ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 5 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Maramureș și bisericile de lemn - un nou circuit

TIPĂREȘTE

De vreo 5 ani, planificasem împreună cu soțul meu un circuit Maramureș (am stabilit reperele în cele mai mici amănunte și le-am și așternut pe hârtie), dar așteptând o vreme în care să-l putem face pe îndelete, în ritmul nostru, cu mașina noastră și pe traseul stabilit de noi, timpul a trecut și… acum nu-l mai putem face.

În amintirea a tot ceea ce plănuiserăm în perioada de pandemie (atunci când puteam doar plănui), am optat în această vară pentru câteva circuite scurte, organizate de agenții turistice, cu toate avantajele și dezavantajele lor. Despre două dintre aceste minicircuite duse la bun sfârșit, am consemnat aici câteva impresii - Țara Buzăului - un ținut cu multe povești și Nordul Apusenilor - Satu Mare. Despre "Maramureș și bisericile de lemn" circuitul pe care tocmai l-am încheiat, voi scrie câte ceva în cele ce urmează.

Ca și altădată la plecarea în călătorii turistice, în zorii zilei de 19 septembrie 2022, ne-am adunat la punctul de întâlnire toți cei 33 de turiști (pe traseu, la Ploiești și la Brașov urmând a mai prelua 4 persoane), majoritatea seniori, gata de a porni spre Maramureș. La ora 7.00 deja roțile autocarului se învârteau pentru că aveam de parcurs un drum lung (590 km) străbătând întreaga țară de la sud la nord, din București până în Maramureș, acolo unde se atârnă harta în cui. Credeți sau nu, eu nu am ajuns niciodată până acum în Maramureș, un ținut românesc atât de ofertant din punct de vedere turistic. Se înțelege, deci, că mi-am dorit mult acest circuit, l-am așteptat cu interes și eram nerăbdătoare să pornesc la drum.

Prima zi a circuitului "Maramureș și bisericile de lemn" nu ne-a oferit prea multe. Sub un cer înnegurat, prevestitor de ce-i mai rău din punct de vedere meteorologic, pentru că aveam de parcurs un drum lung, ne-am petrecut cea mai mare parte din timp în autocar, bineînțeles, cu pauzele de rigoare, la 2-3 ore. București, Ploiești, Valea Prahovei cu frumoasele ei stațiuni, dar și cu un drum - calvarul automobiliștilor (luni, la orele dimineții, nu ne-a făcut greutăți), Brașov (popas pentru multrâvnita cafea pe care nu reușiserăm să o bem acasă și pentru a ne întregi grupul cu ultimii 2 turiști preluați pe traseu), Rupea cu cetatea admirată din autocar, la fel și Saschiz cu cetatea din deal îmbrăcată în schele, Sighișoara (orașul-monument istoric unde am făcut un nou popas), Târgu Mureș, Reghin - orașul viorilor, Beclean, Dej... Un popas mai de seamă a fost cel de lângă Târgu Lăpuș pentru a vizita - sub amenințarea ploii - Mănăstirea Rohia, vechi ansamblu monahal ctitorit în 1923 de preotul Nicolae Gherman, delegat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Mai târziu, pe la sfârșitul anilor ' 70, aici, la Mănăstirea Rohia s-a retras și scriitorul Nicolae Steinhardt. Întâmpinați de Părintele Varlaam căruia i-am ascultat istorisirile în biserica nouă, am fost conduși apoi la modesta chilie a lui Nicolae Steinhardt călugărit aici, la biblioteca de care acesta s-a îngrijit, precum și la biserica-muzeu, din lemn, construită - bineînțeles - tot în stil maramureșean. La plecare, înainte de a ne aventura din nou pe drumul îngust șerpuind prin pădurea deasă, în micul cimitir de lângă clopotniță, am văzut și mormântul lui Nicolae Steinhardt - scriitor, critic literar, eseist și publicist român cu origini evreiești, convertit la ortodoxism în închisoarea de la Jilava și călugărit după punerea sa în libertate.

Se înserase bine când am ajuns la Dănești, la câțiva kilometri de Baia Mare, la Secret Garden Hotel, unde urma să petrecem cele 4 nopți ale periplului nostru maramureșean. Despre Secret Garden Hotel - Dănești, o frumoasă locație de cazare, am scris în detaliu într-un alt review. Aici subliniez doar faptul că hotelul ales de agenția organizatoare a circuitului a fost unul dintre cele mai frumoase hoteluri sătești văzute de mine în România.

În următoarea zi aveam să descoperim unele dintre cele mai frumoase sate și biserici de lemn de pe Valea Izei, Valea Marei și Valea Cosăului. Biserica din Surdești, greco-catolică, lăcaș aflat pe Lista Patrimoniului UNESCO, de o frumusețe rară, uimește cu turla ei semeață, de 72 m. Este una dintre cele mai înalte biserici de lemn din lume. Biserica din Budești, de asemenea monument UNESCO, este și locul în care se păstrează cămașa de zale a legendarului haiduc Pintea Viteazul, iar satul Budești se mândrește cu porțile sale de lemn încărcate de simboluri. În satul Sârbi nu trebuie ratat complexul de instalații (vâltoare și o moară de măcinat cereale, un atelier artizanal). Tot acolo am vizitat și o gospodărie țărănească unde am fost primiți cu palincă, langoși cu brânză, gogoși și lapte proaspăt de vacă. Satul Bârsana cu renumitul complex monahal cu biserică monument UNESCO, cu meșteri recunoscuți în lume pentru măiestria lor în modelarea lemnului, a completat periplul nostru maramureșean.

O descindere la Baia Mare pentru vizita la Muzeul de Mineralogie unde sunt expuse peste 20000 de minunate flori de mină, uimitoare prin varietatea și prin frumusețea lor, apoi o plimbare prin Piața Cetății unde - din cauza timpului prea scurt - n-am mai avut prilejul de a urca pe terasa panoramică a Turnului Ștefan, au încheiat cea de-a doua zi a circuitului nostru maramureșean. Secret Garden Hotel - Dănești ne aștepta cu cina și cu binemeritata odihnă de noapte.

În următoarea zi, a treia din circuitul nostru, ne așteptau alte frumuseți de descoperit. De fapt, frumusețile de descoperit erau rezervate doar celor care au optat pentru o excursie opțională de o zi, cu un cost extra, de 20 euro (aici incluzându-se doar deplasarea cu autocarul și serviciile ghidului). Plimbarea cu Mocănița pe Valea Vaserului - deși mult lăudată de majoritatea celor care au experimentat-o anterior - nu era pentru mine o atât de mare dorință. De ce? Voi povesti într-un articol dedicat acestei experiențe. După o îndelungă cugetare, în cele din urmă am optat și eu pentru plimbarea cu mocănița. Să fi rămas în hotel, fără vreo altă activitate decât odihnă în cameră? Că de relaxare la piscină nici nu putea fi vorba dat fiind că frigul a poposit pe meleagurile noastre mult prea devreme în anul acesta. În plus, după această mult lăudată plimbare cu trenulețul de epocă, "trenul amintirilor" cum mai este denumit, era programată o vizită la Ieud, la un alt monument UNESCO, Biserica de lemn din Ieud. Or, asta mi-ar fi părut chiar rău să o pierd. Cine știe dacă voi mai ajunge vreodată în acel atât de îndepărtat capăt de țară?

A patra zi a circuitului avea să debuteze tot cu o vizită la unul din sfintele lăcașuri care fac faima Maramureșului, înscris pe Lista Patrimoniului UNESCO, Biserica de lemn din Desești. Sighetu Marmației, în afară de Muzeul Satului Maramureșean, avea să ne ofere prilejul de a vizita un obiectiv cu totul diferit, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței amenajat în fosta închisoare. Cred că este o datorie și un gest de onoare a vizita acest loc încărcat de istorie și de multe amintiri sumbre. De aceea nu cred că trebuie să lipsească de pe lista voastră de opțiuni turistice dacă ajungeți în Maramureș.

Săpânța și Cimitirul Vesel (dacă un cimitir poate fi vreodată vesel), nu știu de ce, dar pe mine nu m-a impresionat prea mult. Îl știam foarte bine din fotografii și din relatările celor care au fost acolo mai înaintea mea. Trebuie să recunosc însă că este un loc insolit, unic în lume, cu cruci albastre, din lemn, cu epitafuri în versuri stângace, o idee a meșterului popular Stan Ioan Patraș continuată după moartea sa de vrednicii săi ucenici. Mai mult decât cimitirul în sine mi-a plăcut biserica din cimitir. Cu turlă colorată frumos, cu ziduri ornamentate cu plăci ceramice și cu mozaic, biserica are și un interior cu pictură deosebită. Biserica greco-catolică din Săpânța, tot de lemn și tot în stil maramureșean, încă nefinalizată, aflată la mică distanță de Cimitirul Vesel, promite că va fi un alt obiectiv demn de interesul vizitatorilor în satul Săpânța.

Deși nu era înclusă în programul circuitului nostru, pentru că ne aflam foarte aproape, la numai 1 km, ghidul a propus, iar noi am acceptat o abatere la Biserica Săpânța-Peri cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavril, un lăcaș de lemn având fundație de piatră și o înălțime de 78 m. Măicuța care ne-a întâmpinat ne-a spus că biserica a fost ridicată în perioada 1998-2003 după planurile arhitectului Dorel Cordoș, pe locul în care a existat o veche mănăstire. În prezent se slujește doar în biserica de la demisol, biserica de sus nefiind încă finalizată.

Din nou la Dănești, la Secret Garden Hotel - Dănești, pentru cină și pentru odihna de noapte.

Despre cea de-a cincea zi a circuitului "Maramureș și bisericile de lemn" nu am a vă spune prea multe. Lungul drum de întoarcere la București n-a fost decât prilej de depănat impresii, de vizualizat fotografii și de făcut planuri pentru viitoarele călătorii turistice. Și, bineînțeles, de popasuri pentru masa de prânz (mai bine zis gustarea de prânz), relaxare, toaletă, țigară și cafea. Pentru că întoarcerea s-a făcut prin Brașov, în zi de vineri, spre seară, bineînțeles că Valea Prahovei a fost coșmarul drumului nostru către casă. Aproape 3 ore am pierdut deplasându-ne ca melcul - mai mult așteptând să ne urnim din loc - în coada parcă fără de sfârșit dintre Predeal și Comarnic. Am ajuns la București târziu, la ora 22. Capitala ne aștepta așa cum am lăsat-o - zgomotoasă, cu luminile ei și cu obișnuita aglomerație în trafic.

Concluzii

Circuitul "Maramureș și bisericile de lemn" a fost frumos, oferindu-mi posibilitatea de a vedea locuri și obiective nemaivăzute. A avut însă și părțile lui mai slabe. Făceam adesea comparație cu planul pe care îl alcătuiserăm noi pentru vizita pe cont propriu a acestui frumos capăt de țară, iar balanța înclina întotdeauna în favoarea noastră. În primul rând, n-am fi făcut deplasarea până în nord fără o cazare intermediară. Asta nu pentru că distanța de 590 km ar fi depășit posibilitățile noastre fizice, ci pentru o călătorie mai relaxată, cu timp suficient și pentru vizite la unele obiective de pe traseu.

Urcarea în autocar, la București, a fost o brambureală. Niciodată nu am plecat fără a avea un loc stabilit, înscris măcar pe o listă. (Au fost cazuri în care ne-am găsit numele înscrise pe o fâșie de hârtie plasată pe scaun). De astă dată ghidul citea numele și ne indica să ocupăm locurile din partea dinspre șofer, apoi pe cele din partea dinspre uși. Membrii aceleiași familii, deși au fost înscriși în același timp, au ocupat banchete diferite. A fost și cazul meu. Nu am fost plasată alături de prietena mea. M-am mutat ulterior, dar - până a ajunge la hotel - mă întrebam mereu dacă și la hotel, la repartizarea camerelor, va fi aceeași brambureală. Spre norocul nostru, nu a fost.

Vremea a fost un mare factor de stres în această călătorie. Nu frigul venit pe neașteptate ne înspăimânta, toată lumea fiind echipată corespunzător. Cerul înnegurat și ploaia care ne-ar fi stricat plăcerea vizitelor sau a plimbărilor în aer liber au fost factorii care ne-au îngrijorat. Totuși, Dumnezeu a ținut cu noi. Au fost reprize scurte de ploaie care ne-au prins de cele mai multe ori în autocar. Totuși, la Mănăstirea Rohia am făcut deplasarea de la autocar până în biserică pe ploaie, cu pelerine și cu umbrele (și, vai, câte urme ude am lăsat pe podeaua bisericii!). De asemenea, la Săpânța-Peri, deplasarea pietonală de la autocar până la frumoasa biserică de lemn a fost făcută tot pe ploaie. Inutil a spune că și pozele ne-au ieșit mai prost.

În general, în nord, în Maramureș, în perioada în care am fost noi acolo, lupta norilor cu soarele a fost aprigă, cu scurte izbânzi când de o parte, când de cealaltă. Dar, totul e bine când se termină cu bine! Am ajuns acasă sănătoși, cu tolba plină de fotografii și de amintiri frumoase. Acum pot spune că am vizitat și eu Maramureșul.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 26.09.22 08:19:36
Validat / Publicat: 26.09.22 10:49:05
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în #EXCURSII și CĂLĂTORII

VIZUALIZĂRI: 2419 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Maramureș - Troiță sculptată în stil maramureșean.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

liviu49
[26.09.22 15:51:17]
»

Felicitari pentru aceasta excursie in locul de unde se atarna harta in cui!

Nici eu nu am reusit sa ajung prea repede in Maramures decat dupa ce am depasit 70 de ani. Chiar daca vizita mea (a noastra, de fapt, ca n-am fost singur) a fost in mare viteza si in acelasi timp dirijata de sefa grupului (nepotica), tot am reusit sa vedem destul ca sa ne faca plecarea greu de hotarat. Si daca tot ati ajuns la Memorialul de la Sighet, in apropiere de cladirea Primariei era Monumentul Cuiului.

Am vizitat cateva manastiri si biserici, cateva lacuri, satul Breb, am mers cu Mocanita, am fost la cascada Cailor, Cimitirul Vesel din Sapanta. Suficient ca sa ne para rau ca trebuie sa plecam acasa.

Numai bine si calatorii placute!

Michi
[26.09.22 18:47:46]
»

@iulianic: Am fost şi eu în 2018 în Maramureş tot singură, la 84 de ani, cu un grup organizat, pe acelaş traseu. Mi-a făcut plăcere să citesc reviewul mai ales că atunci, după câteva luni de mare necaz, m-a scos cumva din starea depresivă. Nu ne-a dus în satul Sârbi să fim omeniţi dar în schimb am vizitat mănăstirea Ieud, chemând ghidul local pe mobil. Mie mi-a plăcut mult drumul cu mocăniţa cu care mai fusesem cu zeci de ani în urmă la cetăţile dacice ( nu ştiu dacă mai funcţionează acolo)

liviu49
[26.09.22 19:16:55]
»

@Michi: Vorbesti in mod sigur de traseul pe linia 211 Subcetate pana la Caransebes. In anii 70 se circula pe traseul complet. Prin 1980, sau 1981 traseul a fost impartit in doua sectiuni. Una mergea de la Subcetate pana la Sarmisegetusa, iar a doua de la Boutari pana la Caransebes. Dupa revolutie, noile autoritati au rentabilizat trasportul pe aceasta linie si au desfiinat-o complet. Bucati din calea ferata mai exist si in prezent, dar de circula doar cu piciorul pe sina.

Anul acesta am fost in muntii Banatului si la intoarcerea spre casa am facut un ocol de la Potoc prin Caransebes, Sarmisegetusa, Straja (Lupeni). Am vrut sa vizitam faimosul tunel de la Glimboca, dar mai mult de o sute de metri nu am putut merge. Balariile si arbustii crescuti pe calea ferata nu permiteau accesul fara cateva macete pentru defrisare. Cam asta a mai ramas din aceasta cale ferata.

Numai bine si calatorii placute!

PS. Pentru cei care nu cunosc localitatea Subcetate se afla pe magistrala 202, Simeria, Petrosani, Tg Jiu, Filiasi, in apropiere de Hateg.

iulianicAUTOR REVIEW
[26.09.22 19:43:16]
»

@liviu49: Mulțumesc pentru aprecieri și pentru ecou!

Desigur, am văzut locul de unde “se atârnă harta în cui” și cuiul însuși. Un adevărat piron!

La baza lui scrie așa: "Bine ați venit la Sighetu Marmației! Deoarece se spune că aici se agață harta în cui, ei bine, acesta este cuiul cu pricina! "

Este foarte bine plasat, la capătul pietonalei, lângă Primărie și la intrarea în piața centrală. N-am vizitat prea multe în oraș, dar mi-a amintit de o colegă de liceu căreia îi plecase prietenul în armată tocmai la Sighetu Marmației. Mare jale pe ea că era atât de departe față de Piatra Neamț, orașul în care ne aflam noi. Atunci am auzit pentru prima oară expresia "acolo unde se agață harta în cui".

iulianicAUTOR REVIEW
[26.09.22 20:02:34]
»

@Michi: Îmi amintesc că am citit despre plimbarea dumneavoastră în Maramureș. Eu am fost împreună cu o fostă colegă de serviciu, singură și ea. Nu pot spune că a fost cea mai plăcută excursie pentru mine, dar, așa cum a fost, a fost!

Vizita la gospodăria țărănească din satul Sârbi am făcut-o pentru că trebuia să fiu acolo unde este grupul. Nu puteam rămâne la hotel sau la mașină. S-a gustat palincă, s-au mâncat langoși, apoi gogoși cu lapte proaspăt, de vacă. Acolo, în sat, este și o expoziție de instalații folosite în trecut în gospodăria țărănească. Astea m-au atras cel mai mult. Și, în plus, câteva porți sculptate în lemn, o adevărată artă.

În satul Ieud, locul de baștină a lui Ștefan Hrușcă, la biserica de lemn - monument UNESCO am fost și noi.

Plimbarea cu mocănița nu m-a entuziasmat cine știe ce pentru că mă mai plimbasem cu o mocăniță adevărată (nu turistică) în copilărie, iar acum câțiva ani am experimentat plimbarea cu trenulețul de epocă în Serbia, la Mokra Gora.

liviu49
[26.09.22 20:26:22]
»

@iulianic: Dupa ce am vizitat Cimitirul Vesel, Manastirea Sapanta Peri, Monumetul Cuiului din Sighet, am coborat spre Breb, unde scurta vizita preconizata s-a lungit la mai mult de o ora. Autenticitatea si frumusetea caselor traditionale au facut sa incercam sa vedem cat mai multe gospodarii. Vizitam un grup de case traditionale, consideram ca am vazut destul si destule, urcam in masini, dar dupa cateva zeci de metri descopeream alte case de vizitat. Opream masinile, vizitam, apoi incercam sa plecam spre urmatoarea tinta, care era Lacul Albastru, langa Baia Sprie. Dar mai mereu descopeream ceva de vazut neaparat. Si in afara de case, acareturi traditionale, mai in fiecare curte intalneam traditionalul pom cu oale, ceva specific Maramuresului. De la Lacul Albastru am continuat drumul spre Barsana, trecand prin Sarbi, unde frumusetea caselor traditionale ne-a determinat sa facem un scurt popas pentru a vedea mai de-aproape casele care ne-au surprins placut.

Numai bine si calatorii placute!

MichiPHONE
[27.09.22 06:32:52]
»

@liviu49: Multumesc pentru precizari cu mentiunea ca traseul pana la Sarmisegetuza l- am facut inainte de anii 80 pentru că fiul meu, nascut in 1968 nu avea mai mult de 8- 10 ani. Mare pacat ca pentru multi dintre noi internetul a aparut tarziu ca si AFA, cum s- ar zice la spartul targului. Am pierdut astfel multe excursii pe care dacă le asi fi plasat in memoria externă, ajungeau si la cea interna care e vai de capul ei!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, liviu49, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maramureș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078770875930786 sec
    ecranul dvs: 1 x 1