ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.05.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 09.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Castelul Cantacuzino - Clădire în stil neobrâncovenesc - Arhitect Grigore Cerchez

TIPĂREȘTE

Pentru lumea care nu stie, exista viata si in cartierul Zamora, pe cealalta parte a caii ferate din Busteni, nu doar pe partea abrupta a Muntilor Bucegi. Cartierul Zamora se afla in statiunea Busteni..... la 131 km. de Bucuresti si 35 km. de Brasov, din DN1..... faceti dreapta pe sub podul de cale ferata spre fosta Fabricii de Hartie Busteni.....fac o paranteza pentru cei care nu stiu ca:......Intre anii 1899-2007, in incinta Fabricii de Hartie Busteni, judetul Prahova, a functionat PRIMA CALE FERATA ELECTRIFICATA DIN ROMANIA. Patronii fabricii, fratii Carol si Samuel Schiel, au cumparat pentru aceasta linie din Germania, intre anii 1900-1913, trei locomotive electrice de cale ingusta (ecartament 700 mm) ....dar sa revenim.... si intrati in cartierul Zamora. Castelul Cantacuzino se poate indentifica vizual foarte usor de pe DN1......informatiile ce urmeaza au fost preluate "auditiv" de la ghida castelului si editate de catre trustrul PRO:

"Cand treci cu masina prin Busteni spre Brasov, poti vedea de pe sosea, in departare, pe partea dreapta, in mijlocul unei paduri dese de brazi, silueta stranie a unui castel desprins parca din basme. Putini ii stiu povestea....Clădirea de la Buşteni a fost ridicată de prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino, de două ori Preşedinte al Consiliului de Miniştri. Alte funcţii deţinute de acesta sunt cele de ministru al Justiţiei, ministru al Lucrărilor Publice şi ministru de Finanţe. Între 1899 şi 1907 a fost lider al Partidului Conservator, preluând această sarcină după moartea lui Lascăr Catargiu.

Castelul de la Buşteni, inaugurat pe când prinţul avea 79 de ani (cu doi ani înaintea morţii sale), reprezintă o perfectă mostră a valorii arhitecturii neo-brâncoveneşti. Interiorul este foarte bogat în decoraţiuni, aceasta fiind o dorinţă a soţiei prinţului, cea care, în 1927, a comandat construirea unei bisericuţe de lemn în apropierea castelului.

Cladirea a fost retrocedata in urma cu doar cativa ani mostenitorilor Cantacuzinilor, pana la acea data functionand ca un sanatoriu TBC. Mobila originala s-a pierdut, peretii frumos pictati au fost in mare masura zugraviti, dar decoratiunea s-a pastrat sub stratul de vopsea si va fi scoasa la lumina de catre restauratori. Au ramas cateva sali neatinse, unde inca impresioneaza geamurile cu vitralii, blazoanele unor familii celebre inrudite cu Cantacuzino, precum Vacarescu, Baleanu, Catargi, familii de renume, care au dat tarii si cativa domnitori.

Portretele lor ne privesc de pe peretii marii Sali de Bal, unde acum se pot tine nunti, petreceri private, expozitii sau alte evenimente, pentru care proprietarul primeste bani grei.

El, proprietarul (de fapt sunt 5 investitori), a cumparat castelul si domeniul din jur cu fabuloasa suma de 30 milioane euro.

Il va restaura (cu bani primiti de la Uniunea Europeana) si il va lasa in circuitul turistic, iar in padurea de alaturi va ridica un hotel de lux, tot in stil brancovenesc. Impresionata de un asa proiect ambitios, l-am intrebat pe ghid (a), retoric, desigur, de ce a fost oare nevoie sa vina un strain sa investeasca in monumentele noastre.

In prezent domeniul care cuprinde castelul impreuna cu 1000 hectare de pamant ainteriorul castelului vitraliile, parchetul, grinzile, semineele sunt originale, insa din nou trebuie sa ma declar un pic nemultumit deoarece in prezent nici una dintre camere nu este mobilata ca in trecut, castelul fiind aproape gol. ............."

Locatia castelului Cantacuzino: cartier Zamora, Busteni, coordonate GPS: 45 24' 44"N, 25 32' 28"E.

Castelul poate fi vizitat de luni pana duminica (luni-vineri intre 10:00 si 16:00 iar sambata si duminica intre 10:00 si 18:00), tarifele de intrare fiind urmatoarele:

-adulti - 20 lei,

-elevi si pensionari - 15 lei,

-copii cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani - 10 lei,

-copii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani - 5 lei,

-iar copii cu varsta sub 6 ani pot intra gratuit.

Taxa foto pentru amatori este de 10 lei.

Mai multe detalii le aveti aici

P. S. Sursa informatiei:stirileprotv.ro/exclusiv/ ... in-busteni.html, ghid (a) local.


[fb]
---
Trimis de RossoNerro in 23.05.13 15:48:33
Validat / Publicat: 24.05.13 10:59:44

VIZUALIZĂRI: 2367 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RossoNerro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Castelul Cantacuzino - Bisericuta.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11000 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Michaell
[24.05.13 12:20:48]
»

@RossoNerro: descriere super faina. felicitari. la fel de mult mi-au placut si pozele postate.

am trecut si eu cu familia nu demult... prin Busteni. Ce-ai pozat tu, eu din pacate n-am vazut... din contra, m-a luat groaza vazind toata decaderea si paragina care din pacate nu este doar pe-alocuri ci peste tot.

poate ar trebui sa cobor data viitoare si eu de pe DN1... sa fac dreapta pe sub podul de cale ferata... spre fosta fabrica de hirtie. sau mai bine nu... fiindca FOSTA fabrica de hirtie, ce poate fi alceva decit o ruina ca si celelalte.

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[24.05.13 20:34:37]
»

Sinceră să fiu, review-ul tău mi s-a părut cu totul sărac în impresii proprii. Că e util, nu pot să neg, informațiile sunt fără îndoială binevenite, dacă nu le-am putea regăsi în aceeași manieră, dar mult mai aprofundate, în review-ul lui @pepsi70ro și nu numai. Cred că o notă personală ar fi fost binevenită, căci impresiile celor ce efectiv au trecut pe acolo (cu cât mai mulți, cu atât mai diverse și mai neașteptate impresii), mi se par mult mai interesante decât... link-urile și citările din alte surse.

În schimb, fotografiile merită toată lauda! Din punctul meu de vedere și după gustul meu, sunt perfecte, atât ca linie ilustrativă, cât și ca tehnică fotografică. Pentru ele, chiar meriți felicitări și... un vot!

webmasterX
[29.07.15 13:17:22]
»

Mutat în rubrica "Castelul Cantacuzino [Bușteni], AZUGA / BUȘTENI" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mariana.olaru, Michaell, RossoNerro
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Cantacuzino:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.1490631103516 sec
    ecranul dvs: 1 x 1