În study-tour-ul despre care am scris într-un articol anterior - vezi impresii - , pe lângă ce era de văzut în legătură cu specializarea noastră, am fost și în câteva puncte turistice. Unul dintre ele a fost și Møgeltønder, un orășel cochet din sudul țării, aproape de granița cu Germania. Ba chiar, când am vizitat o plajă din apropierea orășelului, în depărtare de tot se vedea și o insuliță ce aparținea nemților (așa ne-a spus ghidul, noi nu ne-am dus ca să-l credem pe cuvânt :)).
Møgeltønder a devenit faimos pentru turiști de când, în 1995, prințul Joachim al Danemarcei, fiului Margaretei a II-a, l-a ales ca reședință împreună cu fosta lui soție.
Noi am mers acolo în luna aprilie, cu o saptămnână înainte de Paștel ortodox, dar la ei era deja Saptămâna Luminată. Nu erau deloc oameni pe străzi și nici la palatul prințului turiști. Am înțeles de la ghid că acesta ar fi dat spre vizită doar vara pentru a vedea grădinile frumoase.
Autocarul cu care am venit a parcat undeva la intrarea pe strada principală și am avut o oră la dispoziție să ne plimbăm pe acolo, cumva în fața palatului. Acolo era și o terasă micuță unde se vindea și înghețată la dozator. Nu ne-am luat pentru că aveam nasurile roșii de frig.
Am remarcat peisajul spectaculos cu copacii care, deși nu erau înfloriți sau înverziți, ci doar înmuguriți, arătau superb, cum piatra cubică de pe stradă și trotuare se potrivea perfect în cadru și căsuțele mici, cu acoperiș din cărămidă, unele acoperite de vegetație. Multe dintre căsuțe s-au conservat foarte bine încă din secolele XIII. Altele erau mai „noi˝, de prin secolul XIX. Și am observat că erau locuite toate.
Pentru că am înțeles că în capătul străzii principale se află biserica, am mers într-acolo. În drum, într-una din case, se făcuse un târg de „antichități¨; cel puțin, așa am crezut noi, pentru că așa păreau, dar de fapt am văzut că erau lucruri noi dar care păreau a se potrivi foarte bine ca fiind obiecte adunate din căsuțele oamenilor. Neștiind de la început că erau locuite, noi ne-am uitat pe geam în casele oamenilor și erau mobilate și accesorizate în același stil. Toate!
Imediat după această expoziție cu vânzare, în stânga, se vedea poarta bisericii din Møgeltønder, una din primele biserici creștine din zona Jutland a Danemarcei. Aceasta a aparținut într-o vreme de palat. Este de arhitectura romanică târzie, iar pe interior este împodobită cu fresce de artă gotică și renascentistă și se poate lăuda cu un tablou valoros pictat pe lemn, tot în stil gotic și cu una din cele mai vechi orgi din Danemarca. Atunci când am fost noi se întâmpla că tocmai se făcuse o slujbă de înmormântare și era sicriul (acoperit) în biserică. Când au auzit, câteva dintre colegele mele au refuzat să intre. De jur imprejurul bisericii este cimitirul orășelului. Și el cochet și îngrijit, să se potrivească în cadru.
Pentru că ni se scursese timpul alocat vizitei, a trebuit să ne retragem către autocar, privind încă o dată micuțele căsuțe aflate pe dreapta și pe stânga drumului și privind încă o dată spre palat, unde am văzut că se ridicase steagul, semn că prințul era acasă.
Trimis de alexa91 in 08.03.13 17:58:08
- A fost prima sa vizită/vacanță în ȚĂRILE SCANDINAVE
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alexa91); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
- Jul.2022 [Horsens] Scurtã cãlãtorie în trecul educational, industrial, bancar al Danemarcei — scris în 21.07.22 de Cimisoreanul din TIMIșOARA - RECOMANDĂ
- May.2018 Mini sejur — scris în 25.05.23 de Gabel2015 din BUZăU - RECOMANDĂ
- May.2015 Danemarca - țara oamenilor fericiți — scris în 01.07.15 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Danemarca - la pas prin două oraşe (partea a II-a) — scris în 30.08.15 de GIN2015* din BUZăU - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Dagmar – un restaurant elegant intr-un sat medieval — scris în 23.10.12 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Ribe – perla Jutlandiei daneze — scris în 21.10.12 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ