ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.05.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piatra Neamț
ÎNSCRIS: 23.06.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 2 zile
familie cu copii
3 AD. + 3 COPII -- v: 3,7,10 ani aprox.

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
94.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Borsec sau amestecul simturilor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

În Calendarul Foaiei săteşti din 1845, cu umor Vasile Alecsandri spunea: “Borsec îmi pricinuiește totdeauna un amestec de simţiri, …. Dintîi îmi aduce un soi de fiori reci, care îmi încrețește pielea întocmai ca şi când ar fi să intru într-o apă cu gheață. Pe urmă mă desfătează prin înfăţişarea unor figuri gingaşe şi plăcute şi, în sfârşit, mă face să râd din toată inima (click aici)

Cam aşa este şi acum staţiunea, numai că perspectiva este altfel. Întradevăr, primul contact îţi provoacă fiori reci, ruinele strălucirii de altădată te îndeamnă să fugi fără a te mai uita înapoi. Dacă însă te opreşti măcar un pic, observi cum din cenuşa trecutului trîndav apare noul bine organizat, cu desfătări pe măsură reprezentate de locuri unice pline de savoare. Le iei la pas, le cauţi, le vezi, le guşti şi le miroşi şi întocmai ca marele Alecsandri ajungi să rîzi din toată inima bucuros că nu ai întors spatele unor asemenea minunăţii...

Nu am să insist pe amănunte pe care uşor le puteţi accesa dînd un simplu search pe Net.

După cum s-a mai spus deşi o palidă umbră (click aici) a gloriei de altădată staţiunea este în reconstrucţie (click aici). Această reconstrucţie a atins se pare punctul critic, astfel că se poate sta acolo decent şi se poate umple timpul cît se poate de benefic.

Oferta de cazare este bine variată (totuşi deocamdată nu trece peste 3 stele) în principal la pensiuni, la care se adaugă cîţiva operatori mai mari care oferă servicii la standarde hoteliere (inclusive wireless, sală de fitness sau body building). De mîncat nu se mănîncă excepţional, totuşi se poate mînca rezonabil, fie în regim de demipensiune + restaurant, fie restaurant + mijloace proprii (sunt pensiuni care oferă posibilitatea de preparare şi ulterior conservare la rece), fie demipensiune + mijloace proprii – mai rar. În general tarifele se pot negocia la faţa locului în cazul unui operator mic. În mod paradoxal clasificările se fac local numai pe stele, nu şi pe margarete (de exemplu o pensiune căreia eu i-aş fi dat din start de exemplu 2 ½ margarete are numai o stea, astfel …).

În cazul în care se alege un sejur prelungit şi se optează pentru mîncare la o variantă mixtă care include folosirea mijloacelor proprii, aprovizionarea propriuzisă, la nevoie, este recomandabil să o faceţi din Topliţa (minisupermarketuri Plus, CBA, se pare că în viitor şi un Penny Market) – 26 km. Pentru mărunţişuri puteţi opta şi pentru Borsec.

În mare numai 2 locaţii (din centrul staţiunii) pot primi denumirea de restaurant (vezi click aici), în rest sunt mai mult birturi: pe DN 15 care trece prin Borsec sunt vreo 3 – unul fix în centru lîngă derivaţia spre staţiune, şi două la intrarea respectiv ieşirea din Borsec – pentru TIR-işti şi alţi şoferi. Pe cel dinspre Topliţa nu-l recomand de nici o culoare. Dacă aş alege dintre cel din centru şi cel dinspre Poiana Largului l-aş alege pe al doilea – care e chiar rezonabil şi mîncarea e de calitate, numai că dacă e frig afară nu se poate mînca pe terasă şi spaţiul interior e mic)

Bancomate – am văzut unul singur la sediul BCR Borsec. Probabil există şi agenţie CEC precum şi serviciul local de poştă cu operaţiuni Banc Post.

Staţii de combustibil – 1 staţie locală Petrom, în rest între Borsec şi Poiana Largului am văzut o ministaţie Rompetrol Express şi am înţeles că ar exista şi la Topliţa o staţie Petrom. Pe operatorii independenţi nu-i pun la socoteală, parcă am văzut ceva spre Poiana Largului...

Nu am idee, dar presupun că se poate să speli pe la pensiuni hainele, în caz că de exemplu toată familia a nimerit din nefericire într-o baltă de noroi...

Servicii medicale:

-Farmacii – am văzut (bob numărat...), fără a exista vreuna cu orar permanent.

-Medicii de familie locali şi din satele din jur

-Cel mai apropiat spital care poate oferi permanent asistenţă este la 26 km - la Topliţa (Interne Chirurgie Obstetrică Ginecologie Pediatrie) şi apoi la aproximativ 60 km Gheorghieni, respectiv 90 km (Tîrgu Neamţ).

-Spitale de urgenţă: la aproximativ 110 km Miercurea Ciuc, 120 km Piatra Neamţ (2 ore în regim auto, no less...), 130 km Tg. Mureş (de preferat...). Aviz amatorilor, pentru Piatra Neamţ respectiv Târgu Neamţ regimul mediu maxim de viteză este pînă în 60 km/h datorită serpentinelor, virajelor foarte frecvente, variaţiilor de nivel şi localităţilor foarte dese.

Radare: între Poiana Largului şi Borsec există cîteva porţiuni de drum întins şi drept, în special în Tulgheş (Harghita) şi Bradu (Neamţ) unde se stă (cu succes) la vînătoare.

Alte particularităţi: există vipere – astfel că evitaţi (Sursă – Biolog Beatrice Slavinschi) să mergeţi – fără pantaloni lungi care să acopere încălţămintea - adecvată (bocanci sau ghete, NU sandale sau tenişi) pe traseele montane, pe păşuni precum şi la liziera pădurilor sau pe potecile însorite ori stîncărie. Evitaţi desişurile, arborii căzuţi, mlaştinile, fisurile în stîncă, eventual abrupturile. Daca va deplasaţi prin zonele cu iarbă înaltă, folosiţi-vă de un băţ cu care să maturaţi suprafaţa dinante. Culegerea fructelor de pădure trebuie să se facă cu precauţie. Dacă v-a surprins o viperă foarte aproape, incercaţi să evitaţi mişcările bruşte si retrăgeţi-vă uşor menţinînd mereu contactul vizual.

Ce putem vedea:

-Există un ghid al Borsecului cam la toţi operatorii de turism locali, inclusiv la cel puţin unul dintre restaurantele din central staţiunii. Hărţile staţiunii nu sunt foarte fidele, dar ca orientare generală e OK.

-Izvoarele de apă minerală – merită un tur cu degustări de ape – interesant şi instructiv. Toate sursele sunt renovate. Atenţie la următoarele aspecte:

oPlăcile de informare despre indicaţiile de cură sunt trase parcă la indigo, aşadar nu vă luaţi după ele.

oLa Izvorul 10 (Kosshut) este mai mereu înghesuială şi adesea sunt certuri pe fondul venirii a diverşi cu saci întregi de PET-uri pe care le vor pline...

oNu vă obosiţi să căraţi cu tona apă acasă, oricum îşi va pierde efectul stînd în PET (ceea ce domnii care vin cu sacii de sticle nu au cunoştinţă)...

oNu faceţi greşeala de a ingurgita cantităţi mari de apă minerală, o să regretaţi ulterior pe fondul diverselor disconforturi generate de confundarea apei cu rol terapeutic cu apa din reclama şi sticlele cu Borsec...

oNu sunt accesibile Izvoarele 1 şi 2 (sunt cu restricţie – impusă de firma care le-a concesionat).

oIzvorul Pierre Curie are captarea la 150 m distanţă de DN 15, recomand să suiţi pe munte la captare (gen fîntînă betonată acoperită) – apa de la amenajarea din parcarea DN 15 are un gust net inferior.

-Plimbări de 1 – 2 ore la obiective de interes, cu întoarcere în staţiune (în general există alei)

oTurul staţiunii – există drum de centură asfaltat – se merită parcurs la plimbare pentru belvederea asupra depresiunii mici a Borsecului, în plus drumul prin pădure este recomfortant de-a dreptul. Este cu sens unic, dar se găsesc bizoni care o iau invers cale de 4 km, în condiţiile în care pe lungi porţiuni nu se poate merge în lateral de nici un fel.

oPoiana Zînelor – panoramă asupra depresiunii Borsec spre sud şi vest, băi minerale externe

oGrota Urşilor – formaţiuni carstice foarte interesante – de fapt nişte canioane înguste

oPeştera de Gheaţă – peşteră accesibilă pe distanţă nu prea lungă, dar cu formaţiuni de gheaţă conservate inclusive în toiul verii

oMofetă (Izvorul străvechi) + panoramă spre est asupra văii

oCariera de travertin (sunt vreo 3, dar una e mai interesantă) – cu punct de belvedere şi acces direct

oPeştera de la Scaunul Rotund (traseul necesită remarcare – se pare că se va face curînd, iar accesul în peşteră impune coborîrea printr-o dolină pe o scară actual foarte şubredă. Se pot accesa primii 15 m, dar e de preferat să veniţi cu echipament adecvat, inclusive pentru siguranţă cu 1 frînghie lungă de 30 m. Personal nu recomand vizitarea în alte condiţii. De preferat este să aşteptaţi ca Primăria locală să modernizeze accesul.

oCetatea Bufniţelor – stîncărie interesantă, la care se asociază cazemate din primul şi al doilea război mondial. Traseul necesită remarcare dincolo de Captarea pentru Izvorul Pierre Curie

-3 pîrtii de schi, din care 1 cu teleschi

-Plimbări mai lungi (click aici)

oPe Muntele Făget (aproximativ 1300 m, la nordul staţiunii) – există o cabană turistică ok. De aici este o perspectivă super asupra zonei.

oSpre Delul Malnaş şi Poaiana Uscată (la sud)

oSpre Pasul Creanga sau Muntele Arcoza

-Zona Bilbor – depresiune accesibilă din DN 15, dar numai după ce treceţi prin Pasul Creanga şi ajungeţi cam la 13 km de Topliţa. Nu vă lăsaţi păcăliţi de indicatorul aflat în Corbu (comuna de la est de Borsec), drumul pe acolo este groaznic. Avantajele de a ajunge la Bilbor sunt:

oLa marginea drumului spre Bilbor (după ce treceţi de satul Secu sunt păşuni unde puteţi face liniştiţi plajă, la nevoie aveţi găsiţi şi pîrîu)

oLa Bilbor sunt izvoare minerale – recomand să luaţi un ghid dintre oamenii locului precum şi cizme înalte.

oÎn plus aveţi două rezervaţii botanice – Mlaştina Dobreanu (turbărie alimentată cu izvoare minerale – de aceea este numită şi Mlaştina cu Borviz) – pe Pîrîul Dobreanu, precum şi o rezervaţie de mesteacăn pitic – pe Pîrîul Ruşilor – recomand să luaţi un ghid dintre oamenii locului precum şi cizme înalte.

oO bisericuţă din lemn foarte interesantă făcută prin secolul 17 (Sf. Nicolae)

oPentru cei motivaţi cu condiţia unor factori meteo favorabili, este interesant şi cu peisaje ok drumul spre Vatra Dornei (altfel, dacă nu aveţi 4 x 4 nu recomand de nici un fel – e un fel de Valea Uzului...)

-Alte trasee montane, vezi tot click aici.

Am preferat să adaug şi 3 hărţii, fiindcă acestea se găsesc mai greu. Am mai pus foto şi la "Borsec o staţiune unde semnele speranţei înfloresc din nou".


[fb]
---
Trimis de Qvadratvus in 31.05.11 02:21:27
Validat / Publicat: 31.05.11 07:19:44
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6504 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Qvadratvus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Intrararea în Peştera de la Scaunul Rotund (sau Peştera cu stalactite şi stalagmite). Se vede unul dintre suporţii scării, dar una dintre trepete este ruptă iar marginea de sprijin dinspre privitor (o policioară acoperită cu humus şi frunze) este putredă.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

QvadratvusAUTOR REVIEW
[31.05.11 02:38:20]
»

Siteul nu-mi permite, dar zona mi-a plăcut atît de mult încît luna asta am fost de 3 ori acolo, în total 1 + 2 + 2 = 5 zile (prima dată a fost de inspecţie şi am stat numai aproximativ 1 1/2 pînă la maxim 3 ore). Weekendul ăsta sau cel viitor (funcţie de vreme) mă duc din nou. Sper să completez cu alte foto, eventual cu date noi pe care să le adaug la rewiew.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[31.05.11 08:07:31]
»

@Qvadratvs... e bine c-ai ales jumatatea plina a paharului de apa minerala ungureasca, numit Borsec, e bine ca n-ai aratat vilele de lemn care s-au prabusit, vile care sunt mai putine decat parlamentarii maghiari care nu fac nimic pentru judetul lor (Harghita), a propos, la vila 19, in plin centru, la fel ca si pe vremuri, la cetatea Rasnov, "a cazut balconul in strada"... eu nu mai laud de mult aceasta statiune, care (e pe "targa") n-a reusit sa "traga" nici un fond european serios, iar trenul cu fondurile trece, in trei ani nu-l mai vedem... mai bine sa vedem ce-au facut consiliile locale sau judetene din Dej, Figa, Cojocna, Turda, Marghita, Tasnad (!!), Beltiug, Ocna Sibiului, Deva, Brasov, Olanesti, etc, pentru terapia si destinderea cetatenilor lor...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Admin
[31.05.11 08:32:59]
»

Articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

QvadratvusAUTOR REVIEW
[31.05.11 10:34:59]
»

Dorgo, am avantajul faptului că nu am ştiut staţiunea aşa cum era înaine de 1989, astfel că îmi este mai uşor în lipsa comparaţiilor.

Nu ştiu cît adevăr există în afirmaţiile respective, dar se pare că unele dintre motivaţiile majore ale decăderii staţiunii au fost constituituite de:

- refuzul societăţii care a concesionat izvoarele minerale cu debit semnificativ de a livra apă bazei de tratament. Măgărie mai mare nici că se putea. De exemplu nu ştiu cum era înainte la izvoarele 1 şi 2 (Principal şi Elisabeta) dar acum este lacăt pe uşă. Pare-se că odată cu implicarea MDRT în proiectul de finanţare al restaurării infrastructurii balneare din Borsec, au apărut şi "sfinţi la Ierusalim" şi se va construi o nouă bază de tratament. Ce e mai ciudat e că se va construi din cîte am înţeles în zona de jos a staţiunii spre oraş şi nu în zona unde a existat, aşa că sunt în dubiu apropo de care dintre izvoare o vor alimenta. "Sfinţii" pînă la urmă se pare că sunt deocamdată doar sfinţişori ...

- bîlbîielile privind instituirea unui parc naţional, în zonă. Deocamdată sunt 3 rezervaţii botanice: Scaunul Rotund în Borsec, Dobreanu şi Pîrîul Ruşilor în Bilbor. Sub imperativul iminenţei instituirii unei arii largi de protecţie gen parc, ani de zile s-au blocat atît proiecte de dezvoltare cît şi activităţi economice (cum ar fi de exemplu redeschiderea unor cariere)

- în mod "deştept" cea mai mare parte dintre clădirile staţiunii au fost declarate "monumente istorice", astfel că nu pot fi dărîmate. Costă enorm inutila restaurare a lor, mai ales în condiţiile în care chiar nu se justifică economic (sunt multe locaţii noi la standarde actuale, iar completarea cu locuri de cazare recondiţionate în clădirile vechi este complet inutilă în acest stadiu). Transformarea celor mai multe din aceste clădiri în moloz cu acte în regulă şi, îndepăratare lui, ar curăţa staţiunea în mod benefic. Evident merită păstrat cîte ceva, dar numai atît.

- Primaria Borsec nu primeşte nici un leu la bugetul local din concesionarea izvoarelor pentru tratament (redevenţă) ori din imbutelierea apelor minerale. Legislaţia resurselor minerale este astfel făcută încît produce acest efect pervers. O suma derizorie reprezentand taxa de statiune adica 5% dintr-o noapte de cazare pentru un sejur, taxa platita de un turist, merge la bugetul local, eventual alte taxe specifice unor activităţi comerciale în localitatea în care este înregistrată societatea respectivă.

dorgo
[31.05.11 14:49:12]
»

@all... inainte vreme, Borsec-ul, Baile Arcso din Corund (disparute azi) si Valcelele, erau unele dintre cele mai vestite statiuni sau bai cu ape minerale, nu din tara ci din Europa, apa minerala se imbutelia in ulcele si se transporta la Budapesta, Viena, etc... sa nu mai vorbim de turistii autohtoni sau straini ce le treceau pragul (si aduceau bani in tara)... astazi ele, au ajuns cele mai vestite "ruine" din tinutul secuilor, cunosc certurile locale din ultimele 2 decenii de la Borsec din presa vremii, la Borsec cel mai bun lucru ramane apa minerala cu CO2 natural suficient, paleta de minerale echilibrata, gust excelent, apa a fost medaliata cu aur international de nenumarate ori... apoi mai e partia de ski, vila Ricki si imprejurimile-grota ursilor si pestera de gheata... dar cazul Borsec nu e singular... a cazut si vechiul Balvanyos, apoi si Baile de la Racu, Remetea, Harghita Bai, Toplita (bazinele Banfy si Urmanczy) Madicea, Selters, Madaras, Sugas si Malnas. Cam multe esecuri intr-un singur tinut...

Daca orice alta tara europeana ar dispune de "label"-ul "REGINA apelor minerale a Europei" in ograda proprie, ar dezvolta in jurul acestei regine unice, un imperiu turistic... dar nu noi... Borsec-ul e inca pentru europeni un "brand" precum Hagi, Nadia sau Dracula... europenii il au pe masa si-l consuma poate zilnic... e-un brand care atrage...

Am exportat apa Borsecului in Europa in loc sa aducem Europa sa bea apa de Borsec direct din statiune... si Bazna a facut o gafa similara... a impachetat "sarea de Bazna" si a vandut-o... lumea facea baie acasa, in vana si nu mai dadea pe la Bazna... vechea statiune Bazna e o ruina... noroc cu Gazprom-ul care a reinviat-o partial... Vinovatii pt Borsec? de la oficialii locali care nu colaboreaza intre ei si pana la Ministerul Turismului care nu vede prioritatile tarii... eu pe la Borsec nu mai trec pentru ca-mi fac nervi... daca doriti o mostra de incapacitate de management local, atunci mergeti in fostele statiuni balneare care duduiau in vremea comunismului, ale acestui tinut secuiesc... azi, cu mici exceptii... Tusnad, Sovata, Praid, SPA Septimia Odorhei (privat), e jale si saracie pe-acolo...

In secolul 14-16, in Transilvania au sosit colonisti sasi si secui... azi, se vede bine pe unde au trecut sasii si ce au lasat ei in urma lor (multa bogatie si multe regrete c-au plecat)... Zau, e pacat mare c-au plecat, oare nu se-ntorc iar sasii si prin zonele secuiesti pe care nici acestia dar nici noi, nu le putem gestiona?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
QvadratvusAUTOR REVIEW
[31.05.11 23:24:03]
»

Bun, şi care ar fi atitudinea de urmat? Să ne uităm la trecut şi să ne plîngem unul altuia pe umăr? Trecutul e în urmă, viitorul înainte. La urma urmei Borsecul merită o şansă, indiferent cît de tare ne-ar durea ceea ce vedem.

Poate sunt eu mai atipic (cu siguranţă, dacă stau să mă gîndesc...) dar îmi plac locurile unde turismul de masă încă nu a ajuns (sau a făcut cum este cazul aici, o pauză ...). Uitaţi-vă pe zonele evidenţiate în rewiewurile mele şi veţi vedea asta, îmi place frontiera. Probabil că atunci cînd turiştii se vor înghesui la Borsec aşa cum o fac acum la castelul Bran eu voi fi în altă parte, într-o altă zonă plină de umbre amestecate cu soare... Pentru cei la fel ca mine acum este o oportunitate o astfel de zonă, mai tîrziu va fi prea tîrziu...

dorgo
[01.06.11 04:50:37]
»

@Qvadratus... viitorul suna cam asa...

1. - varianta fericita... se va investi si Borsecul va avea din nou un scop dublu, daca se va reinvia baza de tratament pt cura externa, adica baile cu apa carbogazoasa in bazine si la vana (bolile de inima sunt primele in top pretutindeni) - Borsecul va redeveni deci o statiune balneara de succes, macar cum a fost ea pana-n '89, plus ea se va folosi si de cura interna, buvete cu ape minerale+imbuterliere pentru export...

2. - va ramane in stadiul actual... un muzeu in aer liber, in continua degradare al gloriei apuse a unui trecut comunist dar cu mai multa grije fata de oameni

3. - se va ruina total si va fi, ca si incazul Balvanyos-ului vechi, acoperita de vegetatie, precum piramidele aztece sau mayase sau templele din Cambodgia si va disparea sub un metru de iedera si de ferigi si de indiferenta noastra... iar izvoarele mineralle? ... ce mai conteaza inca o duzina de izvoare ce se pierd prin padure cand zilnic in tinutul secuiesc se pierd milioane de litri de apa minerala de la cateva mii de izvoare... ?

E mare pacat ca AFA nu e citita de reprezentanti ai Min. Sanatati, de forurile locale, de cetatenii Borsecului, in general romanii vorbesc mult si actioneaza putin, vad ca AFA are mai mult un scop de relaxare, informativ si publicitar ca si orice alta agentie turistica (si sunt mii in tara) urmarindu-si doar scopurile proprii... si e de inteles, AFA urmareste profitul propriu ca orisicine din lumea asta, altfel n-ar putea functiona... nimic nu functioneaza pe baza de filantropie, altruism sau spirit civic, nici macar bisericile sau manastirile... e pacat sa nu se trimit articolele bune, "vox populi", ce vor sa redreseze ceva pe la noi prin tara, si pe site-urile respective (minister, consiliu judetean sau local), e pacat ca acest review il citesc doar o suta - doua sute de useri din care majoritatea citesc prima si ultima fraza sau privesc doar pozele si mai e pacat ca si la noi a inceput sa frunctioneaze bine dictonul... "da mie ce-mi iese daca ma implic? "

Eu cred ca daca primaria din Borsec ar institui un week end de "claca"- de batut cuie si varuit vilele care stau sa cada, ar fi amatori din zona care s-o faca... ar veni oameni si din Ungaria... de ce exista ziare, radiou si internet? ... de ce exista primarii si Minister de resort? ... dar inca, in doua decenii, eu n-am auzit de asemenea initiative "cu vopsea si cuie"...

@Qvadratvs... hai sa fim pragmatici, trimitem acest review si comentariile pe site-ul primariei Borsec si al Ministerului Turismului? De acord?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
QvadratvusAUTOR REVIEW
[01.06.11 07:46:38]
»

De acord.

P. S. Repet, IMHO perioada în care se făcea tratament balnear de masă a dispărut (vorbim aici de raţiuni economice, de presiunea sectorului Pharma asupra caselor de asigurări, guvernelor şi instituţiilor de media, etc...), astfel că nu prea sunt şanse ca staţiunile să revină la ceea ce au fost. Dacă înainte o cură balneoclimatică era ceva obişnuit, acum va fi în cel mai bun caz doar parte a unui protocol sau o metodă marginală. Chiar cu toate acestea staţiunile au capacităţi de revigorare, numai că trebuie să li se ofere şanse reale şi un management de calitate, însă într-un context economic pozitiv.

Vă înţeleg foarte bine furia (am trăit-o şi eu văzînd cît de uşor şi cu cîtă plăcere au fost distruse în ţara asta diverse lucruri construite cu trudă imaginaţie şi bani mulţi), dar trebuie să pornim în primul rînd de la ceea ce va fi.

P.P.S. E amuzant cum de la 4 euro pe metru pătrat s-a ajuns la peste 40 în Borsec, speculatorii imobiliari cumpărînd în ideea că staţiunea oricum îşi va reveni. Ulterior mare parte dintre cei care îşi frecau mîinile de bucurie că au făcut o afacere bună şi-au încrucişat braţele aşteptînd şi nefăcînd nimic... Dărîmăturile alea au toate cîte un proprietar iar preţul lor este foarte mare, astfel că devine mai eficient să construieşti de la 0 (vezi proiectul noii baze de tratament)

QvadratvusAUTOR REVIEW
[06.08.11 00:42:24]
»

Dacă s-ar putea...

http://www.youtube.com/watch? v=r2fRIX95d1w&feature=related

webmaster15
[06.08.11 07:26:02]
»

Done!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, Qvadratvus
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Borsec și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073364973068237 sec
    ecranul dvs: 1 x 1