ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.09.2019
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

La pas prin Odorheiu Secuiesc

TIPĂREȘTE URM de aici

O ultimă oprire înainte să părăsesc această zonă frumoasă am făcut la Odorheiu Secuiesc. Știam că am ce vedea și am sacrificat câteva ore (aproximativ 2 ore) și pentru această vizită.

Ce putem vedea aici în 2 ore? Majoritatea obiectivelor turistice sînt concentrate în centrul orașului, astfel putem vizita câteva lăcașe de cult cu vechime și arhitectură deosebită, clădiri vechi frumoase și renovate cum ar fi primăria, colegii, un teatru, o cetate și nu în ultimul rând să nu uităm că ne aflăm în ținutul apelor minerale iar muzeul dedicat cestora ar trebui vizitat.

Cum ajungem la Odorheiu?

Pe vremuri să zicem că ajungeam și călare, în prezent avem drumuri naționale dar nu din cele mai bune. Din Brașov (100 km) se poate circula pe DN13/E60 pe urmă pe DN13C. Din Sibiu (148 km) mergem pe DN14/DN13/DN13C. Din Miercurea Ciuc (50 km) ajungem pe DN13C. În oraș găsim drumuri bune și mai puțin bune, cele principale sînt ok. O parcare se poate realiza în centrul orașului fără probleme nu am văzut indicatoare privind o plată duminică atunci când am fost nici atât. Noi am parcat în dreptul bisericii franciscane.

Despre Odorhei

Odorheiu Secuiesc (Székelyudvarhely în maghiară, Hofmarkt în germană) din punct de vedere geografic se află aici 46°18′50″N 25°18′6″E Orașul se află la o înălțime deasupra mării de 390 m, pe malul râului Târnava Mare în partea estică a Podișului Transilvaniei și în apropierea munților Harghitei. Nu este un oraș mare din punct de vedere număr locuitori au fost 34000 la recensământul din 2011. La capitolul demografie discutăm aici de 92 % maghiari 3 % români restul ceva romi și alte etnii. Confesional catolici sînt 50%, reformați 30 %, unitarieni 15%, ortodocși 3 % restul altceva.

După documentare despre istoria locului am aflat că prima dată așezarea a fost menționată în 1301. De asemenea se discută mult despre o cetate ruinele acestuia am reușit să văd nu departe de locul meu de parcare. Se pare că în acest loc a existat un castru (dar nu roman). Istoria acestei așezări este bogat în evenimente dorite și nedorite printre care și vizita turcilor (nedorită) Cu acceptul lui webmaster citez un pic ceea ce am citit în wikipedia:

Într-un document din 1301[4] este amintită existența aici a unui castru regal, Castram Vduord, Denumirea Vduord indică faptul că executorul secuilor își avea aici sediul.

Se presupune că localitatea a fost oraș liber înainte de secolul al XIV-lea. În anul 1357 aici s-a ținut prima dietă (adunare reprezentativă) a secuilor. Cetatea (castelul) din oraș a fost edificată în anul 1492 cu folosirea materialelor de construcție ale unei mănăstiri. Ioan Sigismund, principele maghiar al Transilvaniei, a luat în stăpânire cetatea după ce a câștigat o bătălie contra secuilor. Între anii 1562 și 1565 Principatul Transilvaniei a finanțat construirea noului castel Székelytámadt (textual, "a atacat secuiul"), ceea ce a fost interpretat ca o umilință adusă secuilor înfrânți în bătălia cu trupele maghiare princiare. Secuii au distrus acest castel în anul 1599, când au luptat alături de voievodul Țării Românești Mihai Viteazul, și principe al Transilvaniei în 1600. Reconstruirea lui a fost ordonată numai după anul 1621 de noul principe Gabriel Bethlen. În 1616, pașa Ali a ars castelul din temelii, iar în 1704 generalul austriac Tiege l-a jefuit. În cele din urmă, castelul a fost demolat parțial de secui, la ordinul lui Lőrinc Pekry, care l-a recucerit. De atunci, castelul se numește Csonkavár („castelul trunchiat”) și a dăinuit până în zilele noastre.

În 1558 regina Isabella a acordat Odorheiului (atestat ca târg din 1485) statutul de oraș liber, cu drept de folosire a sigiliului și stemei, scutit de orice alte obligații, cu excepția tributului datorat otomanilor.

La începutul secolului al XVII-lea (1613) în numele localității a apărut și atributul Secuiesc.

În anul 1876, localitatea a devenit reședința comitatului Odorhei, care a luat ființă prin unirea a trei scaune secuiești. În perioada interbelică, localitatea a fost reședința județului Odorhei.

În timpul regimului comunist, orașul a făcut parte mai întâi din Regiunea Stalin (1950-1960), apoi din Regiunea Autonomă Maghiară, după care, în anul 1968, nu și-a mai redobândit statutul de reședință de județ, ci a fost integrat în nou înființatul județ Harghita, cu reședința la Miercurea Ciuc.

Ce am văzut noi pe acolo?

Biserica Franciscană

Am parcat în apropierea bisericii pe strada Cetății în apropierea pieței principale. Biserica catolică este foarte veche, să zicem cea mai veche din Odorhei. 1730 ar fi anul în care a început construcția În 1734 a fost finalizată dar fără prea mult decor în interior. Interiorul s-a finalizat în 1781. Ultima refacere a interiorului a avut loc în 1928. Cu ocazia naționalizării între 1948-1989 biserica avut altă destinație depozit și cămin de copii.

Biserica barocă dispune de 2 turnuri, o singură navă dar lată din care putem intra atât din dreapta cât și din stânga în 6 capele pe 2 rânduri (câte 3 capele pe fiecare parte asemenea catedralei catolice din Sibiu) Amvonul a fost construit în 1747. Altarul este superb realizat tot în secolul construcției, la intrare vom găsi mai multe statuette Isus Cristos răstignit, Fecioara Maria și Sfântul Anton de Padua.

Szobor Park

După ce am ieșit din biserică am observat un parc îi zice Szobor Park (Parcul Statuilor) la umbra copacilor s-a amenajat un loc de odihnă înconjurat de statui/busturi unor figuri istorice predominant maghiare dar nu numai.

Mi-am continuat drumul spre biserica reformată și primăria orașului. Atât piața cât și zonele verzi amenajate sînt superbe vara nu s-a zgârcit nimeni la plantarea florilor de sezon aici.

Primăria Odorheiu Secuiesc

În locul clădirii actuale a funcționat Casa Scaunului în 1733. Fostul Palat al Comitatului și-a primit înfățișarea actuală în 1897 după ce vechea clădire a fost demolată și reconstruită. Clădirea ecletică la fațadă este construită în formă de U. Inițial parterul a fost destinat comercianților lucru schimbat ulterior. Eu am găsit atât clădirea cât și parcul și Monumentul comemorativ al Milleniumului din parc superbă. Pe clădirea primăriei se observă drapelul românesc.

Biserica reformată

În dreptul primăriei și parcului găsim o biserică cu un turn ascuțit, este biserica reformată construită între anii 1780-1781. Nu știam ce înseamnă inscripția KG 1781 de pe acoperiș (inscripție realizată cu țiglă de altă nuanță) Bănuiam că 1781 este anul construcției. Am aflat ulterior că KG sînt inițialele ctitorului Kiss Gergely. Obiectele s-au construit/cumpărat sau primit ca donație în ani diferiți astfel clopotele în 1783, amvonul în 1782, masa domnului 1876, orga în 1885. Aici nu am putut intra, dar am găsit ceva informații la intrare plus numere de telefon. Nu am insistat, am mers mai departe.

Piața Márton Áron și Colegiul Reformat

Până la biserica reformată piața principală se numește Piața Primăriei, după biserică este Piața Márton Áron. La dreapta vom observa clădirea Colegiului Teoretic Reformat Baczkamadarasi Kiss Gergely. Mi-a plăcut foarte mult clădirea construită în 1912. Și aici în curte vom observa busturile unor personalități.

În piață zonă pietonală de altfel pavată cu piatră cubică se află Monumantul Eroilor din primul război mondial. Tot în piață vom observa o altă clădire istorică cu destinație liceu pedagogic Benedek Elek. În capătul pieței Márton Áron vom observa bustul episcopului chiar înainte să urcăm pe scările parcului de pe Dealul Sfântul Nicolae la o altă biserică catolică cu hramul Sfântul Nicolae (Szent Miklós templom)

Biserica Sfântul Nicolae

Pe locul unde s-a construit în 1793 biserica Sfântul Nicolae a existat o altă biserică încă din 1333. Până s-o distrugă turcii în 1661 biserica a fost folosită pe rând atât de catolici cât și de reformați. Stilul architectural folosit la construcție a fost cel clasicist timpuriu. Biserica dispune de trei nave dimensiunile generoase sînt lungimea 38 m, lățimea 18 m, iar înălțimea turnului 40m. Orga s-a montat în 1879, clopotul mare în 1790, altarele în 1912. Am putut intra în interior aici. Casa parohială este și ea monument istoric construită o dată cu biserica.

La dreapta de biserică vom observa o clădire impunătoare este Colegiul Romano Catolic din 1910.

Ruinele cetății din Odorhei

Am coborât de pe dealul Sf Nicolae și am luat-o la dreapta. În dreptul clădirii judecătoriei și tribunalului din Odorhei am luat-o la stânga pe strada Tompa László. De aici vom ajunge la ruinele cetății din Odorhei acolo unde s-a aflat și un castru. Am fost dezamăgit, nu este nimic spectaculos plus că nici nu am avut acces era închis.

Cetatea Székely Támadt pentru că așa se numește s-a construit în secolul XV. Aici a existat o mânăstire înainte. Cetatea are o formă pătrată cu bastioane iar șanțurile din jur se putea umple cu apa provenită din râul Târnava Mare. Cele patru bastioane aveau denumirile provenite de la personalități Foris, Hajdu, Telegdi și Banffy. În 1891 a fost construită în interiorul zidurilor cetății clădirea neoclasicistă a gimnaziului real de stat.

Neputând intra observând clădirea gimnaziului și parcul din exterior am luat-o pe străzile care înconjoară cetatea pentru a o putea observa. Astfel am reușit să văd zidurile mai bune sau mai mult în ruine, bastioanele sau părți din bastioane, Din exterior nu se pot observa așa bine zidurile cetății există clădiri și curți alipite de cetate, totuși am putut observa cât de cât o mare parte din exterior.

Biserica unitariană

Înconjurând cetatea am mai observat un lăcaș de cult, acest ultim obiectiv vizitat de mine a fost construit în 1908 în stil bazilică. Biserica este relativ nouă deoarece unitarienii s-au organizat destul de târziu prin 1872.

Altele de vizitat

Din piața principală undeva în dreptul primăriei putem intra pe strada Kossuth Lajos. Pe lângă clădirile istorice putem lua masa la una din terasele din jur. La capitolul muzee cine are timp să meargă la Muzeul Apelor Minerale, Muzeul Haáz Rezsó, iar dacă mai rămâne timp se pot vizita Capela Inima Lui Isus, și în afara orașului Cetatea lui Bud și Băile Seiche. Aceste oiective enumerate mai sus le știu din documentare, dar nu le-am reușit să le mai vizitez.

Recomand vizita orașului.


[fb]
---
Trimis de AZE in 23.09.19 23:58:55
Validat / Publicat: 24.09.19 06:31:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ODORHEIU SECUIESC.

VIZUALIZĂRI: 4147 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Primaria si biserica reformata
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[24.09.19 16:15:20]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZEAUTOR REVIEW
[24.09.19 17:36:06]
»

@webmaster: Multumesc

Dan&Ema
[24.09.19 23:48:21]
»

@AZE:

Un orasel pe care l-am indragit si in care am inoptat de mai multe ori. Este insa tot mai aglomerat (traficul). Felicitari pentru articol! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Dan&Ema
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Odorheiu Secuiesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066341876983643 sec
    ecranul dvs: 1 x 1