ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.01.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti (VN)
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2022
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
PREȚ Nu se pune problema lei
incl. cost transp. (cu auto propriu)
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Focul Viu de la Andreiașu de Jos

NB: Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
[fb]
NOU TIMP CITIRE: 7 MIN

Hai-hui prin Vrancea. Focul Viu de la Andreiașu de Jos

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

V-am dus pe Valea Milcovului până la Mănăstirea Mera (vezi impresii) apoi v-am abandonat. E vina mea, mai ales că apoi am scris cel mai urât review de când scriu eu pe AFA! Urât pentru că deși Mausoleul Mărășești merită ceva frumos, nu m-am priceput. Scuze!

De aceea vreau, cumva, să-mi repar greșeala și să revin la felul meu de-a povesti, măcar mor pe mâna mea. Stilul doct nu mi se potrivește, sunt prea prost, chiar mai mult decât prevede biologia, ca să-mi pot schimba imaginea. Pe cuvânt că nu mai fac!

Așa că spun că odată ajunși la Mera, cel mai cuminte lucru de-l puteți face e să mergeți înainte, pe DJ 2M, spre Reghiu și Andreiașu de Jos, cale de 8 km. Veți avea prilejul ocaziei unei excursii agreabile, pe Valea Milcovului. Cursul râului legendar pentru vrânceni, este sinuos, mare parte tăind câmpul și, din când în când, taie prin stânci, lăsând la vedere peisaje frumoase și, de ce nu, chiar mărețe. Ce face natura nu poate fi decât grandios.

Satele prin care treceți sunt curățele, cu case frumoase, semn că oamenii locului trăiesc binișor, chiar dacă” binișor” înseamnă mai puțină pădure-n zonă.

Drumul este, în continuare, coală de hârtie, afară este frig dar soare, ceea ce te minte că ar fi și cald. Nu, nu e, Milcovul cu apele înghețate pe mai tot cursul ne e martorul sincer al frigului de-afară.

Acuma, pe loc în față, de ce mergem la Andreiașu de Jos?!

Pentru că, vă spuneam, vrâncenii sunt fuduli de felul lor. Nu știu câtă acoperire ar avea această fudulie dacă ar trebui să răspundem la întrebarea lui Moromete:” Pe ce te bazezi?” , dar, ăștia suntem noi! Că ne lăudăm și că suntem personajul negativ din” Miorița” , care, fie vorba-ntre noi, aicea-n Vrancea fu culeasă, de Russo. Iar pământul Vrancei, în semn de empatie cu cei de trăiesc pe el, a copiat de la oameni, așa că-și dă și el aere. Nu orice fel de aere ci din alea, cu metan. Iar metanul face ce știe el mai bine: se aprinde, cu flacără. Fenomenul ăsta se manifestă, în Vrancea spuneam, la Andreiașu de Jos. Acuma, de ce se întâmplă, ce chinez stă acolo, cum dă drumul la gaz și pune focul, iacă, n-aș putea să vă spui. Dacă mai umbla prin contul meu @Zoazore, ea vă putea spune, că e inginer gazos, doar că mi-a dat flit și nu mai vine pe-aici de zici că am pojar! :p Dar, pe AFA, mai sunt câțiva care știu și neștiutele, au inventat mersul pe jos și apa fiartă și abia așteaptă să greșesc ca să-mi dea cu Wikipedia peste bot. Iar eu, ca celebrul Zdreanță al lui Arghezi, după ce-am pus botul la ouă fierbinți mi-am învățat lecția și nu mai vreau să mă certe nimenea! Vreți să știți ce-i cu gazele și de ce, uite, țineți post și aprindeți lumânări, poate veți afla! :))

Strict matematic, Focul Viu de la Andreiașu de Jos este o arie protejată ce ocupă o mare suprafață, în inima satului de ne aflăm în el. Se ajunge relativ ușor acolo, drumul este asfaltat și după ce treceți podul peste Milcov. Doar că aveți o porțiune de vreo 500 de metri de urcat pieptiș, viteze mititele, cuplu mare, întâia sau, cel mult a doua, că sunt și vreo două viraje ac de păr. Dacă tot v-ați obișnuit cu urcatul, puteți continua drumul și veți ajunge la Andreiașu de Sus, dar, sincer, dacă n-aveți rude acolo, nu știu la ce v-ar folosi!

Fenomenul” Focul Viu” de aici este cumva identic cu cel de la Terca, jud. Buzău, loc unde am și fost și am și povestit, long time ago. Științificii au stabilit că zona cu Focul Viu de la Andreiașu este cel mai întins loc unde se manifestă fenomenul, raportându-ne la România, deci, vedeți, noi, vrâncenii, suntem primii! Ha, ce vă spuneam de fudulia noastră?!

Cică flăcările sunt mult mai spectaculoase noaptea, când se văd mai abitir. Sincer, cred, azi, când eram acolo, unele abia se vedeau. Se spune că înălțimea lor prevestește cutremurele, atunci când acestea ard cu văpaie mai mare urmează să vină zguduiala. Apropos, știți cum se spune în lb. germană la cutremur? Vă spui io :” Izbitdezid” !

Dincolo de platoul unde veți găsi flăcările, zona oferă priveliști frumoase, munții se întrezăresc și arată că, în scurt timp ajungem la ei. De fapt, dacă nu am vrea s-ajungem la Focul Viu și am am merge mai departe pe drumul de ne-a adus aici, nu am trece podul peste Milcov, am ține drept înainte și am ajunge la Nereju, comună care chiar e în munte. Doar că drumul, după ieșirea din Andreiașu-și pierde și asfaltul și se transformă-n drum forestier. Poate că știți ce-s alea” șleauri” de peridoc, adică, tranșeele de la Mărășești sunt mici gropițe.

Față de ultima oară când am ajuns aici, acuma zona este mai gospodărită. Este curățenie, gărduțurile ce marchează calea de acces sunt văruite. S-au montat bănci unde să-ți trag sufletul și să privești la locurile din jur. Doar scena amenajată de pe vremea când se ținea festivalul popular” Focul Viu” de aici e ușor abandonată, dar, încă nu afectează vizual sau olfactiv.

Gazele de aici ies prin diferite locuri, unele se autoaprind iar la altele trebuie sfânta brichetă. Cert este că, frig fiind te aduni pe lângă câte una din ele cu dorința firească de a te încălzi. Da, e clar, de aceea vatra focului se făcea în mijlocul peșterii, aduna familia în jurul ei!

Ca să-nțelegeți de ce e bine să veniți aici cel mai bine este chiar să veniți! Sunteți la vreo 35 de km de Focșani, drumul e agreabil, oxigenați celula. Dacă aveți boraci cu voi, aerul tare o să-i adoarmă, deci veți scăpa de multiplele-ntrebări:” De ce?” Din păcate, aveți semnal la telefon, dar, nah, nu poți să le ai pe toate!

Ca să vă cazați în zonă, iaca, nu știu dacă se merită, mai ales că noi venim și plecăm, fiind din zonă. Am înțeles că în Mera ar fi o pensiune, dar, nu poci să vă spui ceva de ea, ca să nu mințesc! Apreciați onestitatea, vă rog!

Am cam terminat despre ce aveam să vă povestesc despre locație, era cumva normal ca, după” Fântâni” să vin cu” Foc” , există e lege a compensației, zic! După cum există și melodia: https://www.youtube.com/watch?v=5DBuIhr1Id4. E cu foc, dar cea de cântă e mai frumoasă decât voi fi eu și dacă m-aș naște de încă 10 ori. Altfel, mulțumesc că m-ați citit, vă salut și am plecat, haidi, pa!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Zona este frumoasă, se merge pe lângă malul Milcovului mai tot timpul, natura e mai în lumea ei, n-am apucat s-o modernizăm. Din fericire!


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Strict necesarul este asigurat, drumul e bun, natura n-a fost stricată, respiri aer proaspăt și curat. Depinde ce-nseamnă” distracție” , dacă te referi la a ieși din rutina zilnică și-a petrece vreo două ore în natură, da, te vei distra! Dacă treaba asta nu te distrează, păcat, ai o viață tristă!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Yersinia pestis in 16.01.22 16:15:36
Validat / Publicat: 16.01.22 16:58:30
VIZUALIZĂRI: 314INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în [ALTE ZONE în MOLDOVA].
 • Alte destinații turistice prin care a fost: Ungaria (Balaton, Budapesta, Gyor), Croația (Porec, Rovinje), Serbia (Vrnjacka Banja, Zajcear), Bulgaria (Varna, Nisipurile de Aur, Duni, Albena, Balcic, Veliko Tîrnovo, Tryavna, Gabrovo, Nessebar), Grecia (Thassos), Polonia (Jaworzno, Osciewicz, Zabrje, Katowice, Krakaw), Austria (Wien, Graz), Germania (Hamburg, Nurenberg, Fruth, Viersen), Italia (Milano, Venezia), Slovenija (Postojna Jama), Slovacia, Cehia (Praha, Brno)
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Focul Viu de la Andreiașu de Jos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48700 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmasterX [16.01.22 16:56:17] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yersinia pestis [16.01.22 17:23:11] »

@webmasterX: Mulțumesc! Este că-i frumoasă? Mda, și melodia!

webmaster [16.01.22 17:25:33] »

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

adsoscris / TELEFON [16.01.22 17:35:25] »

@webmaster: Scuze ca ma bag in vorba: cred ca destinatia merita rubrica sa, sunt deja 3 articole. Asa cum (Fosta) Manastire Mera o merita, de asemenea.

adso [16.01.22 17:45:03] »

@Yersinia pestis:

Dar, pe AFA, mai sunt câțiva care știu și neștiutele, au inventat mersul pe jos și apa fiartă și abia așteaptă să greșesc ca să-mi dea cu Wikipedia peste bot.

Deci te iei de mine? Bineeee. Aveam eu un amic care spunea despre unii, așa, mai intelectuali: „Domnule, ăla știe carte! Păcat că numai una.”

Uite ce am citit zilele trecute:

libertatea.ro/stiri/turkm ... -de-ani-3919008

Și ca să nu fie numai unul, ăsta e mai vechi, dar mai detaliat. Apreciază, fără Wikipedia:

digi24.ro/stiri/externe/m ... flacari-1389415

Dacă acolo e poarta, la voi o fi ieșirea de urgență?

Yersinia pestis [16.01.22 18:01:25] »

Dacă e vorba de ruși, io zic să nu râdem! Iadul e specialitatea lor, uite ce repede l-au instalat în Kazahstan!

Așa că, să fim circumspecți, să știm că nimic pe lume nu e întâmplător, deci, nu știm cine răspunde de Focul Viu.

Strict simbolic, focul purifică, de aia iadul e ca un cazan, scăpi de păcate și pe urmă urci pe nouraș. Clar, în zona de-am povestit de ea, nu e bine să folosești expresia:” arză-m-ar focul!” că nu e bine să-ți dorești ceea ce ți s-ar putea întâmpla!

webmaster [16.01.22 19:15:39] »

@adso: În fapt, toate articolele din rubrica de față sunt despre Focul Viu -- astfel că nu e necesară o rubrică nouă -- am redenumit rubrica în „Focul Viu de la Andreiașu de Jos

webmasterX [16.01.22 19:16:06] »

@Yersinia pestis: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Yersinia pestis [16.01.22 19:22:56] »

@webmasterX: Da, cam pe acolo! Oricum, nu te poți rătăci, sunt indicatoare la tot locul.

webmaster26 [16.01.22 19:41:40] »

@Yersinia pestis:

Oricum, nu te poți rătăci, sunt indicatoare la tot locul.

Ne ratacim (unii) si cu (ajutorul) ' ' gps-ului/waze' ' , daramite cu indicatoarele!

===

Da, cam pe acolo!

Le-am mai ajustat un pic, erau cam prin padure unde masina nu prea ajunge.

Poate te uiti pe noua pozitioare si daca nu este EXACTA (gen intrare in parc/parcare) te-as ruga sa ne ajuti sa le corectam!

====

rog aruncă o privire peste următorul link amfostacolo.ro/src_google ... p.php?hid=17373.

   • - localizează obiectivul în cauză pe acea hartă (mărește sau micșorează zoom-ul pentru o vizualizare cât mai confortabilă)

   • - fă click pe locul unde e amplasată

      • - dacă click simplu nu funcţionează: fă click-dreapta pe acel loc, apoi alege, din meniul ce va apărea, "Ce se află aici" ("What s here? ")

»» coordonatele GPS vor apărea într-o mică fereastră în partea de jos a paginii;

   • copiază coordonatele și scrie-ni-le te rog aici.

adsoscris / TELEFON [16.01.22 20:03:42] »

@webmaster: Dap, aveti dreptate. Si multumesc pentru ca ati tinut cont de sugestie.

Yersinia pestis [16.01.22 20:54:34] »

@webmaster26: Nu, acuma-i mai rău. E, cumva, aproape de scenă, pe unele hărți apare. Dar, aici nu te poți rătăci, treci podul peste Milcov, conform a ceea ce-ți cere marele indicator, imediat după pod, curbă la stînga, urci pieptiș 150 de m, curbă strânsă, dar strânsă, la dreapta, urci încă vreo 300 de m, apoi drumul se-mblânzește și, după încă 100-150 m, ai ajuns la platoul Focului Viu, alte mari indicatoare , care-ți trag palme peste ochi și te-njură dacă nu le bagi în seamă ! .

ANILUscris / TELEFON [17.01.22 10:06:01] »

Salutare și bine te-am găsit pe anul ăsta!!!

Îmi place să mă plimb hai hui... deci nu am o viață tristă... dar la "focul viu " nu am ajuns. Cred că vara zona este tare frumoasă și noaptea probabil că este feerie... îmi imaginez...

În rest numai de bine, plimbări frumoase și articole pe măsură!

Yersinia pestis [17.01.22 21:48:07] »

@ANILU: Sărut mâna, bine ai revenit!

Ca orișce alt județ și Vrancea are locuri de hai-hui. Mie-mi place să vi le arăt, iar dacă, urmare a ideilor mele și ajungeți pe unde spum. cu atât mai bine!

Focul Viu nu e vreun capăt de lume dar este o curiozitate cu care natura ne-a căpătuit, pe noi, vrâncenii. Nu cred c-ai să mă pui la blesteme dac-ai s-ajungi să vizitezi arealu, deci, just do” it!

mprofeanu [18.01.22 11:47:29] »

@Yersinia pestis: Interesant articolul. Auzisem ceva despre Fenomenul "Focul Viu" de la Terca din Buzău dar despre acesta nu și mă bucur că cel din Vrancea de la Andreiașu este cel mai întins din România. 😃

mprofeanu [18.01.22 11:51:41] »

@adso: Am văzut ce ai adăugat la ecoul tău și am priceput de ce ai pus retoric întrebarea: "Dacă acolo e poarta, la voi o fi ieșirea de urgență? " Interesant fenomen și în Turkmenistan!! Uite cum am aflat eu mai multe astăzi doar citind câte ceva!! 😃

adsoscris / TELEFON [18.01.22 14:32:02] »

@mprofeanu: Am un cunoscut care a ajuns acolo. A fost intr-un tur prin Asia Centrala, acum cativa ani, cu o agentie al carui nume, inteleg, e mai bine sa nu il dau, ca oricum va fi sters.

Regret ca nu am fost si eu, ce poze am vazut, ce am citit despre... fantastic! Problema e ca era copilul mai mic, iar sotia nu e mare amatoare de aventura.

Amicul de care vorbeam a dormit o noapte in cort, langa Poarta Iadului. Povesteste inca despre asta, dupa muuulti ani! Va dati seama, am fost atent la stirile despre obiectiv, dat fiind ca aveam informatii.

Yersinia pestis [18.01.22 15:20:12] »

@mprofeanu: Ei, așa cum aș spus în articol, nu e ceva care să merite să ajungi acolo, doar pentru el, în sine. Dar, dacă ajungeți în Vrancea, pentru mai mult timp, puteți încerca o vizită.

Ceea ce scriu eu, aici, cu seria” Hai - hui...” tocmai asta se vrea: o înșiruire a unor obiective și locuri de interes tursitic la care se ajunge relativ ușor și care merită acest efort.

Sărut mâna pentru vizită, dacă mai vii mă bucur!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, ANILU, mprofeanu, Yersinia pestis
Alte impresii din această RUBRICĂ:

  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.115573883057 sec
ecranul dvs: 1 x 1