ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.03.08
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 3 zile
Cuplu
PREȚ 400 lei lei
FĂRĂ transport
Raport PREȚ/CALITATE: BUN
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Hoinar prin Dobrogea

Frumusețile Dobrogei

TIPĂREȘTE URM de aici

În luna septembrie 2020 am decis să petrecem o săptămână în Dobrogea - 3 zile la mare și 3 zile în zona Jurilovca. Dacă despre primele 3 zile de la malul mării, nu este nimic demn de povestit, despre următoarele 3 zile sunt mai multe detalii de oferit. Având o cazare în satul Vișina, la 3 km de Jurilovca (despre care voi scrie separat) ne-a fost ușor să ajungem la obiectivele propuse. De menționat și faptul că intrarea este liberă la primele două locații, doar la Enisala se percepe o taxă modică.

Am ajuns în câteva locuri interesante și drăguțe - toate sunt situate în natură, la distanță de orașe, fără poluare. Nu trebuie să stați la coadă pentru a le vedea, ci doar să ajungeți acolo, să vă bucurați de aer curat și de peisaje. Primul obiectiv vizitat, Cheile Dobrogei - sunt situate pe DJ 222, deci ușor accesibile cu mașina. Defileul format de aceste chei se întinde pe o lungime de 1,5-2 km.

Cheile Dobrogei sunt printre cele mai vechi formațiuni de roci din Europa. Sunt câteva locuri (în afara drumului) unde puteți parca mașina, și alte puncte pe unde puteți urca. Stâncile vechi de milioane de ani nu sunt foarte înalte, și merită să urcați cei 30-40 m pentru a avea o vedere mai cuprinzătoare de sus. Poate în weekend să fie ceva mai multă lume, dar dacă ajungeți aici în cursul săptămânii, este foarte posibil să fiți singuri - astfel vă veți bucura în liniște de peisaje.

Următorul punct de atracție este de fapt un fel de 2 în 1 - în același loc avem Capul Doloșman și ruinele cetății Argamum. Se ajunge foarte ușor la aceste obiective - sunt situate la doar câțiva km de Jurilovca. Unde se termină drumul asfaltat puteți lăsa mașina, apoi se merge pe jos. Pentru a surprinde imagini spectaculoase, puteți veni înainte de apus, așa cum am făcut noi. Sunt convins că și ziua este frumos, dar trebuie avut în vedere că soarele din timpul verii este nemilos - neapărat să aveți apă cu voi, pălărie de soare și cremă de protecție.

Cu cei 29 m înățime, Capul Doloșman este cea mai înaltă faleză stâncoasă din Romănia. Sunt convins că văzut de pe lac, peisajul este la fel de spectaculos – cred că, din Jurilovca, se pot închiria bărci care să vă aducă în această zonă. Cetatea Argamum este printre cele mai vechi așezări din Romănia - cetatea a fost ridicată prin sec. VI î. H., iar în trecut se numea Orgamè. O mare parte din zidurile cetății se află încă sub pământ - sunt în desfășurare lucrări arheologice.

Al treilea obiectiv este Cetatea Enisala, situată la aproximativ 7 km de orașul Babadag și la 2 km de satul Enisala. Această cetate este poziționată pe un deal calcaros cu vedere asupra lacurilor Razim și Babadag. Construită cu scop defensiv de negustorii genovezi, în a doua jumătate a sec. XIV, Enisala avea o poziție strategică. Drumul de acces este asfaltat, iar mașina o lăsați în parcarea de la baza dealului. Un bilet de intrare costă 8 lei, iar cetatea poate fi vizitată între orele 10-18.

Enisala a beneficiat de lucrări de restaurare în 1991, apoi a fost deschisă turiștilor. Un mic muzeu este amenajat lângă cetate - de aici veți afla multe amănunte referitoare la istoria cetății. Este menționat faptul că, Enisala, este singura cetate medievală din Dobrogea. De sus se pot vedea canalele care fac legătura între lacurile Razim și Babadag și satul Enisala - în rest peisajul este mai arid, cu vegetație specifică acestei regiuni.

Dacă drumurile vă poartă prin Dobrogea, nu ratați cele 3 obiective importante prezentate aici.


---
Trimis de BOGDAN DSN in 22.11.20 10:47:38
Validat / Publicat: 22.11.20 14:41:31
VIZUALIZĂRI: 496INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII şi CĂLĂTORII.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 De sus priveliștea este mai cuprinzătoare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mprofeanu [22.11.20 19:10:50] »

@BOGDAN DSN:  Foarte bun articolul tău, l-am citit cu plăcere... Dobrogea este în planul meu foarte apropiat.

În toamna aceasta am vizitat zona de sud, Adamclisi, Mănăstirile Andrei și Dervent și mi-am propus să merg în zona de nord pe care nu am văzut-o, pe listă fiind și Cetatea Enisala, Lacul Iacobdeal, Mănăstirea Cocoș...

Despre Capul Doloșman nu știam, poți fi mai explicit cu cheile, am căutat pe googlemaps Vișina și Jurilovca, dar DJ 222 este destul de lung, dă-mi niște repere, pe unde sunt cei 2 km de chei...

Superbe și pozele!!

BOGDAN DSN CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [22.11.20 19:34:36] »

@mprofeanu:  Mulțumesc pentru aprecieri.

​Cheile Dobrogei sunt situate pe DJ 222 între satele Cheia și Târgușor. În apropiere este și drumul spre Mănăstirea Casian - nu am încercat, drumul nu arăta deloc bine.

Din chei am folosit googlemaps pentru a ajunge la Vișina - drumurile sunt foarte multe, mai lipsesc indicatoare și te poți pierde ușor. ​

​Drumul trece prin Râmnicu de Jos, Sarighiol de Deal, Ceamurlia de Sus, apoi traversează E87 și continuă spre Jurilovca.

Michi [23.11.20 09:10:35] »

@BOGDAN DSN:  M-a bucurat să-ţi citesc reviewul pentru că în 2016 am fost şi noi la Enisala. Înainte de asta, pentru mine Dobrogea însemna  doar litoralul, delta, Tulcea şi eventual Adam Clissi şi Istria. Auzisem de Dobrogea continentală şi pe baza indrumărilor date de userii care se arătaseră entuziasmati de acest ţinut fabulos am făcut o excursie de 5 zile intrând pe la Galaţi. Am văzut ruinele multor cetăţi din păcate lăsate de izbelişte, mănăstiri, situri arheologice. Poate ar mai fi trebuit o zi-două pentru ca excursia să fie completă. Mulţumesc pentru prilejul aducerii aminte.

tata123 [23.11.20 09:32:06] »

@BOGDAN DSN:  Dobrogea inimaginabilă și puțin cunoscută! În acest teritoriu vast în care se împletesc istorii, etnii și culturi găsim numeroase obiective interesante. Mulțumim pentru prezentare și fotografiile reușite!

@mprofeanu: Am fost de mai multe ori în Cheile Dobrogei (vezi impresii), accesul e facil și peisajele spectaculoase. Vă recomand și o scurtă oprire la Mănăstirea „Sf. Ioan Casian” chiar dacă pe câțiva kilometri drumul e neasfaltat (se circulă bine, e pietruit) - lăcașul de cult are farmec (deși biserica principală nu e terminată), peștera „Sf. Ioan Casian” are un view aparte. Cele două obiective sunt situate aproape una de cealaltă (google.ro/maps/dir/M%C4%8 ... 55984!3e0?hl=ro).

Numai bine!

mprofeanu [23.11.20 13:17:42] »

@BOGDAN DSN:  Noroc cu mănăstirea Sf. Ioan Casian, mi-a apărut pe googlemaps și am văzut Cheile, până la Capul Doloșman și apoi la Enisala sunt circa 90 kilometri. Mulțumesc, m-am edificat și știu pe unde să ajung acolo...

mprofeanu [23.11.20 13:20:28] »

@tata123:  Am băgat la cap și următoarea ieșire va fi acolo, în Dobrogea, mulțumesc pentru articole, le caut mult mai ușor. Sigur voi merge și la Mănăstire...  

Ești un adevărat ghid pentru România, ar trebui să fii Cons. Onorific AFA pentru România, ți-am citit multe articole și sincer meriți cu prisosință!  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
BOGDAN DSN CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [23.11.20 18:29:24] »

@Michi:  Mă bucur că ți-a făcut plăcere să citești și că am trezit amintiri plăcute. Așa este, Dobrogea înseamnă destul de multe obiective, unele chiar unice... vezi Delta Dunării. Este păcat că sunt multe lăsate în paragină, dar să sperăm ca se va reveni la sentimente mai bune, și se vor lua măsuri... cel puțin așa sper.

Toate cele bune! ​

BOGDAN DSN CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [23.11.20 18:31:55] »

@tata123:  Cu drag am scris acest review. Mă bucur că a fost pe placul tău.

​Sper doar că vor ajunge acolo cât mai mulți turiști... dacă scriem mai mulți despre aceste obiective, înseamnă că se merită o vizită, nu-i așa?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mprofeanu, tata123
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.0758230686188 sec
ecranul dvs: 1 x 1