BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ținutul Secuiesc – o destinație atractivă
Ținutul Secuiesc înseamnă teritoriul județelor Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș. Zona reprezintă o destinație atractivă prin varietatea obiectivelor turistice de care beneficiază. Cum au trecut mulți ani de la ultima vizită prin această zonă, am decis să revenim pe la mijlocul toamnei (sfârșit de octombrie/început de noimebrie).
Primul obiectiv de pe listă a fost Lacul Sf. Ana – până la Brașov pe celebrul DN1, apoi de la Brașov continuați spre Miercurea-Ciuc, iar din Bixad urmați indicatoarele către lac. La sfârșitul lunii octombrie drumul de acces este încântător prin coloritul frunzelor.
Ne-am oprit de mai multe ori pentru a fotografia această splendoare - parcă au fost aprinse în pădure o mulțime de becuri galbene. O mulțime de frunze acopereau asfaltul drumului – în unele locuri nu mai știai cât de lată este șoseaua. Sunt peste 10 km de astfel de drum pitoresc, ce ne-a încântat privirile. Ajungem la parcările amenajate unde lăsăm mașina în schimbul unei taxe de 24 lei de autoturism - preț valabil pentru 3 ore (apoi încă 2 lei pentru fiecare 30 min).
Lacul Sfânta Ana
împreuna cu Tinovul Mohoș formează o arie naturală protejată. Lacul, de origine vulcanică, este situat la o altitudine de 950 m. Este probabil cel mai vizitat obiectiv din Ținutul Secuiesc. Fiind o zi destul de mohorâtă și în cursul săptămânii, ne-am bucurat de multă liniște pentru că nu erau prea mulți turiști. Din parcare avem de mers pe jos cam 15 minute până la lac – drumul este interzis circulației auto. Pe la jumătatea drumului se poate urca la punctul de belvedere. O potecă destul de abruptă, prin pădure duce către acest loc de unde poți avea o panoramă mai cuprinzătoare asupra zonei.
În jurul lacului coloritul copacilor este minunat și bucură ochii turiștilor. Din când în când vălătucii de ceață își făceau apariția printre vârfurile copacilor. Câteva băncuțe de lemn vă așteaptă pentru a savura peisajul. Vara se pot face plimbări cu barca pe lac. Amatorii de drumeție pot face pe jos un tur de lac – durează cam o oră. Poteca din jurul lacului este dependentă de vreme – dacă a plouat parte din drum va fi cu noroi, ceea ce va face dificil accesul. Dacă este uscat, e perfect.
Tinovul Mohoș
este situat la câteva minute de parcarea amenajată, iar vizitarea rezervației botanice se face doar cu ghid. Intrarea se face între 10-18 la fiecare oră și un sfert. Punctul de întânire cu ghidul este la intrarea în rezervație – este indicat să ajungeți aici cu 10 minute înainte de ora de început. Ghidul ne spune câteva reguli ce trebuie respectate, apoi intrăm în rezervație pe o pasarelă din lemn. În fostul crater vulcanic găsim specii de floră ce datează din era glaciară. Stratul de turbă are o grosime de 10 m și este acoperit în mare parte cu mușchi.
Mai întâlnim tufe de afin, o plantă insectivoră dar și pini pitici. Tinovul Mohoș este un fenomen unicat în Europa, care trebuie protejat. Sunt două ochiuri de lac - puteți ajunge în apropierea lor pe podețele de lemn amenajate pe toată lungimea traseului. Tot traseul durează circa 45 de minute, timp în care veți asculta explicțiile ghidului și veți face fotografii. Traseul poate fi scurtat dacă ghidul are semne că ursul poate fi prin apropiere. Alte informații despre cele două obiective, găsiți aici
Skigyimes
Un alt punct de atracție îl reprezintă pista de bob Ski Gyimes. Este poziționată pe valea Ghimeșului, pe drumul national DN12A care leagă Miercurea -Ciuc de Comăneşti. Pista are o lungime de 1300 de metri și poate fi folosită atât vara cât și iarna, intre orele 9-21. Un bilet pentru adulți costă 18 lei pentru 1 tură, pentru copiii între 3-14 ani prețul este de 15 lei. Copiii sub 14 ani au voie doar însoțiți de un adult. Iarna există și o pârtie de schi ce îi așteaptă pe doritori.
Este locul ideal pentru cei care doresc puțină adrenalină și distracție. În timpul coborârii vi se va face o fotografie de către o cameră amplasată pe traseu. Fotografia o puteți achiziționa la ieșire, de la casa de bilete. Complexul SkiGyimes oferă și cazare în câteva camere cu 2,3 și 4 locuri. Aveți la dispoziție și un restaurant, unde puteți servi preparate specifice zonei. Aici am mâncat un gulaș excelent – toată mâncarea este bună și la prețuri decente. Mai multe detalii aveți aici - skigyimes.ro/ro.
Trimis de BOGDAN DSN in 20.09.21 19:58:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Cu bicicleta prin Secuime de Rusaliile românilor — scris în 30.07.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Tiltott Sânsimion — scris în 25.01.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Ținutul Secuiesc (II) sau “Poftiți în vagoaneeee!” — scris în 24.07.22 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Ținutul Secuiesc sau “Ioi, berula me!” (I) — scris în 18.07.22 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Atracțiile județului Harghita — scris în 16.10.22 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Primul pas ... — scris în 23.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Vacanță în Ținutul Secuiesc — scris în 01.10.20 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ