ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.06.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 14 zile
cuplu fara copii
2 AD. + . COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 14 MIN

    Sicilia, frumoasa din inima Mediteranei, văzută prin ochii mei

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Cum am ajuns în Sicilia

    Nu am plănuit îndelung, așa cum îmi stă în obicei când e vorba de vacanța de vară, o călătorie în Sicilia, fiindcă nu intra încă în sfera mea de interes, prin urmare, abia atunci când mi-a revenit premiul săptămânii 42 a anului trecut, sub forma biletului de avion, am început să mă gândesc serios cum să-l pun în aplicare. Pentru bilet sunt datoare cu multe mulțumiri vouă, colegilor de sait, și, firește, saitului AFA, în sine.

    După oarecare cugetări și frământări, am ales Sicilia prin prisma faptului că e un tărâm minunat, mângâiat de soare cu multă generozitate, scăldat de mare și cu un trecut foarte încercat. Simplul fapt că pe aceste plaiuri, în decursul timpului, s-au perindat pe rând o sumedenie de invadatori de la fiecare împrumutând câte ceva sau mai bine-zis, fiecare dintre aceștia punându-și amprenta în felul său asupra culturii și civilizației sale, că în antichitate făcea parte din Magna Graecia (Grecia Mare) , m-a incitat și m-a făcut să-mi doresc să ajung acolo.

    Sicilia. Amore Infinito

    Această expresie am găsit-o scrisă pe un panou la intrarea în Universitatea din Catania și recunosc că mi-a plăcut mult, drept pentru care am adoptat-o și eu imediat fiindcă mi s-a părut că reprezintă esența vacanței mele în Sicilia.

    Despre Sicilia s-a scris mult și, cu siguranță, se va mai scrie mult deoarece această minunată insulă nu contenește să uimească oamenii din cele mai vechi timpuri și până astăzi, de la mari învățați, oameni de vază, artiști, până la oameni simpli ca mine. Se spune ca nu ai văzut nimic din Italia şi nu i-ai simţit gustul până nu ai vizitat Sicilia, un muzeu al naturii, care este la fel ca o femeie frumoasă, capricioasă şi greu de înţeles din prima clipă. Este nevoie de puţin timp pentru a te acomoda şi a te lăsa sedus de farmecul ei aparte, dar odată ce te-ai amorezat nu-ţi vei mai schimba sentimentele.

    Sicilia întrunește tot ceea ce visează orice turist dornic de cunoaștere și călătorie: peisaje frumoase cu munte și mare deopotrivă, cu locuri istorice și situri arheologice, cu orașe mari, stațiuni cochete, sate cocoțate pe coline, relief colinar pe care se află plantații mari de portocali, lămâi, alți pomi fructiferi, măslini, lanuri de grâu ce tocmai fuseseră treierate, culturi de legume, plaje întinse, se poate lăuda cu arhitectura barocă splendidă a șapte orașe înscrise în patrimoniul UNESCO, cu cel mai mare vulcan activ din Europa: Etna, etc.

    Că este cea mai mare insulă din Mediterana (circa 28.000 kmp, aproximativ cât o provincie românească), că are o populație de peste 5 milioane de suflete la care se adaugă zilnic, noi și noi imigranți veniți în căuatarea unui trai mai bun, probabil că știți, Sicilia având o poziție centrală în Mediterana, între Europa și Africa, ușor accesibilă din ambele părți. Tocmai de aceea, în decursul veacurilor, aflată în calea năvălitorilor, a fost colonizată trecând succesiv prin mâinile fenicienilor, cartaginezilor, grecilor, romanilor, germanicilor, bizantinilor, arabilor, normanzilor, spaniolilor și, în fine, a italienilor. Localnicii spun despre ei înșiși că mai înainte de a fi italieni sunt sicilieni și sunt foarte mândri de acest lucru. În fine, pentru detalii referitoare la istorie, geografie, alte aspecte puteți consulta: https://en. wikipedia.org/wiki/Sicily, fiindcă sunt prea multe de spus și nu este cazul să mă lungesc.

    Câte ceva despre Sicilia, așa cum am perceput-o eu

    Am sosit în Sicilia cu o cursă Blue Air ce ne-a adus pe aeroportul Fontanarossa din Catania într-o dimineață senină de început de iunie. Catania, cel de-al doilea mare oraş al insulei, situat la mijlocul laturii estice a acesteia, a fost opțiunea noastră ca bază a vacanței siciliene, fiind, la momentul în care am căutat cazare, cea mai convenabilă variantă din punctul de vedere al prețului coroborat cu alte facilități oferite. De la aeroport am luat autobuzul Alibus pe care l-am găsit deja în stație contra sumei de 4 euro/persoană biletul și care face curse regulate, din 25 în 25 minute, între aeroport și centru. Noi am coborât destul de repede, la a doua stație, iar de-acolo, având cazare pe via Garibaldi, ne-am deplasat pe jos luând un prim contact cu inima orașului vechi: Piazza Duomo, Catedrala, Statuia Elefantului, fântâna Amenano, având tot timpul drept în față muntele Etna ce fumegă ușor, dar continuu.

    După două săptămâni de stat în Catania, am învățat că cea mai ieftină variantă de ajuns la aeroport este cu autobuzul local 524 pentru care biletul este un euro/persoană biletul, însă cu un orar pe care nu-l prea respectă, mai ales duminica. Noi ne-am luat o marjă destul de mare, având zborul seara, însă chiar și așa a venit cu întârziere de 40 minute, de aceea nu-l recomand duminica.

    În Sicilia, dar în special în Catania unde am stat, mi s-a părut că mizeria este la ea acasă, cu greu m-am putut obișnui cu murdăria de pe străzi unde frecvent mirosul de urină era persistent, mai ales în locurile mai dosnice, ba chiar am observat excremente de câine lăsate pur și simplu în văzul tuturor. La început m-am oripilat, treptat am început să tolerez și să înțeleg că acolo așa este. Micile gunoie aruncate pe stradă: țigări, hârtii, mici resturi, pliante de la magazine, deja, nu mă mai incomodau în nici un fel. Autoritățile locale erau depășite de situație, deși seara se încerca o salubrizare a străzilor. Cu toate acestea, turiștii străini, mai ales, par nederanjați, ba dimpotrivă, li se pare că acest aspect face parte din farmecul Italiei.

    Sicilia este un ținut predominant agrar, cu un accentuat aspect rural ceea ce se sesizează cu ușurință atunci când pătrunzi în interiorul insulei și nu poți cuprinde cu privirea colinele și șesurile cultivate cu de toate în mijlocul cărora tronează vreo dărăpănătură de clădire, pesemne grajd, când observi uscăciunea de peste tot, și din loc în loc, bazine amenajate de agricultori în care strâng apa pentru udat plantațiile.

    În privința siguranței pe străzi, pot spune că în ciuda atâtor oameni cu aspect dubios pe care i-am întâlnit (am inclus aici și cerșetorii și prostituatele din neamul nostru), nu m-am simțit niciodată în pericol, nici măcar la ore mai târzii. În sensul acesta, am remarcat că aveau mai multe autorităţi care patrulau: poliție, poliție locală, poliție municipală, carabinieri, și nu am avut cunoștință de vreun incident neplăcut. Cu toate acestea, am fost sfătuită de către gazda noastră care ne-a ținut o adevărată prelegere în sensul acesta, să-mi țin gentuța în față, tip „poștaș”, să nu trezesc bănuieli scoțând din portofel bancnote de valoare mare, să nu ne lăsăm rucsacul nesupravegheat.

    Referitor la micile plăceri ale vieții, în Sicilia m-am îndrăgostit și am mâncat pe săturate specialitățile sale dulci: cannoli, cassata gătite cu minunata ricotta ce le făcea o idee mai ușoare, și delicioasa înghețată, gelato existentă în atât de multe sortimente, că nu știai la care să te oprești. Se spune că gelato e mai gustoasă în Sicilia datorită laptelui de migdale folosit la prepararea acesteia. Acestea, pe lângă multitudinea de fructe, mai cu seamă cireșele ce erau uriașe și foarte dulci, portocalele roșii, legume, tomatele cu gust delicios, peștele și fructele de mare, piața de pește din Catania oferind un real spectacol zilnic gratuit și multe altele. Într-un cuvânt, diversitatea este caracteristica Sicilei, cea de arome, cea de culori, cea de gusturi, cea de sunete.

    Prețurile celor de mai sus nu au fost mari, cele mai ieftine erau, evident, fructele și legumele care plecau de la 1 euro/kg, până la 2-3 euro/kg, peștele, fructele de mare, ceva mai mult, între 5 și 25 euro/kg, brânzeturile între 8-12 euro/kg. La terase, seara, am plătit începând cu 35 euro/masa pentru două persoane, aperitiv, pește, fructe de mare, vin, coperta (bacșiș).

    Ce am făcut/văzut/vizitat

    Mai întâi de toate, pot să spun că stabilirea cartierului general de vacanță în Catania a fost un lucru oportun deoarece conexiunea autobuzelor firmelor de transport cataneze cu alte puncte de atracție/orașe din insulă a fost destul de bună, existând curse directe și la ore rezonabile către acestea. Dacă distanțele sunt mari, și costul biletelor este pe măsură, însă cu mult sub cel al excursiilor organizate de agențiile locale de turism, care, e drept, puneau și ghid la dispoziție, dar cu ajutorul transportului în comun am reușit să vedem ceea ne propuseserăm de-acasă. În general, orele de plecare/sosire erau respectate, totuși se poate adăuga o marjă acoperitoare de 10 minute de întârziere. Cele două mari firme de transport Interbus-Etna și Sais au plecări din Stazione Centrale sau Terminal Bus, acolo unde se află și gara, dar și autogara pentru transportul local orășenesc și preorășenesc catanez. Noi am folosit o stație mai mică, la Piazza Borsellino (Alcala), foarte aproape de buricul târgului și de locul de cazare, unde opreau toate autobuzele, cu excepția celor ce mergeau/veneau spre/dinspre Taormina.

    În fine, a fost decizia noastră să nu închiriem mașină, căci după socoteli minuțioase și o analiză atentă de buget, nu ne dădea cu plus. Așa, am călătorit mai întâi la Agrigento, în sud-vest, la distanță de 190 km, după principiul să mergem mai întâi către punctele cele mai îndepărtate, păstrându-le pe cele mai apropiate mai la urmă, nu întotdeauna respectat, din păcate. Acolo se află unul dintre cele mai mari situri arheologice din lume, Valle dei Templi, care găzduiește, după părerea mea, cele mai bine conservate temple antice grecești din lume, însă nici centrul său medieval nu e de negjijat.

    Un alt principiu era să alternăm zilele de excursii cu cele petrecute în Catania pentru refacerea forțelor, apoi să repornim către alte destinații. Astfel, după o mică pauză, în următoarea ieșire am făcut cunoștință cu glorioasa Siracusa și a ei insulă sofisticată, Ortigia, aflate la 65 km sud, făcând și croaziera cu barca motorizată în jurul insulei în condiții de mare agitată, care, pentru mine, s-a transformat, într-o aventură ce mi-a ridicat adrenalina la cote înalte.

    Venise rândul să ne deplasăm 100 km în interiorul insulei, în localitatea Piazza Armerina, unde aveam să ne delectăm privirile admirând cele mai frumoase mozaicuri romane, întinse pe 3.500 mp într-o clădire impetuoasă în antichitate, pe nume Villa Romana del Casale, proprietatea unei persoane de rang înalt în imperiu.

    Următorul plan a fost să vizităm Taormina, cea mai cunoscută și căutată stațiune din Sicilia, locul ce atrage o sumedenie de turiști, situată la doar 55 km nord de Catania pe muntele Tauro. Este, probabil, și cea mai frumoasă localitate din insulă, unde îngemănarea munte-mare oferă niște peisaje de vis, după cum cred că și cea mai plină de rafinament, judecând după clădirile istorice, hoteluri și aspectul general al orașului.

    Cum Catania este străjuită de muntele Etna ce deține cel mai mare vulcan activ din Europa, nu puteam rata șansa de a urca pe acesta, de fapt ne propuseserăm din start să facem obligatoriu excursia cu una dintre firmele locale, dat fiind că vizita la acesta constă în parcurgerea a trei segmente diferite de munte dintre care, ultimul, poate fi abordat numai în cadru organizat, cu autovehicule off-road. Privită de jos, de la nivelul mării, Catania se întinde la poalele maiestuosului Etna ce pufăie neîncetat și pare că o ocrotește natural, dar în realitate uneori se înfurie și erupe, distrugându-i nemeritat bunurile. În altă ordine de idei, excursia s-a dovedit a fi pe cât de neobișnuită, pe atât de scumpă, fiind singura care a atins suma de o sută de euro/persoană.

    După aventura pe Etna, a urmat călătoria spre orășelul Noto, la 90 km sud de Catania, în extremitatea sud-estică a insulei, Noto fiind, în opinia mea, cea mai reprezentativă expresie a barocului sicilian. Clădirile din Noto uimesc și încântă pe orice turist ce-și îndreaptă privirea către acele reale bijuterii arhitectonice. De asemenea, Noto este vestit pentru înghețata care se produce aici, așa încât plimbarea prin Noto a avut două laturi de interes. :)

    La Palermo, cu toate că era la 210 km nord-vest, am ținut cu tot dinadinsul să ajungem, mai cu seamă că urma să ne întâlnim cu niște prieteni proaspăt căsătoriți ce se aflau într-o mică vacanță după nuntă într-o localitate lângă capitala insulei. Ei se mai plimbaseră într-o zi prin oraș și ne-au fost într-o anumită măsură ghizi, oricum, împreună am mers mai întâi la bustul lui Bălcescu în Piazza Marina pe care l-am remarcat de departe după banda tricoloră ce-l înconjura. A fost un moment emoționant de care ne-am bucurat să avem parte.

    Palermo în sine e un oraș fermecător, cu un centru istoric deosebit de frumos, cu clădiri vechi ce poartă și influențe maure în arhitectură, mi-a fost dat să văd și moschee transformată în biserică, și nu invers, ca-n Cipru.

    Acestea au fost cele șase excursii pe care le-am făcut pe cont propriu, cu excepția celei de la Etna mijlocită de una dintre agenţiile locale, organizarea vacanței cuprinzând și șapte zile petrecute în Catania, dintre care patru la plajă și trei dedicate în totalitate orașului. Însă și zilele în care am mers la plajă pot fi considerate cu ușurință un fel de excursii, fiindcă la plajă puteam ajunge numai cu autobuzul de transport public local (sau cu taxi), plaja fiind situată în sudul orașului, după port, la patru km. De fapt, începea din dreptul aeroportului și se întindea pe 18 km lungime, până hăt-departe. Este din nisip fin, de culoare galbenă-cenușie, apa este puțin adâncă distanță mare în larg, este limpede, fără a avea totuși albastrul desăvârșit al Ionicei pe care o știam din Grecia, din cauza fundului de nuanță închisă. Marea, mai degrabă, seamănă cu a noastră acolo, nefiind golf, este mai tot timpul agitată, însă peisajul este inedit deoarece în fundal apare Etna fumegând continuu.

    Plaja este împărțită la propriu, cu gard chiar, între diverși operatori privați, însă există și trei sectoare de plajă publică ce se numește spiaggia libera: prima, secondo, terza. Cele private sunt bine amenajate cu toate facilitățile și, în plus, în spatele acestora, cu niște căbănuțe care se închiriau, ca-ntr-un fel de sat de vacanță. Acolo se venea ca la picnic, cu toate cele necesare, existau și terenuri de sport, cluburi, putându-se sta mai multe zile. Cele publice erau deplorabile, fără nimic organizat, existaseră cândva niște clădiri gen terase, magazine, acum erau părăginite. Mai mult de atât, plajele, deşi gratuite, erau murdare, neîngrijite, cu gunoi neridicat și lume cam îndoielnică. Deși proprietarul studioului unde am stat ne spusese să mergem la a treia, că e cea mai curată, le-am preferat pe cele private care, contra a 12 euro, ne ofereau șezlonguri, măsuță și umbrelă toată ziua, plus acces la celelalte facilități în condiții decente.

    Traseul către plajă este asigurat de linia autobuzului D care pleacă din Piazza Borsellino, biletul costând un euro/persoană, intervalul de așteptare între două autobuze fiind de 30-40 minute. Aspectul cel mai amuzant, dacă pot spune așa, este că în autobuz era un amestec ciudat de oameni: întâlnești de la turiști străini mai țepoși, la localnici gălăgioși, mai modești, la vânzători ambulanți (cărora le spuneam papornițari) africani sau indieni care-și cărau marfa pe care urmau să o vândă pe plajă în sacoșe uriașe de rafie sau pe panouri învelite cu cearșafuri. În week-end e și mai rău, dusul și întorsul la/de la plajă devine un chin din pricina aglomerației infernale.

    Zilele petrecute integral în Catania au fost trei: cea în care am sosit, în care am încercat să ne acomodăm cu orașul ce ne devenea casă pentru două săptămâni, a doua chiar următoarea deoarece vremea a fost închisă, cu câţiva picuri de ploaie și ultima pe care am fructificat-o eficient beneficiind de un check-out târziu, la orele 18,00, așa cum ne înțeleseserăm cu proprietarul.

    Catania luată la picior este minunată, cutreieram bulevardele şi străduțele centrului vechi în scopul cunoașterii orașului cu harta în mână sau cu aplicația herewego de pe telefon. Seara, orașul este și mai frumos, cu străzile luminate și animate de turiști sau localnici ieșiți la plimbare, cu terase pline unde oamenii se opreau să bea sau să mănânce ceva, socializând din plin, de unde răsunau voci vesele. În Sicilia nu am văzut oameni triști, pe localnici i-am văzut mereu fredonând câte ceva, cu zâmbetul pe buze, bucuroși să-ți răspundă la întrebări, de cele mai multe ori în italiană, în engleză rar. În Catania am făcut de toate: am urcat sus în domul bisericii Sf. Agatha, am coborât la subsolul catedralei, în termele Achilliane, am vizitat Universitatea, multe biserici și palate, catedrala, am ascultat un concert live ținut în Teatrul Grec, am fost la castelul Ursino, am vizitat-o cu autobuzul hop-on hop-off, etc. Voi detalia, probabil, în alte articole experiențele din fiecare destinație/excursie fiindcă e prea mult de povestit și n-aș vrea să plictisesc.

    La final

    Un prim gând de final ar fi regretul că, în ciuda faptului că am stat destul de mult în Sicilia, nu am reușit să ne apropiem nicicum de vestul extrem al insulei: Trapani, Erice, Selinunte, Marsala, Segesta, Motya, din cauza distanțelor prea mari și a lipsei mijloacelor de transport directe. Acest aspect s-ar putea repara printr-un city-break în Palermo, care, dacă se va ivi, sigur nu-l vom rata. În felul acesta, am putea vedea și Monreale și am revedea mai pe larg Palermo. Nu se poate atinge într-o singură vacanță toată insula, așa că neapărat e nevoie de o reiterare, ceea ce ne surâde încă de pe acum.

    În concluzie, Sicilia este o destinație de vacanță ce trebuie să stea în atenția oricui își dorește diversitate, culoare, veselie, intensitate și animație. Sicilia, în opinia mea, este pestriță, pestriță ca și povestea mea despre ea, însă în acest melanj constă farmecul ei pe care poți să-l guști numai dacă depășești micile neplăceri și atingi o anumită stare de satisfacție, altfel ai putea rămâne dezamăgit, așa cum am fost eu în primele zile până m-am adaptat. Vă invit, deci, dacă aveți ocazia, mergeți în Sicilia, cu siguranță veți găsi ceva pe placul vostru!

    Vă rog, atașați videoclipul celei mai recente melodii marca Giusy Ferreri care ne-a însoțit toată vacanța răsunând zilnic de la tv și radio: youtube

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de irinad in 26.06.17 05:45:27
    Validat / Publicat: 26.06.17 08:28:16
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 8883 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    27 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P17 O privire către Mazzaro din Taormina
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 86400 PMA (din 66 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    27 ecouri scrise, până acum

    webmaster26
    [26.06.17 07:46:22]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    irinadAUTOR REVIEW
    [26.06.17 07:48:55]
    »

    @webmaster26: Mulţumesc!

    elviramvio
    [26.06.17 09:08:33]
    »

    @irinad:

    Buna invitatia ta si sper sa-ti realizezi curand visul cu Palermo. Astept continuarile, sigur vor fi foarte interesante.

    O zi buna sa ai!

    giuliani
    [26.06.17 09:23:37]
    »

    Ma bucur ca v-a placut Sicilia. Am fost si noi anul trecut si tot asa am impartit cumva insula, fiindca era greu de ajuns din nord de la Cefalu prin alte parti. Am spus ca a doua oara cand ajungem acolo trebuie sa mergem undeva langa (sau chiar in) Taormina pentru a vizita tot ceea ce ai insirat tu de pe coasta de est.

    Imi permit sa vin si cu o recomandare pentru city-break-ul care deja va e in plan: nu ratati Cefalu, e la 1h distanta (cu trenul) de Palermo.

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [26.06.17 09:31:48]
    »

    @irinad: Excelent acest prim articol dintr-un serial Sicilia pe care l-am așteptat cu nerăbdare după discuția avută cu voi la Slănic.

    Ai sintetizat foarte bine aspectele care definesc insula, începând cu istoria sa zbuciumată și continuând cu diversitatea locurilor de vizitat. Am parcurs aceleași trasee ca și voi și, la fel ca tine, am regretat că n-am ajuns în vestul Siciliei, însă distanța din Siracusa, unde am fost noi cazați, era prea mare.

    Felicitări și aștept continuările!

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [26.06.17 09:34:09]
    »

    @irinad: Între timp am văzut și pozele: excepționale!!!

    ANILU
    [26.06.17 10:00:14]
    »

    @irinad: Gata cu vacanţa mare!!! Aţi avut o vacanţă super faină, 14 zile în Sicilia, aşa vreau şi eu vacanţă.

    Foarte bine ai structurat vacanţa, aşa cum ai văzut şi simţit tu.

    Mulţumesc pentru pozele cu florile de Bougainvillea, bănuiesc că pentru mine sunt, glumesc desigur dar ştiu că te-ai gândit la mine.

    Ficus înflorit? nu am văzut până acum floare de ficus, ştii tu să găseşti flori frumoase şi deosebite.

    Felicitări pentru vacanţă şi aştept continuarea. Bănuiesc că ai multe să ne povesteşti.

    Toate cele bune.

    irinadAUTOR REVIEW
    [26.06.17 10:21:10]
    »

    @elviramvio: Gând la gând cu bucurie, cum bine zice o vorbă, dacă ai ști că de dimineață am primit pe e-mail o ofertă de 5 zile în Palermo la fine de octombrie, m-ai crede?!

    Deocamdată mai cugetăm, dar cu siguranță ne-ar plăcea să repetăm într-o bună zi experiența siciliană și din alt unghi!

    Și ție îți urez o zi frumoasă, mulțumesc de vizită și ecou!

    irinadAUTOR REVIEW
    [26.06.17 10:31:02]
    »

    @giuliani: Știu că ție ți-a plăcut Sicilia în mod special și nici nu e de mirare, la câte poate oferi ea. Ți-am citit la vremea respectivă câteva articole și mi-am dat seama de acest lucru.

    Într-adevăr, ai dreptate, am omis să spun și despre Cefalu că e musai văzut, dar mi-au mai scăpat și Messina și alte localități din interiorul insulei (Enna, Caltagirone, etc.) care, la fel, nu trebuie ratate, dar e greu să faci referire la toate.

    La fel, îmi permit să-ți recomand cu multă căldură Taormina, este perla Siciliei.

    Numai bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    elviramvio
    [26.06.17 10:42:54]
    »

    @irinad:

    Pai cugeta olteneste!!!

    irinadAUTOR REVIEW
    [26.06.17 10:42:57]
    »

    @Carmen Ion: Mulțumesc mult Carmen, am stat mult să mă gândesc cum să concep acest prim articol, apoi am renunțat să-l mai elaborez prea mult și dat curs simțirilor scriind așa cum mi-au venit ideile.

    Sună, mai degrabă, ca un jurnal concentrat de vacanță, însă sper să detaliez în alte articole ce-am văzut efectiv, că într-adevăr, am tot vizitat și văzut.

    Așa este, în Sicilia te omoară distanțele foarte mari, de pildă din Catania și până la Agrigento sau până la Palermo se fac trei ore/sens cu autobuzul, chiar dacă e autostradă și-n autobuz condiții decente, tot e obositor.

    O zi frumoasă îți doresc!

    irinadAUTOR REVIEW
    [26.06.17 10:53:06]
    »

    @ANILU: Normal că la tine m-am gândit, am încercat eu să-ți sugerez ceva încă de la articolul precedent că-ți pregătesc niște flori, dar nu puteam să mă deconspir!

    Mulțumesc pentru vorbele frumoase, să știi că multe dintre flori sunt alese de soț, în privința acestora, el este mai priceput decât mine, dar de admirat le admirăm împreună și le ofer și prietenilor!

    Toate cele bune și ție și vacanță frumoasă că înțeleg că urmează!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mishu
    [26.06.17 16:04:59]
    »

    @irinad: Sper ca nu o sa te superi daca ecoul meu va fi foarte scurt deoarece voi spune doar SUPERB si Felicitari, votat cu mare drag.

    irinadAUTOR REVIEW
    [26.06.17 22:42:18]
    »

    @mishu: Nu am cum să mă supăr pe tine vreodată, dar, eu, uite, îţi dau motiv de supărare că-ţi răspund atât de târziu, însă chiar am fost încurcată cu nişte treburi şi nu am reuşit până acum.

    Îţi mulţumesc mult pentru vorbele frumoase, ştiu că tu-ţi faci mereu timp pentru ecouri, chiar şi mai mici, şi pentru asta te admir.

    O seară bună sau ce a mai rămas din ea!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    maryka
    [26.06.17 23:10:45]
    »

    Ce frumos! abia acum scriu și eu pentru că abia acum am văzut pozele. Minunate! Am citit pe îndelete și articolul, dar deja aștept continuările. Ce vacanță frumoasă ați avut! Și uite oferta la Palermo, asigură continuarea!

    irinadAUTOR REVIEW
    [27.06.17 07:49:29]
    »

    @maryka: Mulţumesc frumos, a fost o vacanţă dinamică, deşi a fost mare, nu am reuşit să vedem tot ceea ce am fi vrut. Oferta la Palermo e, într-adevăr, o coincidenţă plăcută, genul să apară atunci când o pomeneşti, aşa zilnic îmi sosesc pe e-mail tot felul de propuneri, dar aşa cum vin, acolo rămân.

    Vizita ta îmi face plăcere, ca întotdeauna când o primesc!

    O zi frumoasă îţi doresc!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Aurici
    [27.06.17 12:15:25]
    »

    @irinad: Excelente pozele! Sicilia este și pe lista mea pentru ieșirile de primăvară, dar n-a fost să fie până acum. Dar și când i-o veni rândul, ce ușor va fi cu informațiile...

    irinadAUTOR REVIEW
    [27.06.17 14:45:48]
    »

    @Aurici: Mulțumesc frumos, tu ești drăguță cu mine, ca-ntotdeauna!

    Sicilia e o destinație bună pentru o ieșire de primăvară, însă cred că și mai bună pentru una de toamnă, când se poate face, în afară de plajă, și baie, căci apa mării cu siguranță rămâne caldă peste vară. Parcă mai este nevoie și de o bălăceală câteodată, după cutreierări printre obiective.

    O după-amiază plăcută îți doresc!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    krisstinna
    [28.06.17 17:47:39]
    »

    @irinad: Citesem, dar nu am avut timp pentru câteva vorbe.

    Te felicit pentru vacanţă, pentru review. Nu cred să ajung vreodată în viaţă prin Sicilia, dar mi-am clătit ochii şi m-am plimbat virtual, un pic.

    Am o verişoară în Italia, în Rimini, e căsătorită şi stabilită acolo. Nici măcar în partea aceea nu mi-am dorit să merg. Dar ea mi-a spus că, după părerea ei, Sicilia e cea mai frumoasă parte a Italiei. Oricum, aş lua cazare la hotel, nu suport să stau la cineva gratis, nu mă simt confortabil.

    Sper că nu te opreşti cu scrisul... eu te aştept. Chiar dacă nu voi scrie ecou, sunt aici şi te citesc cu drag.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    irinadAUTOR REVIEW
    [28.06.17 19:01:38]
    »

    @krisstinna: Ştii, chiar ţi-am simţit lipsa, şi ce să vezi?! , ai apărut, aşa că ecoul acesta m-a bucurat nespus. Mulţumesc pentru aprecieri, nici eu nu pusesem Sicilia pe listă, însă niciodată să nu spui niciodată, ştii vorba.

    Sunt pe aceeaşi lungime de undă cu tine, nici eu nu m-aş simţi în largul meu la rude, gratis. Şi eu am o nepoată care locuieşte la Viena şi mă invită mereu să vin la târgul de Crăciun, dar nu dau curs încă.

    Fiindcă tot ai adus vorba de hotel şi scris, acum lucrez la articolul privitor la cazare, ştii că eu aleg cazări fără pretenţii mari, dar pe gustul meu (şi al soţului meu, evident).

    M-a binedispus vizita ta, o seară frumoasă!

    Pupici!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    krisstinna
    [28.06.17 19:17:26]
    »

    @irinad: Sunteți minunați, sunteți pe gustul meu!

    Vă doresc o vara frumoasă, în continuare. Mai sunt două luni, poate mai călătoriți un pic.

    Aaa, să nu uit, doream să subliniez ceva foarte important.

    Te apreciez nu numai pentru scrierile tale frumoase dar și pentru faptul că vrei să vii in ajutor tuturor colegilor acestui sait scriind totul "la cald". Mai ales în cazul cazărilor, e important ca articolul să fie recent, se pot schimba multe de la un an la altul.

    "Pietrele" sunt acolo, muzeele la fel, dar hotelurile și pensiunile se pot "deteriora" de la un an la altul.

    Știu ca nu sunteți pretențioși, sunteți perfect normali.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    irinadAUTOR REVIEW
    [28.06.17 21:04:05]
    »

    @krisstinna: Mulţumesc mult încă o dată, ai dreptate "călătorului îi şade bine cu drumul", dar lăsăm pe toamnă un episod mai mic.

    Până atunci, mă voi plimba virtual cu fiecare dintre voi care-şi va aşterne impresiile sale aici pe sait şi, printre picături, sper să mai scriu şi eu câte ceva.

    Toate cele bune!

    webmaster
    [30.06.17 17:51:56]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

    — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    ===

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    irinadAUTOR REVIEW
    [30.06.17 17:54:37]
    »

    @webmaster: Mulțumesc mult!

    Alex_Macedo
    [30.06.17 23:26:44]
    »

    Un fel de... foarte personal... Vedi Sicilia e poi muori ...

    Întotdeauna este important ceea ce ne transmite retina, către suflet.

    Cea mai importantă este conexiunea între suflet și spirit... cea care lasă ca impresia la cald să persiste... chiar dacă tinde spre răcire.

    O incursiune a Siciliei cu ochi de adulto-copil și cu atitudinea de... îmi plac jucăriile și mă voi întoarce la ele!

    Nu te voi îmbia cu... tot felul de felicitări, spun doar:

    Joacă-te în continuare, copile!!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    irinadAUTOR REVIEW
    [01.07.17 08:40:18]
    »

    @Alex_Macedo: Mie îmi place să cred despre mine că sufăr de o formă de romantism incurabil, e drept că defectul meu major, de care sunt conştientă, este că întotdeauna încerc să văd partea bună a lucrurilor. Părţile mai puţin bune încerc să le ignor, posibil dintr-un instinct de conservare mai accentuat, ţine de natura mea.

    Poate văd eu lucrurile într-un mod mai idealist, s-ar putea să nu mă vindec niciodată şi să nu mă maturizez complet niciodată, din păcate, asta sunt şi nu cred că mă pot schimba prea mult. Că e bine sau nu, timpul mi-o va demonstra la un moment dat.

    Mulţumesc de vizită şi ecou!

    Alex_Macedo
    [01.07.17 22:53:46]
    »

    Părerea mea e să "nu te maturizezi" - în acel sens, evident. Acel act al maturizării bătătorește drumul spre Xanax.

    Eu sunt nebun prin dorința proprie și văd că mă simt bine.

    Ce îmi place trag ca buretele spre mine, ce nu... am o ignorare cinică.

    La mai multe, Irina!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Alex_Macedo, ANILU, Aurici, elviramvio, giuliani, irinad, maryka, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Sicilia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09962797164917 sec
    ecranul dvs: 1 x 1