GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mi-am indeplinit o dorinta de mult tinuta in sertarul cu vise : Am vizitat Maramuresul.
Drum lung din sud pana la Baia Mare, invartitul prin zona si apoi intoarcerea la obarsie :)). GPS-ul mi-a jucat o festa si de la Targul Mures spre Baia Mare m-a dus pe o scurtatura spre Gherla, frumoasa ca peisaj dar destul de greu de parcurs, asa ca daca vreti sa faceti mai putin de 4,5 ore pentru 210 km luati-o pe Turda.
Ajuns la Baia Mare m-am cazat in apropiere. Functie de informatiile pe care le-am primit la fata locului despre starea drumurilor din zona de care trebuie sa tineti cont neaparat, mi-am planificat ce am de vazut. Daca tot ajungi la Baia Mare, cea mai mare greseala e sa nu vizitezi Muzeul de Mineralogie, cel mai mare muzeu de acest gen din sud estul Europei. Noi am "vizitat" si mall-ul din oras :)))) si n-am plecat cu mana goala ( articole vetimentare acceptabile ca pret si calitate).
Pentru a vedea Sapanta, a trebuit sa folosim varianta prin Negresti Oas (drumul foarte bun) in defavoarea variantei Baia Mare- Sighetul Marmatiei care este in lucru. Acum trebuie sa recunoastem ca asa ne-am satisfacut si curiozitatea de a vedea multitudinea de case aratoase din Certeze (nu am inteles pentru ce e moda asta tip "palat" :(( (). Dupa Certeze se trece prin Pasul Huta din Muntii Oasului cu peisaje parca decupate din atlase cu fotografii
Ajunsi la Sapanta... fuga, fuga la Cimitir. Putin cam dezamagit. Interesanta forma de exprimare dar foarte multe "prezentari" erau cam la fel. De acolo urmatorea oprire a fost la Manastirea Peri. Un asezamant monahal in contructie dar foarte frumos. Continuam drumul catre Sighetul Marmatiei. Am vizitat Muzeul Satului Maramuresean, unde intr-un cadru natural superb sunt prezentate o multitudine de gospodarii reprezentative zonei din timpuri diferite. Iti trebuie aproape doua ore sa il vizitezi.
De la Sighetul Marmatiei, amicul nostru care ne-a aratat zona a ales sa coboram pe traseul Vadul Izei - Ocna Sugatag- Cavnic- Baia Mare. Nu ne-am mai oprit prin Vadul Izei si am facut urmatoarea oprire la Ocna Sugatag. O baie in apa sarata la Complexul Balnear urmat de o ora de plaja si o masa pe cinste si ne-am continuat drumul spre Cavnic. Soseaua este noua. Cateva portiuni sunt in lucru iar peisajul... am facut doar 100 de fotografii!!! :). Un peisaj odihnitor cu dealuri si vai largi. Dupa ce ajungi la Cavnic drumul este rau.
Un alt traseu foarte frumos este Baia Mare - Targu Lapus- Grosii Tiblesului - Botiza.
Pe acesta vreau sa il amintesc ca unul dintre cele mai frumoase drumuri pe care le-am "facut" in deplasarile mele. Daca drumul pana la Targu Lapus este unul normal, celalta parte a traseului are cateva portiuni care iti taie respiratia. Trecand de ciurdele de bivoli, te apropii de Muntii Tiblesului si urmaza o portiune de 20 de km pe care nu ai cum sa o mai uiti vreodata. Un drum magnific prin pasul Botiza (970 m) unde sunt locuri in care ramurile copacilor dintr-o parte a drumului se unesc cu cele de la copacii din celalta parte si tu calatorule treci printr-un tunel verde!!!
La Botiza am stat doua nopti la Pensiunea Gambita, o pensiune "super" pe care am descris-o intr-o alta postare. - vezi impresii
Deja daca vorbim de Botiza vorbim de Maramuresul istoric. Abia de aici vezi o multitudine de porti maramuresene, localnicele sunt imbracate in port popular iar bautul unui paharel de palinca e o forma de salut (acum ce sa-ti zic, saluti si tu cat poti :))))))))))))).
Oamenii din zona sunt persoane religioase iar de sarbatori toata lumea este la biserica (femeile si copiii in port popular, barbatii mai putin). Plimbatul prin zona este linistitor, te reconforteaza.
La cativa km de Botiza este comuna Bogdan Voda (Cuhea - vechea denumire) localtatea natala a descalecatorului Moldovei unde este o foarte frumoasa statuie ecvestra a acestuia, ar putea fi spus chiar un ansamblu. Cand am fotografiat obiectivul nu am realizat ca la baza statuiei se odihnea o urmasa la Moldei :)
Umbland spre Moisei si Borsa ne-am hotarat sa luam o gustare la Pensiunea Lacramioara din Sacel. Din armata nu am mai mancat " mancare de cartofi"... o minunatie, urmata de turtite din malai cu gem de afine... super. Este o veche vorba " sa dai cu caciula in caini "
Manastirea Barsana este un alt obiectiv vizitat. Chiar imi este greu sa descriu. Un ansamblu arhitectonic care te lasa fara cuvinte. Un lacas de cult, aparte.
Ar fi o multitudine de alte lucruri de spus dar va las sa mai spuneti si voi :)
Trimis de Laurmar in 30.08.15 13:11:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Laurmar); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Minivacanta in Maramures — scris în 06.08.23 de Keyla din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Pentru totdeauna, Maramures — scris în 07.08.23 de in_lumeamea din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2022 O vizită în satul Sârbi — scris în 21.11.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Maramureș și bisericile de lemn - un nou circuit — scris în 26.09.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Prima data in Maramures :) — scris în 31.07.20 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Prima data in Maramures — scris în 06.07.20 de bianca94 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Frumuseti maramuresene — scris în 10.10.19 de Oana07 din ALBA IULIA - RECOMANDĂ