GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeul gresit in care ne-am ratacit... in trecut!
Intr-o zi insorita de iulie fugiti in lume ca intr-o calatorie initiatica am redescoperit frumusetea Maramuresului. Despre asta am scris multe pe aici, dar mi-au mai ramas multe altele de povestit.
In cautarea mastilor hidoase folosite in obiceiurile de iarna intr-una din zile am luat drumul Sighetului. Fara a intreba, fara a ne interesa prea mult ne-am avantat la primul indicator catre Muzeul Satului Maramuresean convinsi ca aici le vom gasi. Ajunsi la poarta muzeului intram galagiosi si platim taxa (3 ron adult/ 3 ron taxa foto) apoi fugim catre casutele amplasate pe un mic deal.
Prima casa, primul ghid si controlul biletelor. Ne avantam in curte dam ocol casei, ratacim prin unghere, intram prin odai, iesim nauciti de simplitatea interiorului si intrebam ghidul: "Si mastile? ". Zambind ne raspunde: "Avem o expozitie de masti la Muzeul de Etnologie... ". Probabil nu eram singurii care cautau mastile :) ! Ne-am dat astfel seama ca ajunsesem la "muzeul gresit", dar culmea fata de alte ocazii in care ajunsesem din greseala pe alt drum sau in alta parte decat ne propuneam acum nici un comentariu, de parca nimanui nu-i mai pasa de masti. Satul acesta recreeat aici la marginea Sighetului ne atragea ca un magnet fara sa fim capabili de a pleca inainte sa il vizitam.
Astfel am inceput o calatorie fantastica! Pasind pe ulite strajuite de garduri impletite, sezand la umbra pe canapeaua de la poarta, deschizand porti inalte sau sarind parleazuri, scartaind o presa de ulei sau roata unui car am ramas muti; interiorul caselor cu pamantul lipit proaspat, cu vatra in care parca inca nu se stinsese focul, cu leganul coconului prins in grinda, cu stergare la feresti si cu cergi frumos alese peste care domneau perine moi ne facea sa ne pierdem in trecut. Desi totul parea la fel, in fiecare curte descopereai altceva, in fiecare colt aveai altceva ce te incanta.
Nu mica ne-a fost mirarea cand deschizand o poarta, in curte, langa grajd, am gasit pascand oite. Locul parea ales cu grija caci acolo, langa ele am sezut si noi pe o capita de fan (sa nu va fie cu suparare, n-am imprasiat fanul, am tras doar in nari aroma lui linistitoare si tare era buna de un sforait daca am fi venit cu o cerga :)), am stat la umbra unui brad si ne-am simtit un pic mai aproape de sufletul moroseanului regasind parca in noi linistea de mult pierduta in tumultul orasului.
Tot colindand pe ulite am ajuns si la Biserica, nu o poti rata caci toate ulitele parca tot la dansa duc. Biserica este cea mai veche constructie din muzeu, adusa de pe Valea Izei si aplasata acolo unde ii sede bine unei biserici, in varf de deal sa o poata vedea o lume, sa o admire oricine, iar sunetul clopotelor sa se piarda prin vai. Acolo, urcand spre Biserica iarba parca creste altfel, umbra parca e mai deasa, bradul parca mai inalt, iar de liniste... de liniste nu mai pot spune nimic... te indeamna la evlavie...
Pacat insa ca nu am putut trece pragul... pacat ca atatea usi stateau totusi zavorate obligandu-ne sa furam in memorie imagini trecute prin geamuri murdare de feresti...
Am prins insa un nou elan dupa acea tihna din curtea bisericii si ne-am avantat catre noi ograzi mai frumoase si mai incapatoare. Coborand una din pante priveam nauci la uneltele prinse de una din case, asta la ce foloseste? asta ce o mai fi fiind? tot dand roata gasim o usa data in laturi si dam sa intram bucurosi ca de asta data putem sa vedem un alt interior traditional, din dosul usii apare insa o fata tipic maramureseana care zambind ne spune... "Aci nu-i muzeu! Dar daca vreti sa intrati sunteti bineveniti! ": D!
I-am zambit si ne-am cerut scuze, parea obisnuit cu astfel de intamplari: D! Noi insa nu... si nu se limpezea in mintea noastra cum am ajuns in ograda lui, cum de nu exista hotar intre muzeu si ograda sa? ... Oare atat de mult ne-am ratacit? Nu, doar ne-am aventurat mai jos decat era intins acel sat muzeu... si faptul ca am confundat acea casa in care chiar locuia cineva cu una din casele muzeului ne intarea inca o data convingerea ca aici in Maramures prezentul se impleteste cu trecutul intr-un mod nevazut...
Trimis de aida.alecu* in 19.09.10 14:03:42
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (aida.alecu*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
mi-a placut review-ul, mi-a adus aminte de niste locuri foarte frumoase! fotografiile deosebite... felicitari!
@aida. alecu, ai avut o vacanta frumoasa si "plina", dar cred ca puteai sintetiza mai bine principalele obiective vizitate, vezi capitolul 3, [A] pc. c din Regulament
” "Review-ul este rezultatul unei fragmentari nejustificate a impresiilor din acea vacanta (se depaseste limita orientativa de 5 impresii per vacanta"
Retras PMA standard.
Din acelasi motiv, am retras PMA standard si la poze.
Sunt insa convins ca, review-ul si fara PMA standard la review si poze (votul saitului), o sa primeasca suficiente voturi de la useri, cat sa compenseze pierderea punctelor standard.
web Eu nu scriu pt PMA! Asta e! Nu am avut timp suficient sa scriu un rw atat de lung sa le cuprinda pe toate! : D! E ok ca ai retras PMA standard! inclusiv la foto!
sandu53 Maramuresul are locuri f frumoase care iti raman intiparite in minte si dupa care tanjesti mai tarziu in speranta ca odata, candva, vei mai avea ocazia sa le vezi nu doar prin ceata amintirilor!
Frumos povestit, iar Muzeul Satului chiar merita vizitat! Felicitari!
Mie mi-a placut review-ul tau, poate si pentru ca, citindu-l, am retrait si eu senzatiile pe care le-am avut cand am vizitat acest loc minunat. Si pe noi ne-a surprins prezenta oitelor intr-un loc in care nu ne-am fi asteptat sa le gasim; si, in general, am fost surprinsi de faptul ca muzeul nu este izolat de sat, de locuintele propriu-zise. Intr-adevar, asta face ca muzeul sa prinda viata: nu e un simplu muzeu - e istorie si prezent impletite intr-un mod cat se poate de firesc. Dar, dincolo de asta, e o lectie pentru multi dintre noi. Pentru ca acei oameni stiu sa-si pretuiasca si sa-si conserve trecutul.
Da, mai mult ca in oricare alta parte acei oameni mai stiu sa pastreze inca traditia... chiar daca nu la fel ca acum cativa ani, dar inca au un sistem de valori in care traditia nu este pe ultimul plan. Imi pare bine sa aud ca si alte persoane au trait aceleasi senzatii vizitand un loc minunat unde parca iti incarcidin nou bateriile, !
Acea granita inexistenta, acea limitare fara limita este inca o dovada ca ne putem face si noi, gospodariile fara a le ingradi... dupa modele frumoase oferite de lumea civilizata. Se pare ca simtul proprietatii nu are limite la noi...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Minivacanta in Maramures — scris în 06.08.23 de Keyla din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Pentru totdeauna, Maramures — scris în 07.08.23 de in_lumeamea din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2022 O vizită în satul Sârbi — scris în 21.11.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Maramureș și bisericile de lemn - un nou circuit — scris în 26.09.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Prima data in Maramures :) — scris în 31.07.20 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Prima data in Maramures — scris în 06.07.20 de bianca94 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Frumuseti maramuresene — scris în 10.10.19 de Oana07 din ALBA IULIA - RECOMANDĂ