ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
APR-2010
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Baile Maramuresului

TIPĂREȘTE

Dintotdeauna, Maramuresul a avut multe bai, dar astazi putine au mai ramas, caci cele de la Craciunesti au fost distruse de inundatiile din 1970, iar acum zac parasite, la fel si baile Puturoasa duc lipsa de investitori iar baile de la Valeni-Feredeaua, Borsa, Suligu sau Campulung-Tisa au disparut dupa cel de-al doilea razboi mondial. O statistica a anilor 1930 ne indica faptul ca la Baile Craciunesti se faceau 600 de bai calde anual, la Valeni-Feredeaua 1500 si la Baile Costiui, langa Rona de de Sus, 3700.

Despre Baile Costiui v-am mai povestit, acolo s-a produs, din pacate, ca la Ocnele Mari sau Slanic Moldova, o surpare de teren, si statiunea a fost ingropata “de vie”, ramanand functional doar un mic strand estival.

In zonele in care exista ocne de sare, deci goluri subterane, exista si pericolul surparii terenului. Si totusi, Maramuresul, “tinutul celor 1000 de izvoare”, nu se da batut cu una cu doua!... ’ mai exista pe-aici inca doua statiuni ce lupta eroic, aparand ultima reduta a balneologiei maramuresene…Baile Dragomiresti si Baile Ocna Sugatag.

In primavara acestui an am dat invitatiei (din 2005) a primariei din Dragomiresti pentru a vizita vestitele casute de lemn construite pe raza comunei, casute care valorifica numeroasele izvoare minerale sulfurose din zona. Izvoare de un galben precum petalele florilor lui Van Gaugh!

Dar nu avea sa fie tocmai asa. Primarul nu mai era acelasi si localnicii din Dragomiresti, toti foarte amabili, m-au indreptat inspre “Baia de pacura” a nanei Pitic. Baia de pacura de la casa cu numarul 930, este astazi doar o umbra a gloriei de alta data a vestitelor bai ce aduceau pacienti din Germania, Sighet si Cluj. Amintirea ei mai persita doar prin memoria batranilor din sat, care acum, toti octogenari, ne ma pot oferi cateva indicatii anemice despre aceste bai atat de populare in anii de dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Cand am ajuns la bai, in curtea casei de la nr 930, nu era nici un client, dar batrana Pitic, il roaga pe baiatul ei sa ma duca sa vizitez baile. Ma tin dupa motoreta baiatului si deodata in fata mea apare o cladire alba in care se gasesc 9 cabine cu vane, legate intre ele de un coridor lung care-mi aminteste de anii de liceu, liceu vechi “cu coridoare lungi si examene grele”. “Nu s-a mai investit pe-aici nici un ban” imi zice baiatul nanei Pitic, “primaria mai vine si ne mai ajuta cu cate un robinet, o teava, o caramida, iar noi tragem apa din bazin si avem grije de pacienti. Vin din ce in ce mai rar si tot mai putini. Lemnele de foc pentru incalzitul cazanului le punem noi iar beneficiile le impartim cu primaria”.

Apa din izvorul sulfuros se acumuleaza intr-un bazin de aproximativ 100 de metri patrati si adanc de 1,5 m, baile sunt atestate din anul 1709, anul trecut s-au sabatorit 3 secole de cand se stie ceva despre existenta lor. “Nu ne plangem dar au aparut deja multe alte statiuni moderne in tara si in strainatate si clientii se duc pe-acolo”, adauga baiatul nanei Pitic...

Intr-adevar, baile sunt niste bai de importanta locala, lipseste publicitatea, managementul si marketingul, plus niste investitii in modernizarea cladirii, a vanelor, a vestiarelor si poate e necesara si construirea unui bazin, caci apa sulfuroasa e din belsug.

Baile sulfuroase sunt folosite la tratatrea unor afectiuni reumatismale, boli de piele sau la ameliorarea unor tulburari circulatorii periferice.

La intrarea in Dragomiresti, urmand DN 189, ce leaga localitatea Sacel de Barsana, nu vei gasi nici un indicator despre aceste bai, ci doar despre manastirea Dragomiresti, dovada ca aici, edilii comunei, au mai multa incredere in vindercarea spirituala decat in cea trupeasca.

Asadar, dupa ce am vizitat Dragomirestiul, o mica localitate balneara a carei glorie a trecut, ajung, pe acelasi drum DN 186, pana la Barsana, de unde fac ”stanga” pe DN 185, trec prin Valeni si Calinesti si ajung la o adevarata statiune balneara, a carei glorie incepe sa se nasca in acesti ani, si care parca ar dori sa compenseze prin succesul ei, esecul tuturor celorlalte localitati balneare din Maramures. Statiunea Ocna Sugatag, se afla la 10 km de Vadul Izei si 20 km de Sighetul Marmatiei, in depresiunea Maramuresului, la poalele muntilor Gutai -Tibles, la o altitudine de 490 m si este o statiune cu caracter permanent.

Statiunea a aparut datorita surparii galeriilor si ocnei de la minele Sugatag, in urma cu o suta si ceva de ani. Apa sarat-concentrata a statiunii se preteaza excelent la vindecarea mai multor afectiuni reumatice (artroze, spondiloze, reumatism periarticular, polineuropatii, pareze, redori posttraumatice), afectiuni ale micului bazin (metroanxite, cervicite, insuficienta ovariana, infertilitate) si pentru unele afectiuni ORL la copii, iar combinate cu baile de soare, aceste bai contribuie si la calirea generala a organismului. Apele sarate de la Ocna Sugatatg, depasesc cu mult concentratia de 100 grame de sare la litru, si sunt asemanatoare apelor tuturor lacurilor sarate “de ocna” din tara, Slanic Prahova, Praid, Ocna Mures, Ocnele Mari, Cacica, Ocna Sibiului, Bazna sau a lacurilor din Valea Durgaului de langa salina Turda.

La Hotelul de cura “Salina” veti intalni si doua piscine interioara sarate si o baza de tratament cu numeroase proceduri de fizioterapie, aerosoli si masaj.

Localitatea Ocna Sugatag este atestata documentar inca din anul 1355, cand aici exista o exploatare miniera, dar…monezile romane de aur si argint descoperite aici, ne duc cu gandul ca nici dacii sau romanii nu au ignorat “aurul alb” existent din abundenta in aceste locuri. In urma cu mai bine de o suta de ani, tavanul unei mine si galeriile sale s-au surpat, formand mai multe lacuri sarate, pe care le intalnim si in ziua de azi. Pe unul dintre lacuri plutesc cateva hidrobiciclete, folosite in scop de agrement. La Ocna Sugatag se mai poate ajunge si pe DN 18, pe soseaua Baia Mare-Sighetu Marmatiei, in dreptul localitatii Harnicesti, facand “drepata”, iar peste cativa Km suntem la destinatie. In luna aprilie 2010, cand am ajuns si eu la Complexul balnear, functionau doar cele doua piscine interioare. Pretul unei camere duble era de 60 lei (plus mic dejun inclus si acces la piscina), pret ce mi s-a parut rezonabil. Dupa renovare insa, pretul camerei duble este de 80 de lei. In statiune gasiti si un mic parc. In incinta bailor mai exista si o terasa cu un restaurant, un camping, bancute si 4 piscine estivale cu diferite forme si adancimi, ceea ce pe mine ma indeamna sa cred ca sursa de apa sarata a statiunii, e imensa. Nu departe de complexul balnear, mai intalnesti 3 lacuri sarate, care par a fi resturile unor galerii de mina surpate si invadate de apa. Cam acesta este in general sfarsitul vietii unei saline, dupa ce secole intregi a alimentat populatia zonei cu sare, ea se transforma, intr-un lac terapeutic, uneori cu namol, gandindu-se de-acum incolo nu numai la alimentaia ci si la sanatatea oamenilor din acea zona.

Statiunea Ocna Sugatag este in prezent in plin proces de modernizare. Se vor investi aici cca 14 miliarde de lei vechi, hotelul “Salina” va avea trei stele, se va reabilita turnul cu apa, statiile de filtrare a apei sarate, vor exista bilete de tratament si recuperare pentru toate categoriile de pacienti, pensionari, sindicalisti sau cei care vor veni prin firme de turism sau pe cont propriu.

Iata de ce noi oamenii, trebuie sa iubim si sa avem grije de de aceste doua elemente din care, in mare parte, suntem alcatuiti noi insine, apa si sarea.

Iar despre Ocna Sugatag, numai vorbe de bine! …este una dintre statiunile balneare foarte necesare maramuresenilor care traiesc intr-o zona muntoasa, cu ierni lungi si veri scurte si unde reumatismul e la el acasa.

Gospodarii acestei statiuni, oameni mandri si adevarati patrioti, n-au lasat-o sa se degradeze, precum s-a intamplat in alte locuri din tara si apoi s-o cumpere “pe nimic” ci s-au zbatut sa obtina banii necesari pentru a o repara, renova si apoi relansa in circuitul national si international, de la un nivel superior. Iata asadar, in fata ochilor dumneavoastra, un succes deplin al balneologiei romanesti, ceea ce vine sa confirme o veche si simpla zicala romaneasca: “omul sfinteste locul”!

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 14.12.10 16:21:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 12140 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 "Baia de pacura" de la Dragomiresti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7800 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

adryana
[14.12.10 16:36:11]
»

@dorgo, am fost si eu la strand la Costiui, candva odata, apa era destul de rece, incalzita la soare si... sarata rau, caci eram alba cand am iesit afara din apa, mult mai sarata decat Egeea mea draga. In zona aceea, datorita acelei ape sarate, localnicii pun slanina in saramura, la fel face si cumnata mea, care sta in Rona de JOs, si cara apa tocmai de acolo cu masina in bidoane, ca sa puna slanina la murat, am avut ocazia sa gust si eu slanina, este foarte gustoasa, avantajul e ca se pastreaza proaspata ca si in prima zi. Nu stiu in care zone ale tarii se mai procedeaza asa, dar acolo am trait si vazut cu ochii mei ce avantaje sunt de la apa sarata.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgoAUTOR REVIEW
[14.12.10 16:59:49]
»

@ web... din greseala am dublat P11 cu P18, te rog, sterge una din ele, multumesc anticipat!

mariana.olaru
[14.12.10 17:01:51]
»

Remarcabilă această prezentare în oglindă a două stațiuni balneare situate în aceeași zonă, având deci același potențial economic și despărțite iată, de destine diferite: una rămâne din ce în ce mai mult în istoria trecută (Dragomirești), cealaltă își perpetuează cu succes tradiția (Ocna Sugatag). Felicitări! Aștept și pozele!

dorgoAUTOR REVIEW
[14.12.10 17:03:50]
»

obiceiul e raspandit mai peste tot unde exista o fosta ocna si cateva ochiuri de apa sarata numite "saramuri" sau "salaturi", in Bistrita, Cluj, Harghita, Prahova, Valcea, Alba, etc

sandu.53
[14.12.10 18:35:41]
»

informatii foarte interesante pacat ca sunt asa departe geografic pentru noi cei din Bucuresti, altfel incercam si eu o "cura" la aceste bai! un SB pentru prezentare!

luciaoradea
[14.12.10 21:46:53]
»

Un review foarte interesant, cand voi avea prilejul voi merge negresit sa fac o baie in apa sarata incalzita la soare!

Nicu
[15.12.10 00:33:11]
»

Am fost pina acum de 2 ori la Ocna Șugatag la bai sarate si e un loc care trebuie luat in considerare mai ales de cei trecuti de 50 de ani (si nu numai).

Cine are anumite probleme va vedea foarte repede efectele acestor băi.

Iarna se pot face bai in bazin in interior dar nu trebuie depășit timpul de stat in apă sarata maxim o ora o data.

Față de alte statiuni unde sunt băi sarate aici sunt bazine separate pt femei si separat pt barbati. Valabil pt băile din bazin din interiorul hotelului.

Baie in bazin se face complet gol fără slip.

Pentru cine nu a fost pină acum la bai sărate apa din bazin sau ștrand o sa i se pară foarte murdara (si așa si pare) fiinca e sărată. Prima dată spui eu nu intru acolo dar pe urma te obișnuiești.

magdalena
[15.12.10 00:44:34]
»

Sincera sa fiu, mie nu mi se par asa de renovate cele trei bazine mari, dupa cum reiese din fotografii!

Sper ca Ocna Sugatag sa fie pe deplin renovata!

dorgoAUTOR REVIEW
[15.12.10 07:04:45]
»

@ magdalena, ... asta era in primavara... poate ca de atunci s-a mai lucrat la modernizare, caci bani exista... si maramuresenii sun harnici si ambitioasi, dovada ca jumatate din Maramures lucreaza in strainatate, ... la o constatarea de-a mea sumara stand de vorba cu multi oameni, am observat ca Ocna Sugatag, a avut in vara ce-a trecut, mai multi vizitatori decat 4 foste mari statiuni balneare ardelenesti, adica, acum intr-o oarecare deriva - Borsec+Valcele+Malnas+Balvanyos...

ileanaxperta*
[15.12.10 10:51:40]
»

Maramuresul - o zona turistica ce are resurse inepuizabile de frumuseti! Pacat ca este atat de departe de mine... Dar prin aceste impresii (si nu numai) atat de consistente, cu multe amanunte si foarte utile, reusesc si eu sa ajung prin acele locuri, macar virtual. Ca intotdeauna, am o reala placere de a te citi. Felicitari. Iti multumesc mult si numai bine tuturor!

anadragusin
[15.12.10 11:50:49]
»

Nu am fost niciodata pe aici, dar pozele 3.4 taaare imi mai aduc aminte de cladirea din Parcul Govora unde se faceau bai-tratamente odinioara. Felicitari pt. review!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, anadragusin, dorgo, ileanaxperta*, luciaoradea, magdalena, mariana.olaru, Nicu, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maramureș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078481912612915 sec
    ecranul dvs: 1 x 1