ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.08.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La Cetatea Enisala, din nou

TIPĂREȘTE URM de aici

În plimbarea noastră de O zi pe plaiuri dobrogene pașii ne-au purtat (mai bine zis "autocarul ne-a transportat") din Slava Rusă, satul lipovenesc în care vizitaserăm Mănăstirea de rit vechi Uspenia, spre Cetatea Enisala. Am mai fost de câteva ori la Cetatea Enisala construită în a doua jumătate a sec. XIV de negustorii genovezi, pe atunci deținători ai monopolului navigației în Marea Neagră. DJ223A este un drum bun, iar până la Enisala - tranzitând din nou orașul Babadag - nu sunt decât 25 km.

Din şoseaua mărginită de câmpuri înverzite, la câțiva kilometri de Babadag, zărim satul Enisala străjuit de cetatea monumentală înălţată pe culmea unui deal. La ieşirea din sat, la stânga, pe un drum asfaltat, neaşteptat de bun, continuăm până în parcarea dincolo de care o barieră interzice accesul mașinilor. Parcarea este mare, nepăzită şi gratuită. De îndată ce am coborât din autocar, am fost fascinați de peisajele care se deschid privirii către sat, către dealurile terasate, lacurile şi canalele din jur. Pietonal, pe aleea lată, asfaltată și în pantă, am ajuns la poalele stâncii pe care se profilează semeaţă cetatea.

Taxa de vizitare este: 10 lei/persoană - adulți și 5 lei/persoană - copii, studenți, pensionari. Copiii mai mici de 7 ani au acces gratuit. Nu sunt taxe de filmare sau fotografiere pentru amatori (așa cum eram și noi), ci doar pentru profesioniști. Există și o taxă unică de vizitare (Cetatea medievală + Gospodăria Țărănească Enisala, valabilă de Miercuri până Duminică), aceasta fiind de 12 lei/persoană - adulți și 6 lei/persoană - copii, studenți și pensionari. Programul de vizitare a Cetății Enisala este: Marți - Duminică între orele 10.00-18.00, Luni închis.

La chioșcul unde se achită taxa de vizitare pot fi achiziționate și câteva suveniruri. Trebuie să spun că vizita se face pe cont propriu, adică fără a beneficia de explicațiile unui ghid specializat, aşa încât, dacă nu vă mulţumeşte doar plimbarea printre zidurile ruinate sau peisajul care poate fi admirat şi fotografiat de la înălţime, va trebui să vă documentaţi singuri.

Cetatea Enisala, Heraclia sau Heracleea cum mai este cunoscută, este singura cetate din Dobrogea care datează din Evul Mediu. Ca majoritatea edificiilor de acest gen, cetatea a fost construită din raţiuni militare, pentru apărare şi supraveghere a drumurilor de pe uscat şi de pe apă, în vremurile în care Lacul Razelm (sau Razim) - cel pe care îl ştim astăzi - era un golf la Marea Neagră.

Deși se știe și se spune că Cetatea Enisala a fost înălţată de bizantini şi de genovezi pe la sfârşitul sec. XIII şi începutul sec. XIV, cercetările arheologice inițiate în anul 1939 și continuate, cu mici întreruperi, în perioada 1970-1998, descoperirile de aici - locurile de înmormântare dacice datate din sec. IV î. H., uneltele din piatră șlefuită, ceramica și oasele de mamut - dovedesc existența vieții aici încă din preistorie. Referitor la Cetatea Enisala s-a emis ipoteza că puterile interesate de ridicarea unei cetăți în cadrul sistemului de fortificații din nordul Dobrogei, cu orientare spre mare, pentru controlarea traficului naval, se datorează în primul rând bizantinilor, apoi în a doua jumătate a sec. XIV genovezilor care dispuneau de mari sume de bani obținute din comerț și care erau deținătorii monopolului navigației pe Marea Neagră. Monedele bizantine, genoveze, tătărăști, moldovene, muntene sau turcești descoperite la Enisala, atestă rolul militar, politic, administrativ și economic pe care l-a îndeplinit cetatea.

Între 1397-1418, în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, cetatea a făcut parte din sistemul defensiv al Țării Românești. După cucerirea Dobrogei de turci la 1419-1420, Cetatea Enisala a fost transformată în garnizoană militară otomană. Ulterior, datorită înaintării stăpânirii turcești dincolo de Gurile Dunării, până la Cetatea Albă și Chilia (1484) și ca urmare a formării cordoanelor de nisip ce separă și astăzi lacul Razelm de Marea Neagră, nemaiprezentând vreun interes strategic pentru otomani, cetatea a fost părăsită. Acest lucru s-a dovedit benefic pentru dăinuirea în timp a fortificației. În timpul razboiului ruso-turc, comandanţii oştirilor ruseşti au ordonat distrugerea tuturor cetăţilor din nordul Dobrogei, garnizoane ale Imperiului Otoman. Heracleea - Enisala, deja abandonată de turci, a rămas singura cetate nedistrusă şi implicit singura cetate medievală din Dobrogea care a dăinuit până în zilele noastre. Desigur, trecerea vremii a dus la ruinarea ei, dar vizitatorul de astăzi poate vedea porţiuni mari de ziduri fortificate refăcute, arcade, rămăşiţe de turnuri şi - cel mai impresionant - bastionul porţii principale, cu arcadă dublă.

Pentru a pătrunde în incinta vechii cetăţi este necesar să urci o scară cu câteva trepte destul de abrupte, apoi să escaladezi un mic zid, tot pe o scară, pe sub un acoperiş şubred, din lemn. Oricum, atenţie mare atât la picioare cât şi la cap!

Curtea interioară de formă neregulată, dictată de forma stâncii pe care este situată, este năpădită de ierburi arse de soare. În cele cinci laturi mărginite de ziduri groase, cu arcade, se văd rămăşiţele posturilor de observaţie şi pază. Impresionează masivitatea zidurilor înalte de 5-10 m, unele dintre ele fiind parţial restaurate. Turnul principal, refăcut, lasă să se vadă interiorul încăperilor de la nivelul superior, dar accesul nu este permis. Fără un ghid specializat care să povestească ceva din istoria legendară a cetăţii, o vizită aici poate părea unora o simplă plimbare printre pietre și ocazia de a te fotografia într-un cadru deosebit.

În cele patru zări, priveliştea este magnifică. Întinderea Lacului Razelm, desişurile de stuf brăzdate de canale, satul Enisala şi dealurile podişului dobrogean, Lacul Babadag, turmele de oi şi nesfărşitele zări albastre, toate ne-au convins că nu am facut doar o plimbare printre pietre şi că a meritat din plin încluderea și a acestui obiectiv în programul nostru de O zi pe plaiuri dobrogene.

Referitor la micul muzeu dedicat zonei Enisala, cu panouri informative privind zona, cetatea, flora și fauna (în română și engleză), fotografii și câteva fragmente de ceramică, pot spune că acesta nu a prezentat mare interes pentru vizitatorii din grupul nostru.

Nu pot încheia fără a menționa că pentru a urca la cetate trebuie să aveți picioare bune și încălțăminte potrivită (scările și pantele sunt destul de abrupte), interiorul cetății este denivelat, năpădit de ierburi, iar zona este expusă soarelui. Deci, apă și protecție solară! Atunci când am fost noi acolo, parcă mai mult decât soarele, ne-a deranjat vântul. După coborâre, la regruparea la autocar, nimeni cu mai avea coafura cu care a urcat.

În final, nu pot să spun decât că Cetatea medievală Enisala - aflată în Top 10 cetăţi din Dobrogea - chiar merită vizitată. Este una dintre mărturiile veacurilor de istorie zbuciumată prin care a trecut Dobrogea, acest ținut așezat la întâlnirea a două drumuri importante - cel care lega Marea Nordului de Marea Neagră străbătând Europa centrală și cel are lega porturile Mediteranei orientale de cele pontice.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 12.08.23 06:02:29
Validat / Publicat: 12.08.23 09:30:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BABADAG.

VIZUALIZĂRI: 386 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P27 Cetatea Enisala - Imprejurimi.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28600 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[12.08.23 09:32:56]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Michi
[12.08.23 10:52:19]
»

@iulianic: Amfostacolo, este o priveliste superbă

adsoPHONE
[14.08.23 14:15:31]
»

Am gasit acest site cu imagini / informatii interesante:

muzeedelasat.ro/muzee/muz ... cetatii-enisala

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂCetatea Enisala:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065914869308472 sec
    ecranul dvs: 1 x 1