ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.10.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Muzeul de Mineralogie ' Victor Gorduza' - Baia Mare

TIPĂREȘTE URM de aici

"Am iubit florile zămislite de pământ deasupra lui, dar și pe cele din adâncurile lui tainice. Am făcut din ele un buchet pe care-l dăruiesc tuturor. " - Victor Gorduza - director fondator.

La Baia Mare, pe Bd. Traian, nr. 8, se află unul dintre cele mai frumoase muzee pe care le-am vizitat în viața mea. Am ajuns acolo în cadrul unui circuit - circuitul Maramureș și bisericile de lemn - care avea incluse în program nu doar biserici-monument UNESCO, ci și alte obiective care fac faima României. Și cum l-am fi putut omite când Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" - Baia Mare găzduiește cea mai mare colecție regională de minerale din România și una dintre cele mai mari din Europa? Aici pot fi admirate nu mai puțin de 20.394 de eșantioane - flori de mină, fosile, roci și minereuri (inventariate în 2016).

Muzeul este amenajat într-o clădire modernă, cu două etaje și se poate vizita - cu excepția zilei de Luni - în fiecare zi, în intervalul orar 09.00-17.00 (ultima intrare fiind la16.30). Taxele de vizitare sunt: 10 lei/persoană - adulți, 6 lei/persoană - pensionari și 3 lei/persoană - elevi și studenți. Pentru preșcolari, specialiști, membri din Rețeaua Națională a Muzeelor din România și persoane cu dizabilități accesul este gratuit. Nu știu dacă există și vreo taxă de fotografiere. Nu ni s-a pretins, iar poze am făcut cu duiumul pentru că, la frumusețile etalate acolo, nici unul dintre noi nu s-ar fi putut abține (eram un grup de 37 de persoane). Eu am făcut mai bine de 100 de fotografii din care știu că-mi va fi greu să aleg pe cele mai reprezentative pentru a fi publicate împreună cu articolul.

Din istoricul Muzeului de Mineralogie "Victor Gorduza"

Ideea constituirii unei colecții de minerale în cadrul Muzeului Județean Maramureș, aparține lui Victor Gorduza pe atunci îndrumăror al muzeului, care propune în 1969 începerea achiziționării de eșantioane minerale care să stea la baza constituirii unei colecții și eventual a unui muzeu specific. Prima achiziție a constat în cele 533 de eșantioane minerale preluate de la Iosif Ilea din Baia Mare.

De importanță capitală a fost Legea 133/1973 privind valorificarea florilor de mină, lege prin care se încerca stoparea exodului de eșantioane minerale din Baia Mare, Baia Sprie și Cavnic spre țările vest-europene - Germania, Austria, Italia și Franța. Legea reglementa și activitățile de recoltare din subteran, depozitare și valorificare a acestor comori naționale. Prima expoziție de flori de mină a fost organizată în 1974 în incinta Muzeului Județean Maramureș. Doi ani mai târziu, Consiliul Popular al Județului Maramureș decide înființarea, în cadrul Muzeului Județean Maramureș, a Secției de Științe Naturale menită să gestioneze întregul fond de minerale aparținând muzeului (circa 6000 de eșantioane, atunci), coordonarea întregii activități fiindu-i atribuită lui Victor Gorduza.

Prin achiziții succesive, colecția s-a mărit, ajungând în 1988 să fie mutată în noua clădire din Bd. Traian, nr. 8, acolo unde se află și astăzi. Deschiderea oficială a expoziției de bază a Secției de Științe Naturale din cadrul Muzeului Județean Maramureș a avut loc un an mai târziu. În decembrie 1992, Consiliul Județean Maramureș decide desprinderea Secției de Științe Naturale din cadrul Muzeului Județean Maramureș și înființarea ca instituție a Muzeului de Mineralogie - Baia Mare la conducerea căruia este numit Victor Gorduza.

În decursul existenței Muzeului Județean de Mineralogie "Victor Gorduza" - Baia Mare, au existat o serie de momente cu o însemnătate deosebită, decizii și acțiuni importante care stau la baza a tot ceea ce reprezintă astăzi muzeul. Cei interesați de toate acestea, pot accesa site-ul muzeului.

Cine a fost Victor Gorduza?

Cel de al cărui nume se leagă înființarea, dezvoltarea și faima dobândită de Muzeul de Mineralogie - Baia Mare atât pe plan național cât și pe plan internațional, Victor Gorduza, s-a născut la Cetatea Albă (atunci în Regatul României) la 27 aprilie 1942. Doi ani mai târziu familia se refugiază în România, iar după terminarea războiului, se stabilește la Baia Mare.

După absolvirea colegiului, Victor Gorduza a studiat la Facultatea de Științe Naturale - Specialitatea Geografie a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj Napoca, după care a fost profesor de geografie, apoi îndrumător la Muzeul Județean Maramureș. Descoperirea într-un depozit a 1502 eșantioane minerale, reprezintă începutul organizării la Baia Mare a unei expoziții permanente dedicată florilor de mină.

Numit șef al Secției de Științele Naturii din cadrul Muzeului Județean, Victor Gorduza este preocupat de inventarierea numărului tot mai mare de eșantioane achiziționate, donate sau provenind din colectări din subteran și organizează mai multe expoziții în țară și în străinătate. La 10 decembrie 1992, Victor Gorduza este numit director al Muzeului de Mineralogie din Baia Mare.

De-a lungul carierei sale a organizat două expoziții permanente (Expoziția permanentă de mineralogie a Muzeului Județean Maramureș la "Casa Iancu de Hunedoara" în 1974 și Expoziția permanentă a Muzeului de Mineralogie Baia Mare, Bd. Traian, nr. 8, în anul 1989), 33 de expoziții în Europa (Austria, Franța, Olanda, Germania, Ungaria, Belgia, Monaco) și peste 25 de expoziții temporare realizate pe întreg teritoriul României.

Pentru prestigioasa activitate desfășurată de Victor Gorduza în cei aproape 45 de ani în muzeografie, din care 20 la conducerea muzeului, a primit recunoaștere din partea mai multor instituții și personalități - Pemiul "Grigore Antipa" acordat de Ministerul Culturii și Cultelor, Ordinul meritul Cultural în Grad de Cavaler acordat de președintele României, Ion Iliescu, Diploma de Excelență acordată de Consiliul Județean Maramureș...

Ca o recunoaștere post-mortem a contribuției pe care a avut-o la constituirea colecției de mineralogie și înființarea muzeului, Victor Gorduza a primit titlul de "Cetățean de onoare al municipiului Baia Mare", iar Muzeul de Mineralogie a primit numele său.

Vizita noastră la Muzeul de Mineralogie

În muzeu, am fost preluați de îndată de un tânăr muzeograf care ne-a condus în sala mare de la parter și ne-a prezentat istoricul instituției, ne-a vorbit despre personalitatea fondatorului şi organizatorului acestui muzeu - Victor Gorduza, despre specificitatea şi unicitatea exponatelor, după care ne-a dat liber la vizitare. Am apreciat faptul că - adresându-se unor nespecialiști - expunerea muzeografului a fost pe înțelesul nostru, al tuturor.

Expoziția permanentă cuprinde peste 1.000 de eșantioane recoltate exclusiv din aflorimente și subteranele exploatărilor miniere care au existat în zona Baia Mare și arealele adiacente din Maramureș și din nord-vestul României. Expoziția este structurată pe patru secțiuni: petrografie, mineralogie, zăcăminte, aflate la parter și "flori de mină", amenajată la etaj, acolo unde - pe un ecran mare - se proiectează și un film documentar.

În fiecare vitrină, alături de fiecare exponat, se află un număr prin intermediul căruia poți identifica numele, provenienţa şi compoziţia fiecăruia. Sunt atât de multe și atât de interesante încât o singură zi întreagă nu-ți este de ajuns pentru a le identifica, a le admira și a le fotografia pe toate. Pierdută în contemplare, mărturisesc faptul că m-am trezit singură în sala mare de la parter. Toți colegii mei de grup grăbiseră vizita și se aflau deja la etaj.

Etajul, destinat expoziției de "flori de mină" este cu adevărat cel mai atractiv. Estetic vorbind. Expuse în vitrine bine iluminate, acolo poți vedea exemplare de o frumusețe rară, unicat în Europa, unele provenind din recoltări subterane, altele din donații particulare. Ochiul meu de nespecialist nu putea aprecia decât forme, culori și dimensiuni care mai de care mai atrăgătoare. Aș fi rămas aici, printre aceste rarități care fac parte din patrimoniul României, tot restul zilei, dar... într-un circuit, plecat în grup, trebuie să te ții de grup.

Dacă îmi va fi dat să mai ajung în această viață la Baia Mare, în acel îndepărtat capăt de țară, nu voi ezita să revin la Muzeul de Mineralogie pentru o nouă vizită.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 01.10.22 14:53:14
Validat / Publicat: 01.10.22 15:54:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BAIA MARE.

VIZUALIZĂRI: 467 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Baia Mare - Muzeul Județean de Mineralogie "Victor Gorduza".
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42200 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster
[01.10.22 16:13:16]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu
[01.10.22 17:32:17]
»

@iulianic:

Nu știu dacă există și vreo taxă de fotografiere. Nu ni s-a pretins, iar poze am făcut cu duiumul pentru că, la frumusețile etalate acolo, nici unul dintre noi nu s-ar fi putut abține (eram un grup de 37 de persoane). Eu am făcut mai bine de 100 de fotografii din care știu că-mi va fi greu să aleg pe cele mai reprezentative pentru a fi publicate împreună cu articolul.

am vazut si eu acest muzeu in 2017 si nici atunci nu se cerea taxa de fotografiere si mi se pare ca daca lasi la bier sa fie facute poze promovezi mai mult muzeul. A fost extraordinar, mama era numai wow la fiecare vitrina cu exponate si in mod sigur am facut muul mai mult de 100 de poze, si la fel, si mie mi-a fost greu sa aleg. Felicitari ca ati fost acolo, si eu as reveni sa il vizitez daca as fi in zona.

Felicitari si pentru articol, votat cu mare drag.

iulianicAUTOR REVIEW
[01.10.22 17:54:10]
»

@mishu: Mulțumesc pentru aprecieri și pentru ecou!

Din tot circuitul de 5 zile în Maramureș nu cred că mi-a plăcut ceva mai mult decât Muzeul Județean de Mineralogie din Baia Mare. Nici măcar mult lăudata plimbare cu mocănița sau chiar bisericile de lemn. Am vizitat mai multe biserici de lemn, toate valoroase. Vizitate într-un timp atât de scurt și la intervale atât de mici între vizite, parcă imaginile se suprapuneau, se confundau... Noroc cu pozele care mai clarificau câte ceva. Muzeul de Mineralogie a fost ca o frumoasă expoziție de bijuterii, care mai de care mai interesantă.

elenaadinaPHONE
[03.10.22 12:17:51]
»

Frumoase exponatele!

Cristalele și pietrele semiprețioase îmi aduc bucurie și mă înveselesc!

Am și eu acasă mostre mai mici, le folosesc pentru purificare și energizare.

Votat cu drag!

Michi
[03.10.22 15:27:23]
»

@iulianic: Ca de fiecare dată când scrii despre ceva ce am văzut, îmi împospătezi amintirile şi am snzaţia că văd a doua oară. Nu are rost să te mai felicit a nşpea oară pentru documentaţie şi stil. Si eu am văzut muzeul în 2018, tot singură şi în mare, cu mici abateri am făcut acelaş traseu. Am fost impresionată de aspectul şi valoarea exponatelor. Pozele pe care le-ai făcut sunt superbe.

Nu ştiu dacă vi s-a spus despre marele furt din 2014, când în mai puţin de un minut s-a pătruns prin efracţie şi s-a furat un calcit de Herja, o sferă de 8 cm, jumătate albă, jumătate neagră, perfect delimitate, unicat mondial, de o valoare inestimabilă. Cum s-a mers la punct fix şi hoţii au dispărut într-un minut, alarma şi poliţia n-au avut ce face decât să constate raptul. De atunci s-a dublat paza dar ce folos? Cine ştie prin ce colecţie particulară din străinătate încântă ochiul privitorului?

iulianicAUTOR REVIEW
[03.10.22 21:18:50]
»

@elenaadina: Mulțumesc pentru aprecieri și pentru ecou!

Și mie îmi plac foarte mult cristalele și pietrele semiprețioase. Nu știu cum să le folosesc pentru purificare și energizare. Știu doar că mă simt bine privindu-le.

@Michi: Mă bucur că prin scrierile mele vă dau prilejul să revedeți ceea ce ați văzut cu alte ocazii și că asta vă face plăcere. Nu ni s-a spus despre furtul acelei mostre atât de prețioase. Dacă totul a decurs atât de repede, dacă hoții au mers la fix, înseamnă că erau... mai din apropiere. Și, oare, până acum nu s-au descoperit făptașii?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michi
[03.10.22 23:04:59]
»

@iulianic: Cunoşti expresia ˝mână în mână? ˝şi ˝om din interior? ˝altfel nu s-ar explica, intrarea, sustragerea, părăsirea incintei într-un minut. Nu am mai urmărit subiectul

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, iulianic, Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Județean de Mineralogie 'Victor Gorduza':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072659969329834 sec
    ecranul dvs: 1 x 1