ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.02.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 20.07.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
APR-2014
DURATA: 1 zile
colegi

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Izvorul albastru al Izei

TIPĂREȘTE

Intr-o dimineață frumoasă de sfârșit de aprilie, gazdele noastre din Viseu de Sus, unde ne reunisem mai mulți epigramiști din țară pentru a lua parte la Festivalul-concurs de epigrame ”Zâmbete în prier”, s-au gândit să ne ofere o vizită în unul din locurile dintre cele mai importante și vizitate din Maramureș: Izvorul Albastru al Izei.

Așa că am pornit de la Viseu pe traseul care trece prin com. Moisei catre com. Săcel până la Dealul Moiseiului, unde am cotit la stânga pe un drum auto-forestier (destul de desfundat) în lungime de 9 km, accesibil mașinilor 4x4. Se mai poate veni cu autobuzul de la Baia Mare - 140 km - până la Moisei și de acolo cu o masină care merge la izvor și mai are locuri disponibile sau de la Dealul Moiseiului pe jos.

Peisajul, ce să vă mai spun, era de o neasemuită frumusete, cu specific de zonă maramureșeană, care te făcea să te găndești la cu ce țară minunată ne-a binecuvântat bunul Dumnezeu, un adevărat picior de plai și gură de Rai. Brazi înalți, tufe de soc, fânețe, mici lanuri de cartofi, pâlcuri de vetricea creață (Tanacetum vulgare), campanule, cimbrișor, etc. În stânga drumului se conturau pereții calcaroși, iar în dreapta, într-o poiană a văzut o fostă cabană silvica, câteva sălase, o colibă și o stână. Din păcate, albia râului Iza e colmatată de răgălii, resturi de ramuri și chiar bușteni aduși de viituri. Diferenta de altitudine dintre Dealul Moiseiului și izvor este de 300 m. Și iată că am ajuns!

Izvorul Albastru al Izei, împreună cu Peștera și Izbucul face parte dinr-o arie protejată de INTERES NAȚIONAL (cat. IV - rezervație naturală de tip mixt). Este situat în partea estică a munților Rodnei, pe vesantul sudic al muntelui Măgura, din extremitatea sud-estică a jud. Maramureș, în partea estică a satului Săcel, care este prima localitate de pe cursul Văii Izei. Rezervația a fost înființată în anul 1977 și declarată arie protejată în 2000. Are o suprafață de 100 ha. Este o zonă montană mixtă cu doline, văi, canione, peșteri, stâncării și unde la intrarea în Peștera Izvorului Albastru al Izei, apele pârâului Măgura intră în subteranul vârfului Măgura, străpungând stâcăriile printr-un canion, unde găsim și mici cascade. Altitudinea la care este situat izvorul este de 1310 m

De unde provine denumirea de Izvorul Albastru? De la nuanța verzui-albăstruie (vezi foto) a izvorului carstic, care iese la suprafață, în cantitate mare, dintr-un singur loc (izbuc) și care este considerat izvorul Izei. Până la intrarea în peștera Ponor pârâul se numește pârâul Bătrâna, care izvorăște din muntele Bătrâna, curge cam 1 km la suprafață, apoi intră în pământ cam 2,5 km (care este și lungimea peșterii), iar la ieșire ia numele de Izvorul Albatru al Izei.

Din locul până au putut pătrunde mașinile am mai avut de parcurs până la izvor, cca 200 m pe niște trepte de beton (spălate de viituri), care mai bine nu ar fi fost căci urâțeau și stricau peisajul și pe un podeț de lemn marcat de un panou informtiv.

Adevărata vrajă pentru care a meritat drumul și zdruncinăturle de pe cei 9 km, am aflat-o la izvor. Atăta liniște și pace, aproape hieratică aș zice, murmurul abia șoptit al izvorului, culoarea albăstri-vezuie a apei te impresionează psihic și cu greu îți vine să te desparți de el. Nu am cuvinte să vă descriu senzația:Aș putea-o compara cu cea simțită când am vizitat Casa Maicii Domnului din Turcia. Nu s-a găsit nici până azi explicația din ce cauză sau ce dă apei acea colorație nemaiîntâlnită. Cred că e din cauza mineralelor din albia izvorului (argile vezui?!)

Ca recomandări speciale: Nu vă aventurați în peșteră (cartografiată de speologii clujeni) fără echipament special și fără ghid. Zona este o zonă de posibile întâlniri (de nedorit) cu urși și cu vipere. Pensiunea cea mai apropiată unde vă puteți caza: Pensiunea Kristal.

Dupâ mânăstirea Bârsana, Izvorul Albastru al Izei este încă un loc pentru care merită să vizitați, măcar odată in viață MARAMUREȘUL. Gata! :)


[fb]
---
Trimis de ioan marinescu in 03.02.18 13:07:46
Validat / Publicat: 03.02.18 14:10:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 10278 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ioan marinescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Izvorul Albastru al Izei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

crismis
[03.02.18 14:23:05]
»

@ioan marinescu: Foarte interesant! N-am știut de el! M-a dus cu gândul la celebrul Blue Eye, una dintre principalele atracții ale Albaniei. Iată că și noi avem Ochiul nostru Albastru! Și dacă mă gândesc bine, avem mai multe...

mihaelavoicu
[03.02.18 15:25:25]
»

Foarte frumoasă plimbarea, zona, pajiștile și nu mai zic de poze! Parcă am și simțit miros de fân proaspăt cosit.

Râul albastru, oricât de intensă ar fi culoarea, e albastru și e o curiozitate. Explicația nu poate fi alta decât minereurile aflate în subteran, probabil pe bază de argint.

Câte legende n-or fi legate de râu... No, c-am găsit un fir: o fi vreun rege îngropat acolo și d-aia e râul albastru și d-aia Maramu e rege în turism!

Mulțumesc pentru frumusețea prezentată și vă dau un vot albastru. E culoarea liniștii, a păcii, a împăcării și a relaxării.

Ioan Raita
[03.02.18 16:13:46]
»

Foarte frumoasă zona foarte frumoase peisagiile și foarte reușite fotografiile.

Am și o întrebare: Pentru cine cântau ceterașii ăia din P13, pntru pescarul din poză sau pentru păstrăvi?

Dan&Ema
[03.02.18 17:54:07]
»

@ioan marinescu:

Unul loc superb, superb, superb! ????????????

Nu am fost niciodata la Izvorul albastru al Izei. Cu Iza si cu Mara am facut cunostinta in vizitele mele maramuresene, dar ma dau acum de gol ca nu le cunosc in totalitate.

Superbe peisaje prezentate in pozele atasate articolului. Ce dor de duca ma apuca!

Iti multumesc ca mi-ai oferit posibilitatea lecturarii acestui articol intr-un moment cand simteam nevoia de liniste (am inchis si televizorul), iar Iza, albastrul apei linisteste.

Iar acum incerc sa ma transpun in acele locuri minunate. Este un exercitiu de concentrare care ajuta.

Multumesc, numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mihai18
[03.02.18 21:10:06]
»

De la „Izvorul albastru al Izei” (aprilie 2014) și până la „7th Avenue Manhattan” (2017) este cale lungă, dar se merită a fi ambele vizitate.

Revin la review. Fotografiile sunt excelente și domină reviewul. Numărul mare de voturi acordate fotografiilor, susțin afirmația. La o masă de protocol, eu fiind gazda, musafirul, maramureșean la origine și bucureștean prin natura serviciului, mi-a spus că acolo se mențin cele mai românești obiceiuri și tradiții. O vizită acolo este un câștig pentru o viață. Ați scris un review bun.

Cu bine.

cris1982 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.02.18 21:38:27]
»

@ioan marinescu: Foarte frumoase pozele și în mod deosebit cele pe care scrie www.TurismMaramures.ro”

ioan marinescuAUTOR REVIEW
[04.02.18 10:07:59]
»

@Ioan Raita: Cred că pentru pescar să-i trecă mai ușor vremea!

ioan marinescuAUTOR REVIEW
[04.02.18 10:14:12]
»

@Mihai18: Da, pe acele meleaguri au trăit ultimii daci liberi și a poposit Dragoș Descălecătorul. Este o vatră istorică pe care o prețuiesc, cu oameni primitori și harnici care te îndeamnă să revii. Multumesc pentru vot și pentru aprecieri.

ioan marinescuAUTOR REVIEW
[04.02.18 10:20:22]
»

@Dan&Ema: Mă bucur că rezonăm pe aceiași lungime de undă; cea a frumusților peisajului și a locurilor maramureșene. Poate odată și odată vom avea parte de o întâlnire AFA pe acele meleaguri. Se merită! Mulțumesc pentru cuvintele frumoase și pentru aprecieri!

ioan marinescuAUTOR REVIEW
[04.02.18 10:29:46]
»

@mihaelavoicu: Am dorit și sunt mulțumit că am reușit cu postare mea să vă introduc în lumea mirifică a peisajului maramureșan. Este o idee interesantă (și mulțumesc pentru ea) să caut legende legate de Iza. In fond și despre Decebal se spune că si-ar fi îngropat tezaurul într-o albie de râu... Mulțumesc pentru vot și pentru gândurile bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱
[05.02.18 11:36:54]
»

@ioan marinescu: Interesantă rezervația compusă din cele două elemente naturale (izbuc și peșteră), căutată de turiști mai ales pentru culoarea oglinzii lichide. Am citit despre acest loc acum câțiva ani în materiale de promovare primite de la centrul de informare turistică din Baia Mare. Maramureșul ascunde o sumedenie de comori... încă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[03.03.18 22:09:43]
»

@ioan marinescu: Nu exista mai multe obiective de vizitat in Maramures, Maramuresul este tot un obiectiv.

Felicitari, votat cu mare drag.

ioan marinescuAUTOR REVIEW
[06.03.18 09:08:50]
»

@mishu: Da, cu adevărat nu ți-ar ajunge o viață de... turist!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cris1982, crismis, Dan&Ema, ioan marinescu, Ioan Raita, mihaelavoicu, Mihai18, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maramureș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.09128999710083 sec
    ecranul dvs: 1 x 1