuvantul... Anul trecut am fost si la Alhambra, dar mi s-a parut un subiect cam stufos si nu am stiut de unde sa-l incep, asa ca am abandonat review-ul. In orice caz ma voi intoarce in Andaluzia. A fost prima aventura spaniola si mi-a placut la nebunie.

Am vazut ce mult ti-a placut review-ul cu Caminito del Rey....Nu i-ai dat nici un vot. Macar unul negativ

ileanak [23.02.16 10:28:44] »

@Radu Tudoran -

OFFFF... sunt noua aici si nu stiam ca se poate vota ) Dar gata, am reparat greseala )))

Radu Tudoran [23.02.16 11:53:00] »

@ileanak - Bravo. Cand iti place un articol apasa pe casuta cu "f. util/f. bun", iar daca nu-ti place, dincolo. Dar apasa ceva. Autorul se simte mult mai bine la aparitia unei aprecieri. Sincer eu prefer sa-mi dea cineva un vot negativ decat sa nu ma bage in seama Si da drumul la tastatura daca ai calatorit. Spune-ti parerile, da sfaturi, chiar daca nu ti le-a cerut nimeni , povesteste. Asta-i tot farmecul pe AFA. Si voteaza!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, artemisa24, ileanak, Michi, mishu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0858998298645 sec
ecranul dvs: 1 x 1