ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.12.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2022
DURATA: 8 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 5 MIN

Culoarul Rucăr – Bran și obiectivele sale de top

TIPĂREȘTE

În această vară am ajuns de două ori pe culoarul Rucăr – Bran, ambele minivacanțe în luna iulie. Cazările au fost alese în cele două extreme ale trecătorii montane, prima la cort în Rucăr-Podu Dâmboviței la Camping Panorama (vezi impresii), iar a doua în localitatea Șimon, la Casa dintre Văi (vezi impresii).

Vremea a fost superbă, ne-am plimbat mult la pas, dar am mers pe distanțe scurte și cu autoturismul, în mare parte ne-am autogospodărit. Această zonă montană este superbă, găsiți unități de cazare de tot felul, moduri variate de petrecere a timpului, precum și obiective variate, în funcție de interes.

Am să enumăr pe scurt ce am văzut noi în cele câteva zile petrecute în trecătoarea care străbate Carpații, înconjurați de o natură pitorească și aer curat. Fiind perioadă de concedii am întâlnit turiști este tot, dar nu peste măsură. Poate această listă și fotografiile vă vor îndemna să explorați această zonă. Deci, să pornim dinspre Câmpulung Muscel spre Bran:

🔹Mausoleul de la Mateiaș este un impozant mausoleu comemorativ închinat eroilor din Primul Război Mondial, construit în forma de bază în perioada interbelică, în apropierea locurilor unde s-au desfășurat lupte grele. Ulterior, monumentul a fost „îmbunătățit” în perioada comunistă cu o terasă, basoreliefuri și un muzeu (interesantă diorama din interior).

🔹Schitul Dragoslavele reprezintă o așezare monahală aflată direct sub oblăduirea Patriarhiei, întemeiată în perioada interbelică. Biserica de lemn maramureșeană e adusă de patriarhul Miron Cristea și se integrează perfect în peisaj (vezi impresii). În apropiere, în arealul Pietrei Dragoslavelor, sunt multe trasee turistice interesante.

🔹Cheile Brusturețului și Peștera Dâmbovicioara fac parte din Parcul Național Piatra Craiului și se plătește bilet de acces în acest areal geografic. Am parcurs la pas cheile, vreo 5 km dus-întors, pe malul râului Brustureț, străbătând mai multe sectoare de chei, dintre care Cheia Strâmtă e chiar strâmtă (vezi impresii).

Peștera Dâmbovicioara este un obiectiv foarte cunoscut și vizitat, caverna fiind amenajată cu pasarele metalice, iar intrarea refăcută recent (cu un zid de bușteni prelucrați). Deși nu e spectaculoasă, peștera poate constitui deliciul copiilor și oferă o idee celor care nu au mai văzut vreodată un astfel de fenomen carstic (vezi impresii).

🔹Zona Ciocanu - Șirnea reprezintă un mic colț de rai pentru doritorii de drumeții ușoare, noi am parcurs câțiva kilometri buni alături de un copil nu foarte mare (vezi impresii). Sunt zone și locuri pe care le-am mai vizitat în ultimii 5 ani, dar frumusețea și pitorescul peisajelor m-au convins să revin. În Șirnea, sat agroturistic, domiciliu acum al cunoscutului realizator Charlie Ottley, am urmat și de această dată o bună parte a unui traseu turistic marcat cu imaginea unui omuleț albastru. Pe lângă gospodăriile tradiționale, fânețele și florile de munte se pot vedea în câteva locuri (spre Ciocanu) urmele tranșeelor din prima conflagrație mondială.

🔹Cetatea Oratia este o fortificație medievală pe care cei mai mulți dintre călători o văd de la punctul de belvedere situat pe DN 73. Noi am avut curiozitatea de a privi de aproape zidurile de piatră, poteca care șerpuiește prin iarbă te poartă în 20 de minute până la „poarta” bastionului, cu o diferență de nivel medie (vezi impresii). Lângă cetate se află un canion, precum și urmele vechiului drum negustoresc medieval, iar de pe ziduri avem o vedere nemaipomenită către satul Podu Dâmboviței (vezi impresii).

🔹Peștera Liliecilor e situată la 350 m de mers pe jos de la drumul comunal, asfaltat, care merge în localitatea Peștera, pe platforma Branului. Deja era a doua oară când încercam să vedem liliecii din grota care se căsca într-un perete de stâncă, dar nu i-am zărit nici de data aceasta (nici nu ar fi recomandat... ha, ha). Culoarul întunecos are circa 100 m lungime, galerie activă, dar umezeala face alunecoasă suprafața pe care pășești în interior (vezi impresii). Atenție, nu prea aveți unde lăsa autoturismul!

🔹Mănăstirea Bran atrage prin amplasament (imaginea sa se proiectează pe fundalul masivului Bucegi și a munților Piatra Craiului) și frumoasa biserică de lemn. Din 2006 mănăstirea cu ai săi slujitori îi întâmpină pe turiști și pelerini pe Culmea Balabanului. Se poate ajunge cu autoturismul (noi l-am lăsat mereu în pădurea aflată la vreo 650 m distanță) sau pe poteci ce urcă pieptiș din satul Șimon.

❗ Zilele petrecute în zona Rucăr-Bran ne-au mai purtat pe la păstrăvăria Dâmbovicioara (ce păstrăv gustos am pregătit la grătar), pe malul lacului Sătic (vezi impresii), prin satul Șimon (vezi impresii), prin parcul din fața castelului Bran.

Deși mulți dintre noi am mers de multe ori în această zonă turistică, Rucăr – Peștera – Moieciu – Bran, eu cred că de fiecare dată putem descoperi un loc nou, plus că peisajele pot „arăta” altfel în funcție de anotimp și starea sufletească. Nu ezitați și alegeți să petreceți câteva zile în arealul culoarului Rucăr – Bran.

Alegeri inspirate!

P. S. Deși unele articole sunt din anii trecuți, toate fotografiile sunt din iulie 2022.

selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.12.22 14:31:06
Validat / Publicat: 19.12.22 15:36:27
VIZUALIZĂRI: 222INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RUCĂR.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Peisaj superb privit de pe Culmea Balabanului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX [19.12.22 15:35:42] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin zona Rucărului, RUCĂR" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă România]

webmaster [19.12.22 18:59:16] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu [19.12.22 20:13:47] »

@tata123 🔱: Cred ca atunci cand vorbim despre aceasta zona ne gandim automat la Castelul Bran, la pestera Dambovicioarei insa tu ai prezentat si alte obiective pline de interes. Foarte frumoase locurile prezentate si pe langa interesul fata de obiectivele prezentate, as putea sa mai spun ca ai prezentat minunat frumusetea locurilor, ai niste poze ca niste felicitari, vezi P06 sau P12 si nu numai frumusetea locurilor dar si a bucatelor, vezi P11 .

Felicitari, votat cu mare drag.

liviu49 [20.12.22 07:35:33] »

Frumoasa si interesanta zona! Linistea din zona (exceptand desigur Moieciu mai ales la sfarsit de saptamana) poate atrage multi turisti. As adauga la cele prezentate o interesanta colectie de sculpturi in natura la Dragoslavele. Pacat ca este situata intr-o curba unde oprirea este, cel putin legal, interzisa. Dar puteti opri putin mai departe si vizita sculpturile de aproape. Daca deranjul nu e prea mare, la pestera Liliecilor din Pestera se poate ajunge pe propriile picioare, fara a apela la masina. Dar masina va poate conduce la Casa Folea, unde o puteti parca fara probleme. De aici o luati pe o poteca pe sub padure spre manastirea Pestera, iar de acolo va intoarceti pe alta poteca la locul de parcare al masinii. Ultima parte a drumului, de la manastire, va va oferi o frumoasa panorama a Bucegilor, putand vedea si cocoasa de la vf Omu, iar in spate veti vedea masivul Piatra Craiului cu cabana Curmatura.

Drumetii din Pestera se mai pot face si spre Sirnea, sau in Piatra Craiului.

Numai bine si calatorii placute!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [20.12.22 09:29:58] »

@mishu: Într-adevăr, castelul Bran pare a fi centrul turistic al zonei, dar cei doritori de drumeții și căutători de istorie și cultură găsesc și alte obiective interesante în zonă. Întotdeauna obiectivele de calibru mare, bine promovate și valorificate turistic vor atrage vizitatori, însă dacă ne documentăm un pic sau întrebăm localnicii vom descoperi colțuri de natură mai puțin cunoscute, dar la fel de spectaculoase, obiective istorice importante, precum și sate/cătune pitorești populate de oameni frumoși.

Mă strădui să captez și să postez fotografii de calitate și reprezentative pentru artiolul publicat pe AFA. Însă oamenii sunt pretențioși... 😁

Numai bine!

@webmaster: Mulțumesc pentru desemnarea drept MG.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [20.12.22 09:38:46] »

@liviu49: Da, Natura e spectaculoasă, fascinantă, ofertantă cu cei care o apreciază. Pe culoarul Rucăr - Bran și împrejurimi găsim nenumărate posibilități de a ne petrece timpul, în funcție de preferințe și interese personale.

Zona se pretează drumețiilor, multe din ele având un nivel de dificultate mic sau mediu, astfel traseele sunt accesibile multor categorii de turiști. De asemenea, pe lângă plimbările perpedes, sunt disponibile trasee pentru bicicliști, unele marcate.

Fie că vii pentru relaxare și plimbări ușoare, fie că vizitezi muzee ori biserici vechi sau ai o vacanță activă în zona despre care discutăm ai opțiuni suficiente pentru fiecare categorie.

Mulțumesc. Sărbători cu bine!

Michi [20.12.22 11:51:45] »

@tata123 🔱: Am fost de mai multe ori pe culoarul Rucăr Bran şi cu excepţia Peşterii Liliecilor şi cetăţii am văzut toate obiectivele. Ultima oară în primăvara 2021 am fost cu nişte prieteni cu maşina câteva zile la Moeciu de unde iar am văzut cu auto mai tot. Interesant pentru mine a fost când, prin anii ´60 am înnoptat la nişte ţărani la Fundata. Acolo, când am intrat, stăpâna casei ne-a zis ˝de ce nu ne-ai zis că vii, Silvia? ˝Semănam leit cu fiica lor Silvia Popovici care, nefiind bună de muncă din cauza unui picior slab, a fost trimisă la Bucureşti la o rudă să înveţe croitorie. Cum era bună şi la carte, s-a remarcat recitând o poezie la un spectacol dat de liceu şi aşa a început cariera fulminantă de actriţă a Silviei Popovici. S-a măritat cu Maxim Bergheanu, membru CC al PCR, ministru în mai multe rânduri. Silvia a căzut în dizgraţia Elenei Ceauşescu. A făcut parte din generaţia de aur a marilor actori. Ani de zile mă saluta lumea pe stradă din cauza asemănării cu ea. Între noi era diferenţă doar de un an dar ea s-a prăpădit destul de tânără la 60 de ani.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, Michi, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0773048400879 sec
ecranul dvs: 1 x 1