GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Of, Maramures, nu este doar tinutul portilor si bisericilor din lemn, zona dacilor liber, un taram mandru in port si traditii o zona deosebita a Romaniei, este si locul unde ascunse in adancimea pamantului se nasc acele minunatii numite “ Flori de mina”
Cavnic, Baia Sprie, Herja, Ilba, Sasar, Baia Borsa, Baiut toate aceste localitati au ceva in comun, anume in fiecare dintre acestea exista cel putin o exploatare miniera, in care de-a lungul timpului s-au descoperit aceste minunatii!
Dupa 1989 autoritatile au avut inspiratia sa infiinteze aici la Baia Mare un muzeu de mineralogie despre care vreau sa va spun cateva cuvinte!
Sincer nu vreau sa va plictisesc cu denumiri si compozitii chimice, pentru acest lucru cine doreste are la dispozitie internetul, nu am sa va spun decat ca aici puteti vedea exemplare remarcabile prin dimensiuni, culori si raritatea compozitiei chimice, ma refer in primul rand la stibina de Baiut si Baia Sprie, baritinele rosii, transparente sau verzi de Cavnic, vivianit de Ilba, tetraedrit de Cavnic, calcite roz de Sasar, scheelit de Baia Sprie si o serie de exemplare care au cristalizat in combinatii deosebit de rare cum sunt:
Klebersbergit, semseyt, fizelit, andorit, fuloppit si multe altele care sunt convins la fel ca si pentru mine si pentru multi dintre voi nu sunt decat denumiri ciudate, insa in spatele acestor denumiri se ascund infinite forme si culori de o frumusete cum doar cel mai desavarsit artist, anume natura, poate sa creeze!
Colectia acestui muzeu se compune din peste 16.000 de esantioane, iar muzeul este amenajat intr-o cladire cu doua etaje pe un spatiu de expunere de 900 mp in care se incearca prezentarea morfologiei solului din nord vestul tarii si a structurii zacamintelor de metale neferoase din aceasta zona in special la parter unde se gasesc si o serie de panouri explicative, insa dupa parerea mea la etaj se gasesc cele mai frumoase si mai spectaculoase exponate.
Nu stiu cate muzee din Romania se pot mandri cu faptul ca exponatele lor au facut inconjurul lumii precum acesta, pot insa sa spun ca este unul din putinele muzee de la noi care m-au fascinat.
Am mai vazut acest muzeu acum 18 ani, si pot sa spun ca este diferit, adica exponatele sunt mai frumoase decat acelea pe care mi le aminteam eu, dovada a faptului ca are loc in permaneta o marire a colectiei!
Dar cel mai bine va las sa vedeti pozele… sunt multe, sper sa aveti rabdare sa le vedeti pe toate!
Am sa rog un webmaster sa ataseze urmatoarea melodie:
http://www.beta.trilulilu.ro/oceanflower1/8c8460bd83ead7
Multumesc!
Trimis de Cristian_h* in 12.09.10 00:28:30
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Adaugat melodia propusa ca ilustratie muzicala a recomandarilor -- un obectiv turistic aparte ce merita retinut de cei aflati in drumetie prin zona.
Superbe toate si multumim pentru invitatie. Mi-am ales si eu o : "preferata" ; cea din P13.
Un vot prea mic pentru cat de frumoase sunt pozele tale , as vrea sa spun ca poate voi ajunge si eu aici insa e atat de departe si de greu de ajuns aici , incat mi-e greu sa mint , cu trenul se face o viata intreaga , iar cu masina o zi lumina, spre 15 ore ,din Bucuresti , daca esti norocos si se merge bine pe valea Oltului.
Foarte frmos, am fost de multe ori in Baia Mare si am vrut sa vizitez acest muzeu - pt ca stiam de el - dar nu am apucat. Poate data viitoare.
Foarte interesant!
Poza nr. 6 parca ar fi flori de colt!
Si eu imi doresc sa ajung din nou in Maramures, saptamana viitoare, cand ma indrept catre Bucovina si intentionez sa pornesc la drum mai devreme cu cateva zile, sa pot poposi si acolo sa mai revad cateva locuri dragi!
Superbonusul pentru artistul care a imortalizat florile de colt!
Un rw spectaculos! Multumesc! Mi-ai dat inca un motiv sa ma intorc in acel taram de vis-florile de mina si acest muzeu! Foarte frumos, felicitari!
As propune ca acest review sa fie mutat la rubrica "O zi in Baia Mare", recent infiintata pe site, deoarece este vorba despre o locatie aproape de centrul orasului.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Minivacanta in Maramures — scris în 06.08.23 de Keyla din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Pentru totdeauna, Maramures — scris în 07.08.23 de in_lumeamea din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Sep.2022 O vizită în satul Sârbi — scris în 21.11.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Maramureș și bisericile de lemn - un nou circuit — scris în 26.09.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Prima data in Maramures :) — scris în 31.07.20 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Prima data in Maramures — scris în 06.07.20 de bianca94 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Frumuseti maramuresene — scris în 10.10.19 de Oana07 din ALBA IULIA - RECOMANDĂ