ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.01.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Tiltott Sânsimion

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Csikisor - la Sânsimion: în centrul Depresiunii Ciucului, cam la 16 kilometri sud de Miercurea Ciuc și tot cam atât nord de Băile Tușnad, există, de ceva vreme, manufaktura Tiltott care produce bere artizanală. De ceva ani au deschis berării Tiltott la Borsec, la Băile Tușnad, Oradea și București - centrul vechi, Covaci 6. Poate au și în altă parte, nu știu. Sediul de la Sânsimion unde se produce berea poate fi vizitat. Câte puțin am aflat și eu despre ei. Prima dată am băut bere Tiltott la un eveniment fără să bag de seamă măcar. Cel mai probabil, a fost o sponsorizare, așa cum se obișnuiește. Nu știam ce beau dar am observat semiluna cu steaua la mijloc, pe etichetă, pe gâtul sticlei și am făcut poză. Mă miram ce caută un simbol islamic pe bere că turcii nu consumă alcool. După ceva ani, descoperind manufaktura Tiltott și anume căutând restaurant Roua din Borsec (unde mi-a plăcut) am dat peste Csikisor și am vrut să aflu ce lanț de restaurante o mai fi și ăsta, astfel am aflat de locația de la Sânsimion apoi, la fața locului, am aflat că semiluna cu steaua este simbolul lor. Mă întreb: oare de ce? Aș avea ceva bănuieli dar nu am disponibilitate să sap prea mult în istorie. Apoi mi-am amintit de poza cu semiluna și steaua pe gâtul sticlei de bere, la acel eveniment. Am căutat acea poză și - da - este Tiltott.

Astfel, în august 2022 ne-am prezentat la sediul lor ca să ne povestească ce și cum. Accesul e cam piperat: 75 lei în care intră și ceva de-ale gurii: o pită cu ceva șuncă la interior. Am considerat că este ceva inedit deci am acceptat provocarea. Se putea și fără pită, era mai ieftin (nu mai știu cu cât) dar nu puteam refuza oferta. Era prea tentantă.

Am ajuns într-o zi călduroasă de vară, însorită. Am fost preluați din magazinul de la poartă plin cu tot felul de produse și cu sticle pe tavan, cum e obiceiul la ei. Am mers pe terasa din curte cu copertină pentru apărat de soare și cu paie pe jos ca să fie ambientul mai rustic. Era și bar și am fost poftiți să servim din produsele proprii. Era disponibilă bere nefiltrată cu alcool 6% și bere cu zmeură cu alcool 1%. Le-am încercat.

Am primit o prezentare preliminară după care am fost conduși în interiorul metalic al manufakturii. Părea cald dar nu exagerat. Înainte de asta, afară, pe terasă, am fost informați: așa cum ne-a prezentat însoțitoarea noastră în turul fabricii, locul pentru manufactura Csikisor nu a fost ales întâmplător. Astfel, la locația unde se află astăzi fabrica artizanală de bere se afla o fabrică de butoaie cam din 1940 până prin 1970 și apoi, până prin anii 2000 a fost o fabrică de amidon și spirt destul de cunoscută, spune ea deși unii spun că acea fabrică a dat faliment prin anii ’90. Nu-i chiar foarte important, oricum. Astfel, în zonă exista obicei să se adune la locație porumbul și cartofii de la săteni. Din acea vreme s-au păstrat două clădiri și 5 kilometri de cale ferată plus un perete de faianță albă din fostul laborator. Șinele s-au folosit la confecționarea picioarelor meselor din sala de protocol.

Csikisor a deschis în 2014 cu o stație mai mică de fierbere de până la 12.000 de litri pe zi. După 2016 fabrica s-a extins pentru că a crescut cererea iar în prima stație se mai fabrică azi bere cu zmeură sau cu miere. Capacitatea totală actuală poate ajunge la 40.000 litri pe zi dar nu se atinge zilnic această cantitate ci doar în unele zile de vară. Peste 50 mii de litri pe zi ar fi bere industrială dar sub această capacitate se menține bere artizanală și se poate lucra mai curat. Ei nu adaugă la bere enzime sau conservanți. Deasemenea nu amestecă aromele: au bere cu zmeură și bere cu afine, separat.

Referitor la pasteurizare, aceasta schimbă culoarea și gustul berii și, ei nedorind acest lucru, prelungesc termenul de valabilitate al berii prin filtrare cu diatomită ce garantează calitatea berii pentru 3 săptămâni, diatomita fiind un fel de nisip dintr-o rocă vulcanică și care nu poate reține în totalitate drojdia, sau filtrare cu micromembrane care sunt niște țevi foarte subțiri ce rețin drojdia și bacteriile din bere astfel că perioada de valabilitate ajunge la 6 – 9 luni.

Berea nefiltrată se distribuie în magazine într-o pungă de hârtie roșie dar berea nefiltrată este mai aspră, mai amară.

La Sânsimion se folosește o rețetă bavareză din 1516. La producere se folosesc 3 ingrediente de bază: apă, malț și hamei la care se adaugă și drojdia. Apa provine din 5 foraje din zonă și este de înaltă calitate. Hameiul este adus de lângă Sighișoara iar malțul care este o boabă de orzoaică încolțită iar ei îl aduc din Slovacia. Au 4 sortimente de malț: de caramel, de ciocolată care produc berea brună și celelalte care produc bere blondă. După prezentarea de pe terasă am intrat să vedem tehnologia de fabricare, ne-a povestit despre procesul de fierbere, de fermentare și utilajele unde au loc toate astea.

Pe o platformă, la etajul întâi, la capătul unui hol cu o expoziție foto etno pe pereți am găsit barul interior unde ni s-au prezentat și alte produse CsikiSor și anume: un liqeur Kesero de 40 de grade, din plante medicinale, mai amar, cu etichetă cu verde, altul mai dulceag, de 25 de grade: Afonya, în ambalaj alb cu albastru, opac și Sorparlu în sticlă fumurie și etichetă cu roșu.

După tot turul interior am coborât iar în curte, pe terasă unde ne aștepta pita caldă cu șuncă la interior iar însoțitoarea noastră a preluat deja alt grup.

Există două persoane care fac ghidaj și un alt grup se afla, deja, pe terasă, la masă.

Programul pentru acea după-amiază a fost interesant și ne-am bucurat că ne-am abătut pe la ei.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Este zonă rurală cu relief de mici dealuri, cu altitudinea maximă de 650 mdm, cu mici pâlcuri de pădure.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Distracție e vizita, berea și pita.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 25.01.23 18:30:07
Validat / Publicat: 25.01.23 19:01:03
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în #EXCURSII și CĂLĂTORII

VIZUALIZĂRI: 541 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P26 Sânsimion, manufaktura Tiltott CsikiSor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15300 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[27.01.23 23:18:48]
»

To web: pls add

https://m. youtube.com/watch?v=YiWtEScuBSQ

Ms

webmasterX
[28.01.23 09:01:57]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.01.23 12:45:54]
»

Acum 2 veri am venit special de la Băile Tușnad aici, crezînd că au și restaurant. Cînd am văzut că singura mîncare era ceva gustare la finele turului, pînă la care oricum mai era de așteptat, am cumpărat un desfăcător de bere de la magazinul de suveniruri, plus niște cipsuri Csíki Csipsz, să mai păcălim foamea, și am răbdat încă un sfert de oră pînă la Miercurea Ciuc, restaurant Gambrinus, unde printre altele am băut pălincă de zmeură.

Soarele și semiluna sînt simbolurile secuilor, apar pe steagul secuiesc, de aia sînt pe sticlă.

Berea se numește Csíki Sör, adică Bere Ciuc (sau Ciucană). La început o vindeau sub brandul Igazi Csíki Sör, adică „adevărata bere Ciuc” , ceea ce a dus la un proces cu Heineken, care fabrică berea Ciuc, în urma căruia nu mai au voie să susțină că berea lor e „adevărata” . Așa că au schimbat brandul în Tiltott Csíki Sör, adică „berea Ciuc interzisă” .

Deci Tiltott nu e numele berii, e doar un slogan care valorifică postura lor de firmă mică care a deranjat un colos ca Heineken. Marketing.

Berea e bună, se găsește și prin (foarte puține) baruri în București, și la mare.

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[28.01.23 14:25:39]
»

@abancor: iaca, astfel mă perfecționez, nu știam ce înseamnă tiltott. Acum știu. Parcă mi-a ajuns ceva la urechi, foarte vag, despre ceva concurență cu berea Ciuc din Miercurea Ciuc (cred) dar n-a insistat nimeni cu asta. Poate de aia a zis de 40.000 litri adică sub 50.000 deci e manufactură și nu producție industrială.

Pentru mine, ca și consumator, practic, e un câștig. Apreciez diversitatea. Ieri am aflat că este berărie Csiki în București, centrul vechi și am de gând să merg. Mi-a plăcut la ei, la berărie, la Băile Tușnad.

Vara asta am aflat și ce înseamnă furdo. Nu strică.

Amu' , ce să zic, ar mai fi ceva detalii care nu chiar m-au bucurat la ei dar, uzual, nu le fac publice, din obișnuință. Dacă chiar se adună multe rele, le reglez în private, nu chiar țip din prima. Nu e cazul la ei dar ceva mici sâcâieli am avut. Au ei stilul loc de demnitate. Pe de o parte, apreciez. Pe de altă parte, pot observa că nu chiar exagerează.

Eu am mers special pentru vizita pe care am programat-o din timp pentru că ei spun că așa se face. Organizarea au făcut-o corect și nu am ce comenta. Și am fost că prea apăreau semne despre ei din multe locuri și-am zis: mno, hai, mă, să văd care-i treaba! Nu am mers fomiști la ei și a fost bine (fără nici o aluzie, zic de noi). Nu regret.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța prin Ținutul Secuiesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050580978393555 sec
    ecranul dvs: 1 x 1