ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.07.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 13 MIN

    Etna, provocarea celui mai mare vulcan activ din Europa

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Introducere

    Odată ce a fost stabilită o anumită destinație de vacanță, încep „să curgă” ideile cu privire la excursiile care s-ar putea face din locul respectiv, costurile pe care le implică, în general, timpul alocat și alte aspecte organizatorice.

    În privința muntelui Etna, lucrurile au fost mult mai clare de la început, știind de-acasă că ne vom încumeta să urcăm pe Etna, excursia fiind o dorință mai veche și latentă, de pe vremea când nu se punea problema de Sicilia. În acest scop, am reconfigurat puțin bagajele punând în ele câte o geacă mai subțirică, ce-i drept, dar cu mâneci lungi. Am optat, în ciuda vremii calde, pentru pantalonii lungi și pantofii sport, gen „adidași” ca ținută de drum pentru a nu mai spori volumul încărcăturii trolerului. Și asta, pentru că am tot citit că sus, pe Etna, temperatura ar fi cu 20 de grade mai mică decât cea de la baza sa, adică am fi găsit cel mult 10° Celsius, iar de abordat, e imposibil în sandale, fiind nevoie de un tip de încălțăminte închis.

    Excursia pe Etna trebuia gândită foarte bine din punctul de vedere al vremii, în sensul că trebuia aleasă o zi curată și senină, fără urmă de nor pe cer, relativ caldă, pentru a avea o reușită incursiune pe munte, de aceea am așteptat (chiar prea mult) cea mai bună prognoză meteo. Nu a fost, deci, prima excursie în care am plecat, dar a fost singura pe care am făcut-o prin intermediul unei agenții locale, deși se putea și pe cont propriu. De asemenea, după părerea mea, a fost și cea mai spectaculoasă excursie, fiindcă am avut parte de imagini unice, neobișnuite, care nu seamănă cu nimic, pe care, poate, nu le voi mai vedea curând în altă parte.

    Câteva cuvinte despre Etna

    Când stai în Catania, fără îndoială, toate privirile ţi se îndreaptă către Etna, grandiosul munte ce apare în fața ochilor impresionând prin dimensiune și aspect, vârful aflându-se într-un permanent văl de gaze ce seamănă cu niște nori. În realitate el emană gaze prin craterele sale pufăind continuu, din când în când scuipând foc.

    Dominând zona estică a Siciliei, Etna este cel mai mare vulcan activ din Europa cu peste 400 de cratere și o înălțime de peste 3.300 m, ce variază continuu, ca de altfel, și înfățișarea muntelui, determinate de transformările ce intervin în urma multelor erupții produse, alunecărilor de teren, rămânând şi unul dintre cei mari vulcani activi din lume.

    Încă din antichitate oamenii îi acordau o binemeritată importanță, grecii, de pildă, considerau muntele ca fiind casa lui Hefaistos, zeul focului, care folosea flăcările și lava pentru a face trăsnete pentru Zeus. Arabii îl numeau Mungibeddu sau muntele munților, sicilienii Mongibello, numele său derivând fie de la grecescul „eu ard” (aithō) , fie de la cuvântul fenician „attuna", care înseamnă "cuptor" sau "coș de fum". Din punct de vedere geologic, este un munte tânăr care are activitate vulcanică de circa 500.000 ani. Muntele Etna a fost inclus în patrimoniul UNESCO încă din anul 2013.

    Despre erupții

    Se estimează că o dată la 150 ani erupe dezastruos, altfel, erupţiile se succed la interval de trei luni, însă experiența a demonstrat că în ultima perioadă erupțiile au fost şi mai dese, e drept, unele fără urmări prea grave. De-a lungul timpului, au fost consemnate multe erupții, prima încă din anul 693 Î. C., când, pare-se, a fost cea care a distrus așezarea grecească Katane (orașul antic Catania). În 396 î. Hr., o erupție a Etnei a împiedicat cartaginezii să ajungă în Siracuza în timpul celui de-al doilea război sicilian. Apoi au urmat altele în anii 1169,1329 și 1381 când lava împrăștiată a ajuns până la mare.

    Cea mai cunoscută, însă, s-a produs în 1669 și a fost precedată de trei zile de cutremure. În a treia zi, s-a deschis o crevasă lungă de 14 km, din vârf, până la satul Nicolosi, făcând loc unor cantități uriașe de cenușă, roci și lavă. Erupția a durat patru luni, distrugând mai multe localități, lăsând peste 27.000 de oameni fără case. Râul de lavă a ajuns până la zidurile de apărare ale Cataniei și a fost în mare măsură deviat de aceste ziduri în marea Ionică, spre sudul orașului, distrugând portul din Catania. O mică parte din lavă a pătruns în cele din urmă printr-o porțiune mai fragilă a zidurilor din vest și a distrus câteva clădiri înainte de a se opri în spatele mănăstirii benedictine, fără a ajunge în centrul orașului.

    De cele mai multe ori, oamenii apelau la protectoarea Cataniei, Santa Agata, în cinstea căreia desfășurau serioase procesiuni pentru a-i feri de nenorocirile legate de erupțiile vulcanului, uneori cu succes, aceasta apărându-i, așa cum s-a întâmplat în anul 1886 când lava s-a oprit miraculos din curgere.

    În secolul trecut, au avut loc patru-cinci erupții notabile, cea din 1928 care a fost masivă, a distrus localitatea Mascali și o porțiune de pământ cultivat, fiind singura dată din secolul XX când o așezare este nimicită în întregime de vreo erupție. La cea din 1991-1993, autoritățile au încercat să devieze cursul lavei cu explozibili, aruncând blocuri de beton din elicoptere, lava oprindu-se, în cele din urmă, la un kilometru de satul Zafferana Etnea.

    Dar, cele mai complexe erupții din ultimii trei sute de ani, au avut loc între 2001-2002, cea din 2001 s-a remarcat prin faptul că Etna a aruncat cenușă și lavă prin șase cratere secundare de pe laturile nordică și sudică, distrugând stația de telecabină Etna Sud. Erupția din 2002 a spulberat mai multe centre turistice și hoteluri. Unele drumuri și aeroportul din Catania au fost închise în cei doi ani consecutivi, staţia de telecabină fiind refăcută destul de repede.

    Cea mai recentă erupție s-a produs pe 16 martie 2017, a rănit 10 persoane, inclusiv un echipaj de televiziune al BBC News, după ce magma a explodat la contactul cu zăpada. Auzisem la știri, m-a pus pe gânduri la momentul respectiv, dar nu m-a făcut să renunț la ideea de mai vizita Etna.

    Sursă pentru istoricul Etnei şi al erupțiilor: ghidul Top 10 Sicilia

    În ce a constat excursia

    În Catania, lângă Piazza Duomo, există două mari firme care operează mai multe feluri de servicii turistice și organizează excursii cu autobuzele deschise hop-on, hop-off, una deține autobuze roșii, cealaltă autobuze galbene. Am cumpărat excursia de la cea cu autobuze roșii, deși prețul pentru Etna era la fel la ambele (35 €/persoană) , fiindcă am obținut o reducere pentru excursia cu autobuzul turistic prin oraș dacă mergeam tot prin aceeași firmă. Am primit un pliant în care era descris tot traseul pe care autobuzul îl făcea din Piazza Duomo și până la punctul său final, Rifugio Sapienza, ora de plecare fiind 11,30, estimându-se că sosirea în Catania va fi în jur de 17,30, oră nerespectată, desigur.

    Rifugio Sapienza este un complex de clădiri, cabane de munte, construcții comerciale care seamănă cu un orășel, situat la altitudinea de 1.910 de metri pe panta sudică a Etnei. Este, de fapt, baza stațiunii de schi Etna Sud și este situat la capătul șoselei care urcă versantul sud-estic al Etnei pornind din Catania.

    Până la Rifugio Sapienza, pentru a justifica prețul destul de mare al biletului, în autobuz se pune la dispoziția fiecărui turist un audioguide în câteva limbi de circulație internațională iar șoferul arată cu mâna clădirile și obiectivele despre care se vorbește în cască și lângă care se face câte un mic stop: Piazza San Placido, Fontana Ratto di Prosperina, Piazza Stesicoro, Giardino Bellini, Piazza Trento, Piazza Vergo, inclusiv despre Catania și, desigur, despre Etna.

    Prima oprire mai serioasă, de cam 30 minute se face în centrul orășelului Nicolosi, piazza Vittorio Emanuelle, unde am cercetat ușor străduțele din apropiere pentru recunoaștere și în căutare de mici suvenire. Am uitat să spun că noi, toți ocupanții autobuzului, am fost în număr de opt, printre care mai era o româncă măritată cu un francez, de fapt el auzindu-mă vorbind, m-a interpelat imediat:„Tu vorbești românește? De unde ești? ” Ne-am împrietenit imediat, în ziua acea, fiind partenerii noștri de vacanță.

    De la Nicolosi, autobuzul începe să urce mai tare prin Parco dell'Etna, printre livezi de pomi fructiferi, măslini, culturi de viță-de-vie, șoseaua fiind într-o stare foarte bună, iar priveliștea minunată. Culorile se amestecă: negru de la sol, verdele vegetației bogate în păduri de mesteceni și pini, galben, roșu, portocaliu, violet de la fructele și florile copacilor pe lângă care treceam. De fapt, fermierii sunt încurajați să producă vin, măsline, brânzeturi, miere și fructe prin folosirea cât mai eficientă a solului vulcanic foarte fertil.

    S-a mai făcut o singură oprire pe drum, lângă o tarabă cu suvenire toate de culoare neagră, executate manual, din lavă și podoabe, la fel, din pietre de natură vulcanică. În apropiere, șoferul, care s-a străduit să îndeplinească și rolul de ghid, ne-a indicat să ne deplasăm pe jos vreo 50 m după o curbă, pentru a vedea acoperișul unei case, aproape îngropate, la erupția din 1983, căci atât mai rămăsese din ea. Cutremurător, dar adevărat! Pe măsură ce urcam, vegetația se rărea simțitor.

    Odată ce-am ajuns sus, la Rifugio Sapienza, ni se spune că acolo vom rămâne timp de trei ore, interval în care, se poate opta pentru una dintre următoarele trei variante: fie program de voie pe la magazine, la craterul Silvestri care se află la o aruncătură de băț neimplicând niciun ban, fie o plimbare cu trenul ce circulă pe linie îngustă, prin aria vecină cu vulcanul contra sumei de 10 €/persoană, fie urcat cu telecabina și autovehicule off-road. Ultima variantă constă, într-o primă etapă, în ascensiunea cu telecabina până la altitudinea de 2.500 m dacă starea vremii o permite, costând 30 €/persoană, iar în etapa a doua în parcurgerea unei distanțe nu prea mari, urcând între 2.500 m și 2.920 m cu autovehicule speciale de teren, singurele autorizate să circule pe acolo, cu prețul de 33 €/persoană până în punctul numit Torre del’Filosofo. De fapt, circulă în convoi de trei-patru, per total transportând vreo sută de persoane. Acest ultim segment nu este obligatoriu de luat, se poate lua doar cel până la 2.500 m, însă se pierde ceea ce e mai interesant și neobișnuit de văzut. Bineînțeles că 63 €/persoană nu reprezintă o sumă neglijabilă, dar, odată ce te-ai hotărît pentru o astfel de excursie, trebuie făcută pe de-a întregul, trebuie mers până la capăt pentru a înțelege cât mai bine ce înseamnă fenomenul Etna. De acolo, se pornește pe jos ceva distanță, numai cu ghid, pentru a „inspecta” câteva cratere pentru o edificare pe viu, la fața locului.

    În fine, noi am optat pentru programul complet, ușurându-mi contul cu 126 € achitați cât ai clipi cu cardul, fiind asigurați de către șofer că ne încadrăm în cele trei ore de timp liber, la orele 17,00 urma plecarea spre Catania. Doar cinci dintre cei opt turişti au ales să urce, trei au rămas la Rifugio Sapienza.

    Cu telecabina am urcat preț de vreo zece-cincisprezece minute, peisajul pe care-l lăsam din ce în ce mai jos, fiind aproape selenar: fără vegetație, de culoare închisă cât vezi cu ochii, cu praf în atmosferă, vânt. Mai zăream ici-colo grupuri de câteva persoane cu ghid care urcau pe jos ajutându-se de bețe de trekking și mă gândeam ce curajoși or fi fost și ce condiție fizică bună trebuie să fi avut.

    Cum te dai jos din telecabină, te „măsoară” din cap până-n picioare niște lucrători de la Funivia Etna, stația de teleferic de sus, și te invită să închiriezi geacă, ciorapi și încălțări adecvate, dacă ești dezbărcat și în sandale. Tot acolo, sub același acoperiș, existau câteva magazine mici de unde se puteau cumpăra materiale informative cu privire la Etna, suvenire, ba chiar se putea mânca sau bea ceva, era toaletă. Cu titlu informativ, o bere de 66 cl costa 5 €, un sandviș mic tot 5 €.

    Cei ce ne însoțeau au fost opriți să se echipeze corespunzător și le-a prins foarte bine, căci sus pe crestele Etnei, deși nu era prea frig, vântul bătea cumplit că abia mă țineam pe picioare, iar pe jos călcam pe o suprafață ca din zgură, în care mă afundam şi pe care alunecam, trebuia să fiu foarte atentă unde puneam piciorul.

    Nu vă pot descrie exact ce am simțit, dar am fost foarte impresionată de peisaj, de culorile negre, cenuşii, maronii, roșiatice, vineții ale culmilor și văilor, de formele ciudate ale muntelui pe care le vedeam, de craterele uriașe ce se întindeau sub privirile noastre, din unele ieșind emisii ușoare de gaz. Însă, sus, din vârf, se vedeau emanțiile adevărate de gaz, parcă de culoare verde: erau acele gaze pe care le vedeam de jos ca pe niște nori. Ghidul Giovanni ce ne-a însoțit, un tânăr cu alură sportivă, ne-a dat o mulțime de informații dându-și toată silința să înțelegem cât mai bine ce reprezintă Etna. Acolo sus, singura formă de viață pe care am văzut-o a fost o gărgăriță al cărei corp roșu a fost ușor de sesizat pe negrul de pe jos. L-am întrebat pe Giovanni la ce înălțime am mai urcat în incursiunea noastră printre cratere și mi-a răspuns că am depășit cota 3.000 m. La un moment dat, ne-a indicat o adâncitură mică în sol, s-a aplecat, a săpat un pic cu mâna culegând pietre negre, poroase, calde pe la vreo 50-60° Celsius de la ultima erupție din martie, invitându-ne să experimentăm și noi dacă dorim un suvenir original. Pe urmă, ne-am îndreptat către locul unde parcaseră mașinile, făcând un cerc uriaș, totul durând un pic peste două ore. Întoarcerea s-a făcut fără nicio problemă pe ambele segmente: cu autovehiculele de teren și cu telecabina, la Rifugio Sapienza mergând să tragem o fugă și la Silvestri, craterul ce s-a format urmare erupției din 1892.

    La final, în timp ce așteptam să ne reconstituim grupul de opt persoane, vizionam pe monitoarele puse la dispoziția turiștilor imagini cu erupția din 2003 și nu puteam să cred ce-mi vedeau ochii, aveam impresia că s-a dezlănțuit iadul. Abia atunci mi-am dat seama că uriașul de foc al Siciliei se poate supăra oricând și poate declanșa o adevărată urgie în orice moment, chiar și în acela în care noi eram acolo.

    Concluzie

    Până la urmă, am fost niște norocoși că am avut parte de o excursie minunată, fără niciun incident, dar deloc ieftină: 98 €/persoană.

    Eu nu pot să vă spun să mergeţi neapărat în excursia pe Etna dacă aveţi de gând să vizitaţi Sicilia, fiindcă fiecare are gusturile sale şi nu trebuie comentate în niciun fel, aşa cum bine zice o veche vorbă latinească. Dar, dacă vă hotărâţi totuşi pentru Etna, vă recomand să parcurgeţi toate cele trei segmete pentru a avea o imagine cât mai completă asupra muntelui, chiar dacă implică o cheltuială mai mare: nu ajungeţi prea des pe Etna!

    Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

    https://www.youtube.com/watch?v=4ACzGDPnsAM

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de irinad in 09.07.17 13:22:09
    Validat / Publicat: 09.07.17 21:14:12
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 10860 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    28 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P04 Peisaj selenar
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 57800 PMA (din 44 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    28 ecouri scrise, până acum

    webmaster10
    [09.07.17 13:29:21]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    irinadAUTOR REVIEW
    [09.07.17 14:37:14]
    »

    @webmaster10: Mulţumesc!

    mishu
    [09.07.17 21:21:45]
    »

    @irinad: Start vot! Nu puteam rata un asa articol si ma bucur ca am pornit votarea. Chiar daca pare periculos este cu atat mai interesant si de neratat. Nu poti sa ajungi acolo si sa nu vezi asa ceva iar costurile in final consider ca merita, ai niste amintiri minunate.

    Felicitari si pentru poze, sunt deosebite si ma bucur ca spiritul AFA a ajuns acolo.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    irinadAUTOR REVIEW
    [09.07.17 21:38:55]
    »

    @mishu: Nu erai tu @mishu dacă nu porneai votarea, glumesc, desigur! Aşa ne-am gândit şi noi, dacă tot ajunseserăm în apropiere, era păcat să nu urcăm, mai ales că-l vedeam tot timpul şi, fără să vrei, te întrebi oare cum o fi acolo, sus.

    La pericol nu te mai gândeşti prea mult, că oricum acesta pândeşte în fiecare clipă deasupra noastră, dar, doamne-fereşte, am văzut într-un filmuleţ cum erupţia din 16 martie anul acesta a surprins şi rănit nişte reporteri tv, unul dintre ei reuşind să filmeze momentul. Înfricoşător!

    Spiritul AFA a ajuns chiar mai demult pe Etna, eu doar am continuat, după ceva pauză.

    Mulţumesc mult pentru ecou, vizită!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dabator
    [09.07.17 22:34:00]
    »

    @irinad: Foarte frumos. Acum aproape un an eram și eu pe Etna. Cam același traseu am ales și eu de la Rifugio Sapienza încolo. E drept că 63 de EUR nu sunt puțini bani, totuși e un moment unic în viață. Eu am "trișat" un pic, în sensul că am luat autobuzul de linie care a costat doar 6,6 EUR de persoană. Și autobuzul oprea în Nicolosi dar atât. A, a mai oprit o dată să ne arate o casă înghițită de lavă. Felicitări pentru impresii.

    AZE
    [09.07.17 23:22:01]
    »

    @irinad: Am citit articolul cu interes maxim, de asemenea nu am ratat nici o fotografie, felicitari ca ai ajuns acolo.

    De mic ma interesa acest fenomen natural indiferent daca este Etna sau alt vulcan activ de pe lume. Dar despre Etna am si invatat la scoala.

    Localnicii de acolo s-au obisnuit si stiu ca oricand poate erupe din nou. Dar folosesc pauzele intre eruperi la maxim turismul este in floare (si nu este nici prea ieftin sa ajungi acolo), agricultura in anumite locuri asa cum ai povestit.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Michi
    [09.07.17 23:54:33]
    »

    Mi-a făcut mare plăcere să citesc reviewul tău, mai ales că am urcat şi noi pe Etna în 2010. Am fost cu o excursie organizată Turul Siciliei, aşa că până la Spienza nu ne-a costat nimic în plus. Sapienza cu câteva magazine erau improvizate şi construite recent după ce le şterseseră de pe faţa pământului o mică revărsare de lavă. Am luat cabina până la 2500m şi apoi un jeep până sus dar cred că atunci costa puţin pentru că nu am reţinut suma, cum ştiu cât am plătit în Alpi să urc la Jungfrau. Ajunsă sus n-am putut merge la craterele mari din cauza frigului şi vântului -era în aprilie- şi m-am mulţumit cu un crateraş care emana gaze sulfuroase. Încăodată mulţumesc pentru amănunte şi aducere aminte.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    irinadAUTOR REVIEW
    [10.07.17 06:51:52]
    »

    @Dabator: Mulţumesc pentru vizită, cuvinte frumoase!

    Ne-am dat seama că excursia se poate face şi pe cont propriu şi, deşi, aflaserăm că toate excursiile oraganizate prin agenţii sunt foarte scumpe, ne-am lăsat "îmbrobodiţi", fiindcă ni s-a părut mai comod şi ne-au făcut o reducere la plimbarea cu autobuzul turistic prin oraş. Am zis, că una şi atât, merge, şi-aşa în celelalte excursii nici nu s-a pus problema decât de capul nostru, nu numai pentru bani, dar şi pentru flexibilitatea programului.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    irinadAUTOR REVIEW
    [10.07.17 07:02:00]
    »

    @AZE: Aşa este, localnicii convieţuiesc cu vulcanul dintotdeauna, au învăţat, dar au şi fost învăţaţi, să se folosească de aspectele bune legate de acesta, respectiv agricultura şi turismul. După fiecare erupţie care se lasă cu distrugeri de drumuri şi altele, autorităţile nu pregetă să le refacă în timp scurt, pentru a profita din nou de fenomen, fiindcă oamenii vor fi interesaţi mereu să vadă vulcanul.

    Oricum, Etna rămâne ceva unic pentru mine, cu adevărat a fost o provocare!

    Mulţumesc de vizită şi ecou!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    irinadAUTOR REVIEW
    [10.07.17 07:15:45]
    »

    @Michi: Mă bucur că v-am amintit de excursia dvs. pe Etna de acum şapte ani. Prea multe, ca organizare nu s-au schimbat, doar că, faţa muntelui se modifică mai încet sau mai repede în funcţie de erupţii, care şi ele pot fi mai mici sau mai mari/violente.

    Aveţi dreptate, sus este vânt puternic, acum, fiind aproape jumătatea lui iunie, nu era foarte frig, însă praf şi vânt din belşug. Şi mersul pe coame, pe lângă cratere nu este prea uşor, din cauza suprafeţei din zgură pe care se păşeşte: te afunzi şi aluneci.

    Eu vă mulţumesc pentru vizită şi ecou, mi-au făcut mare plăcere!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    elviramvio
    [10.07.17 07:22:11]
    »

    @irinad:

    Am citit aseara articolul tau, pe care de altfel il asteptam stiind ca ai Aifostacolo si, asa cum ti-am mai spus, nu-i de mine! Pozele tale imi ajung. Nu ca nu mi-ar place dar stiu ca as avea probleme cu alergia. Poze pe care le-am lasat pentru dimineata, acum, o cenusa si pietricele gri si calde maerg la o cafea neagra.

    Si pentru ca au cumva pe departe legatura vacantele noastre, am citit de curand ca zidurile cetatilor romane au rezistat atat de bine sutelor de ani pentru ca in liant se punea o cantitate de cenusa vulcanica adusa uneori destul de greu la locul constructiilor. Sunt ultimele studii, neterminate dar interesante.

    Felicitari pentru excursie si pentru articol! Astept sa continui seria povestilor.

    O zi calma la munca sa ai si multe vise de calatorii sa ti se implineasca!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [10.07.17 07:52:39]
    »

    @irinad: Felicitări pentru excursie și review iar pozele sunt mai mult decât edificatoare.

    Având interdicție de stat la mari altitudini, noi am ales să vedem Etna altfel: după ce am admirat-o dinspre est, de la Taormina, i-am dat ocol pe la vest pe SS284, o șosea absolut pustie, plină de serpentine spectaculoase. Am trecut prin Bronte și Adrano, două sate uitate parcă de Dumnezeu, și tot drumul am fost însoțiți de câmpurile de lavă neagră pe care se cultiva viță de vie și fistic. Memorabil!

    irinadAUTOR REVIEW
    [10.07.17 08:07:51]
    »

    @elviramvio: În condiţii de sensibilitate la praf, nu e de dorit excursia pe Etna, fiindcă, inevitabil, înghiţi şi praf, mie mi-a fost cam teamă deoarece am şi eu ceva probleme cu ochii, dar ochelarii de soare m-au protejat. De fapt, ochelarii de soare sunt indispensabili acolo sus.

    Nu ştiam chestia cu cenuşa vulcanică pusă în liantul folosit la ridicarea zidurilor cetăţilor romane, foarte interesant. Înseamnă că aveau treabă multă în antichitate oamenii pe aici!

    Mulţumesc mult pentru aprecieri, vizită, ecou!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    irinadAUTOR REVIEW
    [10.07.17 08:16:46]
    »

    @Carmen Ion: Ştiu, am citit că Etna poate fi chiar înconjurată cu trenuleţul pe calea ferată îngustă, sau pe şoseaua ce-i dă ocol. Şi dinspre Taormina se poate aborda, e valabil pentru cei ce aleg acea staţiune ca destinaţie de vacanţă.

    E admirabil că, în condiţiile în care nu ai voie la înălţime mare, totuşi aţi vrut să vă apropiaţi cât mai mult de Etna, semn că atrage ca un magnet, nu numai privirile, ci chiar te invită să-i descoperi cât mai mult din mister. Trebuie să recunoaştem, Etna e o provocare!

    Mulţumesc pentru aprecieri, vizită, ecou!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    maryka
    [10.07.17 08:35:52]
    »

    Am citit cu interes despre Etna, ştii doar că-mi plac astfel de excursii chiar şi dacă sunt pe vulcan... Frumoase pozele, peisaj selenar. Chiar dacă sunt destul de cotisitoare aceste excursii merită făcute, părerea mea, din moment ce îţi plac astfel de locuri. Mai nou tot timpul am şi eu în bagaje echipament adecvat. Şi eu aş fi mers, cu siguranţă. Felicitări!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    giuliani
    [10.07.17 09:26:35]
    »

    @irinad: Tin minte ca pana ne-am hotarat anul trecut cum sa impartim excursia in Sicilia am citit destule si despre Etna. Citind acum impresiile parca ma face sa imi doresc sa ajung cat mai repede in Sicilia, mai ales dupa ce am citit si ecoul doamnei @Carmen Ion despre oraselul Bronte despre care citeam ca ar fi locul cu cel mai bun view asupra vulcanului

    O intrebare as avea, totusi: cam cat de frig era acolo sus? Sunt suficiente haine cu maneci lungi dar nu foarte groase, sau e nevoie de mai mult?

    Felicitari pentru review!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster
    [10.07.17 09:45:04]
    »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

    — e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    --

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    irinadAUTOR REVIEW
    [10.07.17 09:59:39]
    »

    @webmaster: Mulțumesc mult!

    tata123 🔱
    [10.07.17 10:03:26]
    »

    @irinad: Un articol util și fotografii interesante. Un fenomen natural pe cât de spectaculos, pe atât de distrugător... Și totuși oamenii sunt atrași ca un magnet de craterele cu aspect selenar, de gazele care țâșnesc din crăpături, de pietrele calde din adâncuri etc. - nu îi obligă nimeni să urce sus pe masiv, nimeni nu știe când va avea loc următoarea erupție: putere și măreție, pericol și atracție... (Probabil) Sute de persoane urcă zilnic (pe jos, pe cablu, cu mașina) spre vârful acestui vulcan.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    irinadAUTOR REVIEW
    [10.07.17 10:09:18]
    »

    @maryka: Păi, cineva care a străbătut defileul Samaria, sigur că ar fi potrivit pentru Etna, fără discuție!

    Nu mă îndoiesc că ți-ar fi plăcut sus pe Etna, e destul de ciudat, dar, în același timp, atrăgător. E de învățat ca, în general, să avem tot timpul în vacanțe și altfel de haine și încălțări decât cele obișnuite, pot apărea situații în care ne folosesc cu adevărat. Noi luaserăm de-acasă echipament, deoarece ne-am hotărât dinainte pentru Etna, dar e bine că poți închiria și de-acolo.

    Mulțumesc frumos pentru aprecieri!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    irinadAUTOR REVIEW
    [10.07.17 10:22:30]
    »

    @giuliani:Într-adevăr, sus, la 3.000 m, găsești cam cu 20 de grade mai puțin ca la baza Etnei. Nu, este suficient ca vara să ai o bluză cu mâneci lungi, pantalonii pot fi și scurți, în picioare nu e bine în sandale, ci trebuie să ai picioarele acoperite de încălțăminte închisă, tip sport.

    Primăvara, e obligatoriu să ai îmbrăcăminte mai groasă.

    Dacă nu ai probleme de sănătate/interdicție de a urca la altitudine mare, îndrăznesc să-ți recomand să faci excursia pentru că merită măcar o dată să simți marele vulcan aproape!

    Mulțumesc pentru vizită, vorbe frumoase!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    zlatna
    [10.07.17 10:32:43]
    »

    @irinad: Felicitări pentru articol.

    Un loc minunat, aproape unic, plin de istorie. Cam scumpa excursia, 98 de euro dar merita toti bani. Pe parcursul articolului am văzut că pe lângă excursia inițială ati mai plătit altele si chiar mă întrebam cat a costat toată excursia.

    Pozele sunt minunate.

    Toate cele bune si multe concedii plăcute.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    irinadAUTOR REVIEW
    [10.07.17 10:38:08]
    »

    @tata123: Ai surprins foarte bine în ecou, ideea excursiilor pe Etna. Așa este, zilnic urcă pe Etna mulți turiști, e o adevărată industrie pentru organizatori, de aceea după vreo erupție distrugătoare de infrastructură, totul se reface destul de repede.

    Desigur că pericolul unei posibile erupții există în permanență, însă îți asumi riscul dacă vrei să urci. Știi cum e, pericole sunt la tot pasul în viață, mai mici sau mai mari, depinde cum și din ce unghi le privești. Nouă ne place să ne și aventurăm câteodată, ține de felul nostru de a fi, nu știu dacă e întotdeauna bine.

    Mulțumesc de vizită, ecou!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    irinadAUTOR REVIEW
    [10.07.17 10:49:47]
    »

    @zlatna: Da, așa este, nu prea seamănă cu nimic Etna, are niște peisaje că parcă ai zice că ai ajuns pe Lună, nicidecum nu ești pe Pământ.

    În afară de cei 98 euro/persoană, sus, la 2.500 m, la stația Funivia, fiindcă autovehiculele de teren nu plecau imediat, am prins momentul și am sărbătorit momentul incursiunii pe Etna cu perechea cealaltă (ea româncă, el francez), cu câte o bere, deci încă 10 euro!

    Mulțumesc frumos, mă bucur că ți-au plăcut pozele, articolul!

    Și ție îți urez să ai parte de vacanțe minunate în continuare!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    ANILU
    [12.07.17 08:26:05]
    »

    @irinad: Acum am reuşit să fac plimbarea pe Etna alături de tine, până la altitudinea de 3000 m.

    Foarte interesant şi spectaculos.

    Privind pozele zici că vă plimbaţi pe Marte...

    Ce poate să facă natura...

    Despre Etna nu ştiu decât din documentarele tv, nu-mi imaginez cum este să ajungi acolo, să mergi în jurul craterelor şi trebuie să recunoşti că te gândeşti, dacă... erupe acum...

    dar cum ai spus şi tu aţi fost norocoşi, aţi avut şansa să faceţi această excursie.

    Felicitări pentru plimbare şi acest Minighid.

    Toate cele bune.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    irinadAUTOR REVIEW
    [12.07.17 13:53:12]
    »

    @ANILU: Și eu abia acum am reușit să intru pe sait să-ți răspund: mă bucur că ”te-ai lăsat luată” de mine la plimbare, sus de tot pe Etna.

    Peisajele de-acolo zici că sunt desprinse din altă lume, nu prea seamănă cu nimic din ceea ce știam eu până atunci, acolo totul este pustiit și cenușiu. Așa cum ai zis și tu, este interesant, chiar așa lipsit de viață, arealul din jurul vulcanul te atrage involuntar și cum, în general, îmi plac provocările, nu puteam rata șansa de a-l vedea de aproape.

    Mulțumesc mult pentru aprecieri, vizită, ecou!

    Pupici!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    kinga.8611
    [08.01.24 10:14:50]
    »

    Absolut minunat acest review!

    Noi suntem un cuplu cu 2 copii (5 si 7 ani), dorim sa calatorim in luna mai in Catania, dar nu stiu daca ar fi indicat sa urcam cu cei doi copii. Aveti cumva informatii referitoare la tarifele pentru copii? Este un traseu posibil de parcurs de copii?

    Va multumesc!

    irinadAUTOR REVIEW
    [08.01.24 18:25:38]
    »

    @kinga. 8611: Mulţumesc pentru ecou şi aprecieri pentru un articol destul de vechi, despre un obiectiv care mereu va stârni curiozitate şi dorinţă de a-l vizita în pofida unor posibile erupţii în orice moment. Ştim clar că Etna este un vulcan activ care implică un risc permanent de "răbufnire".

    Aveti cumva informatii referitoare la tarifele pentru copii? Este un traseu posibil de parcurs de copii?

    Nu am asemenea informaţii, din ce îmi amintesc n-am prea văzut copii în acea zi care să parcurgă etapele excursiei de pe Etna, mai cu seamă în ultimul segment, cel mai dificil. De aceea, ar fi bine să mai consultaţi alte site-uri pentru a vă edifica în a lua cea mai bună decizie.

    Până atunci, vă doresc vacanţă plăcută şi alegeri înţelepte!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ANILU, AZE, elviramvio, giuliani, irinad, kinga.8611, maryka, Michi, mishu, tata123 🔱, zlatna
    Alte impresii din această RUBRICĂExcursie pe Etna:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076157093048096 sec
    ecranul dvs: 1 x 1