ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.04.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti (VN)
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
APR-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
PREȚ 50 de lei ?
incl. cost transp. (cu auto propriu)
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Bârlad

Călător prin țara mea: Bârlad, altfel decât în bancurile despre vasluieni

TIPĂREȘTE

Ce este: Bârlad este un municipiu din județul Vaslui. Cel mai mare municipiu. Este așa de mare că de-abia-l încap cei vreo 60.000 de locuitori pretins cu domiciliul acoloșa.

Este și o așezare importantă a Moldovei, mai ales că urbea este amplasată cumva central în această regiune, iar astăzi poți ajunge ușor acolo, fie cu mașina, pe E 581, fie cu trenul, pe relația C. F. R. 600, spre Iași. Bine, în acest din urmă caz, se știe, de principiu, pe unde merge trenul și unde-s stațiile, dar, când ajung ele, trenurile, asta nimeni nu poate pentru ca să știe.

In extenso, dacă vrei să fugi din România, prin Bârlad ajungi la Vama Albița, dar, nu-nțeleg de ce-ai vrea să fugi din România tocmai în Republica Moldova? Doar așa, ca să-ți dai seama că, totuși, nu-i atât de rău în Românica cea de toate zilele.

Trebuie să mai știți că prima atestare documentară a Bârladului este de pe vremea lui, ... ia să vă văd... mnneeaah, v-ați grăbit, a lui Alexandru cel Bun, deci, de pe la 1400. Pe vremea lui Ștefan cel Mare ajunsese la rangul de reședință de vornicie, deci, bengos. Ceva mai în perioada modernă a istoriei țării de ne are, Bârlad a fost reședința județului Tutova, deși, culmea, atunci mare parte din activitățile administrative erau direcționate spre Tecuci, un oraș despre care scrisei, ceva time ago.

Ca orice oraș important, Bârladul a dat o serie de personalități istorice, culturale, politice sau sportive, începând cu cel mai cunoscut, Alexandru Ioan Cuza, Nicolae Tonitza, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Andreea Răducan și câte și mai câte. Deci, putem aprecia că mediul este propice oamenilor deștepți, chiar dacă savanții britanici nu s-au dumirit dacă de la apă sau de la aer se trage chestia asta.

Am spus toate astea doar așa, ca să vedeți că modul în care-i apreciem în bancuri pe vasluieni, în general și pe bârlădeni, în particular, este o abordare greșită. Bancurile nu spun adevărul, asta vă transmit eu, care-am fost polițist!

De ce:

Pentru că eu locuiesc în istoricul oraș unde se află Mausoleul de la Mărășești. Și că, chiar dacă mă simt apăsat de onoarea și gloria de a fi născut get-beget aici, pe câmpurile glorioase, am și zile când aș vrea ceva nou, altceva decât cotidianul. Așa că, după lungi dezbateri, am hotărât dintr-o dată că duminica aia de-o trăiam, urma s-o petrecem la Bârlad.

Cum:

Cum am spus, auto, spre Tecuci, vreo 18 km și apoi, pe varianta Tecuciului, spre Bârlad, alți 40 de km, o nimica toată.

Șoseaua bună, corect marcată, vremea frumoasă, deci, da! În circa o oră de condus am ajuns în frumosul oraș și ne luceau ochișorii în pitoreasca urbne.

Ce-i de făcut?

În primul rând, găsit loc de parcare. Done.

Plecat, pe jos, agale, spre piața agroalimentară, fiind duminica acolo vezi ce poate un oraș.

Băi, vă dau un sfat, chiar dacă ajungeți în Bârlad din orașe mult mai importante, nu vă afișați un aer de blazare. Sincer, orașul Bârlad chiar merită un pic de admirație.

Pe străzile curate, cu rigole încărcate cu flori, veți vedea oameni frumoși, clădiri interesante.

De fapt, dacă e s-o spun p-a dreaptă, ai avea nevoie de vreo două zile de plimbat prin oraș, ca să-l vezi pe-ndelete.

Și, ai avea ce vedea:

-Muzeul ”Vasile Pârvan”

-Teatrul ”Victor Ion Popa”

-Planetariul

-Grădina Zoologică

-Parcul ”Victor Ion Popa”

-Grădina Publică

-Complexul Expozițional Marcel Guguianu

-vreo 12 biserici și câteva statui

-cetatea de pământ pe pe vremea lui Ștefan cel Mare

Bine, acuma nefiind din zonă, poate c-or mai fi și alte lucruri de văzut dar, eu nu le știu așa că voi, când ajungeți aici, o să le descoperiți.

Cât?

Păi, pe mine nu m-o costat vreo bortă-n cer. Benzină de vreo 50 de lei, 4 lei de om intrarea-n Grădina Zoologică, niște alea de mâncat, un suc, ce știu, fleacuri.

Am primit de acești bani o dimineață-amiază de duminică petrecută în mod agreabil în Bârlad. Și, cum mă știți mărinimos, n-am putut să țiu doar pentru mine treaba asta, așa că v-am povestit și vouă, să trgeți voi concluziile.

Altfel înainte de-a vă saluta tradițional, vă urez sărbători pascale liniștite!

Haidi, pa!


---
Trimis de Yersinia pestis in 24.04.19 14:44:36
Validat / Publicat: 24.04.19 16:23:20
VIZUALIZĂRI: 825
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26750 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Zoazore [24.04.19 20:50:37] »

@Yersinia pestis: Da șini-o zîs câ Bârladu-i nasol, bre? Dă-l pi mâna me p-ăla!

E în Moldova, deci e molcom și mieros la vorbă și gătit ca o coană!

Adriana merse cu tini? Șe-ați mâncat și ăi undi?

Sărbători luminate și frumoase!

Yersinia pestis [24.04.19 21:27:51] »

@Zoazore: Păi, ci, io-s din capu’ mieu?! Normal c-am fo’ cu Adi ș-am umblat teleleu-Tănase prin ceala oraș, ea mai mult pi la niște dugheni de vindeau hăini și trăistuțî, boarfe muierești.

Și de crăpat în noi nu am adăstat nicăierea, așa, gospodărești, ci numai o țâră de-am șăzut la o crâșmuliță din Grădina Publică, “Poenița” de-i zîșea, dară n-o fo’ de povesti.

Acuma, deh, de-ai prilejul ocaziei să-ți lușeascî ăi ochișori de-s a tăi, musai ăi adăsta și mătăluță aicea, că doar n-o fi bortă-n șer! Zîc șî io! 😛

Zoazore [24.04.19 22:53:29] »

@Yersinia pestis: Câ ghini li zîși! Așe oi fășea!

crismis [25.04.19 08:18:19] »

@Yersinia pestis: Am niște fini care au trăit vreo 10 ani prin Irlanda, se făcură oameni, ba făcură și vreo 2 copchii, da' la un moment dat le tună să se întoarcă în țară, "să-și crească copiii în România, că carte ca aici nicăieri nu se face! " (Scuzați cacofoniile... sau poate că le-am produs dinadins.) Și mai precis, unde crezi că se găsiră să-și ridice casa?! La margine de Trestiana, la câțiva km de Bârlad. Parcă te ascultară pe mata!... (Că eu am încercat, ca o bună nașă ce le sunt; da' ei nu, betman, betman!)

Unde am vrut să bat: că mai ajungem pe la ei, mai mâncăm o roșie din grădină, dar să vizităm Bârladul încă nu ne-am pus! L-am tranzitat însă de mai multe ori și mi-a plăcut ce am văzut din goana cailor-putere. Nu prea aduce cu orașul trist și gri despre care un amic, ce fusese repartizat după facultate ca inginer la ceva fabrică acolo (prin tinerii ani '90), ne povestea cu năduf la sfârșit de săptămână, când ne mai întâlneam: "Mârlad"!

Sărbători de Paști liniștite!

Yersinia pestis [25.04.19 10:25:59] »

@crismis: Păi, eu știu Bârladul ded prin 1980, pe vremea când eram junior la o echipă de fotbal din Div C și aveam meciuri acolo. Bârladul avea două echipe, Rulmentul și FEPA 74.

Mergeam în deplasări și am vizitat și grădina zoologică, cam altceva nu prea vedeam.

Apoi, polițist fiind, veneam cu regularitate aici, Bârladul avea hoți din buzunare care ”trăgeau” mai ales pe raza de competență a Vrancei, iar noi făceam pânde pe trenuri.

Mult timp s-a spus că polul sărăciei din România este Vasluiul, dar, părerea mea este că, poate doar statistic.

Zona de la Murgeni spre Huși este total schimbată, Vasluiul, orașul, este cochet și are așa, un aer de modern.

Bârladul are vreo câțiva ani buni de când chiar arată a oraș important, de aici și reviewul meu.

Paște luminat, ție și celor care trag cu ochiul pe aici!

Sărut mâna!

radu tl [26.04.19 12:50:37] »

@Yersinia pestis: venit din Barlad acum 2 saptamani (stat Hotel Moldova 3 zile).

Orasul curatel pe alocuri, cu precadere pe strazile importante. pe celelalte strazi _ gropi mari si multe, rupi masina in 2.

Am fost la teatru: merita un 8 lejer, oamenii aia incearca sa faca ceva.

Am mai gasit si o carmagerie cu produse locale afumate traditional, regret ca nu am cumparat mult mai multe.

Gasit si restaurantele, doar unul acceptabil, nu imi mai amintesc numele dar avea ceva papusi de portelan in interior.

In rest? NIMIC! un orasel de provincie ce traieste din banii trimisi din strainantate de cei care au plecat acolo la munca sau la furat.

Total neindicat familiilor cu copii (lipsesc atractiile pentru acestia cu exceptia a 2 topogane in parcul central).

Sa nu uit: oamenii NU zambesc, sunt mult prea preocupati de treburile zilnice, sunt, cenusii"

Yersinia pestis [26.04.19 15:25:16] »

@radu tl: Eu nu am spus că Bârlad e vreo metropolă ci doar că, față de acum 10 ani, să spunem, a crescut.

Restul din ce spui e cu dus-întors: Grădina Publică are Grădina Zoo unde vin foarte mulți copii. Și pe aleile parcului se jucau copiii iar despre faptul că bârlădenii nu zâmbesc, o iau cu titlu de rezervă. Sau, nah, dacă ăia din Bârlad nu zâmbesc să vezi ce plânsete-s în Mărășești!

webmasterX [26.04.19 17:58:29] »

@radu tl:

stat Hotel Moldova 3 zile

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestei destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

gpopa [09.02.21 16:38:07] »

@Yersinia pestis:  Să știți că, fată de acum 10-20-30 de ani, Bârladul a tor scăzut. În 1990, avea vreo 82000 de locuitori. De atunci, a pierdut cam 1000 în fiecare an.

Apoi, să nu băgați bârlădenii în categoria vasluieni. Cele mai răutăcioase bancuri cu vasluieni, în Bârlad le veți auzi - și aste se trage de la reorganizarea administrativ teritorială din 1968, când Vaslui a devenit reședință de județ, deși nu era nici jumătate cât Bârladul. Răni vechi, se vindecă greu...

Banc (nu mai e, demult, de actualitate, dar e simpatic): - Vasile, mă, am văzut-o ieri pe nevastă-ta, îl săruta pe unul în gară, la Vaslui! ​ - Fugi, mă Ioane, că minți. Păi ce, acolo oprește trenul, ăia au gară?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, gpopa, radu tl, Yersinia pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0758731365204 sec
ecranul dvs: 1 x 1