ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.06.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Atelier Foto Kováts - un muzeu inedit

TIPĂREȘTE URM de aici

În Odorheiu Secuiesc, pe Strada Kossuth Lajos, nr. 24A, foarte aproape de centrul civic, încă funcționează - începând din 1876 - un studio foto unic în Europa. Ce îl face atât de deosebit? Faptul că funcționează doar utilizând lumina solară.

Deși am o impresionantă colecție (în special din călătoriile mele turistice), nu pot spune că sunt pasionată de fotografie. Ceea ce fac eu se rezumă doar la o simplă apăsare pe butonul unui aparat foto modern și... iasă ce-o ieși! Interesul pentru atelierul foto - muzeu din Odorheiu Secuiesc a fost însă foarte mare atunci când am aflat că vizitându-l voi afla amănunte din istoria fotografiei și voi vedea aparate foarte vechi, așa cum numai muzeele ne mai pot arăta. Așadar, am fost unul dintre puținii turiști din grupul nostru care au optat și pentru această vizită opțională. Taxa de vizitare (achitată cash, la final) a fost de 15 lei/persoană.

De îndată ce pătrunzi în curtea atelierului, privirile îți sunt atrase de expoziția de fotografie amenajată pe zidul din strânga, parțial coșcovit, un fundal perfect armonizat cu imaginile vechi, rare sau chiar unice surprinzând momente din viața locuitorilor Scaunului Odorhei. Privindu-le, înțelegi că fotografiile sunt martori muți care transmit prezentului mesajele trecutului. Chipuri umane, ținută vestimentară, primul automobil în oraș, prima cale ferată și primul tren, prima pârtie de salt la trambulină, imagini cu cele mai importante clădiri din oraș la început de secol XX... timp și răbdare să ai să le vezi pe toate!

Am intrat și am fost întâmpinați de dl. Kováts Árpád, cel care a moștenit acest atelier de la străbunicii lui. Deși nu-i era chiar la îndemână a ne vorbi în românește, în prima încăpere decorată cu mobilier secuiesc, pictat, cu pereții capitonați cu fotografii vechi, gazda noastră și-a început prezentarea. Am aflat - între altele - că și în zilele noastre aici de execută fotografii alb-negru prin utilizarea substanțelor chimice, fără ajutorul calculatorului, adică fotografii pentru realizarea cărora doar competența umană primează. Ascultându-l, am înțeles cât de multe cunoștințe tehnice trebuie să posede un fotograf adevărat.

Am vizitat și celelalte încăperi ale strudioului ascultând prezentarea și admirând fundaluri și decoruri pentru fotografie în studio, tot felul de aparate de fotografiat și accesorii foarte vechi. Ne-am minunat de sistemul de preluare a luminii naturale prin ingenioasele perdele fixate la geamuri și în tavanul de sticlă, manevrate de fotograf pentru a-și asigura lumina dorită, cea mai potrivită.

Vizitând studioul, pasionații de fotografie își pot îmbogăți cunostințele de tehnică și de istorie fotografică. Tehnica developării (mai greu de înțeles pentru mine) i-a acaparat pe unii. În camera obscură, înghesuiți unii în alții, efectiv l-au bombardat cu întrebări pe dl. Árpád. Clătirea cu apă, uscarea fotografiilor, ștanțarea marginilor, lipirea pe carton și obținerea formei ovale a fotografiilor (foarte apreciată în epocă) au fost parcă mai pe înțelesul meu.

Ca un omagiu adus înaintașilor - dl. Kováts Árpád este a patra generație de fotografi - chipurile acestora sunt prezente în studio. Am admirat un ingenios baston al bunicului - fotograf. Îndepărtându-se partea curbată a bastonului, din interior apare trepiedul atât de necesar, dar atât de incomod de transportat.

Arhiva studioului foto este una dintre cele mai interesante părți din muzeu. Aceasta înglobează materialul fotografic din 130 de ani, altfel spus, peste 80.000 de negative pe sticlă - amintiri şi emoții, evenimente și valori culturale, artistice și etnografice ale unor localități rurale din Scaunul Odorhei. Se speră că toate acestea vor fi digitalizate într-o bună zi, dar munca este foarte laborioasă și de durată.

Mai trebuie să spun că celor care doresc, li se oferă posibilitatea de a se fotografia cu aparatura existentă în muzeu. Nu știu cât durează până îți vezi fotografia și nici ce costuri implică.

Vizita la Atelierul foto Kováts a fost o experiență plăcută, o călătorie în timp. Nu am văzut altundeva atâtea aparate de fotografiat din diverse timpuri, decoruri și accesorii folosite în fotografie. Nu știam că fotografia adevărată este atât de complicată. Expoziția de fotografii vechi pe care regret că nu am avut timp să o savurez pe îndelete, vine ca o completare a ceea ce am văzut și am fotografiat noi - turiștii grăbiți - prin oraș.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 25.06.23 11:05:37
Validat / Publicat: 25.06.23 11:41:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ODORHEIU SECUIESC.

VIZUALIZĂRI: 845 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Odorheiu Secuiesc - Muzeul Foto Kováts. Fotografii vechi.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

mishu
[11.09.23 11:40:24]
»

@iulianic: Un articol foarte interesant despre care cei tineri ar spune poate ca e usor banal, si asta doar pentru ca aceste vremuri le ofera modalitati mult mai usoare de a face poze si de a le obtine eventual si pe hartie. Eu imi amintesc cum in urma cu niste zeci de ani aveam acasa un mic atelier foto, asa incat tot ce insemna obtinerea produsului final , trecea si prin mainile mele. Developam cu tatal meu filmul, faceam apoi pozele pe care le uscam la un aparat special, apoi cu ghilotina taiam marginile.

Era frumos sa fac toate acestea si chiar imi placea. Felicitari pentru vizita si articol, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Odorheiu Secuiesc:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075329065322876 sec
    ecranul dvs: 1 x 1