GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Danemarca si agricultura ei, pilon de rezistenta (Danemarca, un tur special)
In Saptamana Mare a anului 2012 am fost impreuna cu un grup de colegi de la facultate intr-un tur al Danemarcai, privita din punctul de vedere al agronomului.
Toate cheltuielile au fost suportate de catre o firma care ne-a supus unui interviu si a ales cativa studenti din mai multe facultati de profil din Romania si iata-ne stransi cu totii la Otopeni. Am avut o mica escala in Amsterdam si de acolo am mers spre Bilund (sau orasul Lego cum mai este cunoscut). De acolo ne-a luat un autocar si ne-a dus la universitatea din Bygholm, unde am fost si cazati (am inteles ca exista acolo posibilitati de cazare pentru turisti la preturi ok; nu imi amintesc exact cat costa, dar parca in jur de 30 euro pe noapte).
Camerele erau de cate o persoana, foarte mici dar cochete. Fiecare camera avea si baia ei cu pardoseala incalzita. Aveam si sapunel, hartie igienica si prosoape. La sosire am primit si parola pentru wifi care nu mergea chiar grozav.
Masa o aveam impreuna cu studentii universitatii. Voi prefera sa nu ma pronunt asupra acestui aspect; in cateva cuvinte era vorba de niste chiftele prajite excesiv, multe paste, morcovi fierti, multa paine si mult cascaval (un cascaval chiar foarte bun). Noaptea la orice ora gaseam fructe proaspete si lapte cu foarte multe tipuri de cereale, la alegere. Si cafea si un pseudo-suc.
Ideea calatoriei noastre, pe langa faptul ca am vizitat un pic Copenhaga, a fost sa studiem cateva aspecte ale agriculturii.
Astfel, dupa ce va voi relata cateva idei, veti observa un alt unghi din care poate fi privita aceasta tara.
Pentru inceput am fost la Danish Crown, abatorul de porci. Acolo am aflat multe lucruri, de exemplu faptul ca danezii au mai multi porci decat locuitori.
Voi detalia fiecare vizita in alte review-uri.
Dupa ce am vazut cum se proceseaza carnea de porc, am vizitat si o ferma de porci. Acolo a "minunat". Nu am reusit sa ascultam prea multe detalii despre ce se intampla acolo din cauza mirosului. Pentru prima data m-am rugat la Dumnezeu sa ma scoata din acel loc si sa stau intr-un wc public, intr-o imbratisare stransa cu cel mai murdar boschetar. As fi preferat asa decat mirosul din acea ferma. A fost totusi interesant cum fiecare porc avea tarcul sau si scoafele cu puii tot asa, tarcuri diferite. Porcii bolnavi erau in alte zone. De fapt, toata ferma era zonata. Porci de diferite varste, in diferite zone... Cand am ajuns inapoi in camere, nu am avut decat sa punem toate hainele in saci bine legati si noi sa facem o baie completa. Miroaseam a porci si sub unghii :).
In alta zi am vizitat si o ferma de vaci. Dragile de ele, nu erau la fel de "parfumate" precum porcii. Mirosul era muuult mai usor suportabil. Acolo am vazut cum vacile se duceau fiecare sa se mulga. Era un aparat interesant. Vacile intrau la el si niste supape li se asezau la uger dupa ce tot ugerul le era spalat bine bine bine. Ele veneau de drag la acel aparat pentru ca fix langa el era o mancare speciala pe care doar acolo o primeau. Bineinteles, puteau unele dintre "doamne" sa fie hoate si sa vina sa manance fara sa aiba lapte. Dar aparatul detecta acest lucru si retracta bolul cu mancare.
In alta zi am vizitat un centru de consultanta agricola. Din concluziile mele, se pare ca exista un monopol in acest domeniu. Practic e doar o firma care ofera consultanta propriu-zisa, restul firmelor se ocupa mai mult cu partea de audit a fermelor si nu cu sfaturi pentru fermieri despre "ce sa faca sa dea vaca mai mult lapte". La acel centru de consultanta nu am primit prea multe informatii pentru ca doamna care era delegata sa ne intampine, ne-a facut o prezentare in powerpoint in daneza si dumneai tot in daneza ne explica de zor. Noroc cu ghidul nostru care ne-a mai luminat.
Foarte interesant, am vizitat si o ferma multifunctionala, si eco pe de-asupra. Ca sa va explic ce inseamna asta, ei bine, era o familie care aveau asa: spatii de cazare (destul de dragute), cateva vaci, cativa porci, cateva gaini si vreo 2 hectare de teren arabil si cam 500m patrati de padure care crestea pe urma apelor folosite in ferma si a dejectiilor.
De retinut este ca acolo ei primeau oameni (era si o romanca) pe o perioada de 3 luni. Nu i se ofereau decat cazare, masa, in schimbul a diverse munci prin ferma: sa vopeseasca un gard, sa bata un cui, sa stropeasca niste rasaduri...
Nu foloseau erbicide, am vazut un utilaj care pur si simplu prasea. Evident ca nu se folosea nici combustibil conventional.
Sotia fermierului ne-a intampinat cu o masa fastuoasa cu produse 1000% eco. Puteam si cumpara de la ei salam, branza, miere si cea mai buna cafea pe care am baut-o vreodata (facuta dintr-un amestec de ierburi adunate de doamna casei, din padurea lor). Asta pot manca si cei ce se vor caza acolo. M-am indragostit de acea ferma! Pe langa spatiile de cazare, aveau si un spatiu pentru "agrement": se putea calari, se puteau face escaladari (aveau un perete inalt) si o saltea maaaaare, spre deliciul copiilor.
Pe langa toate acestea, am avut cu noi si un profesor care ne-a explicat absolut tot ce tine de agricultura acestei minunate tarisoare, dar si de economia lor.
De asemenea, un student roman ne-a povestit ce inseamna sa inveti agricultura in Danemarca. La ei practica atarna foarte mult in balanta. Ne-am inverzit cand am auzit ca el a facut 9 luni de practica la o ferma de porci. Spunea ca se obisnuise cu mirosul.
Sper ca v-a placut acest punct de vedere, Danemarca vazuta prin ochii unui agronom.
Daca aveti intrebari sau curiozitati, va raspund cu mare placere!
Trimis de alexa91 in 25.02.13 18:39:35
- A fost prima sa vizită/vacanță în ȚĂRILE SCANDINAVE
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alexa91); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Danemarca" (deja existentă pe sait)
@Admin: Multumesc, sunt inca "proaspata" pe site si chiar nu ma descurc...
@alexa91:
Cred ca daca ai fi stiut ce te asteapta la ferma de porci iti luai macar o masca impotriva mirosului. Ati fost si la vre-o ferma de legume sau zarzavaturi, sau doar la animale?
@Diaura: Cred ca nici masca mastilor nu oprea mirosul acela! Nu am simtit in viata mea asa o oroare!
Am vizitat numai ferme de animale si la ferma eco am vazut cultura de grau si cea de lucerna. Tot acolo am vazut si gradina gazdei, unde avea cateva legume si zarzavatori care nu cred ca au corespondent in romaneste. Oricum, aveau plantate colo mai mult plante care, pe langa consumul in stare proaspata, au si proprietati medicinale. Sper sa mai ajung o data la acea ferma... a fost o experienta minunata. Si cafeaua aceea! Mmmm! Am intrebat daca pot sa comand de pe internet cafea si a spus ca nu se poate ca ii este teama ca se va ajunge la comert cu cafeaua lor si spunea ca singura modalitate de a cumpara din nou cafea, este sa ii vizitez din nou.
@alexa91: Cand am vazut “Danemarca”, “agricultura”, mi s-au facut ochii cat cepele. Si eu lucrez in sector, desi intr-un alt subdomeniu si in alta tara. In toamna am fost si eu pentru prima data in Danemarca (prima tara dintr-un circuit expres prin toata Scandinavia). Nu mi-a trecut prin cap sa descriu lucrurile legate de job-ul meu, si nici nu cred c-o voi face vreodata. Insa review-ul tau mi-a placut si astept si alte impresii legate de locurile vizitate de tine (egoist vorbind, mai scot si-o concluzie doua despre sector, hh – e o gluma, sper sa nu te superi). Este tare interesant sa vedem un loc din mai multe prisme. Iar conceptul acela de ferma se intalneste si in Spania, din ce in ce mai mult.
Cat despre mirosul de care povestesti, fabrica unde lucrez eu se afla pe camp, iar primavara mai ales se simte in aer un miros a balegar grozav, insa mie chiar imi place daca nu e foarte puternic, pentru ca-mi miroase a natura si a primavara!! Insa presupun ca nu are punct de comparatie
Bine ai venit pe Afa!
@alinaro: Ma bucur ca ai apreciat punctul meu de vedere, acela de a povesti despre o tara si prin ochii "specialistului" in diverse domenii. Ma bucur, de asemenea, ca si tu esti o cunoscatoare a acestui sector.
Cu siguranta, voi mai scrie cateva review-uri din acest unghi.
Despre miros, inteleg perfect ce spui, poate fi chiar placut acela de balegar in anumite situatii si daca nu are intensitate mare. Dar acolo nu mirosea (doar) a balegar. Mirosea a iad. Daca ar fi mirosit doar a balegar, m-as fi considerat a fi in paradis. Cum am scris si in review, era ceva mai rau decat un boschetar si un wc public impreuna. Pe langa miros, mai era si o umiditate foarte ridicata...
Iti multumesc pentru intampinarea pe site. Sper sa ma descurc bine si sa va ofer detalii despre cat mai multe locuri!
Cu totul deosebit review-ul tău! Încă o dată se dovedește că, printr-o lege nescrisă, cu cât mai mulți ochi privesc același lucru, loc, ființă, etc., cu atât perspectivele de a le cunoaște în totalitatea și diversitatea lor sunt mai profunde și mai desăvârșite. Am citit despre Danemarca, am ascultat povești și păreri (am doi nepoți care studiază în Danemarca), am văzut filme, dar ipostaza pe care ne-ai descris-o tu n-am mai întâlnit-o. Așa încât, a fost un nou prilej de a cunoaște o țară mică, dar puternică din toate punctele de vedere, inclusiv cel agrar. Asta cu atât mai mult cu cât, în pofida sintagmei de bun simț de altfel, ”niciodată nu spune... niciodată! ”, sunt sigură că nu voi ajunge să vizitez vreo fermă daneză. De aceea, îți mulțumesc pentru acest inspirat review, cu care am putut cunoaște și un fragment din fața nevăzută a Danemarcei.
Foarte frumoase și sugestive fotografiile!
N-aș vrea să fiu indiscretă, dar viitoarea ta specialitate profesională este zootehnia? Dacă da, atunci va trebui nu numai să te ”obișnuiești” cu mirosurile pestilențiale, dar și să fii gata la nevoie să ”pui mâna” acolo unde dezgustul se împletește prin natura lucrurilor cu teama de contaminare și oroarea. Riscurile meseriei sunt inevitabile!
Înțeleg că vei reveni cu alte detalii, așa încât le aștept cu deosebit interes.
@mariana. olaru: Iti multumesc ca apreciezi punctul meu de vedere! Ma bucur ca ti-am trezit interesul fata de aceasta parte a Danemarcai. Probabil ca nu vei avea ocazia sa vizitezi vreo ferma, insa poti sa te cazezi la o astfel de ferma "multifunctionala", ca cea pe care am descris-o sumar. Sper sa reusesc curand sa ii fac o descriere mai ampla, cu mai multe fotografii!
Cu siguranta voi reveni cu mai multe fotografii si cu detalii despre fiecare loc vizitat acolo!
Cat despre specialitatea mea, acesta nu va fi in zootehnie, ci in Agricultura generala. Le voi cuprinde pe toate. Noi ne ocupam, insa, de cultura mare mai mult.
"Porc" rau, porcul asta... asa e- mirosul de porc persista mult timp. Eu stiu de la Craciun cand se taie porcul la tara si tinem de el. Te speli si de cinci ori pe maini cu toate felurile de sapunuri si tot mai miroase.
Avem si noi la cativa km de oras o crescatorie de porci (o "porcarie") iar cand treci cu masina si uiti geamul deschis miroase inauntru de zici ca ai grosteiul in portbagaj.
Felicitari!
Si un vot pentru SUPERBONUS. Felicitari pt review! Mi-a placut si chiar m-au amuzat unele aspecte prezentate.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 [Horsens] Scurtã cãlãtorie în trecul educational, industrial, bancar al Danemarcei — scris în 21.07.22 de Cimisoreanul din TIMIșOARA - RECOMANDĂ
- May.2018 Mini sejur — scris în 25.05.23 de Gabel2015 din BUZăU - RECOMANDĂ
- May.2015 Danemarca - țara oamenilor fericiți — scris în 01.07.15 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- May.2015 Danemarca - țara oamenilor fericiți — scris în 01.07.15 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Danemarca - la pas prin două oraşe (partea a II-a) — scris în 30.08.15 de GIN2015* din BUZăU - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Dagmar – un restaurant elegant intr-un sat medieval — scris în 23.10.12 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Ribe – perla Jutlandiei daneze — scris în 21.10.12 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ