ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.04.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Castelul Cantacuzino — partea a II-a: Arta

TIPĂREȘTE URM de aici

In momentul in care am vrut sa verific programul de acces la Castelul Cantacuzino am avut o mare surpiza si anume sa constat ca Expoziția "Que Viva Picasso" care initial trebuia sa se inchida la inceputul lui martie s-a prelungit pana pe data de 27 Martie. Acum sa nu credeti ca sunt eu o mare cunoascatoare de arta iar in privinta operelor lui Picasso chiar imi prind urechile zau. Era insa o ocazie sa vedem ceva din opera lui. In curtea Castelului existau niste lucrari care faceau trimitere la expozitie si erau niste lucrari chiar simpatice (tema toreadorii). Asadar insotiti de ghida noastra am patruns in prima camera unde aveai primul contact cu Picasso, o imagine marita a ochilor lui. Imi pare rau ca nu am cerut numele ghidei, o persoana de un profesionalism deosebit care a reusit sa ma faca sa inteleg ce vedeam, sau cel putin asa credeam atunci, acum insa cand trebuie sa si redau parca s-a mai micsorat intelegerea mea. Oricum sa nu va asteptati sa gasiti lucrari originale (doar intr-o vitrina este expus un set de lucrari prezentate sub forma unei carti si careia periodic i se dadeau paginile) altfel va dati seama ce paza ar fi fost.

Despre Picasso nu are rost sa va povestesc, sunt atatea locuri in care puteti gasi informatii complete, eu doar o sa va ofer cateva date. Pablo Picasso s-a nascut la data de 25 octombrie 1881 si a decedat la data de 8 aprilie 1973. Nu am sa va dau numele lui complet deoarece contine 23 cuvinte, oare trebui sa-si spuna la scoala tot numele? dar in acte, il scria pe tot? Interesant este ca numele de Picasso este numele mamei

A inceput de mic sa picteze, fiind incurajat de tatal sau care picta si el (dar modest). Primii 10 ani de viata si i-a petrecut in orasul natal – Malaga, apoi pe rand s-a mutat cu familia in orasul La Coruna, apoi Barcelona. Aici interesant a fost ca a fost admis la o scoala de arta unde pentru a sari de cursul de incepatori i s-a cerut sa predea in termen de o luna o lucrare, Picasso a predat-o dupa doar o zi. El s-a dovedit a fi cu mult mai bun decat elevii din ultimul an.

In 1897 s-a mutat la Madrid si a intrat in Academia San Fernando una dintre cele mai cunoscute scoli de arta din Spania.

Pasiunea lui pentru arta l-a facut sa viziteze mult Muzeul Prado incercand mai apoi sa se inspire din lucrarile expuse acolo.

Inceputul de secol XX il gaseste insa la Barcelona unde cunoaste si alti artisti alturi de care va petrece clipe placute intr-ul local numit “Els Quatre Gats” sau cele patru pisici (in noiembrie 2015 am trecut pe acolo si chiar am intrat in acel local care inca mai poarta amprenta lui Picasso) si unde isi va expune prima data lucrarile

Revenind la expozitia noastra, unde in mai multe camere se aflau expuse peste 120 litografii si gravuri, din ceea ce ni s-a spus perioada in care Picasso a creat cele mai multe litografii a fost cea de dupa al Doilea Razboi Mondial. Despre aceasta tehnica ni s-a spus ca ea consta in executarea unei lucrari pe o suprafata de piatra si apoi lucrarea fiind transpusa pe hartie. Puteau fi scoase astfel numarul de exemplare dorit de autor (un numar variabil) dupa care piatra era sparta. Aceste lucrari insa purtau numere astfel incat se stie din fiecare lucrare cate numere s-au tiparit.

In perioada 1945-1969, Picasso a creat peste 400 de litografii.

Printre primele lucrari care ne-au fost explicate se remarca cele referitoare la luptele cu tauri, toreadori, o serie numita “Taurul si Toreadorul”, astfel vedem arene goale sau pline de spectatori, vedem chiar si femei toreador. Cu riscul de a ma repeta am inteles atunci insa pentru ca nu ma pricep va voi reda doar ce am retinut, in rest vor vorbi pozele (cine stie poate ca printre cititorii acestui articol este cineva care chiar se pricepe si mi-o iau de nu ma vad, mai bine spun doar ce am retinut)

Litografii care au la baza realizarii lor poeziile lui Tristan Tzara sau lucrarile care s-au ivit in jurul regizorului Jean Cocteau (la acestea am aflat ca respectivele lucrari erau realizate pe hartie fabricata manual).

Am vazut de asemenea o lucrare in care este infatisat Balzac (lucrare comandata de o prietena a acestuia) si care este criticata Balzac fiind considerat a nu reprezenta chiar realitatea. Eu una as spune tinand cont de lucrarile lui Picasso ca Balzac chiar poate fi recunoscut in aceasta lucrare.

Seria “L’espace et la flute” desene realizate pentru poetul Jean Tardieu in care daca esti atent si deja ai primit explicatii intelegi ce reprezinta desenele.

Un alt capitol interesant l-a reprezentat colectia “Les Menines et la vie”, unde sursa inspiratiei a constituit-o tabloul lui Diego Velasquez “Les Menines”. Acest tablou a fost descoperit de Picasso la varsta de 14 ani si a fost atat de impresionat de acest tablou pe care l-a considerat perfect incat a incercat sa cuprinda toate elementele acestui tablou prin prisma personalitatii lui. Ce a rezultat veti vedea cel mai bine in pozele atasata si unde voi explica cate ceva la multe dintre ele. Aici avem o colectie de gravuri partial color.

Am atasat o multime de poze pentru care o sa incerc sa ofer explicatii, exista chiar si afise realizate de Picasso, cu teme diferite insa vreau sa mai remarc o lucrare a lui Picasso, considerata emblematica pentru operele lui si careia i-a fost dedicata o sala speciala in care te puteai aseza pe un fotoliu sau canapea si pe fondul video-sonor in care pe un ecran iti erau puse imagini originale din timpul razboiului iti era explicata lucrarea.

Este vorba despre lucrarea “Guernica” realizata in 1937 ca un omagiu protest impotriva bombardarii orasului Guernica, lucrarea avand dimensiuni impresionante 3,5 m inaltime si 7,8 m lungime...

Orasul Guernica a fost bombardat in februarie 1937 de fortele aeriene germane si italiene, care sustineau miscarea fascizta a generalului Franco. Peste 1700 din cei 7000 de locuitori au murit iar aproximativ 70% din oras a fost distrus. Marcat de aceasta tragedie, Picasso un militant pentru pace, pentru a-si exteriorize durerea provocata de aceasta tragedie a pictat aceasta lucrare in doar o luna, lucrarea imortalizand in constiinta tuturor tragedia intamplata.

In prezent aceasta lucrare se gaseste expusa in muzeul Reina Sofia din Madrid, despre care a scris @mireille- aici si chiar a povestit cate ceva despre originea lucrarii. Cum ea a vazut originalul iar eu doar o copie am sa mai adaug prezenta culorii albastre in tablou si care in contextul culorilor (de fapt non-culorilor) alb si negru par ca fac de fapt parte din acestea. De asemenea daca o sa priviti lucrarea se mai sesizeaza si amploarea pe care o da artistul tragediei aratand ca aceasta a avut loc si in interior (partea dreapta a tabloului) si in exterior (partea stanga) si o serie intreaga de elemente care explicate te fac sa intelegi si mai bine lucrarea.

Mai mai sunt o serie intreaga de lucrari expuse si la unele poze voi face comentarii de rigoare. In concluzie, am plecat de acolo cu alte sentimente decat venisem si ma bucur ca am vizitat si aceasta expozitie.

Si am sa termin cu un citat al lui Picasso:

When I was a child, my mother said to me, 'If you become a soldier, you'll be a general. If you become a monk, you'll end up as the Pope. Instead, I became a painter and wound up as Picasso.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 25.04.16 16:38:19
Validat / Publicat: 25.04.16 18:23:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUȘTENI.

VIZUALIZĂRI: 1701 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Castelul Cantacuzino- expozitie Picasso- poza artistului la intrarea in expozitie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2026 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[25.04.16 18:23:35]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Castelul Cantacuzino [Bușteni], AZUGA / BUȘTENI" (deja existentă pe sait)

Dan&Ema
[25.04.16 18:38:54]
»

start vot!

M-ai uimit cu articolele de ieri si astazi, voi povesti cat de curand de ce sau sa spun asa pe scurt ca am calcat pe aceleasi drumuri.

Michi
[25.04.16 19:08:38]
»

Superbe reviewuri scrii Mishulică! Astă-vară noi am vizionat la castelul Cantacuzino expoziţia Welcome into my brain în care au fost expuse 200 picturi, litografii, schiţe ale lui Salvador Dali. Bine, nu se compară cu muzeul din Figueres- Catalunia (cine ajunge la Barcelona ar avea ocazie să- l viziteze) dar tot e ceva. Apreciez nota culturală cu care este investit castelul prin concertele Prahova Classic Nights susţinute de soţia acţionarului principal, mezzo-soprană la Balşoi Teatre.Cu privire la actualii proprietari ai castelului, reiau dintr-un review pe care l-am scris anul trecut:

Ultima moştenitoare în linie directă a Nababului, a fost octogenara Ioana Cantacuzino. Era fiica celebrului pilot Bazu Cantacuzino şi nepoată a Marucai Cantacuzino ( soţia lui George Enescu). Ioana Cantacuzino a fost cunoscută ca scriitoare sub numele de Oana Orlea. S-a consacrat cu un roman scris la Paris despre gulagul românesc. Neavând urmaşi, fiind foarte bătrână pentru a face faţă administrării unui întreg domeniu şi fără lichidităţi pentru refacerea castelului, l-a vândut. A decedat în 2014. Societatea Zamora Estate a cumpărat cu 30 mil eu atât castelul cât şi cele 1000 ha pădure care-i aparţineau.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Admin
[25.04.16 20:22:23]
»

Urmare a unei sesizări primite — mulţumiri pentru vigilenţă — am analizat şi considerăm că subiectul/"obiectul" articolului de faţă se încadrează în prevederile referitoare la "festivaluri, expoziţii cu caracter temporar", motiv pentru care review-ul a fost setat ca fiind de "interes turistic TEMPORAR sau restrâns".

Cf. Regulamentului, poate fi votat doar simbolic, cu +/-1PMA.

(Voturile anterioare au fost convertite şi ele în "simbolice")

mishuAUTOR REVIEW
[25.04.16 22:43:42]
»

@Dan&Ema: Multumesc foarte frumos

mishuAUTOR REVIEW
[25.04.16 22:46:39]
»

@Admin: Ma asteptam la asta deoarece am vazut aplicata regula si altor articole asa ca nu-i bai ????. O seara frumoasa.

mishuAUTOR REVIEW
[25.04.16 22:50:34]
»

@Michi: Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri. Orice lucru cat de mic care poate aduce un plus valoare vietii noastre este bine venit. Cat despre concertele care se tin la sfarsitul fiecarei luni am vazut in pliantul lor ca pot organiza si transport Bucuresti-Busteni si retur. Poate ca lucrurile incep sa se miste si in bine. O seara frumoasa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Cantacuzino:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.91250514984131 sec
    ecranul dvs: 1 x 1