ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Unde sunt Baile Cristur?

TIPĂREȘTE

Unde e apa sarata de la Cristur, adevarat "aur alb" al Transilvaniei? Unde sunt vestitele sale bai, adevarate oaze de sanatate pentru bunicii nostri a caror articulatii incepeau sa cam "scartaie"?

Raspunsul aveam sa-l aflu in cele 3 peregrinari ale mele pe la aceste vestite bai.

La Baile de la Cristuru Secuiesc se poate ajunge pornind din Odorheiu Secuiesc, "intreband oamenii", caci Odorheiul e un oras fara prea multe panouri indicatoare si pana si eu, care l-am traversat de "enspe mii de ori" ma incurc adeseori... asadar intrebati care e drumul spre Cristuru Secuiesc si localnicii amabili, va vor raspunde sau macar vor ridica o mana indicandu-va o directie. Pe aceasta cale, din Odorhei, dupa 15 km, ajungi la Cristur. Mai este o cale de acces, mai simpla - pe DN 13, la iesirea din Sighisoara, mergand spre Brasov, treceti de prima coumuna, Albesti, si ajungeti in urmatoarea, Vanatori, acolo veti vedea pe dreapta, un mare panou care va sugereaza s-o luati la stanga, daca doriti, in nici 10 km, sa ajungeti la Cristur.

Odata ajunsi in Cristuru-Secuiesc, aveti doua atractii balneare speciale: Baile sarate “Soskut” si Baile "Gyarfas".

Pe la anul 1900, pe mosia doctorului Gyarfas Pal, undeva intr-un loc mlastinos, loc numit ”lacul Katus”, apar cativa mici vulcani noroiosi, mai mici decat cei de la Buzau, dar a caror bolboroseala ne indica faptul ca in adancuri se afla ceva ce poate fi util omului, mofete de sulf, emanatii de bixid de carbon sau apa sarata. De fapt si la Cristur pe mosia Gyarfas nu era vorba de altceva decat de niste banale emanatii de gaz metan si apa sarata ce antrenau in drumul lor spre suprafata, un nisip fin ce forma cateva gramajoare conice de namol, fenomene mult raspandite pe-aici prin Ardeal. Gazul metan, la contactul cu flacara unui chibritul, da nastere la asa numitele "focuri vii", fenomen spectaculos ce-l intalnesti si prin unele localitati de langa Sincai sau Medias, unde exista in subteran rezerve mari de gaz metan. Acesta isi gaseste uneori loc sa iasa la suprafata pe cai numai de el stiute, formand adevarate spectacole ce atrag publicul, dar, vai! impiedica satenii sa-si construiasca pe acele locuri case... nu e placut sa stii ca in timp ce dormi, in sura ta plina cu paie apar cateva flacari frumos colorate si dantuitoare.

Pe mosia lui Gyarfas, mai tarziu, cu ocazia saparii unei fantani, la suprafata pamantului apare si un izvor cu apa sarata. Avand deci doua elemente terapeutice majore si de mare valoare: apa sarata si namolul mineral, Gyarfas Pal construieste mai multe cabine cu vane pentru bai calde. In momentul saparii fantanii s-au descoperit si 22 monede romane, datand din secolul II e. n. , de pe vremea imparatilor Marcus Aurelius si Traianus. Dupa parerea istoricului Banyai Janos, aici, romanii aveau deja baile lor. Moda “aruncatului” monedelor in apa din fantana este tot un obicei roman ce aducea, in credinta celor ce-l practica, mult noroc si indeplinirea unor dorinte. Acest obicei s-a pastrat pana in ziua de azi "la sursa", adica la “Fontana di Trevi” din Roma spre exemplu, sau "la granita imperiului", la fantana aflata in fata cabanei Tivoli din Sovata.

Baia Gyarfas era o baie populara, ea era frecventata de multi localnici, care puteau asculta aici “muzica la gramofon” sau puteau juca golf. Batranii din Cristur povestesc ca bolnavii reumatici, anchilozati, bolnavi ce erau tintuiti la pat, erau adusi aici cu carutele, iar dupa 2-3 saptamini de bai calde si impachetari cu namol, se intorceau acasa pe picioarele lor! Taxele de intrare si sejur erau modice, doctorul Gyarfas respecta cu sfintenie juramantul lui Hippocrate.

Si astazi mai trec carutele prin fata casei baii doctorului Gyarfas, dar…multi carutasi nici nu mai cunosc faptul ca acel stabiliment pe langa care trec, era odata, demult, un loc sacru, un "Mecca" al sanatatii, un loc creat de un om care si-a coborat urechea la glasul suferintei celor multi si saraci.

A doua “baie” cu renume din Cristur, apartinand Consiliului local al orasului, este “Soskut”, adica “Fantana sarata”, cunoscuta inca din secolul al XIV-lea. “Prin anul 1950, existau aici doua izvoare-fantani invecinate si acoperite, incuiate cu cheie, la limita dintre Cristur si satul Filias. Cele doua izvoare captate prin sonde alimentau un bazin cu apa sarata, sursa principala pentru baza de tratament, construita prin anii ’70. Stabilimentul balnear, cu 10 vane cu apa calda, a functionat pana in perioada Revolutiei din ’89, apoi “baile” au inregistrat un regres”, aflu de la primarul orasului Cristuru-Secuiesc, Dl. Benyovszki Lajos, care asteapta investitori pentru redeschiderea bailor.

La “Soskut” am ajuns intr-un week-end insorit de Iulie al anului 2002, apoi in 2005. Din Cristur la "Soskut", ajungi usor pe o sosea ce serpuieste printr-o padure tacuta de foioase. Intri in parcul ce inconjoara baile, urmad indicatoarele care aici exista din abundenta. Parcul e frumos si e asezat ca intr-o caldare, intre dealuri. Niste alei, cateva banci, o terasa-bar, multa verdeata in jur, esti inconjurat de pante abrupte si impadurite ce parca "coboara peste tine" gata-gata sa te striveasca. E un loc excelent pentru relaxare si meditatie. M-am asezat pe-o banca, din cele cateva care stateau goale in fata stabilimentului pentru bai numit "Soskut". Si-am asteptat, si-am asteptat... Sa treaca cineva pe-acolo. Era cald. Nu mi-ar fi stricat si mie o baie, apa era destula in bazinul de acumulare, dar, timp de mai bine de-o ora, n-am intilnit nici un suflet de om pe-acolo. Dupa o ora, apare si administratorul, trimis de primarie si-mi deschide lacatul ruginit de la intrare. E frumos dar si trist pe-aicea, pe la Cristur. E multa, multa verdeata, dar si multe ziduri mute ce-ar dori poate sa ne spuna povestea vietii lor dar n-au cui. Cine sa le-asculte? . Orice loc balnear de oriunde, fara oameni, e trist.

La nici 50 de metri de vechea baza de tratament zace impunatoare o cladire cu cateva etaje dar si ea, e in conservare. E vorba de "noua baza de tratament" inceputa inainte de Revolutie dar ramasa nefinalizata. "Ah, daca ar mai fi trait Ceausescu numai un an, aveam si noi acum cei din Cristur o baza moderna de tratament cu ape sarate si altul era acum destinul orasului noastru"! , spune administratorul. Vizitez atat baile vechi "Soskut" cat si cladirea cea noua, ambele in conservare.

Cladirile sunt intr-o stare buna, daca nu luam in considerare cateva geamuri sparte sau vane ruginite, a caror vreme a trecut demult.

Pe la baile Cristur am trecut de mai multe ori, ultima data chiar ieri.

Un amic de-al meu cauta o cladire pentru a incepe o afacere, e vorba de o "casa de batarani",

Ce-am aflat, ce-am vazut?

Cladirea cea veche "Soskut" a disparut cu desavarsire, cineva de pe-acolo, cu un glas malitios, imi spune ca "s-a furat tot dom'le, au disparut si cadele pentru baie si tevile si dusumeau pentru foc, a ramas doar fundatia de beton dar poate intr-o noapte dispare si aia! ". Cladirea cea noua e de vanzare, pret 250. 000 euro dar... intreag parcul, deci si terenul de sub ea a fost concesionat de primaria Cristur unor particulari, pentru a-si construi case de vacanta, unele au si aparut. Asadar, poti cumpara cladirea cea noua, dar terenul nu-i al tau, platesti impozit la primarie...

La Cristur se pare ca a mai murit o statiune balneara iar locuitorilor ei nu le mai ramane decat sa-si trateze durerile reumatice cu impachetari cu varza zemuinda sau cu mamaliga calda. Totusi, spre iesire din localitate, in Filias, vad un localnic aplecat spre o sonda, cu o sticla de plastic in mana. E si apa minerala pe-aici!... Poate totusi, imi zic, daca baile sarate au murit, cineva se va ocupa de apa minerala de masa...

Sic transit gloria mundi!

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 02.08.10 08:24:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ODORHEIU SECUIESC. A mai fost în/la: aproape peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7701 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Carutele mai trec si azi prin fata baii Gyarfas, dar fara pacienti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3600 PMA (din 7 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Sanziana
[02.08.10 08:41:45]
»

pacat de aceasta locatie lasata in paragina, una din multele de acest gen din tara noastra. Care e treaba cu impachetarile cu mamaliga?Tin minte copil fiind ca bunica ne punea malai cald intr-o panza in jurul gatului cand eram raciti dar de mamaliga nu stiu nimic.

TORA INGRID
[02.08.10 08:55:21]
»

Foarte frumos review, asa cum m-am obisnuit sa citesc tot ce scrii si descrii. Am trecut intamplator prin zona, pe o cale atipica spre Sighisoara, adica dinspre Sibiu am plecat spre Fagaras si abia apoi m-am intors catre Sighisoara. Am remarcat cu tristete decaderea zonei, indicatorul obscur spre baile catre care m-as fi aventurat dar m-a descurajat soseaua si anonimatul locatiei. Asa ca am vazut toate bisericile cetate din zona, adica din fiecare comuna (cea din Apold mi-a placut grozav). Desi abia descopar Ardealul, kilometru cu kilometru si sat cu sat, sunt mereu contrariata spre indignare de cresterea si descresterea unor statiuni sau pur si simplu zone turistice, locuri unde impostura si incompetenta unor asa zisi guvernanti au lasat rani adanci. Descopar cu placere Ardealul in review-urile tale si promit, cand ajung din nou in zona, adica peste trei zile sa (te) caut ca ghid!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[02.08.10 12:24:08]
»

E cam acelasi lucru, mamaliga de malai calda (invelita intr-o panza), parafina si namolul sunt trei elemente ce cedeaza greu caldura, asadar se preteaza la impachetari pe articulatiile reumatice, primele doua sunt folosite in balneofizioterapie iar a treia, se foloseste de catre satenii nostrii care nu prea mai ajung in statiuni balneare sau la oras, e-un vechi leac popular. Dupa acest tratament, mamaliga se da la pasari sau la porci.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[02.08.10 12:36:22]
»

@ Ingrid

Haide! , acum lucrez in regim de vacanta, adica 8-13 in rest sunt liber. Telefon mo. pentru oricine trece prin Tg. Mures - 0722.808498 - am intotdeuna o camera libera si gratuita (pat dublu), o cafea si un croissant la dispozitie pentru prieteni, in cartierul 7 Noiembrie, la iesirea spre Reghin. Haideti, nu mai dati atatia bani pe hotel!!...

Daca vii dimineata, pot sa fug de la servici pt o jumatate de ora.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krondia*
[02.08.10 13:52:22]
»

Mare păcat, zona este foarte frumoasă. Eu prefer băile termale ştrandurilor şi modernelor parcuri acvatice cu piscine cu apă cu clor şi ce am văzut la vecinii noştri unguri m-a pus pe gânduri. La ei se poate...

dorgoAUTOR REVIEW
[02.08.10 14:54:08]
»

@krondia

Si la noi se poate...am vizitat triumviratul Tasnad-Acas-Boghis din judetul Satu Mare, despre Tasnad voi scrie in curand ceva, e foarte misto pe-acolo...un mini-mini Hajduszoboszlo.

krondia*
[02.08.10 14:55:41]
»

Da, se mai face si pe la noi cate ceva dar putin, totusi. Am si eu un exemplu pozitiv de la noi de la Brasov. Astept impesiile.

dorgoAUTOR REVIEW
[02.08.10 21:56:16]
»

@ Krondia

Am sa incerc maine sau poimaine cel tarziu, sa scriu un review cu locurile de imbaiere din judetul tau, dar nu cred ca vei fi foarte incantata...

Judetul Brasov e mai mult un tinut al sporturilor alpine si al statiunilor de odihna.

Numa' bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, krondia*, TORA INGRID
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Odorheiu Secuiesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055708885192871 sec
    ecranul dvs: 1 x 1