ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.07.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cheile Brusturețului – natură la superlativ

TIPĂREȘTE URM de aici

Bazinul râului Dâmbovița este bogat în fenomene carstice de genul cheilor și peșterilor, cele mai cunoscute fiind Cheile Mici ale Dâmboviței (vezi impresii), Cheile Dâmbovicioarei (vezi impresii) și Peștera Dâmbovicioara (vezi impresii), parcurse cu câțiva ani în urmă.

În această vară, pornind de la Camping Panorama unde ne-am instalat cortul (vezi impresii), am parcurs la pas Cheile Brusturețului, până la cabana cu același nume. Se poate ajunge și cu autoturismul, drumul pietruit e ok, dar unde mai e farmecul călătoriei? Plus că aveam un puști cu noi care dorea să meargă în drumeție!

Din DN 73, în localitatea Podu Dâmboviței, accesăm șoseaua destul de îngustă ce merge spre Peștera Dâmbovicioara, oprim o clipă înainte de a pătrunde în Cheile Dâmbovicioarei pentru a plăti unui ranger 3 lei/persoană acces în Parcul Național Piatra Craiului, apoi parcurgem încet acest prim sector de chei. Pereții înalți de stâncă ne impresionează încă o dată, se poate staționa în 2-3 alveole unde există și bănci. Depășim zona Peșterii Dâmbovicioara (zona gurii de acces a fost refăcută, construcția de lemn e drăguță), situată într-un al doilea sector de chei (Cheia Peșterii); aici întâlnim ceva animație și vedem câteva tarabe cu produse alimentare și suveniruri-prostioare.

Ajungem în zona Valea Rea unde se termină asfaltul și sunt câteva gospodării și case de vacanță; aici lăsăm și noi autoturismul, pe o platformă lângă râul Brustureț. Suntem la câțiva pași de Izvoarele din Plai, o serie de fire de apă care țâșnesc din munte și se preling sub forma unor mici cascade.

Pornim voioși spre cheile care se deschid în fața noastră – vorbim de mai multe sectoare: Cheița Brusturețului, Cheia Muierii și Cheile Brusturețului (Cheia Lungă și Cheia Strâmtă) – sorbind cu nesaț aerul de munte și bucurându-ne de răcoarea oferită de pereții de stâncă și vegetație. Râul Brustureț ne însoțește cu zgomot când pe o parte, când pe alta a drumului pietruit; talvegul râului e compus din pietre șlefuite de o culoare gălbuie care ne atrage permanent privirea, ici-colo s-au format mici paturi de nisip pe fundul albiei.

Traversăm și vreo două spații mai largi, un fel de poienițe, trecem și pe lângă izbucul „La Gâlgoaie” , unde vedem doar un șuvoi de apă rapid ieșind de sub o construcție – acolo se captează apă minerală naturală îmbuteliată sub numele „Apa Craiului” . La un moment dat pereții de piatră se apropie atât de mult încât de la distanță crezi că se unesc, brazii se infiltrează printre crăpături îmbrăcând stâncile în verde intens, iar floricele de diverse culori înviorează zidurile întunecate. Nu a lipsit vânătoarea de frăguțe de-a lungul întregii drumeții.

În zona Valea Muierii, loc pe unde trece un fir de apă și se desfășoară Cheia Muierii, vedem câteva trasee de escaladă pe peretele vertical numit Pintenul Muierii. Faleza de piatră sub forma unui amfiteatru natural ascunde la ceva înălțime portalul de intrare în Peștera Dracilor sau Gaura Brusturețului. În acest sector de chei de pe Valea Brusturețului sunt mai multe trasee de escaladă sportivă și alpinism (eclimb.ro/useri/geo_bivua ... _cotat_UIAA.pdf).

Ieșim din sectorul de chei, spațiul se lărgește, mergem circa 500 m și ajungem la Cabana Brustureț din curtea căreia se auzea o melodie populară la volum măricel. Situată la o altitudine de circa 1000 m cabana a fost dată în folosință în 1969. De fapt acolo exista un adevărat complex turistic format din cabană, căsuțe de camping și restaurant. Din anii 2000 și ceva a fost închisă, apoi s-a mai modernizat cât de cât și s-a redeschis. Restaurantul arată bine la interior, cabana la fel la exterior. În cursul săptămânii nu cred că ajung foarte mulți aici; noi am dat de un cabanier simpatic care ne-a dat câteva lichide reci de la frigider pe care le-am savurat la mesele de pe terasă. Pe drumul de întoarcere tunete înfundate și câțiva stropi de ploaie ne-au anunțat sosirea unei ploi mai consistente.

Concluzii. Cheile Brusturețului sunt mai sălbatice, mai strâmte și mai puțin circulate față de cele din aval, ale Dâmbovicioarei. Acest lucru te face să te simți mai aproape de natură, îți oferă mai multă libertate de a te simți bine. Recomand o incursiune relaxantă perpedes în aceste chei, pe traseu bandă albastră, pentru încărcarea bateriilor.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 07.07.22 15:06:08
Validat / Publicat: 07.07.22 15:41:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DÂMBOVICIOARA.

VIZUALIZĂRI: 1117 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Plante care au învins piatra.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55700 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[07.07.22 16:15:23]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

valentinag
[13.07.22 09:45:59]
»

N-am mai fost in zona de cand eram copil. Ultima oara au facut ai mei un revelion la o cabana acolo. Mi-ai dat o idee, o sa-mi fac si eu timp vara asta sa mergem.

Sa va fie de bine plimbarea!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[13.07.22 15:56:51]
»

@valentinag: Mă bucur că persoane noi citesc articolele mele și le găsesc utile. O incursiune de weekend în această zonă e ofertantă: mausoleul de la Mateiaș, chei înguste, Peștera Dâmbovicioara, urcare spre Ciocanu și ieșire la Șirnea. Găsiți câteva restaurante unde puteți mânca și, de ce nu, o oprire la cofetăria Iepurașul din Câmpulung Muscel (la penultima trecere pe acolo nu am mai oprit deoarece era o coadă mare în exterior, deși era duminică).

Drumeții plăcute!

@webmaster: Mulțumesc pentru desemnare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱, valentinag
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Dâmbovicioara - Brusturet:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073630094528198 sec
    ecranul dvs: 1 x 1